Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
23 minuty temu, kojo napisał:

Panowie, pomocy.

W poniedziałek odbieram swoje pierwsze w życiu SF. Po kilku odsłuchach, zdecydowałem się na Sonetto VIII - kompletnie mnie ujęły, to był mój ostatni odsłuch :) No i mam pytanie, gdzieś w jakichś testach, chyba nawet 2, recenzenci zwracali uwagę na kiepskie zworki (w sensie te blaszki). Czy macie u siebie jakieś lepsze jumpery, jeżeli tak to jakie i czy rzeczywiście odczuliście różnicę? 

No i od razu pozwolę sobie zadać drugie pytanie - czy ktoś słuchał ich z aetosem? Z góry dziękuję!

Gratuluję.  Nie słuchałem ich ale wyglad maja. Takie rasowe SF. 

No, to już nie przelewki. Spore te skrzynki.

Dobrej zabawy.👍

Napisano

Dziękuję ślicznie. Wydaje mi się, że widelki - banan będą w porządku. Rozumiem, że banany wchodzą tam gdzie nie będezie kabla głośnikowego, widełki z kolei przy kablach głośnikowych? 

Czy takie będą w porządku?

https://allegro.pl/oferta/zworki-fana-audio-do-kolumn-komplet-4-szt-widelki-i-banany-17621723154

g968SN8G2BK-o_other2.webp.81f1f292c5083bee89496f43d6a6118a.webp

4 minuty temu, Artur Brol napisał:

Gratuluję.  Nie słuchałem ich ale wyglad maja. Takie rasowe SF. 

No, to już nie przelewki. Spore te skrzynki.

Dobrej zabawy.👍

Dziękuję :) Słuchałem wcześniej B&W, KEFów, Monitorów, Jaspera. Skończyłem na SF, porwało mnie całkowicie. Ich muzykalność, ciepło, wycofoanie, subtelność w jaki serwują nam spektakl, od którego ciężko się oderwać. 

No i ten dół, jak usłyszałem Johnego Casha w Wayfaring Stranger dosłownie mnie poskładało. Jak trzeba, to potrafią uderzyć, i wiedzą kiedy to zrobić. 

Nie mówię, że są lepsze od wymienionych wyżej. Po prostu, one w moje potrzeby trafiły w punkt.:)

Napisano (edytowany)
16 minut temu, MacieQ napisał:

@kojo ponawiam pytanie ...jaki masz metraż że zdecydowałeś się na VIII ???

Hej, u mnie to jest tak że łącznie będzie ponad 50m. Tyle że, to jest salon razem z kuchnią, całość w kształcie L. 

Salon to dłuższy bok, paczki będą stały u góry. Dół po prawej to kuchnia. Ten dłuższy bok ma ok 32 - 34 m. Zastanawiałem się, czy 5 będą wystarczające, ale ja lubię czasem głosno, bałem się, że bas będzie uciekał. Ponadto dom mam wolnostojący, do którego wprowadzam się z bloku... no i stąd taka decyzja

Edytowano przez kojo
Napisano
2 minuty temu, kojo napisał:

Hej, u mnie to jest tak że łącznie będzie ponad 50m. Tyle że, to jest salon razem z kuchnią, całość w kształcie L. 

Salon to dłuższy bok, paczki będą stały u góry. Dół po prawej to kuchnia. Ten dłuższy bok ma ok 32 - 34 m. Zastanawiałem się, czy 5 będą wystarczające, ale ja lubię czasem głosno, bałem się, że bass będzie uciekał. Ponadto dom mam wolnostojący, do którego wprowadzam się z bloku... no i stąd taka decyzja

No to masz spory metraż bo VIII by rozwinąć skrzydła potrzebują przestrzeni. Ja mam Sonetto V i na moich 26m spokojnie dają radę z dużym zapasem ...a przy okazji wspomagane są sub-em 😁

Napisano (edytowany)

Właścicielu tych kolumn, namawiam i zachęcam,  gdybyś kiedykolwiek znudził się ich brzmieniem, ustawił je inaczej aniżeli zalecają.

Masz dużo przestrzeni w salonie.
To znaczy, jak najdalej od bocznych ścian, wąsko max 2 metry od siebie i max 2.5 metra na fotelu od nich. 

Musowo w takim trójkąciku i daleko!!! od bocznych ścian. A dźwięki będziesz dotykał i „pływał” między nimi.

Gratki.

Edytowano przez AudioTube
Napisano
1 minutę temu, AudioTube napisał:

Właścicielu tych kolumn, namawiam i zachęcam,  gdybyś kiedykolwiek znudził się ich brzmieniem, ustawił je inaczej aniżeli zalecają.

To znaczy, jak najdalej od bocznych ścian, wąsko max 2 metry od siebie i max 2.5 metra na fotelu od nich. 

Musowo w takim trójkąciku i daleko!!! od bocznych ścian. A dźwięki będziesz dotykał i „pływał” między nimi.

Gratki.

Wyjąłeś mi to z ust.. właśnie przeglądam w sieci zalecany rozkład. W takiej sytuacji, od razu rozstawię tak jak mówisz. Śliczne dziękuję, chylę czoła nisko! Dam znać w przyszłym tygodniu i nie omieszkam pochwalić się fotką :) 

Napisano
2 minuty temu, AudioTube napisał:

Gratki.

Dokładnie jest tak jak prawisz dobry człeku 😁. Ja mam dokładnie odleglość pomiędzy paczkami 2m natomiast siedzisko oddalone na  2.20 - 2.30m i jest genialnie 👍💪

Przed chwilą, MacieQ napisał:

Dokładnie jest tak jak prawisz dobry człeku 😁. Ja mam dokładnie odleglość pomiędzy paczkami 2m natomiast siedzisko oddalone na  2.20 - 2.30m i jest genialnie 👍💪. Następne paczki które zastąpią obecne też tak będą ustawione.

Napisano

Fantastycznie brzmiące kolumny. Jeśli macie miejsce w salonie, tak szurajcie tym małym trójkątem, by znaleźć korzystny basik. Nie wszędzie go znajdziecie, ale trzymam kciuki, bo warto fotelem i nimi pojeździć.