Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Czy ktoś z Was wie w jakich magnetofonach kasetowych w charakterze wskaźników wysterowania były analizatory widma audio (coś takiego jak na fotce,po jednym na kanał) ?
Wdzięczny będę za informacje najchętniej oczywiście o konkretnych modelach ale i za trop jakikolwiek podziękuję ładnie icon_smile.gif

DSC01446.jpg

Napisano
Cześć !

Pierwsze co znalazłem to JVC KD-65 , potem JVC KD-A7 , JVC KD-V400 oraz SONY TC-RX80ES. Coś więcej może znajdziesz wpisując w Google "cassette deck with spectrum analysers" . To jedyne tropy na jakie wpadłem. Ale czy jest coś co by miało analizator na każdy kanał to wątpię chyba, że na rynku sprzętu profesjonalnego.
Napisano
Eh, mysie pysie icon_cool.gif

Na zdjęciu widać (kolor plastiku, czcionka nadruków), że to Technics.
Widać kilka literek symbolu urządzenia: GE90

Wujek gugiel: wpisałem "audio ge90" i poszukałem po grafice:
https://www.google.pl/search?q=audio+ge90&a...xwf-H9s7UZp0%3D

Odpowiedź brzmi: Procesor dźwięku DSP Technics SH-GE90
http://www.hifi-pictures.net/equalizer/Technics%20SH-GE90/

A na serio - nie kojarzę żadnych magnetofonów kasetowych z takimi spektralizerami - nie wyobrażam sobie wysterowania sygnału za pomocą spektralizera - bo niby jak?
Napisano
Cytat

A na serio - nie kojarzę żadnych magnetofonów kasetowych z takimi spektralizerami - nie wyobrażam sobie wysterowania sygnału za pomocą spektralizera - bo niby jak?

Oprócz wyświetlanego equalisera (zbiorczo dla obu kanałów) w deckach jest jeszcze poziom wysterowania oddzielnie dla lewego oraz prawego kanału (czyli jak w zwykłych innych deckach) albo ustawiasz na "wycieraczkach" w przypadku KD-A7 (bo w tym wypadku nie wiadomo czemu jest bezpośrednio obok equalisera jest tylko zbiorczo dla obu kanałów).
Więc spokojnie można ustawić prawidłowy poziom nagrania... icon_cool.gif

W jednym z decków JVC KD-A7 (może jeszcze w innym, ale nie przypominam sobie) masz klasyczne analogowe "wycieraczki" oraz analizator widma.
Natomiast pozostałe decki mają już oprócz wyświetlanego pasma (5 albo 7 częstotliwości) zwykłe "punktowe" poziomy dla lewego i prawego kanału.

Pozdrawiam
PS. To, że na fotce z 1 postu jest equaliser Technicsa - to przecież widać. Każdy kto zna Technicsa z przełomu wieków powinien w ciemno powiedzieć co to jest icon_mrgreen.gif , a że equalisery Technicsa mają w nazwie na początku "SH" to nawet googlować nie trzeba było.
Swoją drogą - w equaliserach albo nie ma wyświetlaczy (te najtańsze), albo są 2 oddzielne dla lewego i prawego kanału, albo zbiorczy. Ilość regulowanych częstotliwości - od 5 do kilkunastu.
A kolega Adamc chyba nie pytał o equalisery, a o decki z takim wyświetlaczem. icon_cool.gif
Napisano
Cytat

A kolega Adamc chyba nie pytał o equalisery, a o decki z takim wyświetlaczem. icon_cool.gif

No, ja tak zrozumiałem to pytanie - "Co to za deck"?
Co do "SH" - tego nie widać na zdjęciu - guglałem tylko widoczną końcówkę symbolu.
Napisano
Adamc napisał "coś takiego jak na fotce,po jednym na kanał" i dal przykładową fotkę o co chodzi...
więc mogło to trochę Ciebie zmylić.
Ale jakby znał już model takiego decka, to pewnie jego fotę by wstawił.

W każdym razie odpowiedź dostał (a nawet kilka) icon_lol.gif

Swoją drogą: Adamc - czy będziesz robił sobie kolekcję takich decków, czy tak po prostu zaciekawił Cię ten temat?
Jeszcze jakbyś chciał inne nietypowe wyświetlacze - to w JVC były jeszcze "wycieraczki" + wyświetlacz punktowy dla L oraz R. Albo od połowy lat osiemdziesiątych cyfrowy wyświetlacz maksymalnego poziomu sygnału w dB (po raz pierwszy zastosowany w modelu JVC KD-V6 z 1983r, bardzo fajnej trzygłowicówce).
Tu masz link jak to wyglądało
http://www.vintagecassette.com/jvc/kd-v6

Poza tym - podwójne wyświetlacze (na jednym m.in. poziomy wysterowania, a na drugim licznik) w kilku modelach JVC, SONY, TEACu i zapewne paru innych firmach.

Pozdrawiam
Napisano
Dzięki Wam za zainteresowanie i tropy różne icon_smile.gif
Mam magnetofon z "wycieraczkami" pięknymi, a ostatnio przyszedł mi do głowy taki wyświetlacz i pomysł, że może by tak taki kaprys sobie sprawić icon_wink.gif
Co do fotki to oczywiście wytropiłem, że to korektor i zresztą nabrałem wątpliwości czy nie pomyliło mi się w pamięci i czy takie analizatory tylko w korektorach były - ale kto pyta nie błądzi icon_smile.gif
Poszperam, popatrzę tam gdzie wskazujecie i jakbym coś upolować chciał to się pochwalę icon_smile.gif
Napisano
Jeśli zależy Ci na analizatorze widma to zdecydowanie musisz szukać wśród korektorów. Mając coś takiego podłączone pod wyjście magnetofonowe w ogóle nie musisz przepuszczać przez to dźwięku. Coś takiego można podłączyć nawet jako ślepa odnoga sygnału.
Napisano
Eeeetaaam
Wcale nie musisz kupować korektora ...
Parę firm robiło wzmacniacze i amplitunery z 7cio punktowym wyświetlaczem (co najmniej 20 modeli do wyboru).
O miniwieżach nie wspomnę, bo tam często był uproszczony equaliser, choć bywały nawet dość rozbudowane wyświetlacze.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Poszperam, popatrzę tam gdzie wskazujecie i jakbym coś upolować chciał to się pochwalę icon_smile.gif

Chyba najłatwiej będzie u nas trafić JVC KD-A7, pojawiają się co jakiś czas na "aledrogo" - ale w różnym stanie. W każdym razie to całkiem niezły deck icon_smile.gif

V400 oraz SONY to raczej rzadkie modele na naszym rynku

Cytat

Za to korektory miewają naprawdę rozbudowane słupkomigacze

To najlepiej jeszcze obraz rzucić na ścianę z projektora icon_mrgreen.gif , wtedy będzie jeszcze większy.
Albo przynajmniej wejść na komp i odpalić jakiś soft z wyświetlaniem częstotliwości (i podłączyć duży monitor...).

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

To najlepiej jeszcze obraz rzucić na ścianę z projektora icon_mrgreen.gif , wtedy będzie jeszcze większy.
Albo przynajmniej wejść na komp i odpalić jakiś soft z wyświetlaniem częstotliwości (i podłączyć duży monitor...).

Pozdrawiam

Nigdy nie miałem korektora icon_sad.gif .
Ale zawsze lubiłem sobie wyświetlić na ekranie kompa jakiś analizator widma icon_mrgreen.gif Jest w tym jakaś pulsująca magia icon_biggrin.gif Jak w w 2 części Madagaskaru.
Napisano
Przyglądam się temu JVC KD-A7 , teraz jeden jest ale ceną chyba nieco przesadzili - ponad 700 zł.
Korektora ze względu na sam wyświetlacz nie kupię; już sam wyświetlacz bym wolał nabyć i kombinować, jak
to podłączyć, żeby świeciło ale aż takim gadżeciarzem chyba nie jestem icon_wink.gif
Napisano
Takie stare deki zwykle mają sprawne tylko wskaźniki ( jeśli są sprawne ) . Mechanizm magnetofonu zwykle nie jest zbyt trwały ze wzgledu na swoją budowę. Philips stworzył standard CC do zastosowani przenośnych i początkowo był to standard mono. Dobre decki Compact Castette bo tak nazywa się ten standard potrafiły zaskoczyć naprawdę dobrym dźwiękiem o ile były całkowicie sprawne.
Napisano
700zł za tego decka JVC to zdecydowanie przesada (no chyba, że byłby w stanie gabinetowym - a nie jest!)
Realna cena za egzemplarz w dobrym stanie to 400zł

Cytat

Takie stare deki zwykle mają sprawne tylko wskaźniki ( jeśli są sprawne ) . Mechanizm magnetofonu zwykle nie jest zbyt trwały ze wzgledu na swoją budowę.

MobyDick
bez przesady z tą niesprawnością!
Jak kupujesz porządne, solidnie wykonane modele jak np. ten JVC (i sporo innych z tego okresu), to wystarczy odpowiednie traktowanie sprzętu, jego konserwacja i wymiana pasków napędowych i można się cieszyć deckami przez wiele lat (jednokasetowe tej klasy zazwyczaj nie były wykorzystywane do masowego kopiowania kaset).
A kupując można się zdecydować na coś w okolicy i dokładnie sprawdzić działanie przed zakupem, a nie licytować w ciemno na podstawie (często kiepskiego) opisu i bylejakich zdjęć

Pozdrawiam
Napisano
Kaset słucham sporadycznie choć mam ich dość dużo ale magnetofony mam "od zawsze" i jak pisze RoRo - nie ma tragedii ze stanem kaseciaków. Jak ze wszystkim - i zadbać i zniszczyć można wszystko niezależnie od wieku więc jak się nie trafi pechowo na złom to zwykle wymiana pasków to największe naprawy.
  • 2 weeks later...
Napisano
Cytat

Korektora ze względu na sam wyświetlacz nie kupię; już sam wyświetlacz bym wolał nabyć i kombinować, jak to podłączyć, żeby świeciło ale aż takim gadżeciarzem chyba nie jestem

Adamc
Jak ktoś ma smykałkę do elektroniki - to poniżej projekt układu equalisera (w pdf) ze sklepu avt
http://ep.com.pl/files/2805.pdf
A u Ciebie na czym stanęło - equaliser jak ten Technics, czy zakup decka z wyświetlanym equaliserem jak np. JVC KD-A7?

Cytat

Tak z boczku polecę ten oto sofcik:
http://www.vuplayer.com/other.php

Stare to, ale wycieraczki chodzą baaardzo realistycznie. Działa w Win7.

Jak odpalałem na XP to VU chodzi przez chwilę a potem zamiera icon_sad.gif
Zobaczę jeszcze na siódemce...

A korzystacie lub znacie coś ciekawego z analizatorów widma dla Windy?
Tu jest artykuł na stronie pcmusic.pl i parę propozycji, ale ja się nimi nie bawiłem
http://www.pcmusic.pl/darmowe-wtyczki-na-p...-i-voxengo-span

Zapraszam do dyskusji w nowym wątku dotyczącym oprogramowania
Oprogramowanie audio do komputera, soft do obróbki dźwięku oraz wyświetlania sygnału na ekranie.
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...t=0#entry140182

Pozdrawiam