RoRo Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Fonica miała o ile pamiętam zarówno proste ramiona - jak i "S"ki.A igłę kupowałeś oryginalną Ortofona - czy zamiennik od Wamatu?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 14 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2015 Cholercia, masz mnie, faktycznie to zamiennik. Bardzo jestem ciekaw czy będzie różnica. Ortofonowskich igieł do 10 w cenie poniżej 200zł niestety nie trafiłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2015 Zakupiłem nowy pasek do gramofonu i okazał się tak na oko o 2 cm krótszy, założyłem bo myślałem, że stary tyle wyciągnął się i to był błąd. Po konsultacji z Wamatem podesłał mi nowy pasek dłuższy twierdząc, że w niektórych modelach Thorensów były stosowane różne rozwiązania napędów. Mam nadzieję, że niczego nie spier.oliłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 25 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2015 Całkiem przypadkiem trafiłem na coś takiego i ceny spowodowały, że usiadłem i nadal tak mam http://www.ebay.de/cln/dubmaster45/Tonearm...s%3D1%26pid%3D1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 A chcesz wymienić ramię w Twojej 318-tce ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 Ja swego czasu podchodziłem do tematu wymiany ramienia w swoim Thorensie. Jednak z wielu względów odpuściłem sobie, podobnie jak wymianę oryginalnego, fabrycznego interkonektu. Co do paska, to z tym jest pewien problem. Większość aktualnie sprzedawanych są to paski stosowane we współczesnej produkcji Thorensów i teoretycznie mogą być stosowane do 318 czy 320. Ja osobiście paski do Thorensa kupuję w zaprzyjaźnionym salonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 17 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 Cytat A chcesz wymienić ramię w Twojej 318-tce ? Nie, to tylko jako ciekawostkę wstawiłem. Miło Cię Zielu widzieć??Belfer jak pisałem z paskiem miałem problem. Obecnie mam jakiś niby japoński Falco ale działa.Czy zauważył ktoś, że przy starcie talerza pojawia się na chwilę dźwięk ala trzeszczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 Masz oryginalny RCA ? Ja zastanawiałem się nad wymianą i przerabianiem na gniazda, ale podobnie nie ruszyłem oryginału.Nie chcesz ingerować, czy uważasz to za zbytek ? W sumie oryginalny kabel powinien być przyzwoity, choć przyznasz, że wygląda bardzo biednie ...Chili, Dzięki za miłe słowo, Pozdrawiam . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 Zieluwid tak mam oryginalny RCA. Uważam, że nie należy poprawiać tego co wymyślili konstruktorzy tego zacnego gramofonu. Oczywiście nie wykluczam, że mogłoby być lepiej.Nawiasem mówiąc poprzedni właściciel, którego cenię za ogromną wiedzę dotyczącą Thorensa, też nie polecał tego. Natomiast namawiał mnie na zmianę ramienia na SME lub Jelco.Chili nie zaobserwowałem objawów, o których piszesz przy starcie talerza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 U mnie nic nie strzela, czy trzeszczy itp ... Przy starcie tylko słychać jak załącza się silnik i talerz rusza bezszelestnie.Belfer54, ja też. Jakiś czas temu korciło mnie na przeróbkę, ale mam podobne zdanie co Ty, może lepiej oryginału nie poprawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 17 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 Przed założeniem zakrótkiego paska też było cicho, mam tylko nadzieję, że nie skrzywiłem ośki silnika Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 17 listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 listopada 2015 Myślę, że to byłoby widoczne i słyszalne. Poza tym żeby skrzywić taki element, trzeba by było nie lada siły. Chyba za ciasnym paskiem byś tego nie zrobił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 listopada 2015 Obyś miał rację. Jak zwykle, gdy znajdę troszkę czasu to poszukam przyczyny, choć u mnie potrafi to trwać A jednak dziś zajrzałem i już jest dobrze. Nie wiem co było. Zmieniłem pasek i startuje po staremu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 5 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2015 Dawno nie pisałem, więc...założyłem dziś 2M Red i mam mieszane uczucia. Dźwięk wydaje mi się mocno wypłaszczony, niskie jakieś bez wyrazu Jutro wrócę do poprzedniej wkładki i może coś się wyjaśni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2015 I tak źle wypadła wkładka 2M Red w stosunku do Ortofona OMB ?Słyszałem sprzeczne opinie na temat tych wkładek.Zwykle kontrowersje były w stosunku do zupełnie inaczej brzmiących wkładek Grado.Tu jednak kluczem jest często dobór przedwzmacniacza gramofonowego do którego podłączona jest wkładka.No i oczywiście kwestia gustu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 6 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2015 Też się dziwię. Jeśli masz w Swoim Thorensie standardowe ramaię TP21 o masie 12,5 g, to sądzę, że wkładka powinna z nim współpracować. Tak jak wspomina Mobydick musi być jakieś niedopasowanie pomiędzy pre a wkładką. Sprawdź ustawienia w pre. Jaki masz pre gramofonowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts