klimek Napisano 4 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 marca 2015 Czym mam się kierować, przy wyborze spośród przykładów, które mi podajecie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 4 marca 2015 Udostępnij Napisano 4 marca 2015 Trudne pytanie zadałeś. Raczej to ty powinieneś wiedzieć czego szukasz, jakiego brzmienia itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 5 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 marca 2015 Powiem, że z tego co zaproponowaliście to chyba najbardziej przemawiają do mnie cantony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 marca 2015 Udostępnij Napisano 5 marca 2015 Są całkiem niezłe i w tej cenie pewnie trudno znaleźć lepsze. W tej chwili nic ciekawszego nie widzę. No może jeszcze te Tannoye http://allegro.pl/tannoy-t115-i5140813623.htmlZ tym, że niepokoi mnie ta pomarszczona kopułka. Może poproś o jaśniejsze, lepsze zdjęcia tych głośników, jeśli Cię interesują? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 7 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2015 A tak się teraz jeszcze zastanawiam, czy tutaj(zielone kropki) dało by się dać te głośniki? (Na szafie wysokiej na ~2m z hakiem, mam tam ~40 cm miejsca pod sufitem) I jeszcze jedno, przed wyborem głośników wartałoby je niby odsłuchać, ale jaki to ma sens nie w moich warunkach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 7 marca 2015 Udostępnij Napisano 7 marca 2015 Odsłuch zawsze ma sens i jest konieczny. Ostro grające kolumny, czy jakieś zamulacze jeśli tak zagrały w sklepie, to raczej podobnie zagrają w domu i nie zmieni im się charakter aż o 180 stopni ( najwyżej trochę ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 marca 2015 Udostępnij Napisano 7 marca 2015 Nie pamiętam, czy wysyłałem Ci materiały na temat ustawiania sprzętu. Jeśli nie, napisz na PW podając adres mail. A jeśli tak, to powinieneś wiedzieć, że to niedobry pomysł, bo głośniki wysokotonowe powinny znajdować się na wysokości uszu siedzącego słuchacza. Poza tym bliskość sufitu wprowadzi dodatkowe zniekształcenia dźwięku.Jak napisał Jacek75, odsłuch zawsze ma sens, bo możesz sprawdzić czy kolumny grają w stylu jaki lubisz. Nawet w innym pomieszczeniu. Choć jeśli miałyby stać na szafie to chyba trochę mniejszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 marca 2015 Udostępnij Napisano 7 marca 2015 A co się stało, że zdecydowałeś jednak zrezygnować z kolumn aktywnych. Oczywiście nie ganię Twojej decyzji, tylko zastanawiam się dlaczego. W tym budżecie to byłoby dobre rozwiązanie, szczególnie, że jest co wybrać. Tutaj jeszcze dochodzi koszt wzmacniacza, kosztem pogodzenia budżetu na całe przedsięwzięcie.No i kolejna sprawa, ze jeżeli chcesz używać tego sprzętu pod kątem np. scratchingu, lub składaniu/odsłuchu setów (piszesz że jesteś początkujący DJ), to wyrafinowane kolumny raczej będą Ci zbędne. Co nie znaczy, że monitory o których pisałem wcześniej, są kiepskie. Uważam że takie właśnie nagłośnienie najlepiej wpasowałby się w twoje wymagania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 8 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2015 Poza DJ lubię też posłuchać muzyki w wolnej chwili, dlatego dobre kolumny mają sens.Co do odejścia od aktywnych, to przyznam się, zapomniałem o tym szczególe W takim razie wszystkie opcje spoza mojego miasta(Kraków) odpadają, bo wozu nie mam, a włajaży nie będę robił tylko po to, żeby przesłuchac głośniki Popatrzyłem i w Krakowie(lub okolicach) znalazłem:Microlab Solo7cTaga Harmony TAV-500B Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 marca 2015 Udostępnij Napisano 8 marca 2015 Obydwa typy są mizerne w porównaniu z np. Mackie MR5. Twój wybór. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 8 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2015 Chyba zrobię tak, że przesłucham wszystkie 3 zestawy i jeżeli będę słyszał różnicę, to kupię Mackie, a jak nie to wybiorę, któreś z tych tańszych. Co o tym sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 8 marca 2015 Udostępnij Napisano 8 marca 2015 No tak byłoby najlepiej. Jednakże biorąc pod uwagę ceny tych nowych w porównaniu do ceny wyjściowej proponowanych wcześniej monitorów studyjnych, to wybór jest dla mnie oczywisty. Ale najlepiej będzie jak sam się o tym przekonasz. Daj znać po odsłuchu co postanowiłeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 13 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2015 no to dupa... Nie jestem w stanie przesłuchać, ani Mackie ani Taga(nie są dostępne bez zamawiania)... Sprawdziłem za to głośniki KRK Rokit RP5 G2 i okazało się, że jak nie wpiszę "Rokit" to wyskakuje mi dużo więcej ofert i nawet dwie ode mnie z miasta(tutaj ta ciekawsza LINK). Jak się mają te KRK do Mackie(wasze opinie)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 13 marca 2015 Udostępnij Napisano 13 marca 2015 Rokity ma mój kolega. Słyszałem je także wcześniej. Obaj doszliśmy do zgodnego wniosku, że Mackie mają troszeczkę mocniejsze niskie. Jednak, to nie znaczy że KRK ma słabe niskie tony. Wszystko zależy od ciebie tak naprawdę. Powinieneś pojechać i posłuchać, bo to także fajne monitory. Z pewnością grają mocniejszymi niskimi w porównaniu z wcześniej wspomnianą Yamahą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smazbozena Napisano 14 marca 2015 Udostępnij Napisano 14 marca 2015 Przetestuj sobie to i wtedy dokonasz wyboru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 18 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2015 Słuchałem dzisiaj głośników KRK, powiem tak: rzeczywiście niskie tony nie są nadzwyczajne, ale brzmią wystarczająco dobrze, tak jak reszta. Niestety nie mam jak przesłuchać Mackie MR5, a branie w ciemno, to jak kupowanie kota w worku...Co byście mi poradzili? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 18 marca 2015 Udostępnij Napisano 18 marca 2015 Możesz się jeszcze zainteresować Microlab Solo 9chttp://www.microlab.com/?r=Systemystereo&a...full&id=694 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 18 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2015 No je też ogarnę, ale jak na moje warunki chyba będą jednak trochę za duże i mają tylko jedną sensowną opcję wejścia. Jednak podtrzymuję pytanie, co radzicie z tymi nieszczęsnymi mackie, których nie mam jak odsłuchać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 marca 2015 Udostępnij Napisano 21 marca 2015 Szukaj jakiegoś sklepu ze sprzętem studyjnym. Nie ma nic w Krakowie ? Microlabów bym nie kupił, szczególnie jakbym miał do wyboru Mackie, czy KRK. Weź to później odsprzedaj...Te z Allegro są teraz o 100 zł tańsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 21 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 marca 2015 Znalazłem jeden sklep, który ma jeszcze w ofercie mackie mr 5, ale okazało się jedynie na zamówienie... Microlabów swoją drogą też nie znalazłem, też tylko na zamówienie.Nie wiem, chyba wezmę te KRK, bo są dobre i nie będę kupował w ciemno.edit:Przeszukałem sporo, anglojęzycznych stron i stosunek Mackie vs KRK był praktycznie 50 na 50 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Mackie poszły(facet wystawił je za niecałe 500 zł, ale zauważyłem to dopiero po tym jak zostały sprzedane), KRK też poszły, więc zostaje mi czekać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 24 marca 2015 Udostępnij Napisano 24 marca 2015 To za niecałe 500 zł, to była prawdziwa okazja. Szkoda że się nie zdecydowałeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 24 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2015 Nie, inaczej, za 600 miałem wątpliwości, za 500 brałbym od razu, ale za późno zobaczyłem nową aukcję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 24 marca 2015 Udostępnij Napisano 24 marca 2015 Biorąc pod uwagę cenę nowych, to 600 zł było już bardzo dobrą ceną. Mi byłoby ich szkoda sprzedać za 500 zł, takie monitory zawsze mogą się przydać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimek Napisano 24 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2015 Znalazłem dwie kolejne w miare ciekawe oferty(tym razem samo KRK):1. KRK RP5 G2 - 750zł2. KRK RP6 G2 - 800zł - niestety uszkodzone, i tu pytanie opłaca się ryzykować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts