PevexX12 Napisano 30 września 2016 Udostępnij Napisano 30 września 2016 Witam mam pytanko. Chce kupić Tonsil Zeusy do pokoju ok 15m2 czy będe miał dużo bassu ? Wzmacniacz to Yamaha RX-V640RDS. Zastanawiałęm się też nad zrobieniem Altusów 300 ale chce o odp. Co będzie lepsze i miało więcej bassu Altusy 300 czy Zeusy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 września 2016 Udostępnij Napisano 30 września 2016 Ani Altusy ani Zeusy nie są polecanymi modelami.Jesteś zdecydowany na wybór tylko spośród tych modeli?W tej cenie wśród używanym można znależć lepiej (bardziej neutralnie) grające kolumny, które mają dobre niskie tony i bardziej wyrównane pasmo.Ale jeżeli tylko i wyłącznie te modele są do wyboru, to niestety nie pomogę. Bo wybór zależy również od warunków akustycznych (choć zapewne dostaniesz informację, że nie będzie różnicy bo oba modele są kiepskie).W dodatku Twoja Yamaha jest amplitunerem kina domowego, a te grają gorzej od sprzętu stereo.Ile możesz wydać na kolumny?PozdrawiamPS. Poza tym: bas, a nie bass. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PevexX12 Napisano 30 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2016 Ok 1200 zł bez suba ale najlepiej by było jakbym zrobim sam kolumny zastanawiałem się czy nie zrobić DIY zeusów więc tu przyszedłem.Widziałem też STX F-360 ale nie wiem czy to dobry pomysł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 września 2016 Udostępnij Napisano 30 września 2016 Bass to taka ryba pochodząca z Ameryki Północnej. Z rodziny okoniowatych. Coraz częsciej występuje w Europie bo łatwo się przystosowuje .Chcesz sam przerabiać Zeusy? Wiesz, że robienie czy przerabianie kolumn to nie jest prosta sprawa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PevexX12 Napisano 30 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2016 Wiem że to nie jest prosta robota i trzeba trochę poświęcić czasu ale dla mnie lepiej zaoszczędzić 700-800 zł nić kupywać kolumny za 2 k Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 września 2016 Udostępnij Napisano 30 września 2016 Wg mnie te STXy będą lepszym wyborem niż ALTUS/ZEUS.I mieścisz się z nowymi w 1200złhttp://stx.pl/stx-f-360-n.html http://allegro.pl/kolumny-glosniki-stereo-...6156703612.htmlNatomiast w cenie około tysiąca to już można znaleźć fajniejsze kolumny (jeśli dopuszczasz używane).Zerknij np. na test Magnat 2000 przeprowadzony przez miesięcznik AUDIO (czyli opiekuna/właściciela naszego Forum)http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...59-monitor-2000Nowe są na allegro za 1200zł - i jeśli chcesz nowe to bym chyba właśnie ten model Tobie polecałhttp://allegro.pl/potezne-magnat-supreme-i...6530903249.html Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PevexX12 Napisano 30 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2016 Dobra to Altusy wyjeżdżają a Zeusy ? Niektórzy mówią że od tego basu szyby aż pękają a inni zaś mówią że to nie ma bassu itp. Więc oco tutaj chodzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 września 2016 Udostępnij Napisano 30 września 2016 Problem jest taki, że bas (przez jedno "s" ) w Tonsilach jest - ale niestety dość słabo kontrolowany i niezbyt szybki. Przez to "snuje się po pokoju". Dlatego masz takie różne opinie na ich temat (tzn. opinie osób bardziej osłuchanych są jednakowe: odpuścić sobie).Dlatego kolumny z mniejszymi głośnikami niskotonowymi ale bardziej neutralne i szybsze będą grały fajniej. A podwójny głośnik 20cm w takich kolumnach jak te Magnaty (albo innych firm - choćby JBL E90) też potrafią porządnie "załomotać".Fajnie jakbyś miał okazję posłuchać tego typu kolumn (np. w jakimś salonie) i wyczujesz różnicę.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PevexX12 Napisano 30 września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2016 Właśnie mi chodzi o kolumny co mają porządne głośniki nisktotonowe STX sa na swoje sposoby dobre ale Zeusy też mają wiele zalet więc chyba biore Zeusy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2016 Udostępnij Napisano 1 października 2016 Na wstępie odradzam własnoręczną produkcję kolumn. Sama dobra obudowa zje Ci budżet. Jak Paczki będziesz robił sam to zapewne nie będzie t grało jak chcesz.Chyba że jesteś elektronikiem i znasz obliczenia akustyczne to próbuj.Poluj na kolumny Magnat Monitor Supreme, Największe jakie uda Ci się dostać używane w doskonałym stanie.Nie napisałeś do jakiego wzmacniacza to będziesz podpinał?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 2 października 2016 Udostępnij Napisano 2 października 2016 S4Home dobrze Ci radzi. I ja radzę nie bierz Zeusów. Wbrew pozorom trudno je dobrze napędzić. A wówczas niskich tonów będziesz miał może i dużo, ale będą się ciągnęły jak gluty z nosa przedszkolaka w listopadzie. Kup lepiej te Magnaty Supreme. Albo jakieś większe Arcus'y jeśli takie znajdziesz. Ewentualnie Quadral z serii Phonologue. Ale to chyba będzie drożej.A na koniec uwaga. Duże kolumny podłogowe z dużymi głośnikami niskotonowymi, to może być porażka bez odsłuchu.15 m2, to jest małe, raczej za małe pomieszczenie dla dużych kolumn podłogowych. O czym większość tu wypowiadających się chyba w ferworze "walki" zapomniała.Niskie tony mogą zdominować cały przekaz, mogą bumieć. Nie da się tego praktycznie słuchać.Wówczas naprawdę będziesz miał dużo i za dużo niskich tonów. I zero przyjemności ze słuchania muzyki.Pamiętaj, że ostrzegałem. Obym nie miał racji, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 października 2016 Udostępnij Napisano 2 października 2016 Cytat A na koniec uwaga. Duże kolumny podłogowe z dużymi głośnikami niskotonowymi, to może być porażka bez odsłuchu.15 m2, to jest małe, raczej za małe pomieszczenie dla dużych kolumn podłogowych. O czym większość tu wypowiadających się chyba w ferworze "walki" zapomniała. F1angel,nie zapomniała... ale PevexX12 jest wyraźnie ukierunkowany na "łomot", stąd już nie pisałem o sensie takiego postępowania w niezbyt dużym pokoju. Zresztą są osoby, które i tak wstawiają duże podłogówki do pomieszczeń rzędu 10-15metrów i są szczęśliwe (zapewne w przeciwieństwie do ich sąsiadów).Ale dobrze, że o tym wyraźnie wspomniałeś - bo faktycznie niektórym czytelnikom może to umknąć.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts