Skocz do zawartości

Przetwornik DAC

Recommended Posts

Napisano
Witam,
ostatnio zdarzyła mi się rzecz kuriozalna, mianowicie nie mogłem odłączyć chincha od gniazda RCA w odtwarzaczu CD. W efekcie próbując wyciągnąć wtyk ukręciłem gniazdo RCA w odtwarzaczu. Być może da się to naprawić tanim kosztem, jeszcze nie wiem, ale jeśli w serwisie to pewnie koszt rzędu 150 zł.
No i zacząłem zastanawiać się, czy nie lepiej kupić przy okazji inny odtwarzacz. Tyle że ten w sumie lubię, jeśli chodzi o odczyt, mimo wieku jest niezawodny (SONY CDP-XB720). A np. odsłuchując nowego NAD-a, miałem problemy, bo nie czytał mi kilku oryginalnych płyt.

Stąd pytania:

1. Czy faktycznie większość nowych dzisiejszych odtwarzaczy za podobne pieniądze jak kilka lat temu gra gorzej - taką opinię słyszę; że nie odtwarzają jeden do jeden, tylko często najpierw buforują itd.

2. Czy może nie byłoby złym rozwiązaniem kupno przetwornika DAC i wykorzystanie wciąż niezawodnego transportu obecnego CD. Tylko wydaje mi się, że taka "zabawa" ma sens przy trochę wyższym niż budżetowym przedziale cenowym, a tu lepiej kupić zwykłe CD (do 1500). Może się mylę.

Dodam, że teraz mam wzmacniacz Marantz PM 6003, kolumny Audio Academy Phoebe III i wszystko mi pasuje tonalnie, więc źródło chciałbym po prostu naturalne, równe, jeśli chodzi o pasmo (tzn. nie faworyzujące skrajów pasma), i szczegółowe. Może za około 500 zł warto poszukać używanego przetwornika DAC. Do używanego CD raczej nie będę się zabierał, choć korci mnie jakiś rotel. icon_smile.gif

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam Sławoj
Napisano
W zasadzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie.

Ja osobiście, przy założeniu, że jesteś zadowolony z transportu "pobawiłbym się" trochę wykorzystując przetworniki DAC. Jest jedno "ale". Otóż nie każdy z przetworników zadowoli Twój gust muzyczny, inaczej mówiąc zagra to wszystko połączone do kupy razem jak oczekujesz, lub jak jesteś przyzwyczajony.

Myślę, że biorąc pod uwagę używane DAC-i musiałbyś przeznaczyć kwotę w okolicach 1 tys. zł.

Ostatnio w wielu miejscach, w ogłoszeniach i na allegro pojawia się chwalony, niedrogi MF V-DAC.
http://audio.com.pl/testy/musical-fidelity-v-dac:25

Cena używanego oscyluje w okolicach 700zł.
Oczywiście to nie jedyna propozycja.
Ciekawe rzeczy projektują koledzy audiofile, można też trafić z drugiej ręki rDAC Arcama, ale to już trochę większe pieniądze. Są jeszcze różnej maści Beresfordy. Nie wiem np., czy Mr Elektronik produkuje jeszcze DAC-i. Jeden z wyższych produktów p. Mariana używam i jestem zadowolony.

Na początek radziłbym jednak wypożyczyć kilka DAC-ów i sprawdzić jak spisują się to w Twoim systemie.
Napisano
Dzięki za odpowiedź.
Problem w tym, że niełatwo posłuchać używek, bo prywatna osoba, która chce coś szybko sprzedać (najczęściej pewnie na allegro) niechętnie wypożyczy. Tym bardziej że najsensowniej byłoby posłuchać przynajmniej dwóch urządzeń, by je porównać, a niełatwo się wstrzelić w to w tym samym czasie i to w tej samej okolicy.

To zresztą jest ogólny problem, którego nie doceniają starzy wyjadacze, zachęcający, by kupić starsze, używane klocki, bo grają lepiej niż nowe w tej cenie. Może i lepiej, ale trzeba siedzieć mocno w temacie, by nie błądzić i wyszukiwać każdą notkę o danym modelu sprzed kilku lat.

Na szczęście kompakt udało się jakimś cudem uleczyć, więc sprawa nie jest superpilna.
DAC, do którego zamieściłeś link, wyszedł już z produkcji, więc nie mogę posłuchać. Jedyny, który zaproponował mi pan z Top hifi, kosztuje 2000, jak dla mnie zdecydowanie za dużo.

Znalazłem ogłoszenie DAC Audio Alchemy DDE. Wiadomo coś na jego temat?

A może ktoś ma opinie na temat pierwszego pytania, które zadałem - nowy CD np. za 1500 i jego starszy o 10 lat kolega, który wtedy podobnie kosztował? Czy nie ma reguły, czy coś jest na rzeczy.

Pozdrawiam Sławoj

ps. a może ktoś z Warszawy byłby tak miły i pożyczył takie cudo na dzień, dwa...
Napisano
Witaj,
w cenie około 1500 zł. jest bardzo dużo nowych przetworników, które powinny przypaść do Twojego gustu i optymalnie zgrać się w Twoim systemie. Zwróć uwagę na Arcam rDac, NuForce ICON HDP, Heed Audio Dactilus, Cambridge Audio DacMagic. Szczególnie Twoją uwagę zwróciłbym na Heed Audio. Istnieje możliwość wypożyczenia urządzeń i przetestowania we własnym systemie. Zapraszam także w miarę możliwości do salonu na odsłuch porównawczy,

w przypadku pytań jestem do dyspozycji
Napisano
Ponieważ też jestem zainteresowany pierwszym pytaniem autora wątku to podbijam.

Czy np. jeśli coś padnie w moim starym CD lub np. wzmacniaczu to jest w ogóle sens kupować coś nowego kilka razy drożej (1000 - 1500) czy też lepiej inną używkę w dobrym stanie za np 200, 400 zł powiedzmy z przed 10 lat.

Oczywiście chodzi mi o zasadę, wiadomo, że będą jakieś wyjątki, jak zawsze.
Napisano
Często warto jest naprawić posiadany sprzęt - i przy okazji pomierzyć jego parametry,a w razie potrzeby wymienić te, które nie trzymają normy.

Co do używek w cenie 200-400zł to nie ma tak lekko, by kupić coś rewelacyjnie grającego. Trzeba mieć farta (albo znaleźć mało popularny, a dobry model - którego grani Ci przypasuje...), albo przeznaczyć na ten cel jednak trochę więcej pieniędzy (600-1000zł). Poniżej tysiąca kupisz już niezłe modele..

A wracając do porównania CDka kosztującego obecnie 1000-1500 a jego przodka kosztującego kiedyś podobnie to nie mam zdania.
SONY w tej chwili nie robi CDków, może z Yamahy, Pioneera, Onkyo, NADa czy Denona dało by się porównać.

Pozdrawiam
Napisano
No tak, troszkę namieszałem, stawiając dwa różne pytania w jednym temacie. Jeśli RoRo możesz je jako moderator rozdzielić, to to zrób. icon_smile.gif

Co do DAC-ów.
Spróbuję wypożyczyć coś nowego, wtedy dowiem się, czy będzie znacząca poprawa. Na razie ze względu na dostępność biorę pod uwagę rDAC Arcama, Magicdaca Cambridge'a i Beresford Caiman. Zobaczymy. Znaczy posłuchamy. icon_smile.gif

Co do CD-ów to nie stawiałem pytania tak jak Passo, bo głównie chodzi mi o generalnie pojętą jakość, klasę dźwięku. Prosta analogia - telewizory 10 lat temu czy nawet 5 a teraz - jak się różnią co do jakości za te same pieniądze, prawda. A w sprzęcie hi-fi jakby czas stanął w miejscu albo wręcz jest regres. Powody różne - a to chińszczyzna ("chińskie wydmuszki" jak napisał F1angel), a to konieczność czytania mp3, a to fakt, że w ogóle cd to format powoli ustępujący miejsca innym - stąd różne DAC-y itd. W ogóle też nie myślałem o porównywaniu modeli tej samej firmy, bo nie o to mi chodzi. Po prostu logika postępu technologicznego sugerowałaby, że CD teraz kosztujący 2000 będzie grał znacznie lepiej niż CD, który kosztował tyle np. 8 lat temu, czyli jak np. 8 lat temu sprzęt za 2,5-3 ty.

Pozdrawiam Sławoj