Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Zakupiłem nowy pasek do gramofonu i okazał się tak na oko o 2 cm krótszy, założyłem bo myślałem, że stary tyle wyciągnął się icon_sad.gif i to był błąd. Po konsultacji z Wamatem podesłał mi nowy pasek dłuższy twierdząc, że w niektórych modelach Thorensów były stosowane różne rozwiązania napędów. Mam nadzieję, że niczego nie spier.oliłem.
  • 4 weeks later...
Napisano
Ja swego czasu podchodziłem do tematu wymiany ramienia w swoim Thorensie. Jednak z wielu względów odpuściłem sobie, podobnie jak wymianę oryginalnego, fabrycznego interkonektu.
Co do paska, to z tym jest pewien problem. Większość aktualnie sprzedawanych są to paski stosowane we współczesnej produkcji Thorensów i teoretycznie mogą być stosowane do 318 czy 320. Ja osobiście paski do Thorensa kupuję w zaprzyjaźnionym salonie.
Napisano
Cytat

A chcesz wymienić ramię w Twojej 318-tce ?

Nie, to tylko jako ciekawostkę wstawiłem.
Miło Cię Zielu widzieć??

Belfer jak pisałem z paskiem miałem problem. Obecnie mam jakiś niby japoński Falco ale działa.

Czy zauważył ktoś, że przy starcie talerza pojawia się na chwilę dźwięk ala trzeszczenie?
Napisano
Masz oryginalny RCA ? Ja zastanawiałem się nad wymianą i przerabianiem na gniazda, ale podobnie nie ruszyłem oryginału.
Nie chcesz ingerować, czy uważasz to za zbytek ? W sumie oryginalny kabel powinien być przyzwoity, choć przyznasz, że wygląda bardzo biednie ...

Chili, Dzięki za miłe słowo, Pozdrawiam icon_smile.gif.
Napisano
Zieluwid tak mam oryginalny RCA. Uważam, że nie należy poprawiać tego co wymyślili konstruktorzy tego zacnego gramofonu. Oczywiście nie wykluczam, że mogłoby być lepiej.
Nawiasem mówiąc poprzedni właściciel, którego cenię za ogromną wiedzę dotyczącą Thorensa, też nie polecał tego. Natomiast namawiał mnie na zmianę ramienia na SME lub Jelco.

Chili nie zaobserwowałem objawów, o których piszesz przy starcie talerza.
Napisano
U mnie nic nie strzela, czy trzeszczy itp ... Przy starcie tylko słychać jak załącza się silnik i talerz rusza bezszelestnie.

Belfer54, ja też. Jakiś czas temu korciło mnie na przeróbkę, ale mam podobne zdanie co Ty, może lepiej oryginału nie poprawiać.
Napisano
Obyś miał rację. Jak zwykle, gdy znajdę troszkę czasu to poszukam przyczyny, choć u mnie potrafi to trwać icon_smile.gif

A jednak dziś zajrzałem i już jest dobrze. Nie wiem co było. Zmieniłem pasek i startuje po staremu.
  • 3 weeks later...
Napisano
Dawno nie pisałem, więc...założyłem dziś 2M Red i mam mieszane uczucia. Dźwięk wydaje mi się mocno wypłaszczony, niskie jakieś bez wyrazu icon_sad.gif
Jutro wrócę do poprzedniej wkładki i może coś się wyjaśni.
Napisano
I tak źle wypadła wkładka 2M Red w stosunku do Ortofona OMB ?
Słyszałem sprzeczne opinie na temat tych wkładek.
Zwykle kontrowersje były w stosunku do zupełnie inaczej brzmiących wkładek Grado.
Tu jednak kluczem jest często dobór przedwzmacniacza gramofonowego do którego podłączona jest wkładka.
No i oczywiście kwestia gustu.
Napisano
Też się dziwię. Jeśli masz w Swoim Thorensie standardowe ramaię TP21 o masie 12,5 g, to sądzę, że wkładka powinna z nim współpracować. Tak jak wspomina Mobydick musi być jakieś niedopasowanie pomiędzy pre a wkładką. Sprawdź ustawienia w pre. Jaki masz pre gramofonowy?