MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Podłączyłem sprzęt grał tylko jeden głośnik, po chwili przestało grać i wzmacniacz się nie włącza ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 No nie gadaj !!! Ręce opadają . A podłączyłeś wszystko, jak trzeba ? A wzmacniacz się nie włącza, tzn. nie działa całkiem (nic się nie świeci), czy tylko kolumny milczą ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Kolejny powód dla którego bezpiecznie jest kupować chociażby na allegro i dopłacić parę zł a nie na tablicach.Kurde przykra sprawa że sprzedał Ci walnięty sprzęt. Teraz pewnie będzie wciskał kit że jak wysyłałto wszystko działało (jeśli tak to trzeba będzie walczyć) Na Tablicy nie ma raczej/chyba systemu ochrony kupujących. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Nie masz racji Celdur. Jeżeli sprzedawca z allegro wyśle Ci zepsuty sprzęt to też może się wykręcić sianem. Jedyne co jest lepsze na allegro to możliwość wystawienia negata. Program Ochrony Kupujących Allegro przewiduje reklamację w przypadku nieotrzymania przez kupującego towaru albo gdy towar znacznie różni się od opisu ale niestety jeżeli sprzedającemu na allegro nie udowodni się, że wysłał niesprawny sprzęt to żaden Program Ochrony Kupujących nie pomoże i kasy nikt Ci nie zwróci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Celdur powodów może być kilka. Oczywiście może to być nieuczciwy sprzedający. Ale może wzmacniacz był zimny, a Kolega go włączył bezpośrednio po przyniesieniu do domu i uległ uszkodzeniu. Może to wina bezpiecznika. A może błędnego podłączenia. Daj szansę, niech MAreve napisze coś na ten temat, żeby była jasność w temacie. Swoją drogą, Tablica.pl też mnie nie przekonuje. Nie kupowałem nigdy z tej strony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Może daj jakieś zdjęcia jak podłączyłeś, ale chyba dobrze, jak sądzisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Kur.. Ogólnie jestem cholernie zły ...Może ja źle podłączyłem ? Ale nie , tak to nic by nie grało ?Do A podłączyłem jeden głośnik do B drugi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Ja pierdziu... dlatego prosiłem o zdjęcia jak podłączyłeś. Jedna kolumna do L (lewa) druga do R (prawa) pod A podłącza się sekcję wysokotonową a pod B nisko/średniotonową. Chyba, ze Cię źle zrozumiałem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Spaliłem wzmacniacz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 No źle. Trza było zapytać jak nie wiesz. Przy kolumnach dobrze połączyłeś, O ile oczywiście zdjąłeś te blaszane zworki?Ale wzmacniacz zwarłeś. Kanał lewy z prawym. Jeśli zadziałało zabezpieczenie albo tylko spaliło bezpiecznik, to masz szczęście.A jak nie, to usmażyłeś końcówki mocy.Wszystkie kable z lewej strony do idą zacisków które są pionowo tylko z lewej strony. Z prawej tak samo. Nie mogą się krzyżować jak teraz. Wyłącz wzmacniacz z sieci, podłącz prawidłowo, daj tu rysunek i spróbujesz jeszcze raz. Może nic się nie stało i odpali? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Będę w domu dopiero po 22.. później próbowałem włączyć bez głośników to nie odpalał , i coś śmierdziało delikatnie jak stopiony plastik, dopiero jak przystawiłem nos do górnej pokrywy wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Trudno zawyrokować. Będziemy po kolei się zastanawiać. I zrób na wszelki wypadek zbliżenie terminala z zaciskami głośnikowymi. Tu nie powinno być kłopotów, ale strzezonego...niech zerknę dla wszelkiej pewności. Bo te zdjęcia kolumn, co wklejałeś linki, to są duże objętościowo, ale rozdzielczość dupna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Tak myślałem, jak napisałeś to : Cytat Do A podłączyłem jeden głośnik do B drugi. Normalnie zobaczyłem to, co teraz pokazałeś na zdjęciu. Spiąłeś ze sobą kanały. Poszedł wzmacniacz, a raczej końcówki mocy najprędzej. Przykro mi, czeka Cię naprawa. Cholera, że nie zapytałeś wcześniej. Dobrze, że to nie wzmacniacz za 1500 zł, ale i tak szkoda.Tak jest w tym jeden pozytywny aspekt. Może to trochę zatka gęby wszystkim, którzy ciągle psioczą, że u nas sami oszuści. Trochę więcej wiary w ludzi . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Eh , dałem ciała ...Proszę powiedz mi po co są te zworki/mostki/blaszki przy głośnikach ?Może też głośniki się poszły się rypać ? No ale jestem zły brr!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Zworki zdejmujesz po to, żeby można podłączyć osobno sekcję wysoko i średniotonową i niskotonową (Głośnik wysokotonowy i średniotonowy to górna sekcja zacisków, a niskotonowa dolna sekcja zacisków). Z założonymi zworkami łączysz pojedynczym kablem.Powinno to wyglądać tak (przy zdjętych) : Rozumiesz już na czym polegał błąd w podłączeniu u Ciebie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Szczerze mówiąc nie rozumiem tego schematu , proszę przedstaw to na tym :http://medias.audiofanzine.com/images/norm...6mk2-144833.jpgJuż rozumiem, jeden głośnik do lewej , drugi do prawej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Cytat Może to trochę zatka gęby wszystkim, którzy ciągle psioczą, że u nas sami oszuści. Trochę więcej wiary w ludzi . "Sami oszuści" to może nie, ale sam przyznasz, że tłumaczenie sprzedającego, że odtwarzacz CD wysłał ale z niewiadomych powodów przesyłka wróciła do nadawcy jest co najmniej dziwne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Ile może kosztować naprawa takiego wzmacniacza ? I ew głośników ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 1. Obydwie kolumny podpinasz do sekcji np. A. 2. W sekcji A masz 4 zaciski, 2 czarne (minusy) i 2 czerwone (plusy). 3. Czarne na górze, czerwone na dole, pary.4. Czarny i czerwony L, to lewa strona, czarny i czerwony P, to prawa strona.5. Do L w sekcji A podłączasz jedną parę zacisków w kolumnie np. sekcja Low (niskotonowa), do P w sekcji A podłączasz jedną parę zacisków w drugiej kolumnie sekcja Low (niskotonowa).To samo robisz z sekcją B, tylko podłączasz w kolumnach sekcję High (wysokotonowa)Majtek2013 nie miałem Ciebie na myśli, ostatnio spotykam się z takimi reakcjami, jak napisałem i trochę mnie to wkurza. Ty akurat zamiast tylko narzekać, rzeczowo przedstawiłeś możliwość wyboru zakupów na Ebay. Ogólnie chciałem zwrócić uwagę zaistniałą sytuacją, na najczęstszy sposób myślenia, mentalność i pochopne oceny ludzi. Pozdro ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Jak wrócę do domu to włączę wzmacniacz , może zdarzy się cud i odpali .Jeśli nie to będę próbował go naprawić , mam nadzieję , że głośniki nie dostały .Niby wzmacniacz nie drogi , ale jestem tak zły jak kosztowałby 5000zł , nieraz wydawałem 5 razy tyle niż ten wzmacniacz na naprawę np auta i nigdy nie byłem tak zły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Możesz sprawdzić, jasne. Ale zapach palonego plastiku, burzy nadzieję, że wzmacniacz ruszy (przynajmniej u mnie). Co do ceny naprawy ciężko powiedzieć. Najlepiej byłoby oddać do jakiegoś zaufanego elektronika. Jeżeli pójdziesz do serwisu, to też może być drożej.Nie załamuj się, myślisz, że ja nigdy nie zjarałem wzmaka ? Przynajmniej będziesz wiedział jak fachowo dokonać podłączenia kolumn . Naprawisz i będzie grało.Gorzej z kolumnami. Szkoda, ze nie masz jak ich sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Jak spaliłem kolumny to już w ogóle kaplica ...A jest jakiś bezpiecznik w wzmacniaczu ? Może on poszedł ?, choć z tego co pamiętam to obudowa od góry była delikatnie ciepła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Każdy wzmacniacz ma bezpiecznik. Czasami jest dostępny z tyłu obudowy. Tu jak widzę trzeba rozkręcić panel górny i zobaczyć a najlepiej zmierzyć, czy bezpiecznik ma przejście. Ale póki co trzeba wyjąć wtyczkę z gniazdka (może coś trzymać), prawidłowo podłączyć kolumny i znów spróbować załączyć wzmacniacz.Dopiero jak się nie włączy sprawdzisz bezpiecznik.A kolumny od biedy można sprawdzić chyba na tym kinie domowym co masz. Są tam przecież wyjścia na głośniki?Czy to jest coś takiego, co masz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Powininno być jeszcze po bezpieczniku na kanał, rozkręć wzmacniacz i sprawdź wszystkie jakie są. Masz kino domowe ?! To możesz sprawdzić kolumny, na co czekasz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAreve Napisano 28 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 lutego 2014 Aktualnie wzmacniacz jest odłączony , podłączałem go i odłączałem przed wyjściem w ogóle nie reagował na POWER .Postaram się sprawdzić na kinie domowym kolumny gdy wzmacniacz nie ruszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts