rafal735r Napisano 21 marca 2015 Udostępnij Napisano 21 marca 2015 Cytat Nie zupełnie ja nie chcę odtwarzać z komputera. Myślę nad możliwością odtwarzania sieciowego z dysku nas. Wydaje mi się że dac zwykły nie ma takiego wejścia (może się mylę) - wydaje mi się że zazwyczaj jest to usb - jeśli byłoby inaczej to w jaki sposób zmieniałoby się chociażby utwory? Musi być jakiś wyświetlacz albo coś podobnego. NASy Synoglogy maja dedykowana apke Audio na androida i sterujesz muzyka z tableta/smartfona. Musisz kupic DACa z USB, albo zwykly konwerter USB->Spdif i wtedy przez Coax jedziesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 22 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Dzięki wezmę to pod uwagę jak będę z dac-iem kombinował (na razie jednak muszę to zrzucić na dalszy plan, myślałem że funkcję tą posiadają wzmacniacze dlatego zastanawiałem się czy nie kupić - dokładając kasy - takiego który by miał od razu takie wejście). Teraz pewnie skupię się na wzmacniaczu. Czyli rozumiem że kwota około 1 tys. na wzmacnizacz by była ok?Co w takim razie by pasowało do tych kolumn. I ciekaw jestem (bo nie wiem) czy wzmacniacz który mam gra ciepło, chłodno czy neutralnie? - nie bardzo mam odniesienie jakieś, a nawet jakbym poszedł gdzieś po sklepach szukać wzmacniacza to widzę, że nie ustalę jaki bo musiałbym brać kolumny inaczej mija się z celem.Fajnie jakby był do wzmacniacza pilot by można było głośnością regulować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Sa tez wzmacniacze z DAC-ami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 raczej wzmacniacza do 1tys z wbudowanym DAC-iem to raczej nie kupi. a jak juz to jakieś to będzie jakości...??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 22 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Właśnie dlatego pytałem jaka kwota musiałaby wchodzić w grę by móc myśleć o takim wzmacniaczu z wbudowanym dac-iem. Bo np. jeśli kwota ok. 2 tys. to jeszcze do zastanowienia jeśli zaś 4 to marzenia ściętej głowy . Kewstia oczywiście również jakości bo jeżeli np. ja kupiłbym coś z dac-iem za 2 tys. a jakość by była gorsza od takiego bez za np.500 to też sobie daruję.A E1 warto się interesować a jeśli tak to do jakiej kwoty (głośno grać nie będę) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Widzisz wzmacniacze z wbudowanym dac sa dostepne od jakiegos czasu i kwoty za w miare przyzwoity zaczynaja sie od okolo 3 tysiecy. Jest rowniez inne rozwiazanie a mianowicie kupno uzywanego wzmaka i uzywanego zewnetrznego DAC-a. Wtedy cena winduje cos w okolicach 2 tysiecy. I jakosc jest juz calkiem dobra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Najtańszm wzmacniaczem z DAC jest chyba Yamaha as301 1500zł, Onkyo A9050 ok 1700zł , Harman kardon 3770 1950zł i Marantz pm 6005 2400zł. W pewym uproszczeniu można przyjąć że za takie wejście płacisz ok. 500zł ( patrz yamaha as300 bez wejścia ). Mam wrażenie że ta duża dopłata w dużej mierze jest za wygodę .Najtańszym amplitunerem stereo z wejsciem optic jest Onkyo tx8020 . Niestety, a może na szczęście każdy brzmi inaczej, a ich moce nie są aż tak istotne, przy niedużym pokoju i przeciętnych kolumnach. Wydaje mi się że takie wejście jest potrzebne we wzmacniaczu stereo, komuś kto nagłaśnia czasami oglądane filmy na tv, a nie chciał kupować kina domowego, bo bardziej ceni sobie muzykę. Większy i tańszy wybór modeli wzmacniaczy masz bez wejścia optic, a jak chcesz się bawić można kupić, pożyczyć jakiegoś oddzielnego dac'a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Szczerze Ci napisze ze w najtanszym przedziale cenowym co chodzi o wzmacniacz z wbudowanym DAC w ogole bym sie nie rozgladal. Pomysl!!! Jaka moze byc jakosc brzmienia w tych urzadzeniach. Dla mnie zadna i po zakupie takiego urzadzenia tylko bym sie wkurzal ze jest do bani.... Lepiej odlozyc wiecej gotowki i byc zadowolonym niz kupic cos co tylko stoi na polce i "niby" gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 22 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Napiszę tak jak to wygląda z mojej strony. Dlatego główkowałem z tym wzm+dac bo w przyszłości pewnie bym i tak kupował dac (załużmy że tani to koszt 500 dodatkowo jeśli bym musiał to serwer nas z obsługą z telefonu - jak wyżej pewnie też koło 500). Obecnie mam włączone udostępnianie plików z routera przez zasób samby i pliki widoczne są w sieci (co prawda nie korzystam w ten sposób z muzyki ale udostępnianie zrobiłem z czystej ciekawości - odtwarzanie w trybie rzeczywistym jest poprawne. Dodatkowo instalację sieciową w domu mam tak pociągniętą że 1 Gbit mam na kablu podciągniętym w gniazdku za sprzętem. Suma sumarum robi się ze wzmacniaczem 2000 co prawda na chwilę obecną duże to koszty, ale jak sprzęt nowy to można na raty albo coś w tym stylu. Jednak obawiam się, że przepraszam za określenie będzie to grać nieciekawie. Jeśli zaś nawet do kwoty 2 tys. z hakiem uzyskałbym dźwięk podobny (chodzi mi o sam wzmacniacz) to nowy czy prawie nowy pewnie bym się nie zastanawiał tylko taki kupował. Ale zwykle to nie wygląda w życiu tak fajnie. Nie chcę kupić sprzętu którego będę słuchał niechętnie a wydam na niego np. 2500.Wydaje mi się że kupując sprzęt który kosztował kiedyś np. 3000 w cenie 1000 i służył tylko do stereo dodatkowo obecnie prędzej tnie się koszty by sprzęt krócej podziałał to powinien teoretycznie grać lepiej. Oczywiście przy założeniu że się nie kupi tzw. miny - a tego do końca nie można być pewien jest to ryzyko zakupu taniej sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat Widzisz wzmacniacze z wbudowanym dac sa dostepne od jakiegos czasu i kwoty za w miare przyzwoity zaczynaja sie od okolo 3 tysiecy. Jest rowniez inne rozwiazanie a mianowicie kupno uzywanego wzmaka i uzywanego zewnetrznego DAC-a. Wtedy cena winduje cos w okolicach 2 tysiecy. I jakosc jest juz calkiem dobra. Sa stare piece z DACami, ale to dla ludzi nie bojacych sie wieku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 3 tysiące to dla mnie zadużo niestety . Dochodzi do tego jeszcze cd itp. Proszę w takim razie o propozycję wzmacniacza do 1 tys. używanego dostosowanego do kolumn i muzyki której słucham. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 No coz 3 tysiace to juz kwota calkiem spora. Co do doboru wzmacniacza do Twoich kolumn propponuje Musical Fidelity E11. Wzmacniacz charateryzuje sie brzmieniem o przyjemnej barwie, kreuje dobra scene, ciepły, przyjemny żywy dźwięk, wokale czylelne bez niepotrzebnych znieksztaucen. Praktycznie prawie w calosci przystosowany do muzyki ktora sluchasz, no moze poza rockiem ale jak wspominales wczesniej jest to rock spokojny, nie agresywny wiec powinien sobie poradzic. Napisz jeszcze jakie posiadasz zrodlo, bo nie pamietam dokladnie.Oczywiscie kolumny musza stac na odpowiednich stendach. Najlepiej z mozliwoscia dociazenia suchym piaskiem aby wyeliminowac w jak najwiekszym stopniu drgania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Cytat Napisz jeszcze jakie posiadasz zrodlo, bo nie pamietam dokladnie. Wzmacniacz: jvc a-x1, cd: rotel rcd-855 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Musical Fidelity E11 lub E10 spokojnie poradzi sobie z ostrzejszym graniem. Nie mówiąc o E100, którego na e-buy można za ok 1000 zł z przesyłką kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Cytat Cytat Napisz jeszcze jakie posiadasz zrodlo, bo nie pamietam dokladnie. Wzmacniacz: jvc a-x1, cd: rotel rcd-855 Wzmacniacz niedlugo przejdzie do lamusa.Rotelek jako zrodlo calkiem spoko, a jak widzisz w poscie u kolegi Adamc MF da rade nawet z ciezkim brzmieniem rocka choc takiego nie preferujesz. Jezeli E100 mozna kupic za takie pieniadze to warto go poszukac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 23 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2015 A jeszcze jakieś propozycje można by prosić tych Musical Fidelity mało. Mogę oczywiście popolować na jakąś okazję albo popatrzeć na aukcje zagraniczne, ale wcześniej nie kupowałem nic z zagranicy. Strasznego w sumie ciśnienia nie mam że muszę od razu kupić Pozdrawiam i dziękuję za propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Majac wzmaka JVC i kolumny takie jakie masz to ja mialbym cisnienie. Chyba ze ograniczala by mnie gotowa. Cos znajdziemy i zaproponujemy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gibson Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Tutaj jest MF E10 za 95 funtów. Gdyby cena pozostała na tym poziomie to z przesyłką wyszłoby ok. 600zł:LINK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 23 marca 2015 Udostępnij Napisano 23 marca 2015 Ja zapłaciłem ok. 100 funtów za MF E10. Proponowałbym obserwować aukcję, bo czasami można trafić ten wzmacniacz w bardzo atrakcyjnej cenie. Pomijam inne E10 na eBayu za 220-250 funtów. Tyle za ten wzmacniacz to stanowczo za drogo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 25 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2015 Jeszcze raz witam.W sumie tych Musical Fidelity wiele nie ma. Ponadto modele E11 lub E10 widzę że nie mają obsługi z pilota E100 ma odbiornik ale jego za bardzo nie widzę w cenie znośnej.Jeszcze takie pytanie a jak wypada model a100 ? Bo widzę że jest na all jeden tylko o ile dobrze doczytałem to modele te mocno się grzały i już dość wiekowe są coś około lat 80tych.Podaję link do aukcji Musical Fidelity a100 alleCzy ewentualnie jakieś inne wzmacniacze do 1000 i grające wg moich preferencji dopasowane do kolumn jest sens patrzeć?---A czy na model E1 jest sens patrzeć (nie będę mocno grał). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 27 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2015 A czy zwiększając budżet do np. 1300 za wzmacniacz (niekoniecznie musi być ten pilot ) czy można by patrzeć na jakieś inne porównywalne sprzęty?A jak z serią A np. A1, A2 ... zawsze to ciut większa alternatywa niż trzy typy (E10,11,100) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 marca 2015 Udostępnij Napisano 28 marca 2015 Zwiększając budżet do 1300 zł możesz już znaleźć sporo dobrych wzmacniaczy. I niekoniecznie Musical Fidelity.Bo na przykład Advance Acoustic, Xindak, Thule, Luxman L-5xx, NVA, Myriad i ... trzeba by poszukać, pewnie coś jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol2 Napisano 31 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 marca 2015 A czy xindak a-06 się nada ? - bo widzę, że nowe już ok. 1500 chodzą?Dużo bardziej blado wychodzi w stosunku do tego Musical Fidelity e10? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 31 marca 2015 Udostępnij Napisano 31 marca 2015 Nie wychodzi blado. To dobry wzmacniacz, choć można by pewnie poszukać lepszego. Pod warunkiem, że się wie czego się szuka.Ten Xinadak zdecydowanie wyróżnia się niskimi tonami. Mocnymi, nisko schodzącymi ale dość dobrze trzymanymi w ryzach.Średnica i wysokie na dobrym poziomie, choć bez rewelacji. MF E10 ma bardziej soczystą. Mam tu na myśli drugą wersję A 06 z wejściem USB na DAC. Czy pierwsza wersja grała podobnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 31 marca 2015 Udostępnij Napisano 31 marca 2015 Za 1100-1200 kupisz denona pma-1500r. Do rocka jak znalazl. Nie ma stu lat i jest dobrze zbudowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts