Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Do niedawna posiadajac niczym niezmacony umysl bez watpienia siegnalbym po jakis amplitunar Yamahy. Dzis jednak nie wiem nic. Powiem tak: co jest warte grzechu za ok 3000zl?
P.s.
Amplituner - kino 15% muzyka /doslownie wszystkie gatunki/ 85%.
  • 2 weeks later...
Napisano
Mały!
Absolutnie nie będę Ciebie zniechęcać...
Ale najpierw, przed decydującym wyborem przeczytaj poniższe tematy!
Stereo, czy kino domowe
Pomoc w wyborze amplitunera
Myślę, iż lektura powyższych tematów może wpłynąć ponikąd na sposób rozwiązania Twych problemów, a może nawet nieco zmieni Twoje zapatrywania na późniejszy kształt Twojego systemu...
Ale od razu zastrzegam, jestem "stereolubem" i mam przez to nieco spaczone widzenie icon_biggrin.gif
Trzy tysiące na amlituner to kupa kasy - a może uda się je wydać w sposób przynoszący więcej radości???
Pozdrawiam
Napisano
Może to, co napiszę Maly, nie rozwiąże Twojego dylematu, ale muszę wrzucić swoje 3 grosze...
Ponad 1,5 roku temu zakupiłem wielokanałowy amplituner Yamahy - wtedy warty ok. 2500 zł. W zamiarze miał być wykorzystywany w 20 % do kina, w 80 % do muzyki - i tak też się dzieje. W kinie sprawdza się świetnie. W muzyce - dla niewymagających - też nieźle. Wystarczyło jednak, abym posłuchał wzmacniacza stereo, chociażby takiego Rotela RA-06 za ok. 3000 zł... W porównaniu do niego amplituner Yamahy wypada conajwyżej słabo. To nie znaczy, że ampli wstawię do piwnicy, a na piedestale postawię wzmacniacz stereo. Nadal oglądam filmy oraz koncerty i słucham pięciu kanałów. Chcę jednak kupić ten wzmacniacz, "zintegrować" go z amplitunerem - i co innego używać do muzyki, co innego do kina.
Napisano
Cytat

Trzy tysiące na amlituner to kupa kasy - a może uda się je wydać w sposób przynoszący więcej radości???

Bert i Bratbum ... i nie tylko icon_biggrin.gif
Jak więc z Waszego stereofonicznego doświadczenia wygląda taka opcja:
- amplituner KD dla jego dekoderów (pozostając przy Yamaszce RXV661 za ok. 1700zł) i do tego ciut ambitniejszy wzmacniacz stereo - za pozostałe pieniądze (lub nawet chwilę odczekac/dozbierać i przekroczyć 2k zł).
Kolejność ew. zakupów chyba obojętna, natomiast czy przy takim założeniu chyba nie warto wchodzić w wyższe, ale starsze amplitunery KD (chociażby Yamaha 1500).
Czy warto kupić model (prawie) najniższy KD i ciut zaoszczędzić czy jednak z założenia nie schodzić poniżej średniej (jak RXV661)?
Pozdrawiam icon_rolleyes.gif
Mały - trzymam kciuki za najlepszy zakup!
Napisano
RoRo...

Różnica w dźwięku - nawet tym "kinowym" - pomiędzy tańszymi, a droższymi amplitunerami Yamahy jest znacząca, co nie znaczy, że trzeba wybierać droższy wariant. Tym bardziej, że największa różnica "słyszalna" występuje pomiędzy amplitunerami do ok. 1000 zł, a amplitunerami kosztującymi ok. 2000 zł. Różnice pomiędzy powiedzmy takim RX-V 659, a RX-V1500 nie powinny tak razić, jak różnica pomiędzy np. RX-V359, a RX-V659. Wszystko zależy od Ciebie i Twoich potrzeb.
Odpowiadając na Twoje pytanie - jeżeli chodzi o amplitunery - nie schodziłbym poniżej tzw. "średniej", którą usytuawałbym gdzieś pomiędzy ok. 2000-2500 zł. Ale to tylko moja opinia...
Napisano
Cytat

Odpowiadając na Twoje pytanie - jeżeli chodzi o amplitunery - nie schodziłbym poniżej tzw. "średniej", którą usytuawałbym gdzieś pomiędzy ok. 2000-2500 zł. Ale to tylko moja opinia...

Bratbum
Dzięki za info, ale ja na szczęście nie zmieniam sprzętu icon_lol.gif
Innego zestawu używam pod KD, a coś całkowicie innego mam pod stereo.
Dla mnie "średnia" u Yamahy to właśnie RXV661 i ceny 1500-2000zł. Jak najbardziej popieram Twoje zdanie, że nie warto rzucać się na ampli poniżej 1000zł.
Moje pytanie dotyczyło dylematów Małego i ew. wybrania Twojego wariantu
Cytat

Chcę jednak kupić ten wzmacniacz, "zintegrować" go z amplitunerem - i co innego używać do muzyki, co innego do kina.

A jaka jest Twoja/Wasza opinia dot. amplitunera KD pod kątem jego dekoderów: starszy/wyższy model w stylu RXV1500 czy nowszy/niższy i już z HDMI jak RXV661?
Pozdrawiam - i czekamy na wypowiedź najbardziej zainteresowanego Małego, bo jak na razie... icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

A jaka jest Twoja/Wasza opinia dot. amplitunera KD pod kątem jego dekoderów: starszy/wyższy model w stylu RXV1500 czy nowszy/niższy i już z HDMI jak RXV661?

RX-V661 słuchałem, ale niestety nie miałem okazji posłuchać RX-V1500, więc trudno mi się wypowiadać... Ale z tego, co wiem, dekodery oba amplitunery mają te same. Różnią się na pewno mocą na kanał i wspomnianym HDMI. I chyba ten RX-V1500 ma certyfikat THX, który nie wiadomo do czego miałby być potrzebny... Osobiście sygnał video nie przepuszczam przez amplituner, więc gniazdo HDMI również bym nie używał... Chyba, że do sygnału z SACD... Sam nie wiem...
Podsumowując - gdybym liczył się z groszem - kupiłbym do kina RX-V661... A gdybym miał ok. 1000 zł więcej - nie kupowałbym RX-V1500, tylko zdecydowałbym się - wcześniej słuchając - na np. RV-V861. Ale piszę to tylko pod swoim kątem. Maly się nie odzywa, więc trudno mu dogodzić nie znając jego preferencji.
Napisano
Witam!

własnie noszę się z zamiarem kupna amplitunera. Po poszukiwaniach, recenzjach w gazetach etc. zdecydowalem sie na Yamahe rx-v 1800. Niestety amplituner nie moze byc tani jeśli ma służyć głównie do sluchania muzyki. Ale istotniejsze jest pytani dla czego amplituner a nie tradycyjne stereo. Otóż w nowych formatach Blueray i hd-dvd istnieje możliwość wielokanałowego zapisu dżwięku o jakości znacznie lepszej niż CD. Testy we wszystkich gazetach podkreślają, że w przypadku cyfrowej transmisji wielokanałowej do amplitunera otrzymuje się nieporównanie lepszą jakośc dżwięku i to w wielu kanałach niż w tradycyjnym zestawie stereo. Amplituner musi mieć wejscie HDMI 1.3 więc starsze modele nie wchodzą w grę. Tylko taki amplituner jest w tej chwili sensowną inwestycją na najbliższe lata, kiedy blue ray i hd-dvd będzie się rozpowszechniał.