hybyrd83 Napisano 18 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2008 belfer54tak byla do sprzedania w grudniu, sprzedawal moj znajomy a do tego jeszcze ja "nagralem" kupca (zreszta tez znajomy:)nowy wlasciciel bardzo zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 18 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2008 Hybyrd83"Nagrałbyś" coś dla mnie z tej "stajni". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 20 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Napaliłem się na Phast - Pentode (PP) 2 Monobloki z ?Linii dźwięku", na które dał mi namiar Hybyrd83. Niestety sprzedane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 20 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Belfer!Przykro mi z powodu Phastów!!! Zdjęcia również nie pomogły w negocjacjach z żoną??? Pozdrowienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 20 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Bertzdjęcia częściowo przekonały, ale jak zobaczyła Phasta to spodobały jej sie te monobloki. Tak, czy inaczej krąg zainteresowań zawęża się a ja "pracuję" nad sprawą. Przed chwilą zobaczyłem w ogłoszeniach, że ktoś sprzedaje słowacki wzmacniacz Edgar TP101. Podobno ma niezłe notowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 20 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Wasze posty są straszne spałem sobie spokojnie,słuchałem muzyki spokojnie.A teraz zaczynam myśleć jeśli nie o zmianie wzmacniacza to choć aby spróbować jakby chodziła u mnie silna lampa.Najgorsze ze tej którą mam jeszcze nie spłaciłem.Niestety w domu zawsze są wydatki o wyższym priorytecie niż sprzet . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 20 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 AudionetNajważniejsze aby się nie zapętlić. Audiofilia to "niebezpieczne hobby" działa jak narkotyk Najprościej byłoby śladem Berta i Kolegów z Lubuskiego brać udział w przesłuchaniach sprzętu zaprzyjaźnionych audiofili. Cóż nie zawsze jest to możliwe.A ja ciągle poszukuję i też nakładam sobie ograniczenia aby nie przesadzić z kosztami jakie poniosę kupując lampę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 20 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2008 Te nasze poszukiwania .Nigdy człowiek nie jest zadowolony zawsze znajdzie .Coś dzięki czemu sprzęt jest nie taki.Pamiętam kiedyś byłem na odsłuchach wzmacniacza Jadis orchestra.Podobało mi się i wtedy właściciel mi zademonstrował że jak się przyłoży ucho do głośnika niskotonowego da się usłyszeć przydźwięk na granicy percepcji i jak tu słuchać muzyki z takiego wzmacniacza!!!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 AudionetNiestety takie przypadłości potrafi mieć lampa, szczególnie że jest wrażliwa na zakłócenia z sieci i np. z instalacji antenowej, która sieje jak cholera. A tak powracając do "naszych baranów" to o jakiej lamie myślałeś pisząc o silnej lampie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Audionet!Rację miał Belfer pisząc, iż nasze hobby nieco niebezpieczne...Ja tylko dodam od siebie, iż spotykanie się na odsłuchach niestety również powoduje skoki ciśnienia i coraz większe parcie na udoskonalanie systemu!Samie wiecie - jak zabrzmi lepiej niż brzmi w naszym domku człowiek dochodzi do wniosku, iż przydał by się kolejny upgrde systemu Bardzo trudno z tym walczyć!Całe szczęście, że nasze małżonki potrafią nam to "delikatnie" wyperswadować Ja również długo i spokojnie sobie słuchałem mojego starego systemu opartego na Dynaudio Audience 50, będąc przekonanym, iż brzmi doskonale i cudownie, aż nie dane mi było posłuchać kilku ewidentnie lepszych zestawień... No i w krótkim czasie zaczęła się malutka karuzela... Z tym, że sądzę, iż w chwili obecnej jeszcze kontroluję nałóg! A z brzmienia jestem zadowolony wielce, gdyż to, co mam nie tylko doskonale współgra z moimi oczekiwaniami odnośnie brzmienia, ale gra również na naprawdę wysokim poziomie, czego dowiodły odsłuchy! Tak jak pisałem wcześniej w innym temacie - w tej chwili oprócz słabego źródła chyba najbardziej ogranicza brzmienie systemu akustyka mojego pokoju. Z tym mam ochotę trochę powalczyć, ale to pieśń przyszłości...A co do przydźwięku - w moim Omaku, który zasilany jest ze zwykłego przedłużacza nigdy nie pojawiły się takie problemy!Pozdrawiam poszukiwaczy nieskończoności... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Bartekjak możesz napisz kilka słów o swoim przedwzmacniaczu. Wiem, że to niemiecka robota. Czy warto byłoby np. nabyć model wyższy V2 i co Tobą kierowało, że wybrałeś do Omaka akurat ten a nie inny przedwzamcniacz.PozdrawiamMarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Marku!Opowieść nie będzie zbyt długa!Po nabyciu Omaka zmuszony byłem wykorzystać sekcję preampu mojego Rotela! Próbowałem również dźwięku bezpośrednio z CD bez udziału przedwzmacniacza, a próby te nie wypadły niestety najlepiej. Niewiele później jeden z mych kolegów sprzedawał AVM Evolution 1. Był to okres świąteczno - noworoczny i otrzymałem go niezobowiązująco do przetestowania. Więc miałem okazję 2 tygodnie pograć wraz z nim. No i okazało się, że zupełnie przypadkowo był to strzał w 10. Oba te elementy świetnie ze sobą się spasowały. Tenże przedwzmacniacz jest doskonale przezroczysty, równy i dynamiczny. Dodatkowo kapitalnie kreśli instumenty i głosy, a najbardziej ujmującą cechą tego zestawienia jest piękna stereofonia! Tak wybudowanej sceny stereo w głąb, na boki, a przede wszystkim na wysokość jeszcze z mojego sprzętu nie słyszałem. Lekka obiektywna wada to to, iż dźwięk jest suchy w barwie. Ale w połączeniu z Omakiem i Thielami ta wada przestaje mieć znaczenie. No i został u mnie...Dodatkowy plus - cena jego zakupu była naprawdę okazyjna, a i przy okazji wygląda też nieźle Prypuszczam, iż z końcówkami bardziej stonowanymi w barwie nie byłoby już tak różowo (mógłby zanadto osuszać barwy) - vide odsłuchy z Infinity...Na pewno nie jest to mistrzostwo świata, bo przecież nawet AVM ma wyższej klasy preampy. Sądzę, bez odsłuchów -mając na względzie doświadczenie życiowe , że z AVM'em V2 mogłoby być tylko lepiej!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Aha!A co do budowy - sporo wejść i wyjść, w tym również wyjście na XLR'ach (wyłącznie wyjście - nie jest to niestety konstrukcja zbalansowana) i dobry preamp gramofonowy (znacznie lepszy niż w Rotelu)! I brak gniazd IEC - smętny kabelek od lampki nocnej zwisa z tyłu, brak pilota...V2 ma pilota, ale z wyjściami jest chyba podobnie...To byłoby na tyle... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Bartekdziękuję za wyczerpujące informacje, o to mi chodziło. Czyli gdybym zdecydował się na Omaka będę celował w AVM. A tak przy okazji wysłałem Ci wiadomość na priva.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Zgadzam się z Bertem co do brzmienia AVM miałem okazje wielokrotnie słuchać zestawu tej firmy i jako całość brzmiał dla mnie za ostro.Ale zestawienie z lampową końcówką to może być to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Bert - AudionetCzy moglibyście mnie ciut oświecić odnośnie trwałości lamp w Jolidize i ogólnie we wzmacniaczach lampowych - i czy "siadają" od razu czy też stopniowo tracą swoje właściwości... Jak wymienia się lampy - parami? I jak się je dobiera, by ładnie się zestroiły?PozdrawiamPS. Kibicowanie Markowi przy jego zakupie coraz bardziej mnie wciąga w świat lamp i jakoś ostatnio mam coraz mniej czasu na sen bo jak to trafnie ujął Audionet "Wasze posty są straszne spałem sobie spokojnie,słuchałem muzyki spokojnie.A teraz zaczynam myśleć jeśli nie o zmianie wzmacniacza to ..." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 W końcówce mocy Omak trwałość lamp jest szacowana na ok 5.000 godzin. W Jolidzie - nie wiem, ale pewnie podobnie!Zwykle powolutku się wypalają, ale zdarza się, że, tak jak w przypadku żarówek, nagle przestają grać!Lampy wymienia się parami - powinny być parowane pod względęm paramatrów. Ale nie pytaj o więcej, bo technicznie to jestem słabeusz... W każdym razie kupujesz pomierzone pary lub kwarty lamp - tyle wiem!Wymiana lamp jest banalnie prosta - w bawełnianych rękawiczkach wyjmujesz stare lampy, po czym wkładasz nowe!Potem następuje regulacja prądu podkładu - tzw. biasu!Sa wzmacniacze, które mają automatycznie ustawiany bias (nie potrzebują ingerencji posiadacza) i te, które trzeba wyregulować ręcznie! Zazwyczaj jest we wzmacniaczu stosowne pokrętełko, którym, za pomocą wkrętaka, dokonujesz regulacji!W Omaku nie ma autobiasu, ale jeszcze nigdy nie wymieniałem tam lamp! Zrobił to poprzedni właściciel i jestem przekonany, iż nie będę musiał jeszcze przez długi czas w nim grzebać Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 RoRo!Jeszcze jedno!Podobnież lampy różnych producentów i z różnych lat produkcji (te same typy lamp) potrafią grać inaczej!Ale to już wyższy stopień wtajemniczenia i wyrafinowania!Jakby Cię temat lamp interesował - pogrzeb w zakładkach lampa na www.audiostereo.pl. Znajdziesz tam sporo ciekawych informacji! Ze swej strony polecam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 RoRowrzuciłem Ci odpowiedź na priva. Jak widzisz powolutku i wejdziesz w ten świat a i lampa Ciebie znajdzie a nie Ty lampę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Romanjeszcze jedno otóż Jolidę można również zamówić u horneta9. Tak na wszelki wypadek podaje Ci adres jego strony: http://www.hornet9.com/Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Bardzo Wam dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Ostatnio zacząłem trochę więcej czytać na ten temat, ale wiadomo - nie ma to jak kontakt z żywym człowiekiem Marku - dziękuję Ci jeszcze raz i polecam się na przyszłość, jak widać Wwa nie jest jeszcze taka najgorsza ...A jak jest z mocowaniem lamp w tych wzmacniaczach - bo słyszałem o tuningu polegającym m.in. na wymianie gniazd na "bardziej normalne"?PozdrawiamPS. I bardzo pocieszyliście mnie wiadomością o trwałości lamp - myślałem, że będzie gorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Witam jolida już gra dwa lata jestem jej drugim właścicielem.Lampy mocy 300 b nie wykazują żadnych odznak zużycia.Pozostałe są tanie,więc, zdążyłem je kilkakrotnie wymienić poszukując tego najlepszego brzmienia.Powoli rośnie zapas lamp w szufladzie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 21 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Jolida ma akurat auto bias więc odpadają regulacje przy ich zmianie.Lampy zachowują się różnie np.RFT przy starcie tak błyska że myślałem że się zaraz przepalą.Potem znalazłem w necie informację że ten typ tak ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2008 Romanja nie dokonywałem żadnych przeróbek, zresztą tak jak już Ci pisałem. Lampy tkwią w ceramicznych cokołach i nie ma z tym żadnego problemu. Wiem, że wielu użytkowników "202" dokonywało tuningu i podobno lepiej grała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 22 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2008 Panowie!Czyżbyśmy w niedługim czasie posiedli na forum kolejnego "lampolubnego"??? Byłoby świetnie!Audionet!Dzięki Ci za to, że podobnie oceniasz AVM'a, jak ja!O charakterze brzmienia przedwzmacniacza napisałem bez jakichkolwiek porównań z dokonaniami konkurencji (no, może za wyjątkiem pre wbudowanego w Rotela). Tym bardziej cieszy, że się za bardzo nie pomyliłem...Natomiast już monobloki AVM M1 zabrzmiały dużo bardziej kolorowo...Pozdrawiam Wszystkich! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts