maly Napisano 2 listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 listopada 2007 Do niedawna posiadajac niczym niezmacony umysl bez watpienia siegnalbym po jakis amplitunar Yamahy. Dzis jednak nie wiem nic. Powiem tak: co jest warte grzechu za ok 3000zl? P.s.Amplituner - kino 15% muzyka /doslownie wszystkie gatunki/ 85%. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 3 listopada 2007 Udostępnij Napisano 3 listopada 2007 Cambridge Audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 listopada 2007 RX-V861 to porządny model za jakieś 2700 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 listopada 2007 a z jakimi kolumnami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 listopada 2007 Mały!Absolutnie nie będę Ciebie zniechęcać...Ale najpierw, przed decydującym wyborem przeczytaj poniższe tematy!Stereo, czy kino domowePomoc w wyborze amplituneraMyślę, iż lektura powyższych tematów może wpłynąć ponikąd na sposób rozwiązania Twych problemów, a może nawet nieco zmieni Twoje zapatrywania na późniejszy kształt Twojego systemu...Ale od razu zastrzegam, jestem "stereolubem" i mam przez to nieco spaczone widzenie Trzy tysiące na amlituner to kupa kasy - a może uda się je wydać w sposób przynoszący więcej radości???Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 listopada 2007 Może to, co napiszę Maly, nie rozwiąże Twojego dylematu, ale muszę wrzucić swoje 3 grosze...Ponad 1,5 roku temu zakupiłem wielokanałowy amplituner Yamahy - wtedy warty ok. 2500 zł. W zamiarze miał być wykorzystywany w 20 % do kina, w 80 % do muzyki - i tak też się dzieje. W kinie sprawdza się świetnie. W muzyce - dla niewymagających - też nieźle. Wystarczyło jednak, abym posłuchał wzmacniacza stereo, chociażby takiego Rotela RA-06 za ok. 3000 zł... W porównaniu do niego amplituner Yamahy wypada conajwyżej słabo. To nie znaczy, że ampli wstawię do piwnicy, a na piedestale postawię wzmacniacz stereo. Nadal oglądam filmy oraz koncerty i słucham pięciu kanałów. Chcę jednak kupić ten wzmacniacz, "zintegrować" go z amplitunerem - i co innego używać do muzyki, co innego do kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 Cytat Trzy tysiące na amlituner to kupa kasy - a może uda się je wydać w sposób przynoszący więcej radości??? Bert i Bratbum ... i nie tylko Jak więc z Waszego stereofonicznego doświadczenia wygląda taka opcja:- amplituner KD dla jego dekoderów (pozostając przy Yamaszce RXV661 za ok. 1700zł) i do tego ciut ambitniejszy wzmacniacz stereo - za pozostałe pieniądze (lub nawet chwilę odczekac/dozbierać i przekroczyć 2k zł).Kolejność ew. zakupów chyba obojętna, natomiast czy przy takim założeniu chyba nie warto wchodzić w wyższe, ale starsze amplitunery KD (chociażby Yamaha 1500).Czy warto kupić model (prawie) najniższy KD i ciut zaoszczędzić czy jednak z założenia nie schodzić poniżej średniej (jak RXV661)?Pozdrawiam Mały - trzymam kciuki za najlepszy zakup! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 RoRo...Różnica w dźwięku - nawet tym "kinowym" - pomiędzy tańszymi, a droższymi amplitunerami Yamahy jest znacząca, co nie znaczy, że trzeba wybierać droższy wariant. Tym bardziej, że największa różnica "słyszalna" występuje pomiędzy amplitunerami do ok. 1000 zł, a amplitunerami kosztującymi ok. 2000 zł. Różnice pomiędzy powiedzmy takim RX-V 659, a RX-V1500 nie powinny tak razić, jak różnica pomiędzy np. RX-V359, a RX-V659. Wszystko zależy od Ciebie i Twoich potrzeb.Odpowiadając na Twoje pytanie - jeżeli chodzi o amplitunery - nie schodziłbym poniżej tzw. "średniej", którą usytuawałbym gdzieś pomiędzy ok. 2000-2500 zł. Ale to tylko moja opinia... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 Szczególnie da się to odczuć podczas słuchania muzyki. Koniecznie posłuchaj przed zakupem i nie dziw się, że sprzęt wielokanałowy gra gorzej w stereo od najtańszych wzmacniaczy, choćby starej Unitry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 listopada 2007 Cytat Odpowiadając na Twoje pytanie - jeżeli chodzi o amplitunery - nie schodziłbym poniżej tzw. "średniej", którą usytuawałbym gdzieś pomiędzy ok. 2000-2500 zł. Ale to tylko moja opinia... BratbumDzięki za info, ale ja na szczęście nie zmieniam sprzętu Innego zestawu używam pod KD, a coś całkowicie innego mam pod stereo.Dla mnie "średnia" u Yamahy to właśnie RXV661 i ceny 1500-2000zł. Jak najbardziej popieram Twoje zdanie, że nie warto rzucać się na ampli poniżej 1000zł.Moje pytanie dotyczyło dylematów Małego i ew. wybrania Twojego wariantu Cytat Chcę jednak kupić ten wzmacniacz, "zintegrować" go z amplitunerem - i co innego używać do muzyki, co innego do kina. A jaka jest Twoja/Wasza opinia dot. amplitunera KD pod kątem jego dekoderów: starszy/wyższy model w stylu RXV1500 czy nowszy/niższy i już z HDMI jak RXV661?Pozdrawiam - i czekamy na wypowiedź najbardziej zainteresowanego Małego, bo jak na razie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 18 listopada 2007 Udostępnij Napisano 18 listopada 2007 Cytat A jaka jest Twoja/Wasza opinia dot. amplitunera KD pod kątem jego dekoderów: starszy/wyższy model w stylu RXV1500 czy nowszy/niższy i już z HDMI jak RXV661? RX-V661 słuchałem, ale niestety nie miałem okazji posłuchać RX-V1500, więc trudno mi się wypowiadać... Ale z tego, co wiem, dekodery oba amplitunery mają te same. Różnią się na pewno mocą na kanał i wspomnianym HDMI. I chyba ten RX-V1500 ma certyfikat THX, który nie wiadomo do czego miałby być potrzebny... Osobiście sygnał video nie przepuszczam przez amplituner, więc gniazdo HDMI również bym nie używał... Chyba, że do sygnału z SACD... Sam nie wiem...Podsumowując - gdybym liczył się z groszem - kupiłbym do kina RX-V661... A gdybym miał ok. 1000 zł więcej - nie kupowałbym RX-V1500, tylko zdecydowałbym się - wcześniej słuchając - na np. RV-V861. Ale piszę to tylko pod swoim kątem. Maly się nie odzywa, więc trudno mu dogodzić nie znając jego preferencji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd6 Napisano 23 listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 listopada 2007 Witam!własnie noszę się z zamiarem kupna amplitunera. Po poszukiwaniach, recenzjach w gazetach etc. zdecydowalem sie na Yamahe rx-v 1800. Niestety amplituner nie moze byc tani jeśli ma służyć głównie do sluchania muzyki. Ale istotniejsze jest pytani dla czego amplituner a nie tradycyjne stereo. Otóż w nowych formatach Blueray i hd-dvd istnieje możliwość wielokanałowego zapisu dżwięku o jakości znacznie lepszej niż CD. Testy we wszystkich gazetach podkreślają, że w przypadku cyfrowej transmisji wielokanałowej do amplitunera otrzymuje się nieporównanie lepszą jakośc dżwięku i to w wielu kanałach niż w tradycyjnym zestawie stereo. Amplituner musi mieć wejscie HDMI 1.3 więc starsze modele nie wchodzą w grę. Tylko taki amplituner jest w tej chwili sensowną inwestycją na najbliższe lata, kiedy blue ray i hd-dvd będzie się rozpowszechniał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts