mkop Napisano 21 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2016 Witamzastanawiam się nad kupnem wzmacniacza Sony TA-F670ES, ewentualnie Luxman L-410, do tego DAC (Cambridge Audio DacMagic 100, czy może Musical Fidelity V90-BLU DAC z Bluethooth??). Jak myślicie, który z nich lepiej zagra z Cantonami RC-L? I proszę doradźcie jaki DAC do 1000 zł będzie ładnie grał dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumpalump Napisano 21 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2016 Kolumny w bagaznik i zapraszam do siebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2016 Powinno być dobrze z Sony TA-F670ES.Wybór DAC-a z tych dwóch to po części kwestia funkcjonalności i po części własnych upodobań.Najlepiej było by go dobrać kiedy będzie wzmacniacz do kolumn i samemu sprawdzić.One oferują dźwięk dość mocno inny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 24 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2016 Mam jeszcze jedno pytanko, przykładowo kupuje wzmacniacz stereo do niego dokupuje DAC. Podłączam pod DAC telewizor i XBoxa. Chciałbym słuchać mp3 i plików Flac, obecnie mam możliwość słuchania tych plików tylko po podłączeniu pendriva pod TV, czy jest inna opcja która nie będzie wykorzystywała TV - nie chciałbym aby musiał być cały czas włączony podczas słuchania muzyki Wybaczcie jeśli odpowiedź jest oczywista, ale od dwóch tygodni czytam o wzmacniaczach, DAC-ach, amplitunerach i kolumnach i już mam niezły mętlik w głowie. Czy pendriva można podłaczyć bezpośrednio do DAC? Jeżeli tak to do jakich modeli w cenie do 1000 zł?Z góry dzięki za odpowiedzi.EDYTUJE Xbox czyta mp3 z pendriva - nie czyta plików FLAC więc: Pytanie 1 - czy są urządzenia DAC obsługujące pliki FLAC z pendriva?Pytanie 2 - czy podłączając xboxa i Tv do Dac i wypuszczając sygnał z DAC do wzmacniacza mogę go puścić przez kontroler kolumn Canton RC-L (control unit) i czy w takiej konfiguracji DAC polepszy mi brzmienie z TV i konsoli ( dotyczy również mp3 puszczanych za pomocą Xboxa) i czy będzie możliwe korzystanie z funkcji kontrolera tych kolumn?mam nadzieję że nie zamieszałem zbytnio pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2016 Sam DAC z założenia służy do przetwarzania sygnału z postaci cyfrowej do analogowej. Jest to takie ptzranie jak : Czy są wzmacniacze w których mógłbym odtworzyć płytę CD. Problemem jest to że aby odtworzyć plik potrzebne są do tego dodatkowe układy, interfejs USB typu A, jakies przyciski do obsługi tego odtwarzacza i raczej wyświetlacz. Są odtwarzacze w których rezygnuje się z interfejsu użytkownika (przyciski i wyświetlacz ) na rzecz obsługi poprzez sieć lokalną i wifi przy użyciu oprogramowania instalowanego w tablecie , telefonie lub komputerze i to raczej takie odtwarzacze sieciowe wyposaża się w wejścia cyfrowe. Chyba jeszcze częściej nie wyposaża się ich w tego typu wejścia. Pojawiły się również odtwarzacze CD z wejściem lan , które mogą odtwarzać w taki sposób pliki po sieci. Czasem coś takiego może mieć również port USB. Takie rzeczy zdarzają się w amplitunerach stereo. Jeszce częstsze są w amplitunerach kina domowego. Do tego również zdarzały się DAC-i z wejściem USB. Jednak ich ceny przekraczają raczej możliwości Twojego budżetu i możliwości czegoś takiego z reguły nie były zbyt duże. Dlatego nie jest takie rozwiązanie warte zbytniej uwagi. Sęk w tym że to wszytko kosztuje i poniesienie dodatkowych kosztów związanych z wyposażeniem o fizyczny dodatkowy odtwarzacz plików lub taki wbudowany w któreś urządzenie albo wymagało by znacznego podniesienia budżetu , albo pogorszenia dźwięku w tej cenie. Jeśli kupisz amplituner kd za 2-3 tyś to wzmacniacz w stereo będzie gorszy niż te które rozważaliśmy. Jest taki amplituner Onkyo za 2,2 tyś który by to załatwił. Jednak z tego co się orientuję to on również nie zachwyca. Moim zdaniem lepiej Pisze o nowych sprzętach bo wśród używanych raczej czegoś takiego nie znajdziesz i niema to sensu. Lepiej poprzestać na razie na TV z taką możliwością W przyszłości można pomyśleć o odtwarzaczu sieciowym z takimi funkcjami. Komputer ma sporo zalet jako odtwarzacz muzyki. Na szybko możesz odtwarzać muzykę z telefonu po bluetooth przez adapter który kupisz nawet poniżej 100 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 25 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 stycznia 2016 MobyDick dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, rozjasniles mi temat za co bardzo dziękuję. Prosze jeszcze o podpowiedź dotycząca mojego drugiego pytania o podłączenie kontrolera kolumn Canton RC-L miedzy DAC a wzmacniaczem stereo. Czy dobrze kombinuję z tym połączeniem? Dzieki za odpowiedź i pozdrawiamCytuje:Pytanie 2 - czy podłączając xboxa i Tv do Dac i wypuszczając sygnał z DAC do wzmacniacza mogę go puścić przez kontroler kolumn Canton RC-L (control unit) i czy w takiej konfiguracji DAC polepszy mi brzmienie z TV i konsoli ( dotyczy również mp3 puszczanych za pomocą Xboxa) i czy będzie możliwe korzystanie z funkcji kontrolera tych kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2016 Jeśli chodzi o kontroler z tego zestawu:http://www.hifi-forum.de/viewthread-171-6600.htmlTo jest to urządzenie analogowe i działa podobnie jak korektor graficzny.Posiada on 2 możliwości podłączenia. Jedno do podłączenia pomiędzy przedwzmacniacz i końcówkę mocy lub jeśli wepnie się go zamiast magnetofonu to do niego podłączamy ewentualny magnetofon.Nic nie stoi na przeszkodzie aby włączyć ten kontroler pomiędzy DAC-a i wzmacniacz. \można równie dobrze włączyć go pomiędzy wzmacniacz i jakieś inne źródło. Problem w tym żeby działał musi być podłączony w taki sposób aby sygnał mógł przepływać przez niego. Najwygodniej jest jeśli mamy rozdzielona końcówkę mocy i przedwzmacniacz. Mało osób ma te segmenty rozdzielone. Również niewiele wzmacniaczy posiada z tyłu wyjścia pre-out i wejście na końcówkę mocy. Również coraz mniej wzmacniaczy posiada monitorowane wejście magnetofonu. Jeśli brak jest takich możliwości pozostaje podłączenie np. pomiędzy DAC i wzmacniacz. Jednak wtedy wszystko co podłączymy do wejść analogowych pominie ten kontroler. Słyszałem ze były wersje kontrolera działające w dziedzinie cyfrowej. Wtedy taki kontroler musiałby być wpięty przed DAC-iem. Szczegółów jednak nie znam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 26 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2016 MobyDick dzięki raz jeszcze. Udało mi się zakupić Myryada mi 120, w przyszłym tygodniu będzie u mnie w domku, także powolutku plan zostaje zrealizowany co mnie oczywiście bardzo cieszy. Kable zapewne kupię Prolinki z serii Exclusive - nie chcę na razie wydawać kasy na droższe kable. W związku z tym, że nie mam jeszcze przetwornika DAC, planuję połączyć TV i CD z wzmacniaczem kablem Prolink 2xRCA/2xRCA, dekoder sat przewodem SCART - 2xRCA( ma wyjście optyczne i SCART). Zastanawiałem się również czy nie podłączyć XBOXa kablem z przejściówką SPDIF na 2xRCA. Czy takie połączenie ma sens? Czy jakość dźwięku będzie wyraźnie słabsza przy tego typu połączeniu niż gdybym kupił przetwornik DAC i połączył wszystko cyfrowo? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że kontroler kolumn będzie mógł pracować tylko z jednym z tych połączeń na raz, na dzień dzisiejszy DACa nie mam więc muszę to tak zostawić. Kontroler Cantona ma wejścia i wyjścia Tape i wejścia i wyjścia Main - czyli w sumie mógłbym podłączyć np TV do TAPE IN, CD do MAIN IN i z MAIN OUT wyjść na wzmacniacz i guzikiem na kontrolerze zmieniać które połączenie ma działać ? w załączniku fotkaDzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2016 Ten Myriad ma prawie na pewno przynajmniej jedno wejście magnetofonowe monitorowane ( może nawet oba ). Możesz kontroler wpiąć w to wejście. Kiedy będziesz korzystał z kontrolera włączasz jako źródło te wejście magnetofonowe i słuchasz wybierając inne źródło ( to które chesz słuchać ). Będą się wtedy świecić diody na przyciskach tych dwóch urządzeń. Przejściówka z SPDIF na 2 RCA to właśnie DAC. Jeśli byś rozgałęził 1 RCA na 2 to na wyjściu nie uzyskasz z sygnału cyfrowego stereo analogowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 26 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 stycznia 2016 Jeśli byś rozgałęził 1 RCA na 2 to na wyjściu nie uzyskasz z sygnału cyfrowego stereo analogowego tego akurat nie zrozumiałem Chodziło mi o przejściówkę np taką takąCzy przy wykorzystaniu takiej przejściówki będę miał sygnał stereo po podłączeniu XBOXa do wzmacniacza?Druga sprawa to tak jak dopisałem w poprzednim poście:Kontroler Cantona ma wejścia i wyjścia Tape i wejścia i wyjścia Main - czyli w sumie mógłbym podłączyć np TV do TAPE IN, CD do MAIN IN i z MAIN OUT wyjść na wzmacniacz i guzikiem na kontrolerze zmieniać które połączenie ma działać ? w załączniku fotkaJak się ma połączenie sprzętu w ten sposób do jakości brzmienia? Czy jakość dźwięku będzie wyraźnie słabsza przy tego typu połączeniu niż gdybym kupił przetwornik DAC i połączył wszystko cyfrowo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2016 Ten konwerter to nic innego niż DAC. Digital to Analog Converter. Tyle że to tani DAC no name. Tego typu właśnie polecanym już firmowym jest FiiO Taishan.Jeśli chcesz podłączyć tylko 2 urządzenia przez kontroler to wystarczy do tego sposób taki jak napisałeś.Podłączenie o jakim napisałem daje możliwość podłączenia wszystkich źródeł podłaczonych do Myriada. Gdybyś miał magnetofon wtedy on może być podłączony bezpośrednio do kontrolera. Tak to przewidział producent. Nic nie stoi na przeszkodzie aby Któreś urządzenie podłączyć do wejścia tape na kontrolerze. Podejrzewam ze zbyt duża wagę przywiązujesz do przewodów i zbyt małą do takiego urządzenia jakim jest |DAC.Jak się ma ten DAC http://allegro.pl/konwerter-optyczny-tosli...5816635393.html do innych tego Ci nie powiem bo nie miałem z nim do czynienia. Najprawdopodobniej jest jakości odpowiedniej do jego ceny. Nawet w bardzo małej obudowie można umieścić podzespoły dobrej jakości jaki najtańsze. Kartę dźwiękowa USB można kupić jeszcze taniej bo za kilka złotych. Jednak nie można po czymś takim oczekiwać zbyt dobrej jakości dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 27 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2016 Dzięki za rozwianie wszystkich wątpliwości Ten FiiO o którym pisałeś jest niewiele droższy od tego z mojego linka i ma dobre opinie więc zdecyduję się na niego, ew poszukam czegoś z możliwością podpięcia laptopa pod DAC. Co od kabli to nie szukam kabli drogich, w pierwszych postach RoRo napisał o kablach Prolink za 25 zł stąd moja decyzja o tych kablach. Moje pytanie dotyczyło różnicy pomiędzy kablami RCA a SPDIF. Czy sposób podłączenia tymi dwoma różnymi przewodami ma wpływ na brzmienie. Pytam z czystej ciekawości pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 30 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2016 Panowie mam jeszcze zapytanie o Atol DAC 100 - jak to gra ? czy ktoś miał coś do czynienia z tym DAC. Będę miał zestaw kolumny Canton RC-L plus Myryad Mi 120 i biorę pod uwagę tego DAC. Jaki ma wpływ na brzmienie ten Atoll?dzięki i pozdrawiamMarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2016 Masz kilka testów w polskiej prasie dotyczących tego modelu ATOLLa i warto poczytać.Zdecydowanie pochlebne...Myślisz o pierwszej wersji czy o modelu z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym (biegłoroczna nowość, niestety ma mniejszą ilość wejść cyfrowych).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 30 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2016 Hej RoRo chodzi o pierwszą wersję - wiesz może gdzie są te recenzje ? Do jutra muszę podjąć decyzję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2016 np. tuhttp://www.klub.audiostereo.pl/recenzje-zr...100-art211.htmlTen nowszy HD100 z wzmacniaczem słuchawkowym jest nie tylko DAC-iem , ale i przedwzmacniaczem z dwoma wejściami analogowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 31 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2016 HejMobyDick dzięki za linka. Mogę kupić wersję pierwszą - nie HD. Z tego co piszą powinno być dobrze. Za 2 tygodnie cały zestaw będzie w domku także wtedy napisze coś więcej. Jak się sprawdza i jakie mam odczucia Dziękuje wszystkim za poświęcony czas i pomoc. Marek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2016 Cytat Ten nowszy HD100 z wzmacniaczem słuchawkowym jest nie tylko DAC-iem , ale i przedwzmacniaczem z dwoma wejściami analogowymi. Ale jako DAC ten ATOLL model HD100 ma niestety dużo mniejszą funkcjonalność - bo tragicznie zmniejszyli ilość złączy cyfrowych na wejściu.W tym momencie wolałbym kupić Audiolaba M-DAC, bo to już podobna cena (za nowy, były obniżki). No chyba że ktoś potrzebuje wzmacniacza słuchawkowego z możliwością obsługi równocześnie 2 par słuchawek.ATOLL zrobił dwie wersje modelu DAC-100: pierwszą oraz SE (taka sama ilość złączy, lepsza częstotliwości dla wejścia USB). Wyglądają tak samo...PozdrawiamPS. Recenzje tego Atolla są naprawdę bardzo łatwe do wyszukania - minuta z wujkiem G i już masz wyniki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 31 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2016 RoRo - już zakupiony Atoll Dac 100 wersja pierwsza, cena 800 zł. Teraz pozostaje mi czekać aż do mnie przyjedzie i mieć nadzieję że zadziała Niestety nie miałem możliwości sprawdzić go przed zakupem - Niemiec pisał, że działa - zaufałem na słowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 4 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2016 Panowie mam pewien problem Myryad Mi 120 dotarł, wszystko gra pięknie ale mam problem ponieważ nie działa jeden kanał - dopiero odłączenie przewodów głośnikowych od wzmacniacza i ponowne ich podłączenie powoduje że grają oba kanały. ( po kilku minutach zaczynają grać oba kanały - wrażenie mam takie jakby coś się musiało nagrzać i wtedy wszystko chodzi dobrze) Kable mam nowe i wszystko jest dobrze podłączone. Jak już zaczną grać oba kanały to nic się złego nie dzieje i wszystko brzmi pięknie i można słuchać godzinami . Co może być nie tak? Edytuje: po przekręceniu gałki głośności ostro w prawo drugi kanał się od razu włącza. pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 4 lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 lutego 2016 Najprawdopodobniej przekaźnik włączający kolumny (układ soft-startu), czyli to co klika po kilku sekundach, ma zabrudzone styki. Można je wyczyścić mechanicznie, lepiej jednak wymienić cały przekaźnik, koszt rzędu 20-30 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkop Napisano 4 lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2016 Hej czy to nie będzie problem z potencjometrem? Pytam ponieważ po pokręceniu gałką potencjometru ( coraz głośniej ) pojawia się sygnał w drugim kanale i później już wszystko gra jak trzeba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts