Artur Brol Napisano Piątek o 15:15 Napisano Piątek o 15:15 23 minuty temu, kojo napisał: Panowie, pomocy. W poniedziałek odbieram swoje pierwsze w życiu SF. Po kilku odsłuchach, zdecydowałem się na Sonetto VIII - kompletnie mnie ujęły, to był mój ostatni odsłuch No i mam pytanie, gdzieś w jakichś testach, chyba nawet 2, recenzenci zwracali uwagę na kiepskie zworki (w sensie te blaszki). Czy macie u siebie jakieś lepsze jumpery, jeżeli tak to jakie i czy rzeczywiście odczuliście różnicę? No i od razu pozwolę sobie zadać drugie pytanie - czy ktoś słuchał ich z aetosem? Z góry dziękuję! Gratuluję. Nie słuchałem ich ale wyglad maja. Takie rasowe SF. No, to już nie przelewki. Spore te skrzynki. Dobrej zabawy.👍 Odpisz, cytując
kojo Napisano Piątek o 15:17 Napisano Piątek o 15:17 Dziękuję ślicznie. Wydaje mi się, że widelki - banan będą w porządku. Rozumiem, że banany wchodzą tam gdzie nie będezie kabla głośnikowego, widełki z kolei przy kablach głośnikowych? Czy takie będą w porządku? https://allegro.pl/oferta/zworki-fana-audio-do-kolumn-komplet-4-szt-widelki-i-banany-17621723154 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Gratuluję. Nie słuchałem ich ale wyglad maja. Takie rasowe SF. No, to już nie przelewki. Spore te skrzynki. Dobrej zabawy.👍 Dziękuję Słuchałem wcześniej B&W, KEFów, Monitorów, Jaspera. Skończyłem na SF, porwało mnie całkowicie. Ich muzykalność, ciepło, wycofoanie, subtelność w jaki serwują nam spektakl, od którego ciężko się oderwać. No i ten dół, jak usłyszałem Johnego Casha w Wayfaring Stranger dosłownie mnie poskładało. Jak trzeba, to potrafią uderzyć, i wiedzą kiedy to zrobić. Nie mówię, że są lepsze od wymienionych wyżej. Po prostu, one w moje potrzeby trafiły w punkt. Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano Piątek o 15:36 Napisano Piątek o 15:36 Szczęściarz.😊 Baw sie dobrze.👍 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano Piątek o 15:41 Napisano Piątek o 15:41 (edytowany) 26 minut temu, Artur Brol napisał: @kojo ponawiam pytanie ...jaki masz metraż że zdecydowałeś się na VIII ??? Edytowano Piątek o 15:42 przez MacieQ Odpisz, cytując
kojo Napisano Piątek o 15:54 Napisano Piątek o 15:54 (edytowany) 16 minut temu, MacieQ napisał: @kojo ponawiam pytanie ...jaki masz metraż że zdecydowałeś się na VIII ??? Hej, u mnie to jest tak że łącznie będzie ponad 50m. Tyle że, to jest salon razem z kuchnią, całość w kształcie L. Salon to dłuższy bok, paczki będą stały u góry. Dół po prawej to kuchnia. Ten dłuższy bok ma ok 32 - 34 m. Zastanawiałem się, czy 5 będą wystarczające, ale ja lubię czasem głosno, bałem się, że bas będzie uciekał. Ponadto dom mam wolnostojący, do którego wprowadzam się z bloku... no i stąd taka decyzja Edytowano Piątek o 15:57 przez kojo Odpisz, cytując
MacieQ Napisano Piątek o 15:59 Napisano Piątek o 15:59 (edytowany) No to masz spory metraż bo VIII by rozwinąć skrzydła potrzebują przestrzeni. Ja mam Sonetto V i na moich 26m spokojnie dają radę z dużym zapasem ...a przy okazji wspomagane są sub-em 😁 Edytowano 7 godzin temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Piątek o 16:09 Napisano Piątek o 16:09 (edytowany) Właścicielu tych kolumn, namawiam i zachęcam, gdybyś kiedykolwiek znudził się ich brzmieniem, ustawił je inaczej aniżeli zalecają. Masz dużo przestrzeni w salonie. To znaczy, jak najdalej od bocznych ścian, wąsko max 2 metry od siebie i max 2.5 metra na fotelu od nich. Musowo w takim trójkąciku i daleko!!! od bocznych ścian. A dźwięki będziesz dotykał i „pływał” między nimi. Gratki. Edytowano Piątek o 16:10 przez AudioTube Odpisz, cytując
kojo Napisano Piątek o 16:13 Napisano Piątek o 16:13 (edytowany) Wyjąłeś mi to z ust.. właśnie przeglądam w sieci zalecany rozkład. W takiej sytuacji, od razu rozstawię tak jak mówisz. Śliczne dziękuję, chylę czoła nisko! Dam znać w przyszłym tygodniu i nie omieszkam pochwalić się fotką Edytowano 7 godzin temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano Piątek o 16:15 Napisano Piątek o 16:15 Dnia 31.10.2025 o 17:09, AudioTube napisał: Właścicielu tych kolumn, namawiam i zachęcam, gdybyś kiedykolwiek znudził się ich brzmieniem, ustawił je inaczej aniżeli zalecają. Masz dużo przestrzeni w salonie. To znaczy, jak najdalej od bocznych ścian, wąsko max 2 metry od siebie i max 2.5 metra na fotelu od nich. Musowo w takim trójkąciku i daleko!!! od bocznych ścian. A dźwięki będziesz dotykał i „pływał” między nimi. Gratki. Dokładnie jest tak jak prawisz dobry człeku 😁. Ja mam dokładnie odleglość pomiędzy paczkami 2m natomiast siedzisko oddalone na 2.20 - 2.30m i jest genialnie 👍💪 Następne paczki które zastąpią obecne też tak będą ustawione. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Piątek o 16:19 Napisano Piątek o 16:19 Fantastycznie brzmiące kolumny. Jeśli macie miejsce w salonie, tak szurajcie tym małym trójkątem, by znaleźć korzystny basik. Nie wszędzie go znajdziecie, ale trzymam kciuki, bo warto fotelem i nimi pojeździć. 1 Odpisz, cytując
kojo Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Panowie, mam jeszcze jedną prośbę, próbuję wybrać strumieniowca do moich nowych paczek, które będą grały z aethosem. Torem wiodącym jest analog - ten mam już zaopiekowany. Mam natomiast straszny problem z podjęciem decyzji jakiego strumieniowca wybrać, dotychczas nigdy nie wykorzystywałem takiej elektroniki: 1. nie chcę nadmiernie przepłacać, przede wszystkim z uwagi na powyższe, a po drugie - moje uszy jeszcze wiele nie słyszały, do audiofila daleka droga, 2. z drugiej strony - nie chciałbym za rok myśleć o zmianie, wolę dziś dopłacić i przez najbliższy czas, bliżej nieokreślony - nie myśleć o zmianie.. 3. mam świadomość, że nigdy nie zbliżę się do brzmienia analogowego. Ale który będzie możliwie najbliżej? 4. nie interesują mnie światełka, funkcjonalności i tym podobne gadżety. Brzmienie to 90% moich oczekiwań. Ale nie chciałbym też kopać się z elektroniką, preferowane rozwiązanie - jedno pudło. Na dziś co udało mi się wygrzebać z otchłani internetów: 1. Gustard R30: a. mam poczucie, że value for money jest na rewelacyjnym poziomie. Ciężko znaleźć jakiekolwiek krytyczne opinie. Często można przeczytać o analogowym vibie, głebokiej i szerokiej scenie. Minusy - brak Tidal, Qobuz. Musiałbym ogarnać Roon. Nie wiem jeszcze co to, ale powoli godzę się z koniecznością ogarnięcia tematu. 2. Gold Note DS-10 EVO + zewnętrzne zasilanie. Wydaje się, że to mało popularne paczki, nie znajduje za dużo opinii. Gdzieś na zagranicznych forach znalazłem (pojedyncze) krytyczne recenzje. Z mojej perspektywy na plus - włoskie rzemiosło zakorzenione w analogu. Kupuję to. 3. Atoll ST300 - podobno rewelacyjny DAC, wydaje się dobry stosunek jakości do ceny. Analogowe brzmienie, lubię Atoll`a, choć nigdy nie miałem w domu. 4. Lumin TX3 - tu chyba jedyne negatywne opinie nawiązują do braku kolorowego wyświetlacza, retiny i tym podobne. Ja mam to w nosie, dźwięk podobno z najwyższej półki, zadowoli nawet zagorzałych fanatyków analogu. Cena kosmos, choć z drugiej strony - podobno great value for money. Czy tak jest..? Osobiście nie rozumiem szerokich zachwytów nad Eversolo. Słuchałem ostatnio 10ki, wygląda obrzydliwie, brzmi cyfrowo - w życiu bym tego nie postawił u siebie. Mam wrażenie, że Chińczycy to mocno w marketing w EU idą. Jak jest z Luminem? Mnie się on podoboa, nie przeszkadza mi w zupełności wyświetlacz czy brak pilota. Ma grać. A może inne sugestie, tylko jednopaczkowe? Będę bardzo zobowiązany za wsparcie, chętnie postawię dobre piwko czy winko przy najbliższej okazji! Odpisz, cytując
rajdek Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @kojo ja bym w pierwszej kolejności zaczął od Gustarda 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Gambridge Audio CXN, starszy lub najnowszy model przychodzi na mysl Na pewno warto sprobowac 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts