fp74 Napisano Wtorek o 21:27 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:27 Świetny koncert. Zagrany wybitnie, nagrany wspaniale, zaśpiewany.... 🤨 - no tu temat do przemyślenia 🫣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano Wtorek o 21:39 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:39 (edytowany) @Grzesiek202 Mam to wydawnictwo. Widzę tylko, że opłacało się poczekać, wcześniej to było "Pięć oceanów" Edytowano Wtorek o 21:42 przez maxredaktor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 22:03 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:03 13 minut temu, maxredaktor napisał: "Pięć oceanów" Tak. Do ostatniego wydania było pięć oceanów. 😀. Na szóstym, chyba od 2014, jest już na przykład K. Nosowska. Ale, są też inne, może niewielkie, ale jednak zmiany, które mi się nie podobają. Na przykład, numer 13 na oceanie popielatym nie śpiewa już Krajewski, co ja zaskoczony przyjmuję z rozczarowaniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano Wtorek o 23:19 Udostępnij Napisano Wtorek o 23:19 Dzięki za przypomnienie, że Kasia Nosowska śpiewała piosenki Osieckiej, muszę wrócić do płyty: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 10:23 Udostępnij Napisano Środa o 10:23 Pastorius w wydaniu bigbandowym... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 10:43 Udostępnij Napisano Środa o 10:43 A tu też jazz live ale jakże różny od tamtego przekaz!!!! Fajnie, surowo nagrany, na słuchawkach to siedzi idealnie! 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano Środa o 12:20 Udostępnij Napisano Środa o 12:20 1 godzinę temu, fp74 napisał: A tu też jazz live ale jakże różny od tamtego przekaz!!!! Fajnie, surowo nagrany, na słuchawkach to siedzi idealnie! A nie znam tego wydania, artystów znam ale nie wydaje mie się żebym ten album znał. thx... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 13:01 Udostępnij Napisano Środa o 13:01 37 minut temu, coyote napisał: A nie znam tego wydania, artystów znam ale nie wydaje mie się żebym ten album znał. thx... Ja tu większości z tego co ludzie słuchają nie znam. No ale jest to ciekawa platforma wymiany zainteresowań i doświadczeń. Na pewno ciekawsza niż ględzenie tygodniami o jakimś kablu...🤣 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano Środa o 14:36 Udostępnij Napisano Środa o 14:36 1 godzinę temu, fp74 napisał: Na pewno ciekawsza niż ględzenie tygodniami o jakimś kablu...🤣 Pełna zgoda w tym przypadku akurat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Środa o 15:07 Udostępnij Napisano Środa o 15:07 Taka płyta mi się przypomniała po ładnych już paru latach od jej wydania. Soul, może jednak bardziej pop, momentami ze sznytem reggae, którego przecież nie lubię, ale finalnie, fajnie się tego słucha. Ayọ, "Joyful" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 15:58 Udostępnij Napisano Środa o 15:58 (edytowany) 51 minut temu, Grzesiek202 napisał: Taka płyta mi się przypomniała po ładnych już paru latach od jej wydania No to mi też przypomniałeś, że mam jakąś jej płytę więc może czas wygrzebać. Ale nie dzisiaj, bo dziś dzień wypłaty czyli kompulsywnych zakupów 😁. I takie 3 perełki mi wpadły w ręce, jest co robić. GAD Records, lubię ich bo się starają, szukają niszowych realizacji, starych, nie tylko polskich to fajne. Jedyne na świecie wydanie kompletne koncertu WR z 1971 w Berlinie. Wydane wzorowo. Znów made in Poland. DUX Recording Producers. Kupiłem tę akurat płytę w ciemno, bo lubię muzykę dawną ale ogólnie w empiku pojawiło się dużo ich tytułów. To świetnie, bo repertuar mają wprawdzie dość ukierunkowany ale to jedno z najlepszych wydawnictw plytowych. Ich wizytówką jest to, że przez lata wydawali oficjalne nagrania Konkursów Chopinowskich. Bogata oprawa. Szkoda, że nie wydają sacd. Jeszcze wpadł taki "boksik" genialnego perkusisty Paula Motiana, a że i tak miałem w planie 2 jego plyty, to teraz mam 6!!! Wiem to chore ale co robić. Miłego słuchania dzisiaj wszystkim życzę. Edytowano Środa o 15:59 przez fp74 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Środa o 16:31 Udostępnij Napisano Środa o 16:31 Trochę to trwało, bo premiera była 28 lutego ale i ja mam srebro i złoto…pan Ziemowit długo się zbierał, ale w końcu dostarczył… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Środa o 16:40 Udostępnij Napisano Środa o 16:40 Też ta DUX wytwórnie niedawno odkryłem. 2 płyty sobie sprezentowałem od nich. Czasem zerkam, czy czegoś nowego nie maja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 16:55 Udostępnij Napisano Środa o 16:55 13 minut temu, Artur Brol napisał: Też ta DUX wytwórnie niedawno odkryłem. 2 płyty sobie sprezentowałem od nich. Czasem zerkam, czy czegoś nowego nie maja. Katalog mają obszerny ale jak nie trafisz w repertuar to niewiele skorzystasz, a ceny mają nad wyraz przystępne. 😃 Także przebierać kupować słuchać dzielić się... 27 minut temu, MarcKrawczyk napisał: Trochę to trwało, bo premiera była 28 lutego ale i ja mam srebro i złoto…pan Ziemowit długo się zbierał, ale w końcu dostarczył… Tak to pokazales, ze aż czuć woń winylu 👍 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano Środa o 17:01 Udostępnij Napisano Środa o 17:01 W obliczu dzisiejszego wyroku warto sobie przypomnieć od czego się zaczęła ta afera. Muzyka której słuchamy ma jednak ogromną moc. Potrafi zapoczątkować polityczną aferę czy nawet rozpad stacji radiowej z kilkudziesięcioletnią historią. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Środa o 20:53 Udostępnij Napisano Środa o 20:53 Mam Panowie pytanie. Utwór I cried for you , Katie Melua. Okolo 2.20 sekund, slychac jakby zakłócenia, drgania . W następnym utworze If you were a sailboat też w dwóch, czy trzech miejscach. Strasznie mnie to irytuje, tak że nawet niechętnie sięgam po płytę. Czy ktoś się orientuję jak to jest nagrywane, że coś takiego jest możliwe? Czy oni w trakcie nagrania nie sprawdzają jak się material nagrał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 20:59 Udostępnij Napisano Środa o 20:59 (edytowany) 21 minut temu, Artur Brol napisał: Mam Panowie pytanie. Utwór I cried for you , Katie Melua. Okolo 2.20 sekund, slychac jakby zakłócenia, drgania . W następnym utworze If you were a sailboat też w dwóch, czy trzech miejscach. Strasznie mnie to irytuje, tak że nawet niechętnie sięgam po płytę. Czy ktoś się orientuję jak to jest nagrywane, że coś takiego jest możliwe? Czy oni w trakcie nagrania nie sprawdzają jak się material nagrał? Ale słyszysz to na płycie (fizycznej) czy w streamie? Sprawdziłem na płycie CD. Mam tu pod ręką tylko AD900X więc słyszę pewnie mniej niż Ty na Audeze ale za pierwszym razem brzmiało to tak jakby jej głos leciutko zadrżał, załamał się, a za drugim jak juz sie wsluchalem na maksa to faktycznie 2-3 zakłócenia i lekkie zafalowanie w tle, takie jak w radiu kiedyś się słyszało. Błąd w masteringu jakiś. Ale szacunek. Dobry słuch. Albo sprzęt za dobry🤣 . A teraz widzę w innym wątku, że testujesz hifimany nowe, no to słyszysz jeszcze więcej niż przez lcd2. Edytowano Środa o 21:14 przez fp74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Środa o 21:40 Udostępnij Napisano Środa o 21:40 (edytowany) Na płycie, sprawdzę na Spotify. Na tej drugiej piosence tez, w dwoch lub trzech miejscach. W utworze what I miss about you, to juz nawet nie takie drgania, ale jakby inny instrument. Cos podobmego jak wyżej na płycie Dido znalazlem I chyba coś uslyszalem na płycie Madonny. Kurcze cala przyjemność ze sluchania mi to zabiera. Przesieje wszystkie plyty, gdzie takie cos usłyszę, będą do słuchania na stereo, przez kolumny, jak kupię, a te dobre na sluchawki. Dzięki, dbałem zawsze to może dlatego jeszcze dobrze słyszę. Uwierz mi jednak w tych przypadkach wolałbym tego nie słyszeć. 😪 Nie no takich różnic to nie ma. Jak tam pisałem, wydaje mi się że jakby LCD2 miało ta scenę mniejsza, ale bardzo delikatnie. Wokale jakby delikatnie bliżej są umiejscowione. Hifiman tak bliżej kolumnom. LCD leży w pudełku, czeka na nowego właściciela. Kurcze jakby ten Hifiman miał te poduszki delikatnie bardziej miękkie, byłoby miodzio. Ale może można gdzieś takie wykopać. Jak kupię to się rozejrzę. Wciąż o Denon AHD9200 myślę. Wielki błąd popełniłem sprzedając je. Edytowano Środa o 21:45 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar_Wal Napisano Środa o 21:51 Udostępnij Napisano Środa o 21:51 Stary dobry Cockney dziś na tapecie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Środa o 21:53 Udostępnij Napisano Środa o 21:53 To mnie pocieszyłeś bo bałem się, że tylko ja tak mam, że niektóre rzeczy idą tylko na sluchawki a niektóre tylko na kolumny. Bo inaczej to źle się ich slucha.🫤 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Środa o 22:06 Udostępnij Napisano Środa o 22:06 (edytowany) Innego wyjścia nie ma. Chyba że się przyzwyczaję. Na Spotify też to jest. Kurna jak można nie sprawdzić tego co się robi. Przecież oni chyba lepiej słyszą niż ja, i takie coś wypuszczają.😬 Edytowano Środa o 22:08 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 08:27 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:27 Ja wczoraj odkryłem, że dwie płyty Paula Motiana jakie mam - "Tribute" różnią się kodami masteringu - jedna jest wydaniem , że tak powiem indywidualnym, nr kat. ECM 1048 (wydana 2019), druga to część wydania w boksie, jaki wczoraj kupiłem, nr kat. ECM 2261 (tam każda z sześciu płyt ma swój ind. nr, wydana 2013). Z pozoru płyty niczym się nie różnią - ta sama wytwórnia, system AAD, ta sama szata graficzna, inny numer katalogu, no ale to zrozumiałe, to dwa wydania. Ale żeby robić nowy mastering...? Zbaraniałem, bo po co właściwie. Dwa różne kody ifpi jak byk (to znaczy po długim, żmudnym, wpatrywaniu się przy użyciu podświetlanej lupy zoom x 10🍳👀😵) Usiadłem, posłuchałem i... rzeczywiście się różnią. Da się to wychwycić tylko przy bezpośrednim i intencjonalnym słuchaniu na słuchawkach ale jednak się różnią. Jedna jest bardziej bezpośrednia i szczegółowa, druga lepiej wybrzmiewa ale gubi minidetale. Dla ogólnego wrażenia jest to bez znaczenia, a nie mając bezp porównania w ogóle bym nie odróżnił. Ale teraz wolę już tę pierwszą - suchara ale ze szczegółem 😁. Taka dygresja o poranku. Miłego słuchania życzę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 08:39 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:39 Dzień dobry Ja sobie posłuchałem wczoraj na tych Hifiman jeszcze trochę, fajnie brzmią, ale coś nie mogę się przekonać. Chyba jednak wolałem - jeśli chodzi o wygodę - Denona lub ZMF. Tak ogólnie to przez te utwory, z zakłóceniami, nawet pomyślałem by sluchawek nie kupować. Tak mnie to zirytowało. Nawet na płycie Celine Dion coś uslyszalem. Jeśli prawie każda płyta coś tam ma to mnie kur...a złapie. Może lepiej z IEM zostać. 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 09:07 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:07 (edytowany) Czyżby jakość sprzętu drastycznie wyprzedzała jakość nagrań? Pytanie z czego się słucha, bo jak ze streamingu to wiadomo, że nic nie poradzisz - słuchasz tego co ktoś tam uznał za odpowiednią wersję i koniec. Jak z płyt, to można szukać. To wczorajsze wydanie K. Melua, które sprawdzałem, to jakieś takie marketowe wydanie z początku lat 00, więc może jedno z gorszych. Na Discogs masz ok. 30 wydań tej płyty na CD, nie mówiąc o winylu. Skoro - jak dziś pisałem - ta sama wytwórnia remasteruje własną płytę w odstępie 6 lat, to na pewno wśród tych 30 wydań też są różne mastery. Tak myślę, że gdyby do źródeł dźwięku przywiązywano taką samą uwagę, jak do kabli i wzmacniaczy, to wszystko brzmiałoby 100% lepiej. Dlatego marnuję kasę na płyty SACD, K2HD, SHM, BluSpec, UHQCD i inne wynalazki albo po prostu na sprawdzone wydania (np z lat 80, 90), szukając właśnie w nich jakości. Jak masz kiepską realizację, słaby mastering itd. to super sprzęt jaki masz (np. HE1000 albo LCD2) tylko wydobędzie te braki. Ale jak masz super nagranie, to nawet średni sprzęt to pokaże. Ale to moja filozofia😎. Edytowano Czwartek o 09:10 przez fp74 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 09:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:22 I pewnie tak jest, jak piszesz. TYlko ja mam moja plyte z 2018 roku. Jesli wlacze Youtube, i na pierwszym teledysku to slychac, to sa wogole szanse by jakiekolwiek inne wydanie bylo bez tych efektow? Ciezko mi w to uwierzyc. Pozatym to nie jedyna plyta i wykonawca na ktorego plycie cos slysze, wiec to moze byc poprostu sposob w jaki nagrywaja. A trzeba bylo mi zostac z Denonem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts