matoole Napisano 3 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 Witam wszystkichMuszę wymienić kolumny i prosiłbym o sugestie jakich modeli szukać. Interesują mnie kolumny używane w kwocie do 1500zł, pomieszczenie 35m2.Posiadam wzmacniacz Onkyo Integra 8850 i Kenwood DA 9010 -nie wiem ,który zostanie. Słucham głównie muzyki elektronicznej,trochę lekkiego rocka.Zależy mi na kolumnach w miarę zrównoważonych z mięsistym,dynamicznym basem - lubie jak w muzyce Jean Michela Jarre słychać wszystkie rejestry.Kolumny będą stały tyłem blisko ściany ,więc myślę ,że albo konstrukcje zamknięte ,albo bass reflex z przodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 Skąd jesteś? Nie wpisałeś pod awatarem.Zanim ktoś Ci odpowie zapytam o kilka spraw.A jak blisko ściany tylnej będą stały kolumny? Jeśli zbyt blisko, to wiesz, że będzie kiepsko grało?Od bocznych trochę dalej? Jaki rozstaw kolumn? Czytałeś coś o akustyce i ustawianiu kolumn?Jakie masz źródło dźwięku i okablowanie (interkonekty, głośnikowe)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matoole Napisano 3 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 Płyty na razie idą na CD Onkyo z kina domowego.Docelowy CD kupię po kolumnach i decyzji który wzmak zostaje.Dobiorę wtedy odpowiednio do firmy,żeby móc obsługiwać firmowym pilotemCo do ustawienia kolumn -tyłem stoją z 20cm od ściany,po bokach mają sporo miejsca.Kable jakieś no name. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 Czytałeś dokładnie o co pytałem? Nie odpowiedziałeś mi na trzy pytania. Jeśli odpowiesz, pójdziemy dalej.Co do kabli, to pewnie lipa. Musisz założyć, że trzeba będzie przeznaczyć minimum 100 - 150 zł na kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 3 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 Jakbyś miał możliwość sprowadzenia kolumn z Niemiec, poleciłbym Ci świetne Canton Ergo SC-L (akurat jest aukcja LINK), ich ceny zazwyczaj nie przekraczają równowartości 1500 zł. Tylko 20 cm od tylnej ściany to dla nich za mało, zresztą jak dla większości kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2016 No właśnie kolego. Te 20 cm, to by była chwała dla mężczyzny , ale wstyd dla audiofeela Niestety dobre kolumny muszą grać w pewnych warunkach, oddaleniu od ścian. Inaczej będzie kicha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matoole Napisano 4 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Z przyczyn obiektywnych kolumny nie mogą stać dalej odsunięte od ściany.Rozstaw pomiędzy nimi to ok.3m.Wiem ,że będę musiał kupić jakieś sensowne kable jak kupie porządny CD .Najpierw pod nóż pójdą przewody napięciowe we wzmacniaczach.Co do warunków w jakich grają kolumny to nie ma sensu brać ich pod uwagę.Obecnie kolumny grają w pokoju w kształcie zbliżonym do ćwierci koła i wysokim na 3,5m ze skosami .Za niecały rok będą grały w pomieszczeniu o zbliżonym metrażu ,ale o wys 2.7m i innym kształcie, jednak tam też nie odsunę ich za daleko od ściany.Trochę czytałem o ustawieniach i akustyce ,coś za coś -mam świadomość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2016 Cytat Co do warunków w jakich grają kolumny to nie ma sensu brać ich pod uwagę. Jeśli rzeczywiście czytałeś o akustyce, to wiesz, że nie masz w tym momencie racji. Ponieważ akustyka i odpowiednie ustawienie kolumn jest podstawą dobrego dźwięku. Bez tego nawet najlepszy zestaw może zagrać kiepsko albo dużo poniżej swoich możliwości.Ale trudno jeśli tak musi być. Choć nie bardzo mi się chce wierzyć, że w pokoju 35 m2 nie można dalej wysunąć kolumn.W moim 21 metrowym stały odsunięte od tylnej ściany 90 - 100 cm (to się zmieniało) i po ok. 130 cm od bocznych.A pokój jest to salon z telewizorem, miejsce dziennego pobytu, jadalnia a czasem jak się przyśnie to i sypialnia Teraz w 17 metrowym odległości są podobne.Kształt pokoju jaki piszesz może być dobry akustycznie. Pod warunkiem, że kolumny będą stały na półkolu a Ty będziesz siedział tyłem do jedynego naroża. Ale nie za blisko niego. Albo jeśli kolumny będą stały tak, że to naroże będzie dokładnie pośrodku za nimi.A kolumny pewnie dość mocno skręcone do środka w osi pionowej. Ale tak tylko gdybam. Bez rysunku mogę mieć mylne wyobrażenie i tym pomieszczeniu.No to pozostaje szukać kolumn. Ja widziałbym tu właśnie konstrukcje z obudową typu zamkniętego a jeśli otwartego, to rzeczywiście z przednim otworem b-r i raczej niewielkimi membranami głośników niskotonowych.Oczywiście możesz się przyłączyć do szukania i wklejać tu linki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matoole Napisano 5 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2016 Kolumny stoją w półkolu ,jest to ściana z oknami ,balkonem.Odsunięcie kolumn zaburzyłoby swobodną komunikację - dlatego nie mogę ich za bardzo wysunąć.Dlaczego uważasz ,że małe głośniki niskotonowe będą optymalne?Co do moich poszukiwań to póki co zwróciłem uwagę na kolumny Arcus wersji TM i AS.Nie musimy szukać modeli obecnie dostępnych na Allegro. Wystarczą mi nazwy i modele kolumn ,które uważasz/uważacie za godne uwagi. Ja będę śledził ich dostępność i w międzyczasie poczytam sobie o nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2016 Nie to, że uważam iż mniejsze głośniki będą optymalne, ale przy ustawieniu blisko ścian nie powinny tak jak te z większymi membranami podbijać niskich tonów. Może nie będą aż tak dokuczliwe. To bardziej przypuszczenie niż pewność.Arcusy z tych serii z głośnikami Vifa są bardzo ciekawie nawet dobrze grającymi kolumnami. Są przy tym niedrogie.Ale ich brzmienie jest dość jasne, szybkie, szczegółowe, dynamiczne, dość ofensywne, trochę wyostrzone, mało soczyste.W połączeniu z trochę podobnie grającymi wzmacniaczami jakie masz, może byś męcząco, zbyt jaskrawo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matoole Napisano 5 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2016 Cytat Arcusy z tych serii z głośnikami Vifa są bardzo ciekawie nawet dobrze grającymi kolumnami. Ale ich brzmienie jest dość jasne, szybkie, szczegółowe, dynamiczne, dość ofensywne, trochę wyostrzone, mało soczyste.W połączeniu z trochę podobnie grającymi wzmacniaczami jakie masz, może byś męcząco, zbyt jaskrawo. Czy odtwarzacze CD też mają wpływ na barwę dźwięku ?Można odpowiednim CD zaciemnić ,czy rozjaśnić dźwięki?Kolejny zawodnik - MB Quart 980 S Ktoś ich słuchał? Bardzo mało opinii w necie ,a ich charakterystyka interesująca 28-32000 Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2016 Można zmienić dźwięk odtwarzaczem CD-choćby takim z lampą na wyjściu (używane zaczynają się od tysiąca zł).Co do pasma przenoszenia- to same parametry nie grają... Poza tym producenci podają dane przy różnych spadkach (-3 dB oraz -6dB) oraz nie zawsze się to pokrywa z rzeczywistością (podobnie jest z impedancją kolumn).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2016 Oczywiście, że odtwarzacz CD wpływa na dźwięk, na jego barwę, nasycenie, stopień jasności i wiele innych aspektów.Tak jak wiele innych elementów zestawu audio poczynając od akustyki a kończąc na okablowaniu i różnych elementach peryferyjnych (choć nie tylko) jak odpowiednie posadowienie sprzętu (rodzaj stolika, podstaw, podkładek, elementów antywibracyjnych).No i niekoniecznie musi być droższy z lampami na pokładzie.Inaczej zagra tani Marantz a inaczej Kenwood albo Fine Arts (Grundig).Co do parametrów przenoszenia, to racja. Bez podania spadków charakterystyki na skrajach pasma (czyli np. +/- 3 dB) takie dane można sobie w buty wsadzić. Choć to duże kolumny ze sporymi głośnikami niskotonowymi.No właśnie. Widzę, że patrzysz jednak na tak duże kolumny jak MB Quart 980 S? Przy planowanym, tak bliskim postawieniu koło ścian prawie na pewno będzie mocne bumienie i nieciekawy, podbarwiony dźwięk. W tym kontekście martwienie się dźwiękiem jaki może dać CD jest mało istotne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts