oktagon Napisano 25 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2013 Ostatnimi czasy błądzę po ciemku poszukując nowej muzyki / brzmienia. Sam już nie wiem gdzie i jak szukać. Radia nie za bardzo mam okazji słuchać. Spędzam w pracy po 10 godzin dziennie - może odtwarzacz mp3 z radiem to jest coś dla mnie? W domu mam dostęp do radia internetowego, ale nie zawsze mam siły i chęci aby szukać w ciemno czegokolwiek.Mogę kupować płyty CD lub ściągać muzykę z internetu bez ograniczeń, ale muszę uprzednio wiedzieć czego szukać. Moje pytanie brzmi: jak i gdzie znajdujecie swoją ulubioną muzykę?Nie chcę żyć muzycznymi wspomnieniami młodości, potrzebuję zastrzyku nowości.Co ciekawe jest że w mojej muzycznej kolekcji jest miejsce na prawie każdy gatunek muzyczny. Według mnie muzykę podobnie jak i filmy można dzielić na dobre i złe . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 25 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2013 Ja w tym celu lubię przesiadywać na ProgArchives, bo słucham głównie proga, a bazę tam mają olbrzymią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 25 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2013 Też mam parcie na nowości, z tym że nie muszą to być koniecznie rzeczy najnowsze chronologicznie.Moje główne źródła:1. Youtube i Discogs - na yt losowo coś wrzucam, co znam, następnie z listy rekomendacji wybieram na ślepo jakiś klip. Gdy się spodoba, na Discogs sprawdzam dyskografię i przy okazji polecane tam Recommendations Następnie ściągam mp3 z netu, po czym na ile czas pozwoli, "przerabiam" to wszystko. Jeśli coś mnie zauroczy, kupuję oryginał, w przeciwnym razie goodbye forever, kasuję to wszystko z kompa. Życie jest za krótkie, żeby słuchać nudnej muzyki.2. Amazon-y, szczególnie polecam niemiecki ze względu na bogatą bazę sampli (ale korzystałem nawet z japońskiej strony). Kolejne kroki jak w pkt. 13. Prasa audiofilska, nie tylko polska - a w niej recenzje płyt. W pierwszej kolejności sprawdzam pozycje z najlepszymi notami za jakość dźwięku. Potem - jak w pkt. 14. Wpisy na forach w dziale "Muzyka" i potem jak ... już wiesz co 5. Propozycje znajomych, też czasem coś odkryjąGeneralnie życie mnie nauczyło cierpliwości w zakupach i powściągania emocji. Dopóki kilka razy nie przesłucham całych płyt czy przynajmniej większości utworów, nie kupię oryginału. Zbyt wiele razy się "sparzyłem".Pochwalę się, że mam niesamowitego nosa, z oceanu muzyki potrafię wyłowić niezłe perełki. Szkoda tylko, że 90 % z nich trzeba sprowadzać z zagranicy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oktagon Napisano 26 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2013 Mój przyjaciel ma w posiadaniu chyba 2-3 tysiące płyt CD. Sam też się troszeczkę przyczyniłem do tego "bajzlu", obdarowując go moją kolekcją 100-200 płyt CD. Oprócz płyt CD, ma on także imponująca i ciągle rosnącą kolekcje płyt winylowych.Ja na taką ekstrawagancję nie mogę sobie pozwolić - moja kolekcja płyt jest zlokalizowana na dysku sieciowym. Wszelkie "materialne" nośniki rozdaję znajomym, lub "utylizuję" w mało ekologiczny sposób.Gdzie w ogóle jest ta granica, że pamięta się co ma się w swoim posiadaniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinkfloyd777 Napisano 26 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2013 Wpisujesz nazwę zespołu, który lubisz i wyskakują Ci podobni artyści:http://www.lastfm.pl/music/Moloko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 26 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2013 Ja muzyki nie szukam, to ona mnie znajduje Tylko trzeba dać jej szansę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 27 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2013 Też tak myślę, pomocne jest radio, Audio Show i różne inne, czasem dziwne miejsca Przydaje się Shazam na telefonie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 4 lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 lutego 2013 Przede wszystkim radio. Dla mnie Przewodnikiem w oceanie muzyki byla zawsze radiowa Trojka. Audycje muzycznd W Tonacji Trojki od poniedzialku do piatku o godz. 15:00, Trzy Wymiary Gitary o 13:00, audycje autorskie o 22:00 przez caly tydzien, poranne audycje Manna w piatki i niedziele itd... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madas Napisano 4 lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 lutego 2013 dla mnie TROJKA oraz ostatnio Radio PIN bardzo fajne radio, poza tym czasem FB jak ktoś coś wklei i mi wpadnie w ucho Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 5 lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 lutego 2013 Radio i You Tube, tak to wygląda u mnie. Widzę, że u kilku innych Kolegó podobnie. Często tekże filmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 5 lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 lutego 2013 Ja szukam w rozmowach ze znajomymi, którzy też są nieco na muzykę zakręceni.Pożyczamy sobie płyty na wzajem i, jak znajdę taką, co chcę jej słuchać często to sobie kupuję.Mankamentem takiej metody jest czasochłonność; plusem kontakty towarzyskie Radio tylko odrobinę wspiera - słucham głównie Radia Kraków, Trójki i RMF Classic- wszystkich w samochodzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 5 lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 lutego 2013 Cytat poranne audycje Manna w piatki i niedziele itd... Pan Wojtek to zawsze czymś ciekawym zaskoczy, nie mogę tylko zdzierżyć jak w tych późniejszych audycjach jest z Gacek i ona puszcza jakieś indie i inne cuda... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts