Adamc Napisano 5 września 2015 Udostępnij Napisano 5 września 2015 Czy ktoś z Was wie w jakich magnetofonach kasetowych w charakterze wskaźników wysterowania były analizatory widma audio (coś takiego jak na fotce,po jednym na kanał) ?Wdzięczny będę za informacje najchętniej oczywiście o konkretnych modelach ale i za trop jakikolwiek podziękuję ładnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 5 września 2015 Udostępnij Napisano 5 września 2015 Cześć !Pierwsze co znalazłem to JVC KD-65 , potem JVC KD-A7 , JVC KD-V400 oraz SONY TC-RX80ES. Coś więcej może znajdziesz wpisując w Google "cassette deck with spectrum analysers" . To jedyne tropy na jakie wpadłem. Ale czy jest coś co by miało analizator na każdy kanał to wątpię chyba, że na rynku sprzętu profesjonalnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 5 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2015 Dzięki Ja po polsku wpisałem i niewiele mi to dało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 5 września 2015 Udostępnij Napisano 5 września 2015 Wpisując po polsku to się tylko jakiś BUMBOX pokazał ale to oczywiście nie to co nas interesuje.Znalazłem jeszcze taką stronkę http://www.vintagecassette.com/ Może tu coś się znajdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 6 września 2015 Udostępnij Napisano 6 września 2015 Eh, mysie pysie Na zdjęciu widać (kolor plastiku, czcionka nadruków), że to Technics.Widać kilka literek symbolu urządzenia: GE90Wujek gugiel: wpisałem "audio ge90" i poszukałem po grafice:https://www.google.pl/search?q=audio+ge90&a...xwf-H9s7UZp0%3DOdpowiedź brzmi: Procesor dźwięku DSP Technics SH-GE90http://www.hifi-pictures.net/equalizer/Technics%20SH-GE90/A na serio - nie kojarzę żadnych magnetofonów kasetowych z takimi spektralizerami - nie wyobrażam sobie wysterowania sygnału za pomocą spektralizera - bo niby jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 września 2015 Udostępnij Napisano 6 września 2015 Cytat A na serio - nie kojarzę żadnych magnetofonów kasetowych z takimi spektralizerami - nie wyobrażam sobie wysterowania sygnału za pomocą spektralizera - bo niby jak? Oprócz wyświetlanego equalisera (zbiorczo dla obu kanałów) w deckach jest jeszcze poziom wysterowania oddzielnie dla lewego oraz prawego kanału (czyli jak w zwykłych innych deckach) albo ustawiasz na "wycieraczkach" w przypadku KD-A7 (bo w tym wypadku nie wiadomo czemu jest bezpośrednio obok equalisera jest tylko zbiorczo dla obu kanałów).Więc spokojnie można ustawić prawidłowy poziom nagrania... W jednym z decków JVC KD-A7 (może jeszcze w innym, ale nie przypominam sobie) masz klasyczne analogowe "wycieraczki" oraz analizator widma.Natomiast pozostałe decki mają już oprócz wyświetlanego pasma (5 albo 7 częstotliwości) zwykłe "punktowe" poziomy dla lewego i prawego kanału.PozdrawiamPS. To, że na fotce z 1 postu jest equaliser Technicsa - to przecież widać. Każdy kto zna Technicsa z przełomu wieków powinien w ciemno powiedzieć co to jest , a że equalisery Technicsa mają w nazwie na początku "SH" to nawet googlować nie trzeba było.Swoją drogą - w equaliserach albo nie ma wyświetlaczy (te najtańsze), albo są 2 oddzielne dla lewego i prawego kanału, albo zbiorczy. Ilość regulowanych częstotliwości - od 5 do kilkunastu.A kolega Adamc chyba nie pytał o equalisery, a o decki z takim wyświetlaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 6 września 2015 Udostępnij Napisano 6 września 2015 Cytat A kolega Adamc chyba nie pytał o equalisery, a o decki z takim wyświetlaczem. No, ja tak zrozumiałem to pytanie - "Co to za deck"?Co do "SH" - tego nie widać na zdjęciu - guglałem tylko widoczną końcówkę symbolu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 września 2015 Udostępnij Napisano 6 września 2015 Adamc napisał "coś takiego jak na fotce,po jednym na kanał" i dal przykładową fotkę o co chodzi...więc mogło to trochę Ciebie zmylić.Ale jakby znał już model takiego decka, to pewnie jego fotę by wstawił.W każdym razie odpowiedź dostał (a nawet kilka) Swoją drogą: Adamc - czy będziesz robił sobie kolekcję takich decków, czy tak po prostu zaciekawił Cię ten temat?Jeszcze jakbyś chciał inne nietypowe wyświetlacze - to w JVC były jeszcze "wycieraczki" + wyświetlacz punktowy dla L oraz R. Albo od połowy lat osiemdziesiątych cyfrowy wyświetlacz maksymalnego poziomu sygnału w dB (po raz pierwszy zastosowany w modelu JVC KD-V6 z 1983r, bardzo fajnej trzygłowicówce).Tu masz link jak to wyglądałohttp://www.vintagecassette.com/jvc/kd-v6Poza tym - podwójne wyświetlacze (na jednym m.in. poziomy wysterowania, a na drugim licznik) w kilku modelach JVC, SONY, TEACu i zapewne paru innych firmach.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 7 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2015 Dzięki Wam za zainteresowanie i tropy różne Mam magnetofon z "wycieraczkami" pięknymi, a ostatnio przyszedł mi do głowy taki wyświetlacz i pomysł, że może by tak taki kaprys sobie sprawić Co do fotki to oczywiście wytropiłem, że to korektor i zresztą nabrałem wątpliwości czy nie pomyliło mi się w pamięci i czy takie analizatory tylko w korektorach były - ale kto pyta nie błądzi Poszperam, popatrzę tam gdzie wskazujecie i jakbym coś upolować chciał to się pochwalę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 września 2015 Udostępnij Napisano 7 września 2015 Jeśli zależy Ci na analizatorze widma to zdecydowanie musisz szukać wśród korektorów. Mając coś takiego podłączone pod wyjście magnetofonowe w ogóle nie musisz przepuszczać przez to dźwięku. Coś takiego można podłączyć nawet jako ślepa odnoga sygnału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2015 Udostępnij Napisano 7 września 2015 Eeeetaaam Wcale nie musisz kupować korektora ...Parę firm robiło wzmacniacze i amplitunery z 7cio punktowym wyświetlaczem (co najmniej 20 modeli do wyboru). O miniwieżach nie wspomnę, bo tam często był uproszczony equaliser, choć bywały nawet dość rozbudowane wyświetlacze.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 września 2015 Udostępnij Napisano 7 września 2015 Za to korektory miewają naprawdę rozbudowane słupkomigacze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2015 Udostępnij Napisano 7 września 2015 Cytat Poszperam, popatrzę tam gdzie wskazujecie i jakbym coś upolować chciał to się pochwalę Chyba najłatwiej będzie u nas trafić JVC KD-A7, pojawiają się co jakiś czas na "aledrogo" - ale w różnym stanie. W każdym razie to całkiem niezły deck V400 oraz SONY to raczej rzadkie modele na naszym rynku Cytat Za to korektory miewają naprawdę rozbudowane słupkomigacze To najlepiej jeszcze obraz rzucić na ścianę z projektora , wtedy będzie jeszcze większy.Albo przynajmniej wejść na komp i odpalić jakiś soft z wyświetlaniem częstotliwości (i podłączyć duży monitor...).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 8 września 2015 Udostępnij Napisano 8 września 2015 Tak z boczku polecę ten oto sofcik:http://www.vuplayer.com/other.phpStare to, ale wycieraczki chodzą baaardzo realistycznie. Działa w Win7. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 września 2015 Udostępnij Napisano 8 września 2015 Cytat To najlepiej jeszcze obraz rzucić na ścianę z projektora , wtedy będzie jeszcze większy.Albo przynajmniej wejść na komp i odpalić jakiś soft z wyświetlaniem częstotliwości (i podłączyć duży monitor...).Pozdrawiam Nigdy nie miałem korektora . Ale zawsze lubiłem sobie wyświetlić na ekranie kompa jakiś analizator widma Jest w tym jakaś pulsująca magia Jak w w 2 części Madagaskaru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 8 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2015 Przyglądam się temu JVC KD-A7 , teraz jeden jest ale ceną chyba nieco przesadzili - ponad 700 zł. Korektora ze względu na sam wyświetlacz nie kupię; już sam wyświetlacz bym wolał nabyć i kombinować, jak to podłączyć, żeby świeciło ale aż takim gadżeciarzem chyba nie jestem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 8 września 2015 Udostępnij Napisano 8 września 2015 Patrząc na ceny u sąsiada to faktycznie można taniej poszukać.http://www.ebay.de/itm/JVC-KD-A7-Tapedeck-...=item41983986f4Aukcja zakończona, to tylko przykład Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 września 2015 Udostępnij Napisano 8 września 2015 Takie stare deki zwykle mają sprawne tylko wskaźniki ( jeśli są sprawne ) . Mechanizm magnetofonu zwykle nie jest zbyt trwały ze wzgledu na swoją budowę. Philips stworzył standard CC do zastosowani przenośnych i początkowo był to standard mono. Dobre decki Compact Castette bo tak nazywa się ten standard potrafiły zaskoczyć naprawdę dobrym dźwiękiem o ile były całkowicie sprawne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 września 2015 Udostępnij Napisano 9 września 2015 700zł za tego decka JVC to zdecydowanie przesada (no chyba, że byłby w stanie gabinetowym - a nie jest!)Realna cena za egzemplarz w dobrym stanie to 400zł Cytat Takie stare deki zwykle mają sprawne tylko wskaźniki ( jeśli są sprawne ) . Mechanizm magnetofonu zwykle nie jest zbyt trwały ze wzgledu na swoją budowę. MobyDick bez przesady z tą niesprawnością!Jak kupujesz porządne, solidnie wykonane modele jak np. ten JVC (i sporo innych z tego okresu), to wystarczy odpowiednie traktowanie sprzętu, jego konserwacja i wymiana pasków napędowych i można się cieszyć deckami przez wiele lat (jednokasetowe tej klasy zazwyczaj nie były wykorzystywane do masowego kopiowania kaset).A kupując można się zdecydować na coś w okolicy i dokładnie sprawdzić działanie przed zakupem, a nie licytować w ciemno na podstawie (często kiepskiego) opisu i bylejakich zdjęćPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 10 września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2015 Kaset słucham sporadycznie choć mam ich dość dużo ale magnetofony mam "od zawsze" i jak pisze RoRo - nie ma tragedii ze stanem kaseciaków. Jak ze wszystkim - i zadbać i zniszczyć można wszystko niezależnie od wieku więc jak się nie trafi pechowo na złom to zwykle wymiana pasków to największe naprawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 września 2015 Udostępnij Napisano 23 września 2015 Cytat Korektora ze względu na sam wyświetlacz nie kupię; już sam wyświetlacz bym wolał nabyć i kombinować, jak to podłączyć, żeby świeciło ale aż takim gadżeciarzem chyba nie jestem AdamcJak ktoś ma smykałkę do elektroniki - to poniżej projekt układu equalisera (w pdf) ze sklepu avthttp://ep.com.pl/files/2805.pdfA u Ciebie na czym stanęło - equaliser jak ten Technics, czy zakup decka z wyświetlanym equaliserem jak np. JVC KD-A7? Cytat Tak z boczku polecę ten oto sofcik:http://www.vuplayer.com/other.phpStare to, ale wycieraczki chodzą baaardzo realistycznie. Działa w Win7. Jak odpalałem na XP to VU chodzi przez chwilę a potem zamiera Zobaczę jeszcze na siódemce...A korzystacie lub znacie coś ciekawego z analizatorów widma dla Windy?Tu jest artykuł na stronie pcmusic.pl i parę propozycji, ale ja się nimi nie bawiłemhttp://www.pcmusic.pl/darmowe-wtyczki-na-p...-i-voxengo-span Zapraszam do dyskusji w nowym wątku dotyczącym oprogramowaniaOprogramowanie audio do komputera, soft do obróbki dźwięku oraz wyświetlania sygnału na ekranie.http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry140182Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radmar Napisano 24 września 2015 Udostępnij Napisano 24 września 2015 Na XP VUMeter chodzi doskonale i przez cały czas. Bardzo przydatne narzędzie. Korzystam z niego właśnie podczas zgrywania kaset z magnetofonu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts