Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Na początek chciałem zaznaczyć, że w temacie audio jestem dosyć zielony. Chciałbym sobie sprawić kino domowe do słuchania muzyki i filmów. Mój pokój ma około 20 m2. Temat budowy zestawu kina domowego chciałem zacząć od amplitunera, a konkretniej jego dodatkowych funkcji: ethernet, Wi-Fi i bluetooth. Chciałbym mieć możliwość bezprzewodowego strumieniowania muzyki z telefonu, dostęp do radia internetowego (np. Spotify, ale to nie jest funkcja obowiązkowa). Obsługa AV z telefonu (Android) też byłaby pożądana. Słyszałem, że na Bluetooth jakość jest dość kiepska. Generalnie mam pytania:
- Jak się sprawują w praktyce te połączenia? Mógłby mi ktoś opisać możliwości, wady, zalety?
- Na które warto zwrócić uwagę, które są zbędne?
- Jak to wygląda u różnych producentów?
Chciałbym kupić używany amplituner, może być to stary model, ale żeby był to sprzęt dobrej klasy. No i tu powstaje pytanie: ile trzeba wydać, żeby jakość dźwięku była odpowiednia dla nieaudiofila? icon_smile.gif Nie chcę iść w totalną budżetówkę, dlatego chciałbym brać pod uwagę sprawdzonych producentów: Yamaha, Onkyo, Denon itp. Jakich innych?

Jeśli chodzi o kolumny to na początek chciałbym określić jaki zestaw kolumn kupić. Zastanawiałem się nad 5.0 (z dobrymi głośnikami stereo do muzyki), bo to gwarantuje dźwięk przestrzenny, a na basie mi nie zależy.

Zdaję sobie sprawę, że mój post jest trochę chaotyczny, ale w sumie to sam nie wiem od czego zacząć budowę kina domowego, jak ugryźć ten temat icon_smile.gif Będę wdzięczny za wyrozumiałość i porady.
Napisano
Cytat

Temat budowy zestawu kina domowego chciałem zacząć od amplitunera, a konkretniej jego dodatkowych funkcji: ethernet, Wi-Fi i bluetooth. Chciałbym mieć możliwość bezprzewodowego strumieniowania muzyki z telefonu, dostęp do radia internetowego (np. Spotify, ale to nie jest funkcja obowiązkowa). Obsługa AV z telefonu (Android) też byłaby pożądana.
...
Chciałbym kupić używany amplituner, może być to stary model, ale żeby był to sprzęt dobrej klasy. No i tu powstaje pytanie: ile trzeba wydać, żeby jakość dźwięku była odpowiednia dla nieaudiofila?

Stary model dobrej klasy - założenie niezłe icon_razz.gif Jest sporo fajnych kilkunastoletnich modeli... Są też dobre 30 i 40 letnie...

A teraz się zastanów: od ilu lat w popularnych amplitunerach jest ethernet, Wi-Fi i bluetooth??? icon_mrgreen.gif
Wybór nie jest aż tak duży...

Cytat

Zdaję sobie sprawę, że mój post jest trochę chaotyczny, ale w sumie to sam nie wiem od czego zacząć budowę kina domowego, jak ugryźć ten temat icon_smile.gif Będę wdzięczny za wyrozumiałość i porady.

Trochę chaotyczny???
A od czego zacząć? To bardzo proste: od wyszukiwarki i chęci samodzielnego wgłębienia się w temat zamiast oczekiwania na "gotowca"!

Skorzystaj z wyszukiwarki wpisując np. "amplituner sieciowy" i poczytaj sobie o takich amplitunerach (bo większość znanych firm ma takie modele w swojej ofercie - choćby popularna i niezła Yamaha RX-V679) i proponowanych zestawach kolumn, to będziesz miał orientację co do cen.
Wejdź na strony tych firm albo sklepów - np. http://sklep.rms.pl/amplitunery-kina-domowego i zaznacz potrzebne Ci elementy/wymagania.

Na 20m^2 możesz mieć zarówno kolumny podłogowe na froncie, jak i same podstawkowe.
Choć jeśli ma to być pod filmy, to raczej podłogowe będą rozsądniejszym wyborem.

Pozdrawiam
PS. A później poczytaj "pierwsze posty" i będziesz wiedział, jakie informacje powinienieś podać.
Napisano
Ok, gwoli ścisłości stary model to miałem na myśli 6-7 letni z uwzględnieniem oczywiście technologii, o których mowa jest w poście. I właśnie te technologie są clue tego posta. Nie oczekuje, żeby ktoś podał mi na tacy konkretny model, bo mamy za mało danych wkładowych. Chciałbym najpierw określić cenę i jakie technologie łączności faktycznie potrzebuję. Np. interesuje mnie czy po ethernecie będę mieć tą samą funkcjonalność co po Wi-Fi (oczywiście z różnicą przewodu, który akurat nie stanowi problemu).

Tak jak pisałem: interesują mnie tylko i wyłącznie używki. Dla przykładu: znajomy kupił ostatnio Yamahę RX-V671 za 500 zł - uważam, że całkiem niezły zakup.
Napisano
Cytat

Chciałbym najpierw określić cenę i jakie technologie łączności faktycznie potrzebuję. Np. interesuje mnie czy po ethernecie będę mieć tą samą funkcjonalność co po Wi-Fi (oczywiście z różnicą przewodu, który akurat nie stanowi problemu).

To jakich technologii i dodatków potrzebujesz musisz skonsultować sam ze sobą, to naprawdę bardzo ważne, aby kupić to co jest FAKTYCZNIE potrzebne.
WIFI sprawia że internet jest ograniczony i coś nie "przechodzi;)
To samo budżet, cena, musisz określić czy masz na amplituner 1tys zł, czy 2 tys, a na kolumny, (czy zestaw kolumn skoro kino ) 1,5k, czy 4 tys. Bo tak to szukanie igły w stogu i strata czasu ludzi tu obecnych na doradzanie.
Druga sprawa skoro masz funkcje sieciowe, masę stacji radiowych www, zwykle też w amplitunerze jest USB dla pendriva to opcja BTH staje się niczym drugie, czy trzecie drzwi do pokoju...
Inna sprawa, skoro głownie będziesz słuchał muzyki, a film czasami, to lepiej stereo z funkcjami sieciowymi.
Z 3 powodów , to że jakość amplitunera kinowego jest duużo gorsza od wzmacniacza, lub amplitunera stereo, czy też amplitunera sieciowego stereo.
Dwa , łatwiej jest kupić dwie dobre kolumny stereo, niż używany zestaw kolumn 5.0., 5.1, bo w cenie zbliżonej do pary kolumn to będzie cienki pażdzierz.
W starszej kinówce będzie Cię drażniło podwójnie, że gra gorzej od sprzętu stereo, a i tak nie masz jakiś aktualnych dodatków, kodeków kinowych, jakiś wejść itd.
Napisano
Sprzęt chcę właśnie głównie do filmów, oglądam 2-3 w tygodniu. Zależy mi na dźwięku przestrzennym, więc 5.0 byłby idealnym zestawem.

Co do budżetu to tak jak pisałem znajomy kupił ostatnio Yamahę RX-V671 za 500 zł - uważam, że całkiem niezły zakup. Polecilibyście mi coś w tym okolicach? Może inne firmy?

Jeśli chodzi o technologie to chciałbym się dowiedzieć jak to jest z jakością na Bluetoothie. Jak to wygląda przez Ethernet lub Wi-Fi? Na przykład w porównaniu do MP3 320 kbps z USB.
Napisano
Z takiego regionu 7 lat do tyłu nie znajdziesz amplitunera z takimi funkcjami w tej cenie.
671 jest dobry choć mozna trafić nowszy. Poluj na Onkyo 606/607 Denon 1910 a WiFi, Strumieniowanie, BT to nie ta cena.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Im starszy sprzęt tym mniej gadżetów. O ile znajdziesz kilkuletni amplituner sieciowy to o WiFi raczej zapomnij (chyba że za pomocą dodatkowego dongla), BT raczej też jest od niedawna...

Zdaję sobie z tego sprawę, ale im starszy tym tańszy, a to wcale nie oznacza, że jest gorszy jakościowo. Jeśli po kablu Ethernetowym jest ta sama funkcjonalność co po Wi-Fi to nie ma żadnego problemu, mogę podłączyć kablem, Wi-Fi nie jest konieczne. To samo z Bluetooth - jeśli po BT jest gorsza jakość niż po Ethernecie to nie potrzebuję BT.

Cytat

Z takiego regionu 7 lat do tyłu nie znajdziesz amplitunera z takimi funkcjami w tej cenie.
671 jest dobry choć mozna trafić nowszy. Poluj na Onkyo 606/607 Denon 1910 a WiFi, Strumieniowanie, BT to nie ta cena.

No może przesadziłem z tymi 7 latami, chociaż apka Onkyo na Androida obsługuje sprzęty z 2009+. Interesują mnie takie modele gdzie Ethernet wchodził do AV. Dlatego te Onkyo i Denony, które zaproponowałeś odpadają. Skoro ludzie sprzedają takie sprzęty za 500 zł to znaczy, że idzie coś w tych okolicach wyhaczyć. Pewnie, że można trafić nowszą Yamahę, ale pytanie czy w takiej cenie?