Belfer54 Napisano 8 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2016 Z firmą Luxman zetknąłem się dosyć dawno. Pierwszy wzmacniacz jaki miałem był to LV-100. Niepozorna, ale całkiem udana, budżetowa integra. Po wielu latach znowu powróciłem do Luxmana, tym razem był to L-430. Chyba jeden z lepszych wzmacniaczy tej firmy. Niestety musiałem się z nim rozstać, czego do dziś żałuję.Zapraszam do dyskusji miłośników urządzeń tej firmy, która ma bogatą historię i świetne osiągnięcia. http://pl.luxman.cz/historia/Szkoda tylko, że aktualnie produkowany sprzęt tej firmy jest pioruńsko drogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2016 Faktycznie Twój L-430 to była bardzo sympatyczna "maszynka".A poza tym po przeglądzie i w bdb stanie.No ale chyba musiałeś zrobić miejsce na kolejne sprzęty Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 8 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2016 Jak wspomniałem żałuję, że 430 musiała ustąpić miejsca innemu wzmacniaczowi.Czasami korci mnie, aby wejść w posiadanie jakiegoś wzmacniacza tej firmy. Myślałem nad jakimś pre i końcówką, np. Luxman m-03 c-03. Niestety trudno jest trafić na sprzęt z tego okresu w dobrym stanie, o cenach nie wspominam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Revo Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Dołączam ze swoim Luxmanem LV113. Wzmacniacz posiadam od roku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2016 Gratuluję świetnego wzmacniacza. Luxmanem LV113, to zacny sprzęt. Zawsze miałem na niego ochotę, jednak to rzadki gość na rynku wtórnym.Od dłuższego czasu interesują mnie odtwarzacze firmy Luxman. Mimo tego, że przez moje ręce przewinęło się dużo cedeków różnych firm nigdy do tej pory nie udało mi się nabyć żadnego Luxmana. Może znajdzie się na forum Kolega, który mógłby się pochwalić swoim cedekim tej firmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Revo Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 Dziekuje belfer54 Z tym LV113 to faktycznie - ciężko o szerszą dostepność na rynku wtórnym. Ludzie nie chcą się pozbywac chyba takiego sprzętu, bo prawdę mówiąc, co w podobnych pieniądzach można dostać? Oczywiście, są preferencje, są gusta, ale to naprawdę dobry sprzęt. Z tego co słyszałem, LV113 to nieco uproszczona wersja LV117, aczkolwiek nie zaznajomiłem się na dłużej z nim nigdy. Na marginesie dodam skromnie tylko, że znajomy od kilku tygodni posiada równiez Luxmana, ale z serii nowszej - A377. Bardzo specyficzne brzmienie, w bezpośredniej konfrontacji oboje uznaliśmy, że LV113 brzmi po prostu ciekawiej. Może to kwestia całego toru audio, ale 377 brzmi zdecydowanie inaczej. Mi osobiście nie spodobał się za bardzo. Co do odtwarzaczy Luxmana. W sąsiednim wątku sam nawet wrzuciłem info, że bede miał przyjemność obcować z DZ111. Trochę to potrwa (rozłozyła mnie totalnie choroba a i czasu mam niewiele ostatnio). Jeśli zakumpluje się z nim, oczywiście napiszę ewentualnie parę słów. Opinie na temat playerów tej marki są różne. Jedni twierdzą, że Luxman to ma dobre wzmacniacze, końcówki, pre a gorzej z odtwarzaczami. I znów niewiele na rynku wtórnym. Właściwie tyle, co kot napłakał. Czyżby mała popularność samej marki? Jedno jest pewne, sprzęty te w latach już 80-tych były bajecznie drogie. I to nawet w kooperacji Luxmana z marką Alpine. Znajomy elektronik, który pamięta te czasy bardzo dobrze powtarza mi: "Facet, te sprzęty to był kosmos. Odtwarzacz taki a taki kosztował tyle a tyle dolarów. A tona węgla tyle....Wiesz ile to ton węgla za taki jeden odtwarzacz...?" Z niektórymi cedekami jest podobna sprawa jak z serią ES od Sony - laser. Może temu też jest jak jest. Nic nie jest wieczne. belfer54, L-430 to również piękny piec. Z resztą, jaka cała seria L. Bardzo chwalone sprzęty. Może ktoś faktycznie z forumowiczów posiada jakiś player Luxmana i coś napisze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 21 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2016 Revo życzę zdrowia. Mam nadzieję, ze dochodzisz do siebie. Z tym czasem to niestety chyba u większości z nas jest krucho. Ciekaw jestem informacji na temat DZ111. Niedawno sprzedawał się na alledrogo.I jeszcze w ramach ożywienia dyskusji na temat cedeków Luxmana recenzja D-N100 i D-05http://www.highfidelity.pl/artykuly/0905/luxman.htmlhttp://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzac...469-luxman-d-05I jeszcze takie cacko:http://www.hifinews.co.uk/news/article/lux...pound;2395/9813Niestety cena odtwarzacza jak wszystkich współcześnie produkowanych urządzeń Luxmana wysoka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Revo Napisano 21 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2016 Sam się często zastanawiam (tak apropo cen) jak się generalnie sprzedaje Luxman u nas w kraju. Ceny są prawdę mówiąc, powiedzmy sobie szczerze, z katalogu produktów już hi-end. Weźmy choćby integrę L-505uX - "jedyne" 18 tysięcy.... Człowiek coś tam znajomych zapaleńców audio posiada. Trochę salonów odwiedził. Ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z nowymi klockami Luxmana u nikogo i w żadnym z salonów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 Skoro mowa o Luxmanie to i u mnie są dwa elementy tej firmy .Tuner Luxman T-530 .Gra jak na tuner genialnie .Gdy wieczorem nie chce mi się już zmieniać płyt to włączam tuner i momentami mam wrażenie że stereofonia jest lepsza niż z płyty.Brzmienie pełne soczyste naprawdę nic mu nie brakuje.Jedyna wada to brak pilota a ja jestem leniwy.Wczoraj włączyłem zamiast Luxmana radio internetowe .Koszmar tego nie da się słuchać!!Tuner i wzmacniacz są już u mnie wiele lat .Nawet jak nie grają to wyglądają tak pięknie że nie potrafię się z nimi rozstać.Był też w komplecie magnetofon do dziś żałuje że go sprzedałem .Ale CD królowało i rozstałem się wtedy z gramofonem i magnetofonem kasetowym.Gramofon już wrócił nawet dwa . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 Oj Kolego Audionet znamy się już tyle lat i jakoś nie miałem świadomości, że masz takie piękne klocki Luxmana. A może już zapomniałem. Pięknie ten zestaw wygląda, tym bardziej nie mogę sobie darować, że pozbyłem się swojej 430. Ale niestety nie wszystko można mieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 430 tez mi się podoba kiedyś chciałem ja kupić ale trafił się ten zestaw.Więc nie było nad czym myśleć.Mój L-510 ma sporą moc Class-A 8W+8W AB class maxima: 100W+100W (8ohms) .Regulowana barwę tonu dla różnych częstotliwości Low-pass turnover: 77Hz, 120Hz, 200Hz, 330Hz, 550Hz, 880Hz High region turnover: 880Hz, 1.5kHz, 2.5kHz, 4kHz, 6.5kHz, 10kHzThe maximum variation: ±8dB .Część mocy oddaje w klasie A więc grzeje się całkiem ładnie.Brzmienie typowe dla Luxmana ocieplone ale takie lubię.Znalazłem fotkę sprzedanego magnetofonu .Co mnie podkusiło?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 Audionet.A co to był za model decka i jak się miał na liście modeli w tym czasie (średni model czy u góry)? Faktycznie ładnie się prezentuje i pasuje do reszty- moze gdzieś trafisz taki sam...To fotka Twojego egzemplarza, czy tylko taki sam model?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 To był model Luxman K-03 o ile pamiętam drugi model od góry z najwyższej serii .Jeszcze go nie widziałem na aukcji od tego czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 Piękny deck. Taki egzemplarz to marzenie wielu kochających sprzęt nie tylko Luxmana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2016 Cytat To był model Luxman K-03 o ile pamiętam drugi model od góry z najwyższej serii .Jeszcze go nie widziałem na aukcji od tego czasu. Audionet,No to poniżej masz aukcję w Duseldorfie z K-03 w tak idiotycznie wysokiej cenie, że aż śmiać się chce...http://www.ebay.ie/itm/Luxman-K-03-/182097...7QAAOSwE7RXF8Apchociaż może w porównaniu do końcówki mocy M-05 za 3300euro to okazja ?http://www.ebay.ie/itm/Luxman-M-05-/182094...h8AAOSwxp9W6AoHPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 28 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2016 Tu dwie końcówki mocy, ciekawe czy znajdą kupca, bo cena jest chora. Wyższa niż na eBayu. http://allegro.pl/luxman-m-05-legenda-hi-f...6141304116.htmlPojawił się też LV113. Ciekawe jak rozwinie się aukcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Revo Napisano 28 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2016 belfer54, sam jestem ciekaw aukcji 113-tki.... P.S z przykrością oznajmiam, że nie będzie mi dane zapoznać się z DZ-111. Niestety, z uwagi na dłuższą niedyspozycyjność zdrowotną nie doszedłem ze sprzedającym do porozumienia (odtwarzacz się sprzedał), więc szukam dalej. Na razie nie ma nic ciekawego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 8 lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 lipca 2016 Ciekawi mnie brzmienie i faktyczna wartość tego cacka:http://allegro.pl/luxman-l-525-z-prywatnej...6306498772.htmlNiestety księgowa nie odblokuje mi środków bym mógł sam sprawdzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 8 lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2016 Miles ten Luxman to świetny wzmacniacz. Ja miałem tylko 430 i żałuję, że się go pozbyłem.Niestety wyższe modele Luxmana z tamtego okresu, również te z nowej produkcji nie są tanie.Mnie też ślinka leci, ale niestety ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 10 lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 lipca 2016 Brzmienie lekko przyciemnione i ocieplone bliżej mu do lampy jak do tranzystora.Mi się podoba bo takie lubię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 11 lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 lipca 2016 Dla ciekawych: Luxman L-525 osiągnął w licytacji cenę 2900 pln.Nie wiem czy to cena adekwatna,ale jak się ma trochę pieniędzy na zbyciu,to lepiej wydać te 3kzł na Luxmana niż np. na audiofilski...aaa nie brnijmy Z resztą ostatnio dojrzewam do poglądu,że przy sprzętach z "epoki" cena nie jest kluczowa lecz stan. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Revo Napisano 11 lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 lipca 2016 Cytat Brzmienie lekko przyciemnione i ocieplone bliżej mu do lampy jak do tranzystora.Mi się podoba bo takie lubię. No właśnie. Trzeba taki charakter brzmienia lubić. Sprzęty Luxa w wielu przypadkach prezentują właśnie taki charakter jak opisał audionet. Ile razy to ja się nasłuchałem od znajomych arcamowców/roksanowców, że mam takie brzmienie u siebie na LV113 a wcześniej na L-210... na co ja zawsze z uśmiechem odpowiadałem, że wolę lekkiego ociepleńca czy nawet muła niż aptekę/laboratorium Oczywiście, L-525 jest na pewno wybitniejszy z jeszcze pełniejszym wypełnieniem etc... Cena 2900 zł. wydaje się sensowna. No ja, jakbym miał takie pieniądze, to bym brał. Miles święta racja, stan... W dzisiejszych czasach to już trzeba ten wskaźnik wpisywać sobie na górę listy wymogów, co czasami bardzo wydłuża poszukiwania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krit Napisano 8 września 2016 Udostępnij Napisano 8 września 2016 Dla mnie najlepszy ^^Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miles Napisano 30 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2017 Z zaciekawieniem obserwuję na allegro licytację odtwarzacza d-105u. Akurat w ostatnich dniach myślę intensywnie o zlampizowaniu jednego z pośród moich cedeków (Onkyo DX-7711) by następnie podłączywszy go pod drugie wejście w swoim wzmacniaczu mieć wybór pomiędzy prawdomównym AA Paganini (do dobrych realizacji) a lampowym, przyjemnie bajerującym dźwięk odtwarzaczem lampowym (do marnych rockowych nagrań). No a ten ww. Luxman ma już lampki na pokładzie i ponoć piękną barwę...Ciekawe ile tam faktycznej lampowości, bo w przypadku wzmacniaczy Luxa z tymi lampkami na froncie to niektórzy twierdzą, że to więcej bajeru niż realnej lampowości. No ale w cedeku para lamp zapewne mocniej wpłynie na charakter grania niż we wzmacniaczu. Tyle że cena może mocno polecieć do góry, choć po cichu liczę, że problem z dostępnością lasera trochę mógłby ostudzić licytantów, he he. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2017 (edytowany) Proponuję kupić lampowy cd zamiast lampizować. A jeśli już to w renomowanym zakładzie. Oczywiście widziałem tego luxa, ale nie lepiej kupić np cayina z dwoma wyjściami lampowym i analogowym? Edytowano 30 kwietnia 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts