Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzisiejsze popołudnie z Patem Metheny otwieram płytą dzięki której ten artysta wkradł się do mojego muzycznego życia jakieś 30 lat temu i tak ze mną zostal do dziś. 

IMG20250523165239_20250523170135.jpg

Oczywiście nie może obyć się bez Pata Metheny w wersji "skośnookiej", a jak "skośnooka" to tylko SHM CD.

❤️

IMG20250523165502_20250523170152.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Sobota z Sade, muzyka mojej młodości i przy Sade mam wiele fajnych wspomnień też tych ❤️

IMG20250524182637_20250524183735.jpg

Zaczynam od mojej perelki "skośnookiej" w technologii BSCD2,  bo wiadomo jak japońce to HSM CD lub BSCD2 😉

IMG20250524183201_20250524183735.jpg

Napisano

Screenshot_20250524-215313.jpg

Dnia 23.05.2025 o 16:19, DiBatonio napisał:

Dzisiejsze popołudnie z Patem Metheny otwieram płytą dzięki której ten artysta wkradł się do mojego muzycznego życia jakieś 30 lat temu i tak ze mną zostal do dziś.

Tomasz Szachowski - "Wieczór Płytowy".

Screenshot_20250524-225724.jpg.4c04a9a842c423f20f50852f381daa20.jpg

Sam utwór jest starszy, z tym że wydany dopiero w 1991.

Screenshot_20250524-225758.jpg.4e29b41b9c6c35019e4b6d6bbb2b3eb9.jpg

Recorded Live at The Great American Music Hall, San Francisco, Aug. 31, 1977.

Napisano

Ja wlasnie czekam, az celnicy moja pierwsza SHMCD w koncu zwolnia. Od 14 maja juz ja trzymaja. Podobno do 30 dni moga. 

Zaczalem od Queensyche Empire.

Na marginesie, gdyby kogos interesowalo Metallica niedlugo wypuszcza nowy wersje Load a Bryan Adams nowa plyte.

Moze juz wiecie, a moze nie 😀

Napisano
1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Ja wlasnie czekam, az celnicy moja pierwsza SHMCD w koncu zwolnia. Od 14 maja juz ja trzymaja. Podobno do 30 dni moga. 

Zaczalem od Queensyche Empire.

Na marginesie, gdyby kogos interesowalo Metallica niedlugo wypuszcza nowy wersje Load a Bryan Adams nowa plyte.

Moze juz wiecie, a moze nie 😀

Load w najnowszej wersji już jest w japońskich sklepach

Napisano
18 minut temu, Artur Brol napisał:

Ale nie przypadkiem jako pre-order? Tak to wyglada w jednym ze sklepow w NL. Ma byc od 12 06 w sprzedazy.

Chyba ze Japonczycy sa o kilkla krokow przed nami😀

Racja. Pre.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Artur Brol napisał:

To Ty zamawiasz w samej Japonii ? 

W Polsce masz dystrybutorów takich japońskich wydań, byłoby prędzej.

Napisano (edytowany)
12 minut temu, DiBatonio napisał:

To Ty zamawiasz w samej Japonii ? 

W Polsce masz dystrybutorów takich japońskich wydań, byłoby prędzej.

Nie jest prędzej,  bo oni zazwyczaj i tak składają zamówienie w Japonii, po drugie bywa nawet 2x drożej.  To co nowe i dostępne warto zamawiać tylko w Japonii. Temat cła rozwiązuje np dhl, który w przeciwieństwie do poczty polskiej załatwia temat błyskawicznie - sami składająna na siebie deklaracje i pokrywają opłaty,  otem trzeba sie tylko rozliczyć np blikiem.  Plyty dostępne w sklepie japońskim od ręki docierają do mnie w tydzień, max dwa. Oczywiście koszty przesyłki warto minimalizować ilością płyt. No i warto zwrócić uwagę, że do cen podanych w japońskich sklepach trzeba dodać 1/4 ceny podatku VAT dla Europy. Ale z płytami z USA jest tak samo.

Edytowano przez fp74
Napisano

Dla mnie nowość zasłyszana w Trójce.  Wreszcie był czas posłuchać całej płyty.  Jestem oczarowany. Klimaty trochę jak PJ Harvey. Zespół Feist, bo to z okładki chyba za bardzo nie wynika.

Screenshot_20250525_214145_Roon.jpg.41179d83f0ff5f3687cbeb305a65c85c.jpg

Napisano
1 godzinę temu, fp74 napisał:

Nie jest prędzej,  bo oni zazwyczaj

Hmmmm...

Dziwne, bo tak jak kiedyś tak i teraz można kupić od razu to co mają na stanie, a mają dużo przynajmniej tego co mnie interesuje.

Po dwóch dniach w paczkomacie.

Masz nawet na allegro niektórych dystrybutorów japońskich wydań.

Jaka jest cena w Japonii nie wiem, ale w Polsce za taką płytę SHM CD lub BSCD2 to jakieś 75-89 i trochę wiecej ponad 100, zazwyczaj 118-130zł.

Ale są też droższe. 

Nie wiem, czy nie zacznę znowu wzbogacać swoją płytotekę, niekoniecznie zawsze w japońce 

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Takze namiary na tych dystrybutorow by sie moze przydaly

Artur, już kiedyś chcialem do Ciebie coś napisać na PW, ale albo masz wyłączone wysyłanie wiadomości do Ciebie, albo masz wyłączone/zablokowane wiadomości ode mnie.

Napisano
1 godzinę temu, fp74 napisał:

Ale z płytami z USA jest tak samo.

Kiedyś zamawiałem, ale po1szt,  czasem 2 szt i nic mi nikt nie doliczał. 

Jedyny minus, że czasem czekało się miesiąc, ale to dawno było nie wiem jak teraz jest 

Napisano
6 godzin temu, DiBatonio napisał:

Hmmmm...

Dziwne, bo tak jak kiedyś tak i teraz można kupić od razu to co mają na stanie, a mają dużo przynajmniej tego co mnie interesuje.

Po dwóch dniach w paczkomacie.

Masz nawet na allegro niektórych dystrybutorów japońskich wydań.

Jaka jest cena w Japonii nie wiem, ale w Polsce za taką płytę SHM CD lub BSCD2 to jakieś 75-89 i trochę wiecej ponad 100, zazwyczaj 118-130zł.

Ale są też droższe. 

Nie wiem, czy nie zacznę znowu wzbogacać swoją płytotekę, niekoniecznie zawsze w japońce 

Artur, już kiedyś chcialem do Ciebie coś napisać na PW, ale albo masz wyłączone wysyłanie wiadomości do Ciebie, albo masz wyłączone/zablokowane wiadomości ode mnie.

Byłeś w ignorowanych.

Zapomniałem o tym bo i tak twoje wpisy były dla mnie widoczne.  O dziwo.