Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
A ja myślę, że jeśli chodzi o tuner radiowy, to po prostu kup taki, jaki Ci się podoba. Ponadto możesz pomyśleć o jego walorach
użytkowych i funkcjach takich jak RDS, możliwość podłączenia dwóch anten, czułość dostrajania, wskaźnik dostrojenia, przełączanie czułości tunera (by lepiej się dostrajał do bliższych i dalekich stacji), filtr Wide/Narrow ( pozwalający słuchać bez zakłóceń nawet stacji umieszczonych blisko siebie - nieraz "wchodzą" na siebie). Jak dla mnie do przełączania zaprogramowanych stacji czy wyszukiwania wygodniejsza jest gałka/pokrętło (jak w starszych tunerach analogowych) niż guziczki plus/minus.
Tuner może być także wyposażony w pilota (rzadko, ale bywa).
  • Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Cytat

Jak dla mnie do przełączania zaprogramowanych stacji czy wyszukiwania wygodniejsza jest gałka/pokrętło (jak w starszych tunerach analogowych) niż guziczki plus/minus.

Można szukać tunera z programowalnymi guzikami z numerami stacji.
Napisano
Ja dopytywałem się także Rafała z forum, z racji że często kupuje klocki denona. Modele starsze faktycznie mają pokrętło Denon TU 235rd, czy droższy TU 1500rd np. Potem one zniknęły i w jej miejsce są dwa przyciski do wyszukiwania. Cięzko mi określić metodologię oznaczania jakości i okresu produkcji ( wiadomo 1500 był topowy, potem nowszy 1510 , ale inne to trochę zagadka) starsze bardziej kanciaste modele denona mają oznaczenia np. 450, 460, 550,660 im nowsze tym numery były mniejsze....
Z nowszych jest model TU 425 rd z dokładniejszym dostrajaniem stacji (guzik narrow), czy to jest bardzo potrzebne, nie wiem.
Następcą modelu 235 z pokrętłem był chyba model 215 rd, jest też 380 . Ponoć trzeba zwrócić uwagę na wyświetlacz czy jest jaskrawy i nie wypalone lcd, u mnie w 215rd mocno daje po oczach, ładnie gra i ma ( jak ktoś lubi) płynne txt informacji o stacji radiowej.

Cytat

Na polskich aukcjach internetowych sprzedający rządają wysokich kwot (żaden nie miał w komplecie kabla zasilającego nie wspominając o antenie),

To chyba najmniej istotne, kiedy jest zadbany model, bo prawie każdy ma w domu kabel sieciówkę po jakimś starym "magnetofonie" a jak nie nową kupisz wszędzie za 5zł, podobnie wtyczkę antenową(żeńska) za 3zł i kawałek cienkiego drucika w dowolnym kolorze.
Bez problemu znajdziesz model 215, 380, 425 do 200zł, modelu typu 1500/1510 za 500-700zł raczej bym nie kupił wolałbym dołozyć te pieniądze do czegoś innego , albo dozbierać i kupić sieciowego denona DNP720 i masz wtedy radio www, normalne fm, wejście usb i domowe wi-fi.

Cytat

Można szukać tunera z programowalnymi guzikami z numerami stacji.

Jest bezpośredni guzikowy dotęp na panelu do zapamiętanych(memory) stacji FM 1-6 .
Napisano
Cytat

albo dozbierać i kupić sieciowego denona DNP720 i masz wtedy radio www, normalne fm, wejście usb i domowe wi-fi.

Tylko trzeba pamiętać, że 720 nie odtwarza plików w trybie gapless.
Jeśli to nie jest dla kogoś problemem - OK.
Ja rozważałem kupno togo Denona, ale brak gapless ostatecznie go zdyskwalifikował.

A "jeźlikto" nie chce dwużyłowego kabelka zasilającego za 5 zł, to są też droższe wersje audiofilskie icon_smile.gif

http://allegro.pl/audioquest-nrg-x2-1-8m-k...5130564583.html
Napisano
Rafal735r całkiem fajna oferta, wcześniej jej nie widziałem, a chyba warta uwagi.
Co do sieciówki Denona to juz jest w sprzedaży model wyższy od DNP720 a mianowicie DNP730, ale chyba ten nowy nie ma już radia fm, no i kosztuje odpowiednio. Nie jestem do konca przekonany czy chce w obecnej chwilii wydawać takie pieniądze.
Może polecicie coś z innych firm, np. Marantz, Onkyo, Sony itd. Kazda propozycja zostanie rozważona icon_biggrin.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
Cytat

Opisując wrażenia odsłuchowe można użyć tylko jednego słowa - OBŁĘD icon_twisted.gif Nie jestem jakimś wielkim znawcą a do tego nie potrafię poetycko jak inni koledzy z forum opisywać doznać, ale co mogę powiedzieć , to że kolumny grają bardzo przestrzennie, dynamicznie oraz są bardzo detaliczne. Nawet moja żona która była bardzo sceptyczna w sprawie wymiany sprzętu na „większy i lepszy” nie kryła zaskoczenia jakością dźwięku, który ją dosłownie powalił na fotel icon_biggrin.gif Wiele płyt nabrało zupełnie nowego brzmienia, czasami mam wrażenie że odkrywam je na nowo.

No widzisz, to super, że jesteś megazadowolony. A chciałeś kupić jakieś Ergo 92 icon_wink.gif No i miałem rację icon_biggrin.gif => post #36
Jeszcze w sprawie Twojego maila - bo ostatnio ostro tapetowałem - tuner nie zapewni takiej jakości jak CD, lecz kabelek warto jakiś lepszy, nie taką sznurówkę za 2 zł.

Kontroler może być cały czas włączony do sieci, to mu nie zaszkodzi. A kanały we wzmacniaczu rzadko kiedy są idealnie symetryczne i przy całkiem cichym graniu występuje objaw, o którym wspomniałeś. Tak, że tym się nie stresuj.
Napisano
No to mi ulżyło, bo już myślałem że coś nie tak ze wzmacniaczem icon_smile.gif
Tuner kupiłem jak pisałem wyżej Denona TU-1500ae (prawie nówka sztuka) i podłączyłem go czasowo jakimś kablekiem Hama za 15 zł icon_wink.gif
Obserwuje aukcje i jak trafi się coś ciekawego w temacie kabelków to na pewno zmienię na cos lepszego icon_smile.gif Tymczasem uciekam słuchać MiniMax-u icon_biggrin.gif
  • 8 years later...
Napisano

Witam ponownie,

Trochę czasu minęło od ostatniej wizyty na forum w poszukiwaniu inspiracji i rozwiązań odnośnie budowania zestawu stereo. Nie chcę zakładać kolejnego tematu tylko pociągnąc już w istniejącym. W związku z rozwojem technologii i chęcią pójścia do przodu zacząłem przymiarki do pewnych zmian w swoim sprzęcie grającym. Obecny zestaw to (wszystko poza gramofonem i przedwzmacniaczem) zakupione wg poleceń forumowych specjalistów):

- Wzmacniacz – MYRYAD Mi-120

- Odtwarzacz CD – MYRYAD MC-100

- Kolumny – CANTON ERGO RC-L

- Tuner – DENON TU1500AE

- Gramofon – SONY PS-T1 + AT-VM95E

- Przedwzmacniacz gramofonowy - ART DJ PRE II

Teraz do rzeczy, wymyśliłem sobie aby powyższy zestaw uzupełnić o odtwarzacz sieciowy, który miał wykluczyć potrzebę korzystanie z apilkacji Spotify na smart tv oraz radia internetowe na dekoderze c+. Pierwszym warunkiem był taki, że miał on się wpisywać w linie całego zestawu czyli być pełnowymiarowy jak pozostałe klocki. I tutaj pojawił się problem aby w planowanym budżecie (ok. 3k PLN) znaleźć coś godnego uwagi, żeby nie był to jakiś starszy model wybranej firmy, ale znów na nowe rzeczy trochę brakowało w budżecie. Przewertowałem trochę stron i różnych for w poszukiwaniu jakiejś podpowiedzi/inspiracji/kierunku działań na czym by się skupić i finalnie udało mi się wytypować takie o to streamery: Audiolab 6000N Play (2019 r.) lub Cambridge Audio AXN10 (2023). W grę wchodził jeszcze Pioneer N-30AE( 2017 r.). W tym wszystkim brakowało przekonania do tego sprzętu, jak to będzie grało w połączeniu do powyższego systemu, jak to sensownie pospinać czy starsze modele mają jeszcze wsparcie w upgrade itp.  Sumarycznie nie porzuciłem takiego rozwiązania, ale odsunąłem gdzieś w otchłanie, ponieważ ….

…w głowie więc zakiełkował pomysł aby zmienić cały tor muzyczny (może kolumny bym zostawił, ale to zależy od kierunku działań i czy będą pasowały do nowego sprzętu) i zakupić wzmacniacz zintegrowany, który już będzie miał w sobie te wszystkie funkcje, na których mi zależy (Spotify, radio internetowe itp.).  Wytypowałem dwa wzmacniacze, a mianowicie: Denon PMA-900HNE oraz Marantz PM7000N. Zdecydowanie bliżej mi do tego drugiego, jednocześnie zdaję sobie sprawę ze to też nie żadne nowości, ale w mojej ocenie mogą być ciekawą alternatywą. Poza tym podoba mi się design Marantza. I tutaj pole do popisu dla forumowiczów chętnych pomóc, jak to wszystko ugryźć. Pytania są następujące:

1.       Czy warto zmieniać cały tor na nowy a może wymienić coś w nim??

2.       Czy wybrany wzmacniacz zintegrowany zgra się obecnymi kolumnami??

3.       Jaki będzie uzysk muzyczny przy zmianie wzmacniacza no nowy a wpięcie w system samego streamera??

4.       Może inne sugestie pod kątem doboru sprzętu/marki??

Oczywiści do tego dojdzie jeszcze odtwarzacz CD, bo nadal jako tradycjonalista kupuje i słucham płyty. Spotify jest dla mnie źródłem poszukiwań i często słuchania płyt niedostępnych na rynku bądź chorych cenowo a dostępnych tylko z drugiej ręki. Poza tym chcę podłączyć do tego wzmaka również gramofon, bo kolekcja płyt się powiększa.

Czekam na konstruktywne sugestie co dalej, jak to ugryźć i czy kierunek zmian jest prawidłowy?? Wiem że to mój wybór, ale warto posłuchać ludzi z większym doświadczeniem.

Napisano

A z cantonów jesteś zadowolony?

Niestety nie znam wzmacniacza :/

Nie uważam jednak aby Denon PMA 900 i Marantz PM7000n były dla nich optymalne.

Marantz już bliżej. Ale Denon spowoduje mniejsza kontrolę na dole i możliwe za duże poluźnienie basu.

Cantony z Denonem grają średnio.

Marantz zagra szybciej, bardziej otwarcie.

Ale może faktycznie streamer czy to MXN czy tani Wiim by wystarczyly?

No mówie nie znam wzmaka :/

Napisano
13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A z cantonów jesteś zadowolony?

Oczywiście, że jestem zadowolony dlatego mimo wszystko chciałbym je zostawić, tylko pojawia się pytanie jak to zagra z zintegrowanym wzmacniaczem i czy warto zmieniać cały tor muzyczny.🫤

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale może faktycznie streamer czy to MXN czy tani Wiim by wystarczyly?

Jeśli miałby być tylko streamer to musi sie wpasować wymiarowo w cały zestaw, czyli małe streamery odpadają. W grę wchodzą tylko pełnowymiarowe. 

Napisano
Dnia 4.08.2023 o 09:12, qman napisał:

Oczywiście, że jestem zadowolony dlatego mimo wszystko chciałbym je zostawić, tylko pojawia się pytanie jak to zagra z zintegrowanym wzmacniaczem i czy warto zmieniać cały tor muzyczny.🫤

Jeśli miałby być tylko streamer to musi sie wpasować wymiarowo w cały zestaw, czyli małe streamery odpadają. W grę wchodzą tylko pełnowymiarowe. 

No to CXN bo co innego? Audiolaby mają bardzo słabą aplikację. Nowy Denon to niespecjalnie dobra okazja w stosunku do ceny.

Jesli z Cantona jesteś zadowolony to wymienił bym tylko wzmacniacz.

Napisano

Generalnie mocno przemyślałem sprawę i zakupiłem streamer Cambridge Audio AXN10. Na stronie producenta znalazłem promocje na ten model (-100€) wiec przez polskiego dealera udało mi się go zakupić za nieco ponad 2k PLN co przy cenie wyjściowej prawie 3k PLN daje całkiem fajny zakup za małe pieniądze. Podłączony i pięknie gra - będziemy się poznawać 😉