Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Wiem, że powinienem posłuchać wcześniej dobrego odtwarzacza DVD, wtedy może ten wątek nie musiałby w ogóle powstać, ale ze wstydem informuję, że nie miałem okazji posłuchać, jak dobry odtwarzacz DVD odtwarza muzykę z CD. icon_redface.gif
Mój DVD Panasonica dobrze się sprawdza w roli podstawowej - odtwarzania filmów z dźwiękiem surround.
Natomiast próba wykorzystania go jako źródła dźwięku CD skończyła się sporym obrzydzeniem.

Nie wiem, czy warto polować na dwa w jednym - dobry odtwarzacz DVD i CD ( a może i SACD), czy jednak trzymać oddzielne klocki, jak teraz?
Ewentualnie kupić lepszy odtwarzacz DVD, ale z przeznaczeniem tylko do filmów?
Napisano
Jeżeli chcesz mieć niezłe stereo /z SACD bonus/ i oglądać jeszcze filmy za małą
kasę to sieć EURO RTV prowadzi aktualnie wyprzedaż DVD Samsunga HD-745
/jest już nowy model a może i jeszcze następny/ za 329 zł.
Ja od trzech lat używam HD-945 /ma nawet HDMI/ do KD a i "awaryjnie" można
posłuchać CD nie mówiąc o bardzo dobrym dzwięku z SACD.
Napisano
Cytat

Jeżeli chcesz mieć niezłe stereo /z SACD bonus/ i oglądać jeszcze filmy za małą
kasę to sieć EURO RTV prowadzi aktualnie wyprzedaż DVD Samsunga HD-745
/jest już nowy model a może i jeszcze następny/ za 329 zł.
Ja od trzech lat używam HD-945 /ma nawet HDMI/ do KD a i "awaryjnie" można
posłuchać CD nie mówiąc o bardzo dobrym dzwięku z SACD.

Serio?
Aż się nie chce wierzyć - podobne pieniądze dałem za owego nieszczęsnego Panasonica icon_eek.gif
Napisano
Co nie zmienia faktu, że obydwa padają w konfrontacji z niedrogim CD, które do tego celu będzie nadawało się zawsze najlepiej. Kup sobie choćby jakiegoś używanego NAD do muzyki.
Napisano
Cytat

Nie wiem, czy warto polować na dwa w jednym - dobry odtwarzacz DVD i CD ( a może i SACD)

Warto. Jak najbardziej warto. Maiłem okazję porównywać moje ONKYO z kilkoma odtwarzaczami CD w cenie porównywalnej lub wyższej i nie czułem żadnego dyskomfortu a nawet... Ale to już sza icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Za 300 zł z dobrym CD /używanym/ będzie ciężko.

CD mam jeszcze dobry (Denon) a denerwuje mnie dźwięk mojego DVD, stąd ten wątek.
Zastanawiałem się, czy nie zastąpić dwóch pudełek jednym, ale póki co, zostanę przy CD Denona i rozejrzę się za DVD+SACD.
Chociaż z drugiej strony - nie mam żadnej SACD a do oglądania filmów z surroundem mój DVD mi wystarcza...

Nic pochopnie...

Dzięki za podpowiedzi!
Napisano
Cytat

Cytat

Nie wiem, czy warto polować na dwa w jednym - dobry odtwarzacz DVD i CD ( a może i SACD)

Warto. Jak najbardziej warto. Maiłem okazję porównywać moje ONKYO z kilkoma odtwarzaczami CD w cenie porównywalnej lub wyższej i nie czułem żadnego dyskomfortu a nawet... Ale to już sza icon_wink.gif

A jednak?

Trzeba poszukać i posłuchać...

Dzięki!
Napisano
Muzyka z SACD to jednak coś innego niż dolby digital czy dolby sourand.
Niech kolega wolf napisze coś w temacie bo widzę,że ma bardziej profesjonalne
podejście do słuchania muzyki w tym formacie. Bo ja tylko sporadycznie
słucham na KD i mam tylko 12 płytek SACD.
Napisano
Cytat

Poczytaj temat na Lukarze co ten Samsung zrobił 10-krotnie droższemu Top-Leadorowi.

Na Lukarze są (prawie) sami nadpobudliwi idioci, wyjarane słuchaniem detaliczności i plastyczności dzwoneczków w 8 rzędzie orkiestry na 50cm w prawo od wiolonczelistki, a przy kablu sieciowym za 5000zł nawet o 60cm w lewo mózgi, brak tam chłodnego, obiektywnego spojrzenia - ogólnie szkoda czasu.
Napisano
Nie ma co tutaj "profesjonalnie" pisać. Jak napisał Mejson, należy szukać i słuchać. Nie twierdzę że DVD będzie miało jakośc CD i nie stwierdzę tak bowiem polskie gazety i fora internetowe skutecznie wdrukowały mi w umysł zdanie:
DVD nigdy nie zagra tak dobrze jak CD i to nawet kilkakrotnie tańsze.

No ale ja szukałem odtwarzacza SACD i znalazłem po długich poszukiwaniach taki którego dźwięk mi się podobał. A ostatnio mi się zdarzyło parę razy porównac moje DVD z odtwarzaczami droższymi od niego. I sam nie wierze w to co pisze i usprawiedliwiam to tym że to było tylko kilka godzin, odsłuchy nie były w optymalnych warunkach etc. etc.
Ale fakt jest jeden: gdybym już nie był skazony to bym powiedział:
DVD z płytą CD zagrało lepiej niż odtwarzacz CD.

A profesjonalnie? OK. Są odtwarzacze DVD które grają naprawdę przyzwoicie płyty CD i wystarczy skupić się na reszcie toru i robi się świetnie. Płyt CD słucha się bardzo dobrze, SACD/DVDAudio jest rewelacyjne a KD nabiera zupełnie nowego wymiaru