fp74 Napisano Czwartek o 18:56 Napisano Czwartek o 18:56 Dzień z twórczością Hiromi Uehary dobiegł końca. Z ośmiu przesłuchanych płyt w koszyku zakupów mam 5, a to jeszcze nie wszystko... No i takie perełki też się pojawiają... To nie ma końca...😄 1 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano Czwartek o 19:37 Napisano Czwartek o 19:37 Szukałem Hiromi a znalazłem coś takiego Odpisz, cytując
sonique Napisano Czwartek o 20:44 Napisano Czwartek o 20:44 (edytowany) 1 godzinę temu, fp74 napisał: Z ośmiu przesłuchanych płyt w koszyku zakupów mam 5, a to jeszcze nie wszystko... No i takie perełki też się pojawiają... To nie ma końca...😄 To powinno mieć jakiś koniec moim zdaniem, bo jesteśmy ograniczeni czasem (również miejscem, gdy mówimy o fizycznych nośnikach). 🙂 Ja staram się trzymać ilości płyt, która pozwala mi na odsłuchanie każdego tytułu przynajmniej raz w przeciągu dwóch, maksymalnie trzech lat. Zakładając, że moja średnia to około jedna uważnie odsłuchana płyta dziennie, ta ilość nie powinna przekraczać tysiąca tytułów. Dlatego od jakiegoś czasu zmieniłem taktykę. Kiedyś w audio zakupach zachowywałem się jak użytkownik aparatu cyfrowego: strzelałem ile wlezie. Obecnie przypominam bardziej użytkownika aparatu na kliszę: zanim zwolnię spust migawki, trzy razy się zastanowię… Każdy oczywiście ma swój złoty środek. 😉 Edytowano Czwartek o 20:45 przez sonique Odpisz, cytując
fp74 Napisano Czwartek o 20:53 Napisano Czwartek o 20:53 6 minut temu, sonique napisał: To powinno mieć jakiś koniec moim zdaniem, bo jesteśmy ograniczeni czasem (również miejscem, gdy mówimy o fizycznych nośnikach). 🙂 Ja staram się trzymać ilości płyt, która pozwala mi na odsłuchanie każdego tytułu przynajmniej raz w przeciągu dwóch, maksymalnie trzech lat. Zakładając, że moja średnia to około jedna uważnie odsłuchana płyta dziennie, ta ilość nie powinna przekraczać tysiąca tytułów. Dlatego od jakiegoś czasu zmieniłem taktykę. Kiedyś w audio zakupach zachowywałem się jak użytkownik aparatu cyfrowego: strzelałem ile wlezie. Obecnie przypominam bardziej użytkownika aparatu na kliszę: zanim zwolnię spust migawki, trzy razy się zastanowię… Każdy oczywiście ma swój złoty środek. 😉 Dlatego słucham (prawie😉) zawsze dwa razy zanim kupię płytę. I cale szczęście, bo czasem np po miesiącu słucham drugi raz i sam się sobie dziwię co ja miałem wtedy na myśli.... no ale czasem to faktycznie impuls 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano Piątek o 09:14 Napisano Piątek o 09:14 Mój ulubiony album Ultravox, mogę go słuchać na okrągło. 7 Odpisz, cytując
fp74 Napisano Piątek o 09:40 Napisano Piątek o 09:40 (edytowany) 27 minut temu, soberowy napisał: Mój ulubiony album Ultravox, mogę go słuchać na okrągło. Na Discogs to wydanie cd bez daty ale napis na matrixie Mastered by Nimbus juz pozwala przeprowadzić małą identyfikację... Nimbus była to pierwotnie umiejscowiona w UK tłocznia płyt potem w USA, a taki napis pojawiał się od 1986 do końca, tj zdaje się 1998. Więc wydanie z lat 80tych (1986-1990) na co wskazuje ponadto nadruk na opakowaniu Printed in West Germany. 👌 Edytowano Piątek o 09:41 przez fp74 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano Piątek o 10:07 Napisano Piątek o 10:07 Zgadza się, zależało mi na tym wydaniu ponieważ ma wysoki DR. Następna płyta w odtwarzaczu i już niestety nie jest tak dobrze jak poprzednio. Szkoda, że tylko jeden utwór nagrany w tym klimacie. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano Piątek o 16:49 Napisano Piątek o 16:49 Wydawało się, że przed chwilą wyszła transparentna płyta na 40- lecie, a tu już 45 rocznica minęła… 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Takie coś w radiu leciało 👍 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Dziś poźne popoludnie z ulubioną smooth jazzową kapelą Spyro Gyra. Mniam. Później mała skośnooka sjesta z Milesem Davisem 😉 Edytowano 10 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
fp74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jedna z naprawdę nielicznych plyt Zorna w jego gigantycznym dorobku, która mi się podoba i jak na złość, ta akurat ma tylko 3 utwory i 35 minut... 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 25 minut temu, DiBatonio napisał: Dziś poźne popoludnie z ulubioną smooth jazzową kapelą Spyro Gyra. Pasują do tej pogody. Też ich lubię i mam kilka płyt, ale tych późniejszych. Jak na smooth to dosyć szlachetne granie, bo z dobrą sekcją rytmiczną i elementami fusion. Jednak z tego kręgu i półki wiekowej u mnie na pierwszym miejscu Yellowjackets. Spyro Gyra tuż za nimi, a dalej chyba wczesny Fourplay z Lee lub Larry'm na gitarze. Edytowano 10 godzin temu przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) @Rafał S Yellowjacekts jest w pytę 😉 Rasing Our Voice i Jackets XL często słucham, jakoś fajnie siadły te płytki. Jeszcze do nich dodałbym Parallel Motion Edytowano 9 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Okładka dość tajemnicza. Jonathan Blake - Passage. Intrygująca okładka okazuje się, podobnie jak cala plyta, hołdem złożonym ojcu muzyka, też jazzmanowi (skrzypce) - Jonathanowi Blake'owi jr. (ciut dziwne ale Blake jr był ojcem Blake'a🤔). Na zdjęciu tata Blake jr i jego syn Jonathan... Z pozoru taki oto sobie dżezik na wieczór, a jak sie wsłuchać, to niesamowicie skomplikowane konstrukcje dźwiękowe i nadzwyczajną precyzję w grze można odkryć. Duży luz. Na pewno świetnie to wypada na żywo... Odpisz, cytując
tchocky Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) https://tidal.com/browse/album/432856294?u Edytowano 7 godzin temu przez tchocky Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Dnia 16.07.2025 o 16:27, DiBatonio napisał: Bastarda Trio "Nizozot" To jest piękne. Genialnie u mnie brzmi ta "muzyka ciszy". Tylko trzeba mieć czs. Nie znałem, a kupię płytę. Dzięki. 1 Odpisz, cytując
tchocky Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu https://tidal.com/browse/album/411134783?u Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 28 minut temu, Grzesiek202 napisał: To jest piękne. Genialnie u mnie brzmi ta "muzyka ciszy". Tylko trzeba mieć czs. Nie znałem, a kupię płytę. Dzięki. Miło. Polecam też tę płytę "Lilith Abi", zresztą cala ich twórczość jest warta uwagi. Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 17.07.2025 o 19:00, fp74 napisał: Posłuchałem chwilę, różnica nie wiem na czym może polegać ...? Może po godzinie robi się nudno ale wczoraj na jednym z koncertów Jarretta też zrobiło się nudno. Jeżeli to zaoszczędzi miliardów dolców na wynagrodzenia wielu pseudotwórców, takich w stylu nastoletnich gwiazdek jednego sezonu albo celbrytek, co to nie umieją nic zaśpiewać, to cóż.... Nie. Zamiast żywych gwiazdek będziemy mieli tylko ich cyfrowe odpowiedniki. To już się dzieje w reklamie i tzw. Influencerce Dnia 17.07.2025 o 19:00, fp74 napisał: Posłuchałem chwilę, różnica nie wiem na czym może polegać ...? Może po godzinie robi się nudno ale wczoraj na jednym z koncertów Jarretta też zrobiło się nudno. Jeżeli to zaoszczędzi miliardów dolców na wynagrodzenia wielu pseudotwórców, takich w stylu nastoletnich gwiazdek jednego sezonu albo celbrytek, co to nie umieją nic zaśpiewać, to cóż.... Nie. Zamiast żywych gwiazdek będziemy mieli tylko ich cyfrowe odpowiedniki. To już się dzieje w reklamie i tzw. Influencerce Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, fp74 napisał: Jedna z naprawdę nielicznych plyt Zorna w jego gigantycznym dorobku, która mi się podoba Ja z przyjemnością słuchałem kiedyś Masady (tej z Douglasem, Cohenem i Baronem). Jedną płytę nawet wtedy kupiłem. Odpisz, cytując
Recommended Posts