RoRo Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 No cóż.... chciałeś kiedyś wejść w wyższe (droższe) modele kabli głośnikowych - a tutaj masz niezły zasilający za "stówkę".Wiem, że jest to dodatkowa "stówka" - ale warto (szczególnie przy targowaniu się o cenę końcową, bo zazwyczaj sprzedawca woli coś dołożyć by zachęcić klienta - zamiast dalej opuszczać cenę).Bo podejrzewam, że masz w Yamaszce zwykły (tzw. "komputerowy") kabel zasilający.Co do mocy: to Twoja Yama ma wystarczający "power" do tych ELACów, bo najniżej (wg specyfikacji) schodzą do 3.3oma przy 200Hz - więc mogło być gorzej. No i przede wszystkim nie będziesz grał na maksymalnej głośności, tylko na normalnych poziomach.A przecież AS-1000 może współpracować nawet z kolumnami schodzącymi do 2 omów.Pozdrawiam- i powodzenia, bo ja też już kończę na dziś PS. Czytałeś pewnie test "tysiączka" CD i integry na HiFidelity...http://www.highfidelity.pl/artykuly/0809/yamaha.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Święta racja. ELAC'i są świetnymi kolumnami. A głośnik wysokotonowy JET, to gwarancja bardzo dobrej rozdzielczości wysokich tonów.Jeśli tu by coś nie zagrało, to na pewno nie będzie wina kolumn. Natomiast niskie tony są raczej krótkie, rytmiczne niż duże, napompowane, potężne. ale schodzą stosunkowo nisko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 25 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 września 2015 A jak sklasyfikowalibyscie trzy modele kolumn które przykuly moją uwagę. Oczywiście na wynik końcowy co ewentualnie kupie nie będzie miało to jakiegokolwiek wpływu- tylko odsłuchMonitor audio rx6Audio Academy Phoebe IIIElac 512Myślę że pewnie odwrotna kolejność jak wymieniłem. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Skoro podobają Ci się Phoebe III to może rzuć okiem na chwalone także Topazy 20 -> http://pylonsklep.pl/pl/pylon-audio-topaz-20.htmlDlaczego RX6 a nie BX6? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Cytat A jak sklasyfikowalibyscie trzy modele kolumn które przykuly moją uwagę. Oczywiście na wynik końcowy co ewentualnie kupie nie będzie miało to jakiegokolwiek wpływu- tylko odsłuch Tak samo jak ceny nowych produktów - ELAC górą I kolejność taka, jak się domyślałeś... Szczególnie że Twoja Yama ma wystarczający potencjał by "trzymać za pysk" 18centymetrowy głośnik 512tek. Bo ELAC lubi (i wymaga!) mocnego wzmacniacza. Z Twoja starą 500ką nie miałbyś raczej szans...Natomiast tłumaczenie właściciela Phoebe wygląda wiarygodnie Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 25 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 września 2015 Fakt bx 6 mają więcej głośników na równi ładne ale rx to wyższy model. Jeśli znajdę w okolicy również chciałbym posłuchać. Co do topazow aa pchobe ładniejsze wizualnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Kolejność faktycznie polecał bym właśnie odwrotną w jakiej ułożyłeś kolumny.Pylon Audio Topaz 20 bym zdecydowanie odradzał do Yamahy która masz. Łączy je z Phoebe III ten sam głośnik nisokśredniotonowy Visatona W170 S. Głośnik ten z wyglądu dość przeciętny , ma również dość przeciętne parametry. Jednak wiem że dobrze zaadaptowany potrafi grać dość przyzwoicie. W Phoebe III użyto jednak bardzo dobry ( przy swojej cenie niewiele wyższej od głośnika Visatona ) głośnik wysokotonowy Seasa oferujący chyba to czego szukasz Michale. Głośnik wysokotonowy Topazów to papierowy stożek. Jego budowa jest dość anachroniczna lecz sprawdza się w połączeniu ze zbyt łagodnie grającą elektroniką. Jednak na przejżystość wysokich tonów niemożna tu liczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Ok, wyższy ale mogą grać identycznie.Pamiętaj że co nowsze nie koniecznie będzie lepsze.Producent musi przecież jakoś zarabiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 CeldurAle nie grają identycznie... Jest różnica między seriami!Michalwronkizerkałem ostatnio na tunery Yamahy - a Twój tysiączek w jakim jest kolorze?Preferujesz (w przyszłości - bo chyba się trochę "spłuczesz") starsze (i często wyższe serie) modele - czy raczej coś świeższego i z RDSem (i najlepiej obsługą pilotem, ale ceny to już raczej koło 200zł)?Choćby TX-492 (RDS i obsługa pilotem) z poniższej aukcji (za 169zł)http://allegro.pl/yamaha-tx-492rds-znakomi...5664067500.htmlPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Zgodzę się, ale bardzo często taka że niektórzy mogą nie usłyszeć różnicy.Z resztą pisali o RX w jakimś piśmie dawno temu i o rzekomych różnicach w stosunku do poprzedników."Nowe , znaczy że musi być lepsze" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 W tym przypadku to już jest dobieranie takich kolumn, by była różnica!Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Jeśli chodzi o to jak wyglądają oryginalne Visatony W170 S to nie sądze aby były podrabiane. Ich zdjęć jest sporo w internecie. Teraz są sprzedawane na 2óch aukcjach na allegro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 25 września 2015 Udostępnij Napisano 25 września 2015 Uważam tak samo jak przedmówca!Poza tym jak głośnik jest łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi, to zazwyczaj nie warto go podrabiać. Szczególnie, że możesz go kupić u budzącego zaufanie sprzedawcy (nie tylko w "Studio Dźwięku" ale i w Conradzie - czyli kupując 2 głośniki przekraczasz 200zł i powyżej tej kwoty co jakiś czas masz bezpłatną dostawę).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 26 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2015 Siema chłopaki. Elac 512 i kabel zasilający wzmak melodika purple rain - power cable 99,99 oxygen free copper 3x1,5 mm2 jest już u mnie w domu. Mam pytanie pod które zaciski dać kable głośnikowe. . Dolne czy górne. ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 Siema.Ja bym dał pod te które jest podłączony głośnik wysoko-tonowy. Czyli pewnie górne. .Ciekaw jestem wrażeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 26 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2015 Hmmm...tam super ale kolega miał znowusz nie byle jakie kable. Zasilający sprzedał mi dosłownie za grosze. Dopiero podłączam u mnie w domu. .. dam znać co i jak. Jakby co następnym krokiem będą kable głośnikowe ale nie spieszy mi się z tym bo pewnie będzie git na razie bez nich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 Sądzę że na tych kolumnach będą bardziej odczuwalne różnice np. w kablach. Tyle że bez paniki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 Kable do terminali głośnikowych podłącz na "krzyż" tj. + od góry a - od dołu.Kabelek odsłoń dłuższy, niech przejdzie przez oba terminale.Wyjmij tylko zworki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 26 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2015 Daje na górę. Zworki jeszcze pokryte sylikonem. Dosłownie stan gabinetowy. Jutro jak mi się uda wrzucę fotki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 Dlaczego dajesz na górę tylko? Nie chcesz mieć najlepiej zbalansowanego dźwięku?"..Jeśli masz pojedyńczy kabel dobrym rozwiązaniem jest podpięcie na krzyż, sugeruje tak wielu producentów kolumn, wtedy obydwie sekcje dostają równą wartość sygnału"Było to już wałkowane na forum wiele razy i ja też się do tego połączenia przekonałem. Różnicę słychać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 26 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2015 Nie trybie. Chyba zmęczenie. Prawie nie spałem po nocce. To jak czerwony u góry z prawej do czarnego na dole z lewej i czarny u góry z lewej do prawego czerwonego z prawej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 Kiepsko rysuję w Paint Oczywiście olewamy banany ze zdjęcia.Także czerwony wkładamy od góry a czarny od dołu.Z tymi ustawieniami to i tak możesz eksperymentować i posłuchać jak będzie najlepiej dla Ciebie.Bo można na krzyż, od dółu i od góry. Najlepiej jest jednak bez tych metalowych zworek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 MichalwronkiNa razie pograj na spokojnie przez parę dni w takim podłączeniu jak jest - np. do górnych zacisków.Musisz trochę się osłuchać z nowymi kolumnami - nic na siłę i bez pośpiechu!Pozdrawiam i gratuluję zakupu!PS. A nie mówiłem, że Ci przypasują i dobrze się zgrają z Twoją Yamahą ?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalwronki Napisano 26 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2015 Jest miodzio. Później pokombinujemy z tym na krzyż. Zrozumiałem to tak że czerwony kabel do czerwonego u góry z prawej a czarny do lewego na dole z lewej. Pierwsze słyszę o takim czymśRoman dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 26 września 2015 Udostępnij Napisano 26 września 2015 Sam się o tym dowiedziałem miesiąc temu i od tamtej pory tak zostawiłem. Też najpierw miałem od góry każdy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts