Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Próbuję "ogarnąć" omawiane wydawnictwo (The Real Chopin),jednak widzę że w pakiecie jest 21 płyt,a pojedynczo można nabyć 32 krążki. Zatem kupując pakiet nie dostajemy wszystkich płyt serii?
  • Odpowiedzi 210
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
No tak... Chyba wynika to z tego, że pakiet jest sprzed paru lat, a o ile się nie mylę nadal nagrywani są inni niż w pakiecie wykonawcy (tak mi się wydaje). Może powstanie The Real Chopin vol2?
Napisano
Gapa ze mnie,faktycznie seria ma charakter otwarty. Jednak w zestawie cena jest atrakcyjna. Dobrze że idą święta,zawsze to dobry pretekst do zakupu icon_biggrin.gif Dla młodszego syna wymarzyłem sobie kolejkę piko,a teraz żonie "grozi" The Real Chopin icon_smile.gif
Napisano
Faktycznie są w tym linku płyty luzem. Z rana jakoś nie funkcjonuję dobrze. icon_mrgreen.gif Jednak ceny pojedynczych płyt są wysokie. Opłaca się jednak kupić komplet. A może poczekać na wydanie w komplecie 32 sztuk dzieł.
  • 1 month later...
Napisano
No i podczas rutynowego patrolu działu płytowego allegro natknąłem się na omawiane wydawnictwo w cenie 249pln. "Nowy w folii",na tą chwilę nie widać haczyków. Może sprzedający wszedł w posiadanie np.otrzymał jako prezent a nie potrzebuje...cóż,mi się przydadzą te płyty icon_biggrin.gif
Oby wszystko było OK,bo za te pieniądze to musiałem to kupić,skoro i tak miałem w planach nabycie serii... No i jak tu nie wydawać pieniędzy na płyty?Nie da się. Żeby jeszcze przesyłka doszła do świąt...
Napisano
Kilka dodatkowych słów:
Komplet "The Real Chopin" (tzw. "czarna seria") zawiera nagrania na instrumentach historycznych, tzn. nie na współczesnych fortepianach. Ich dźwięk nie jest tak pełny i donośny jak Stenwaya czy Yamahy i czasami sprawiają wrażenie rozstrojonych - takie "pianino u cioci Basi". Nie każdy to lubi. Poza tym płyty są zrealizowane nieskazitelnie i wydane bardzo porządnie.

W boksie 21 płyt jest komplet dzieł Chopina na fortepian solo, utworów kameralnych i fortepian z orkiestrą. Kolejne płyty powielają utwory - inne wykonania w innych zestawach.
Szczegóły tu:
http://pl.chopin.nifc.pl/institute/publications/musics

Jest też seria "biała". To są te same utwory (w innych konfiguracjach), ale grane na instrumentach współczesnych, przez innych pianistów.
http://pl.chopin.nifc.pl/institute/publications/musics2

///

OK, wpszoniak już wspominał, o tym co piszę w listopadzie. Sorry.
Napisano
Cytat

Kilka dodatkowych słów:
Komplet "The Real Chopin" (tzw. "czarna seria") zawiera nagrania na instrumentach historycznych, tzn. nie na współczesnych fortepianach. Ich dźwięk nie jest tak pełny i donośny jak Stenwaya czy Yamahy i czasami sprawiają wrażenie rozstrojonych - takie "pianino u cioci Basi". Nie każdy to lubi. Poza tym płyty są zrealizowane nieskazitelnie i wydane bardzo porządnie.

Należy pamiętać że pleyel Chopina był instrumentem półpancernym, to po 150-200 latach po prostu nie może grać dobrze. Co nie znaczy że grał źle jak był nowy.
Napisano
I tak i nie.
Owszem, te instrumenty były delikatne, ale są bardzo pieczołowicie i troskliwie odrestaurowywane.
Są też współczesne kopie budowane na wzór oryginalnych instrumentów.

Wrażenie "rozstrojenia" nie jest kwestią stopnia zniszczenia instrumentu tylko jego cechą nabytą - taka wtedy była wiedza i technika budowy i tak one brzmiały. Dla współczesnego ucha, przyzwyczajonego do brzmienia Steinwaya, stary instrument będzie brzmiał cienko, delikatnie.

To bardzo szeroki temat. Niemniej, jeśli nabywca nie miał do czynienia z brzmieniem takich fortepianów, zalecałbym odsłuch przed nabyciem, żeby się przekonać czy to na pewno to, co tygrysy lubią najbardziej.
Napisano
Myślę,że jak ktoś chce wyłożyć niemałe w sumie pieniążki na ww.komplet płyt to już raczej wie na co się decyduje (albo w co się pakuje icon_biggrin.gif ).

Dla tych co lubią brzmienie nie tak sterylne i idealne jak to jest zazwyczaj na nagraniach muzyki Chopina,polecę jeszcze raz tegoroczne wydawnictwo:
Olafur Arnalds,Alice Sara Ott "The Chopin Project". Tylko jak ktoś jest ortodoksem w tych sprawach to niech lepiej nie kupuje,bo nie będę zwracał kasy icon_smile.gif