Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jedna z niewielu polskich artystek rozpoznawanych na świecie (mam na myśli szeroko rozumianą muzykę popularną , rozrywkową, a nie klasykę czy tym bardziej operę, bo tam mamy bogato). Jeszcze przed pandemią chyba widziałem ją na festiwalu Edison w Poznaniu w duecie Tęskno i to był jeden z lepszych wtedy występów.  Tu ostatnia płyta w wersji japońskiej Core Port 2024. Ponoć jest artystką bardzo popularną w Japonii, co tlumaczy to niespodziewane wydanie. Znam tylko trzech polskich wykonawców, których plyty wydano w wersjach japońskich i w Japonii (bo są też europejskie wydania na rynek japoński ale to co innego). To Urszula Dudziak, SBB i Hania Rani. Jak ktoś nie zna to zachęcam.  Jej plyty to bardzo klimatyczne połączenie elektroniki, fortepianu na którym sama gra i orkiestracji. Czekam na jej koncert w jakimś fajnym miejscu...

20250626_204906.jpg.639ee23d525f617cc2b32c49ac3dfa96.jpg

Napisano
51 minut temu, kaczadupa napisał:

Pewnie nikt nie słuchał a fajne. Serial podobno też. 

Nie słuchałem, za to moi synowie są fanami serialu.  W tych kręgach cieszy się dużym powodzeniem. Najpierw chyba była manga. 

Napisano

Zamilska, Polka  jedna z najbardziej oryginalnych artystek europejskiej elektronicznej sceny. Album „United Kingdom Of Anxiety" z 2024. Nie jest może najlepszy w jej dorobku, ale coś w sobie ma.

Jej utwory puszczali i rekomendowali Iggy Pop, Nine Inch Nails, a na swoją trasę koncertową zaprosiła Kim Gordon. 

Ciekawostka, podczas Esprit Dior Pre-Fall Show 2015, Christian Dior pokazał nową kolekcję i do zaprezentowania jej wybrano utwór Zamilskiej – DUEL 35.

Zawsze fajnie kiedy naszych doceniają w świecie.

https://tidal.com/browse/album/378704755?u

Screenshot_20250627-183408_ASUS_Launcher (1).jpg