Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tego kawałka nie mogę się nasłuchać ostatnio.  @Adi777 dzięki jeszcze raz bo BCNR to świetny band 👍

Black Country New Road - 'Opus'                           - polecam posłuchać gdzieś ze streamu całej płyty 'For the First Time'

Napisano
9 godzin temu, Redakcja AUDIO napisał:

Od 2008 nie znudził mi się ani jeden kawałek :)

Przyjemny utwór. Taki jazz to nie moja bajka, ale ujdzie 😉

Zna Szefowa taką płytę? Bardzo popularny album.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Asia napisał:

Jaki wyrok dla Milesa? @Adi777

Dzisiaj ciąg dalszy 🙂 Bitches Brew, a później A Tribute to Jack Johnson, i kolejne płyty. A jaki wyrok dla tych płyt, które słuchałem? Ciężko powiedzieć, bo Nefertiti słuchałem chyba dopiero drugi raz, Miles in the Sky też, natomiast z tych wszystkich słuchanych ostatnio płyt najbardziej lubię i cenię In the Silent Way.

Wydaje mi się jednak, że nieelektryczny Davis to nie jest mój ulubiony typ jazzu. Jasne, nie słuchałem wszystkich jego płyt, a do lat 50 nie chcę już wracać, ale to chyba nie do końca moja bajka. Owszem, Kind of Blue jest pięknym albumem, ale chyba każdemu się podoba 😉

Oczywiście te słuchane przeze mnie albumy Davisa są wysokiej próby, żeby nie było.

Edytowano przez Adi777
Napisano
3 godziny temu, Asia napisał:

Ja najbardziej lubię Sketches od Spain,

Tę płytę też chyba przesłuchałem tylko raz, dosyć dawno temu. Bardzo lubię Concierto de Aranjuez, ale znowu - kto tego utworu nie lubi 😉 Natomiast pozostałej części płyty absolutnie nie pamiętam, chyba czas na odświeżenie.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Redakcja AUDIO napisał:

@Adi777 nie znałam, właśnie włączyłam i bardzo mi się podoba ;) 

Jeśli chodzi o szwedzki jazz, to polecam też Jana Garbarka, a także Samla Mammas Manna - ale to nie tylko jazz, w dodatku może nie podejść przez sporą dawkę humoru 😁

Z innych płyt polecam te:

Trettioåriga kriget - debiut o takim samym tytule, i druga płyta - Krigssång

Ragnarök - Ragnarök (1976) - brzmienie a'la Camel, delikatnie jazzujące. Ładna płyta, klimatyczna

Fläsket brinner - jazz-rockowe jamowanie

Älgarnas Trädgård - Framtiden är ett svävande skepp, förankrat i forntiden - kosmiczno - psychodeliczny odjazd

Berits Halsband - Berits Halsband - fajne jazz-rockowe trąbienie

Spjärnsvallet - Spjärnsvallet - bardzo interesująca mieszanka, ale może być ciężko 😉

Jeszcze mi coś umknęło, a warto, zdecydowanie warto przesłuchać:

Anna Själv Tredje - Tussilago Fanfara - progresywna elektronika. Dla samej okładki warto byłoby mieć tę płytę na CD 😉

Edytowano przez Adi777