ratanpuri Napisano 14 lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 Z racji tego że jestem na tym forum nowy chciałbym wszystkich przywitać Teraz do rzeczy...Szukam wzmacniacza w cenie około 3000zł, niedawno kupiłem nowe skrzynki i teraz potrzeba je czymś napędzić, dotychczasowa Yamaha RX-797, choć gra przyzwoicie nie daje mi tego czego bym chciał Moje kolumny są bardzo detaliczne oraz mają chłodne, neutralne brzmienie, potrzebuje gęstego, dosyć ciepłego wzmacniacza o dużej dynamice, nie musi cechować się wysoką rozdzielczością, oraz bardzo uwydatnionymi wysokimi tonami, bo gdyby tak było w połączeniu z kolumnami grało by to w moim mniemaniu męczącą oraz jazgotliwie. Zależy mi na mocnej, soczystej podstawie basowej, dobrze kontrolowanej, z dużym i energicznym wykopem, ładną plastyczną średnicą oraz nie przesadliwie szczegółowymi wysokimi... Wszystko to będzie grało w pokoju 28m2, muzyka to przede wszystkim Dire Straits, Police, Yes, Queen, Black Eyed Peas, czyli sporo starego rocka i czasami coś energicznego Źródłem będzie Yamaha S663 która gra bardzo dynamicznie z mocnym basem i lekko utemperowaną górą. Specyfikacja kolumn: http://www.quadral.com.pl/index.php5?theme...product_id=6230 (w opisie jest błąd kolumna jest 3-drożna)Moje typy:Pioneer A-A9mk2Marantz PM8003No i tutaj mam dylemat co do Xindaka, który z tych byłby najlepszy? :XA6950XA6950VXA6800EXA6800RXA6200Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 14 lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 Kupiłeś takie drogie skrzynki i chcesz teraz wzmak za 3000zł??? Trochę to będzie nietrafione połączenie i jeszcze do tego ten odtwarzacz, który będzie zdecydowanie ograniczał potencjał...Gdybyś tak te 3000zł przeznaczył na wzmak + CD, ale kupił sprzęt używany to ok, ale tak to chyba lepiej jednak dozbierać i kupić coś dopasowanego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 14 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 (edytowany) Nie upieram się przy nowych wzmacniaczach, jeśli będzie coś rozsądnego z drugiej ręki to czemu nie... Edytowano 14 lutego 2011 przez RoRo Odpowiadając na post poprzednika bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo66 Napisano 14 lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 Odpuść sobie pioneery czy marantze, do takich kolumn kup coś z "bardziej audiofilskich" firm typu: Arcam, NAD, Rotel, Creek, Meridiam czy Vincent. Poczytaj troszkę, poszukaj i dobierz tak żeby pasowało do kolumn charakterem dźwięku. Używka na pewno będzie lepsza jakościowo. Nie po raz pierwszy polecę salon używanego sprzętu audio typu: klik. Może gdzieś w okolicy Twojej też jest taki sklep. Wtedy będziesz mógł wziąć kolumny i pojechać na odsłuch.Może http://www.liniadzwieku.pl/expo2.php?Id_sprzetu=1351 kolega kiedyś miał okazję posłuchać i mówił, że miodzio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 14 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 (edytowany) Wiesz chyba za dużo czytam a za mało słucham Z tego co przeczytałem to nieźle wypadają Xindaki i Pionek, sklep linia dźwieku nie jest mi obcy Słuchałem wczoraj lampowego Yaqina MC-10L ale nie do końca mi się podobało, grał szerszą sceną niż Yamaha ale dynamika nie była jego mocną stroną jak to lampa Najgorsze jest to że ie ma gdzie w mojej okolicy tzn. Katowice, Tychy itd. posłuchać Xindaków Edytowano 14 lutego 2011 przez RoRo Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" (na dole strony) zamiast "ODPISZ" by niepotrzebnie nie cytować wypowiedzi poprzednika... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo66 Napisano 14 lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 Ja osobiście wolałbym używany wzmak. Nigdy nie przepłaciłbym za nówkę, tak więc skoro sklep linia nie jest Ci obcy to może tam coś kup Za pioneera nigdy bym takiej kasy nie dał, nie wiem może mam uraz ze starszych egzemplarzy, może nowe się zmieniły ale dla mnie ta firma robi słabe wzmaki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 Cytat Najgorsze jest to że nie ma gdzie w mojej okolicy tzn. Katowice, Tychy itd. posłuchać Xindaków Wystarczy skontaktować się z firmą POLPAK, dystrybutorem Xindaka (i nie tylko...) na Polskę i spytać się, która z firm w okolicy Katowic bierze od nich sprzęt i gdzie można go posłuchać.No a w najgorszym wypadku - do Warszawy nie jest aż tak daleko, a są czynni również w soboty.http://www.polpak.com.pl/artykul/31/menu/7...AK%20O%20FIRMIEPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 lutego 2011 Udostępnij Napisano 14 lutego 2011 Tu masz XA6950V http://www.hifi.pl/gielda/wzmint1000/70370.php w tej cenie będzie to naprawdę dobry wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 15 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2011 Cytat Wystarczy skontaktować się z firmą POLPAK, dystrybutorem Xindaka (i nie tylko...) na Polskę i spytać się, która z firm w okolicy Katowic bierze od nich sprzęt i gdzie można go posłuchać. Dzięki za radę, trochę jeszcze pogrzebałem i znalazłem sklep MegaHz w katowicach który ma Xindaki, muszę zadzwonić i zapytać czy mają studnio odsłuchowe albo wypożyczają wzmaki. f1angel dzięki za link, propozycja warta rozważenia, btw. co myślicie np. o jakiejś dobrej końcówce mocy i przedwzmacniaczu, oczywiście z rynku używanego, ostatnio na Allegro widziałem końcówkę Sony TA-N90ES, tylko że facet pisze ze bardzo analityczna i neutralna, może polecicie jakieś fajne końcówki oczywiście do których będą dostępne przedwzmacniaczeCo myślicie o Yamasze A-S1000, warto w ogóle jej słuchać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo66 Napisano 15 lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 lutego 2011 Jeśli potrzebujesz czegoś ciepłego to polecam dalej merdiana albo coś musical fidelity Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 15 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2011 (edytowany) Pewnie ten Meridian brzmi bardzo fajnie ale, kurde jest okropnie brzydki! Edytowano 16 lutego 2011 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 15 lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 lutego 2011 http://allegro.pl/roksan-caspian-koncowka-...1446828324.html + np http://allegro.pl/advance-acoustic-mpp206-...1458760405.html albo inny ciepły preamp, i myślę że problem rozwiązany M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 lutego 2011 A może wystarczy sam wzmacniacz Advance Acoustic model MAP-305 lub 306, zamiast "bawić się" w prostszy, ale dzielony model ?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 16 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2011 (edytowany) Tylko ze MAP 306 to już 3890zł :/ Musiałbym pojechać i posłuchać Pioneera A-A9mk2 ponieważ mam dostep do ich sprzętu w cenie zakupu tzn. tego pionka moge mieć za 2400zł Edytowano 16 lutego 2011 przez RoRo PONOWNIE: Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" (na dole strony) zamiast "ODPISZ" by niepotrzebnie nie cytować wypowiedzi poprzednika! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 lutego 2011 Udostępnij Napisano 16 lutego 2011 Ale MAP-305 w wersji I oraz II jako poprzednik modelu 306 powinien być tańszy. Można ponegocjować w salonie i wyjdzie taniej.Albo kupić używkę.PozdrawiamPS. Po raz kolejny: naucz się w końcu tego, by nie cytować bez powodu wypowiedzi poprzednika. Jeśli myślisz, że moderatorom się nudzi - to jesteś w błędzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 16 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2011 Przepraszam teraz zauważyłem że faktycznie jest "odpowiedz" na dole strony Nie wiem jak ja to patrzyłem Sorka za dodatkową robotę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 16 lutego 2011 Udostępnij Napisano 16 lutego 2011 Ja zaproponuję Ci egzotyk, wzmacniacz AARON No. 5, dostępny na niemieckim ebayu (LINK). Wzmacniacz szybki i dynamiczny, tylko nie pamiętam już, jak u niego z ciepełkiem... Zresztą poczytaj: LINK_2 LINK_3Wysyłka do Polski za 30 Euro, cena klocka trochę z kosmosu, ale jest możliwość negocjacji. Dobrze utrzymane używki schodziły nieraz za 400 - 450 euro.Jedyny problem: odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 16 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2011 Wygląda ciekawie, ale wiesz jak to jest testy testami, opinie opiniami ale nic własnego słuchu nie zastąpi Rozmawiałem z handlowcem z salonu Q21 i polecił mi wzmak Rega Mira 3 http://www.q21.pl/rega-mira-3.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 lutego 2011 Duystrybutor REGI na Polskę umożliwia odsłuch urządzenia w domu - wpłacasz kaucję i płacisz za kuriera 25zł w jedną stronę.Czyli jeżeli sie nie zdecydujesz to jesteś do tyłu 50zł, a jak się zdecydujesz to opłaty za transport są zwracane.http://www.rega.this.pl/gdziekupic.htmlNa stronie sa tez informacje gdzie można posłuchać REGI w Polsce.Słuchałem niższego modelu, tj. BRIO 3, w warunkach domowych oraz w pokoju hotelowym w trakcie wystawy Audio Show 2009. Było naprawdę nieźle (taki zestaw zebral pochlebne recenzje wśród zwiedzających AS 2009) , choć po podłączeniu większych i bardziej wymagających kolumn niż RS3 jak dla mnie miał za małą rezerwe mocy.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 17 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2011 To samo właśnie zaproponował mi Pan z Q21, jeśli chodzi o kaucje to wpłaca się całość kwoty tzn. 3050zł czy np. połowę?BTW. jak myślicie duża jest strata na jakości jeśli używam na razie zwykłych kabli OFC 4mm2, w maju planuje wymienić może na Chordy albo Oehlbach.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 lutego 2011 Co do kaucji - trudno mi powiedzieć... tyrzeba zadzwonić i się spytać.To już zależy od salonu, ale pewnie jak kupujesz (wypożyczasz) coś od nich pierwszy raz to może to być 100% wartości sprzętu.Z kablami nie ma szaleństwa - skoro niedługo przejdziesz na docelowy, to spokojnie parę miesięcy wytrzymasz na zwykłym kablu OFC. W tym czasie wmacniacz Ci się wygrzeje, poeksperymentujesz z ustawieniami sprzętu i będziesz już wiedział jakiej długości kabli potrzebujesz!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ratanpuri Napisano 17 lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2011 Możesz mieć rację że pewnie trzeba będzie wpłacić 100% za pierwszym razem, z resztą skontaktuje się z tym handlowcem i się zapytam...Jestem ciekawy też jak bym się ta Rega zgrała z moim źródłem Yamahą S663, jak odsłuchiwałem Yaqina MC-10L to najpierw ze źródłem zlampizowanego (chyba tak to się pisze Marantza który jak twierdzi właściciel kosztował go ponad 1800zł i tak jak już wcześniej wspomniałem średnio mi się podobało, a jak podpiąłem do niego Yamaszke za 900zł wreszcie zaczęło grać dynamika lepsza, jedynie wokale były troszkę zimniejsze i mniej zaokrąglone ale w minimalnym stopniu, także wydaje mi się że da radę, a jak nie to w przyszłości można pokusić się o CD Regi i zobaczyć czy jest wielka różnica... jak myślisz będzie duża różnica między moim odtwarzaczem a Regą za ponad 3k zł bo jakaś na pewno będzie.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawełW Napisano 5 marca 2011 Udostępnij Napisano 5 marca 2011 I jak wybrany wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts