ed23 Napisano 10 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2016 Nie dynki nie kupiłem Xawiany 2200 niżej nie zejdzie to może wzmak a kolumny jak coś się trafi .Sony 770 es za1500 tylko czy warty swojej ceny luxman ale bez pre amp może coś innego ale co propozycja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 10 września 2016 Udostępnij Napisano 10 września 2016 Może pisz wyraźniej, używaj przecinków, pisz krótsze zdania. Bo trudno zrozumieć co napisałeś.Kupiłeś Xaviany? Które? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 września 2016 Udostępnij Napisano 10 września 2016 Edek, ja też niewiele zrozumiałem, a z tego co zrozumiałem to jest tak. Ja tam jakimś fanem sony es nie jestem ale 770 ogólnie jest chwalona. Chyba jest z początku lat 90.Myślę, że powinieneś kupno zacząć od kolumn. No chyba, że jakaś okazja Ci się trafi. Czy 1500 zl to okazja? Trzeba by fanów es zapytać. A tych nie brakuje. Mogę Ci tylko powiedzieć, że jest dość łatwy w odsprzedaży. Gra podobno miękko czyli odpowiadało by Ci. Ale jak dobierzesz najpierw kolumny to ze wzmacniaczem będzie mniejszy problem. Jeśli facet nie chce spuścić z tych xavianów to nie dziwię mu się. To dobre kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 września 2016 Udostępnij Napisano 12 września 2016 Cytat Jeśli facet nie chce spuścić z tych xavianów to nie dziwię mu się. To dobre kolumny. Ja też się nie dziwie, że niżej nie puszcza bardzo porządnych kolumn.Natomiast jak widać nie każdy jest gotowy wydać ponad 2 tysiące za nieduże kolumny. Warto w takim przypadku to napisać, byśmy sobie głów nie łamali nad takim przypadkiem.Audiowit.Tylko dziwne jest czasami to, że kupujący potrafi mieć pretensję do właściciela o to, że nie chce sprzedać za 2/3 wartości .Ed23, Czy we wzmacniaczu musisz mieć pre gramofonowe i wyjście na 2 pary kolumn?Obecnie masz do wydania łącznie max. 4 tys na wzmacniacz i kolumny oraz kable-czy również mają się załapać podstawki ?Dopuszczasz oba rozwiązania: zakup pierw kolumn i potem wzmacniacza-albo na odwrót ?Pozdrawiam. PS. A sugestię o właściwą interpunkcję to już F1angel wystosował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 września 2016 Udostępnij Napisano 12 września 2016 Ale uważam, że próbować warto. Oczywiście w granicach dobrego smaku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ed23 Napisano 12 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2016 Cześć .Nie kupiłem Xawianów były trochę zmęczone ale ktoś kto obserwuje te wpisy kupił je.Mam coś innego na oku, dla tego pytałem się o wzmacniacz.Kolego RORO sam pisałeś w poście nr39 , komplet Xawianów + wzmak to 4 , 5 tyś ze stendami,a mój budżet to 3 tyś.Może za tą kasę masz kable albo 2 X więcej twoja sprawa Jak chcesz możesz zamknąć ten wątek a wpis usunąć.Mogę tylko podziękować dla Audiowita poświęcił mi dużo czasu oraz f1agela za ukierunkowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 września 2016 Udostępnij Napisano 12 września 2016 Cytat Jak chcesz możesz zamknąć ten wątek a wpis usunąć.Mogę tylko podziękować dla Audiowita poświęcił mi dużo czasu oraz f1agela za ukierunkowanie. Ed23,a niby dlaczego mam zamykać ten wątek?Zazwyczaj jest rzeczowy i nikt nie stara się obrazić adwersarza...A że Twoja sugestia o kablach za 4 tysiące to "pudło" to już inna sprawa... a Ty wszak nie musisz korzystać z wszystkich podpowiedzi, a tylko z tych, które Ci pasują.Skoro odpowiada Ci ukierunkowanie F1angela to dobrze - i mam nadzieję, że z tego skorzystasz i skompletujesz sprzęt którego szukasz.Po prostu zazwyczaj lepiej jest wydać maksymalną dopuszczalną kwotę na wzmacniacz i kolumny, a kable w każdej chwili możesz dokupić i lekko skorygować brzmienie.Stąd Twoje wpisy o kwocie między 3 a 4 tysiące pozwalają na lekko różną interpretacje.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ed23 Napisano 12 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2016 RoRo wolę zacząć od wzmacniacza tak jak pisałem na początku,chociaż powinno zacząć od kolumn . A to że piszę o cenie to nie mam pretensji do sprzedawcy ,każdy towar ma swojego kupca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 września 2016 Udostępnij Napisano 12 września 2016 Ed23,Koledzy z Forum - m.in. F1angel, tak właśnie radzą by kompletowanie sprzętu zaczynać od kolumn.Natomiast ja zazwyczaj wolę zacząć od wzmacniacza i szukając kolumn jeździć już z docelowym wzmacniaczem. W Twoim przypadku tym bardziej jest to uzasadnione, że masz już stare podstawkowe JBLe.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 12 września 2016 Udostępnij Napisano 12 września 2016 Ja też znam tą zasadę, a zawsze zaczynam od wzmacniacza:). Ale zawsze radzę zacząć od kolumn . Może dlatego, że zanim coś kupię to już tyle o tym wiem, że jadę na pewniaka i tylko nie biorę jak jest uszkodzone albo w tragicznym stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 września 2016 Udostępnij Napisano 12 września 2016 To nie jest zasada w dosłownym sensie, ale rada.Oczywiście dużo zależy od stopnia świadomości brzmieniowej, czyli od tego, czy się wie czego się chce. Jeśli się nie wie albo nie jest się pewnym, to lepiej zacząć od kolumn, bo one bardziej wpływają na dźwięk.Zresztą z kolumnami też można jeździć na odsłuchy wzmacniaczy. Mniej wygodnie ale możliwe.Czasami też gdy się trafi wybitny wzmacniacz w dobrej cenie, to również warto zacząć od niego.W audio nie ma sztywnych zasad. Choć dobrze się czasem kierować pewnymi wskazówkami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 września 2016 Udostępnij Napisano 14 września 2016 Edek, i co? Dzwoniłeś, smsowałeś bo wszyscy Ci kibicujemy, a o wynikach nie wiemy. Tak mi się rymneło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ed23 Napisano 17 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2016 A jaki wzmak polecicie do Xawian XN125 ,słaby budżet do 1000zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 września 2016 Udostępnij Napisano 19 września 2016 Udało mi się znaleźć naprawdę niezły wzmacniacz w tej cenie. Ma pewne mankamentu, o których przeczytasz w aukcji, ale myślę, że jakość jego dźwięku wynagrodzi pewne niedogodności. http://allegro.pl/wzmacniacz-myryad-mi-120...95.html#thumb/4Znalazłem też takie wzmacniacze:http://allegro.pl/thule-ia-60-b-xlr-wrocla...6502772029.htmlhttp://allegro.pl/arcam-alpha-9-nie-rotel-...6506156252.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 września 2016 Udostępnij Napisano 21 września 2016 Poza tymi wzmacniaczami o których wspomniał F1angel - w cenie koło tysiąca możesz znaleźć takie fajne sprzęty jak XINDAK A-06 czy Advance Acoustic MAP-105 (choć dość rzadko bywaja, to warto poszukać).Jest też porządny Rotel RA-BX980 -mocny i dobry wzmacniacz, ale bez pilota. Poniżej masz link do aukcji w fajnej cenie (co prawda ma 1 nieoryginalny zacisk głośnikowy - ale można się dopytać dokładniej o co chodzi)http://allegro.pl/rotel-ra-980bx-audiofils...6506358729.htmlPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ed23 Napisano 22 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 września 2016 Dzięki za wszystkie propozycje , ale kolumny Xavian nie kupiłem .Zastanawiam się nad Chario Lynx czy podobnie dobre jak Xavian ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 22 września 2016 Udostępnij Napisano 22 września 2016 Kolego Ed23 w dziale "Sprzęt znanych marek" są dwa wątki poświęcone tym kolumnom. Informacje znajdziesz też w wątku o Atollu, gdzie zostały zamieszczone informacje z odsłuchów.Odpowiadając natomiast bardzo krótko, to są zupełnie inne filozofie dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 września 2016 Udostępnij Napisano 22 września 2016 Chario Lynx są niezłe. Ale gdzie im tam do Xavianów. To tylko moje zdanie, bo ktoś oczywiście może mieć inne.Xaviany są bardziej uniwersalne i energetyczne.A tak w ogóle, to mam wrażenie Ed23, że my Ci tu podsuwamy fajne propozycje (jak Xavian czy Myryad) a Ty jesteś jakby wciąż niezdecydowany.Wiesz Ty naprawdę czego chcesz? Myślisz, że znajdziesz coś lepszego w tym budżecie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ed23 Napisano 3 października 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2016 Witam po dłuższej nieobecności .Dzisiaj dotarły do mnie Xaviany 125 a wiec teraz poszukiwanie wzmacniacza.Zastanawiam się nad propozycją RoRo Rotel Ra 980 bx lub Ra 985 bx wersja z pilotem .Myślałem nad propozycja f1angela Thule ale odpada nie ma dwóch wyjśc na kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 3 października 2016 Udostępnij Napisano 3 października 2016 A czemu przeszkadza brak dwóch wyjść na kolumny?Chodzi Ci o pojedyncze (cztery sztuki zamiast ośmiu) terminale głośnikowe we wzmacniaczu, tak?Co do tego ostatniego, to trzeba by się zastanowić. Ja dziś odpisałem tak na szybko. Może jutro, pojutrze zdołam wykroić więcej czasu. Oczywiście tymczasem pewnie ktoś Ci już coś podpowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 Cytat Myślałem nad propozycja f1angela Thule ale odpada nie ma dwóch wyjść na kolumny. Ed23,z fajnych wzmacniaczy do tych kolumn to jest do kupienia AA MAP-105 w ogłoszeniach na HiFi (trochę stargujesz i mieścisz się w zakładanym budżecie), ale to tylko na 1 parę kolumn (podobnie zresztą jak Xindak A-06). To bardzo przyjemny i dość mocny wzmacniacz (nie pamiętam czy słuchałem go z Xavianami, ale obaj z F1angel mieliśmy ten wzmacniacz i zostawił po sobie bardzo dobre wrażenie). No i podpinaliśmy do niego całkiem niezłe i bardziej wymagające od Xavianów kolumny Więc pytanie czy Ty koniecznie chcesz mieć możliwość podłączenia 2 par kolumn (jedna para w pokoju z Xavianami, druga w pokoju syna)?Jeśli tak, to z niedrogich wzmacniaczy pojawił się ARCAM Alfa 9 (wspominał już o nim wcześniej F1angel, teraz jest inny egzemplarz - w Legnicy), jest z pilotem i obsługuje 2 pary kolumn.Powinien być niezły do współpracy z Twoimi kolumnami, tylko niepokoi mnie wzmianka "Jedynym mankamentem jest stała przypadłość tej serii,czyli potencjometr. Przy bardzo niskich poziomach głośności słychać delikatne trzaski." Ale jest w bdb stanie (podobno...) i z pilotemhttp://allegro.pl/arcam-alpha-9-nie-rotel-...6531571528.htmlWymiana potencjometru (jeśli rzeczywiście będzie Ci przeszkadzał) to nieduże pieniądze i praktycznie każdy serwis może to zrobić. Więc ja bym zaryzykował...Najtańszy sensowny Rotel to model RA-02 (kupisz go w cenie trochę wyższej niż ARCAM i dość często pojawiają się na Alelgro - są srebrne i czarne).A wchodząc w kwoty bliżej tysiąca - za rozsądne pieniądze jest w Gnieźnie SANSUI AUX611 (z pilotem, na 2 pary kolumn).http://allegro.pl/sansui-au-x611-pilot-kur...82.html#thumb/5Tylko spokojnie powinieneś sporo stargować, bo właściciel już go wystawiał na allegro z niższą kwotą wyjściową Ewentualnie na allegro są jeszcze dwa ciekawe NADy 370 i 370, ale też powyżej tysiąca (1200 i 1299zł plus koszty wysyłki, nie wiem czy piloty są w komplecie, bo sprzedawcy na ten temat milczą - taka widocznie jest ich natura). Więc też do stargowania...http://allegro.pl/wzmacniacz-nad-c-372-i65...29.html#thumb/6http://allegro.pl/wzmacniacz-nad-c-372-i65...29.html#thumb/6Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 Roro raczej wszystkie propozycje oprócz sansui 611.A nie przepraszam. To nie jest z dopiskiem AV. Potwierdzam 611 może być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 Jak już jesteśmy przy "611"...to tutaj również jest zawyżona cena:http://allegro.pl/jvc-ax-611-wzmacniacz-14...6187808236.htmlBo tyle to może kosztować AX-711 (z DACem na pokładzie, choć i więcej ludzie "krzyczą"), a nie 611. Tylko że firma już inna - JVC Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 A info dla Edka takie, że to sansui 611 jest w uczciwej cenie.A JVC 611 niech sobie stoi i niech nikt nie kupuje to rynek zweryfikuje tą cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 października 2016 Udostępnij Napisano 4 października 2016 Już od pół roku rynek weryfikuje cenę.Tzn, nie weryfikuje, bo sprzedawca cały czas trzyma tę cenę i jego JVC tak długo się "sprzedaje".Teraz to chyba czekamy na informacje od autora wątku Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts