House Napisano 22 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2016 Mam nadzieję, że nie pomieszałem pojęć 🙂 otóż trapi mnie jedna kwestia. Kolumny/głośniki mam 4ohm. Amplituner jak na poniższym obrazku. Wg instrukcji w ustawieniach zmieniłem imp na min 4 ohm (opcja nr 1 ze zdjęcia) kolumny mam podłączone jak na zdjęciu. Średnie i wysokie głośniki A. Bas głośniki B. Suma sumarum głośniki są 4 ohm. Dobrze czy źle? Lepiej wsadzić zworkę w kolumny i lecieć na 4ohm czy tak jak jest ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2016 Masz kolumny podłączone do amplitunera podwójnym okablowaniem, czyli w bi-wiringu. To nic nie zmienia w impedancji. Ani zworka niczego nie poprawi.W opisie na tabliczce amplitunera chodzi o podłączenie jednej lub dwóch par (czyli czterech sztuk) kolumn.Wówczas impedancja takich kolumn musiałaby być wyższa niż jednej pary. Czyli taka jak w opisie.Ale kto podłącza dwie pary kolumn ? Można np. by grały też równocześnie w innym pokoju. Czasem nawiedzeni mądrale podłączają dwie pary, myśląc że im lepiej albo głośniej zagra. A jest dokładnie odwrotnie.Reasumując masz dobrze podłączone. Słuchaj bez obaw.No, chyba że amplituner jest zbyt słaby, mało wydajny prądowo. Nie napisałeś jaki. A kolumny MA RS6 są dość prądożerne i lubią mocne wzmacniacze. Ale to zupełnie inna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
House Napisano 22 grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2016 Ampli yamaha r-n602. Kupiona w weekend, przypuszczalnie mogę ją zwrócić. Polecisz coś mocnego? Podłączony jest sub MA radius 370HD i Cd (będzie jutro) marantz 6006. Audio robi zamieszanie ale dopiero po przekroczeniu pewnego progu głośności, przy cichym graniu jest płasko, góra i średnie mocno wycofane. Wcześniej miałem nada 356bbe było lepiej ale też nie idealnie. Coś wyżej-mocniej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2016 Jeżeli NAD podobał się Tobie- to np. model 375.A więcej - to wtedy, gdy podasz więcej szczegółów (choćby kwotę), bo zbyt dużo nie napisałeś.Zaś to, co powinno się znaleźć łatwo odszukasz w "pierwszych postach (link poniżej).PozdrawiamPS. O poprawności podłączenia napisał już F1angel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 23 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2016 Sub w stereo? A po co? Masz tak ogromny pokój, ze chcesz wspomagać RX6? Czy Yamaha nie daje rady?Stereo, to dwie kolumny i (najlepiej) wzmacniacz stereo. Klasyczny. Funkcje sieciowe niech realizuje odtwarzacz z takimi funkcjami. Albo komputer z odpowiednim oprogramowaniem i do tego dobry DAC.Nie będę jednak pisał o konkretach, bo za mało podałeś danych. Jeśli mamy poważnie dyskutować, to przeczytaj poniższe posty i artykuły (zamieściłem linki) i opisz co, jak i dlaczego. Zapoznaj się z tematem akustyki, ustawiania kolumn. Najlepiej zrób rysunek.Inspiruj się poniższym albo zostań przy tym co masz i będziesz zadowolony, do momentu jak usłyszysz coś lepszego, albo jak twoje kolumny mogą zagrać z dobrą elektroniką. Ustawić to wszystko dobrze trzeba, okablować odpowiednimi, dobrej jakości kablami. Można olać temat, można się przyłożyć i podyskutować. Od Ciebie zależy. Wspomnę tylko, że kupując sprzęt używany możesz mieć dźwięk o umowną klasę lepszy.Audio nie powinno robić zamieszania, tylko dobrze grać. Poczytaj jak poprawnie swoje pierwsze posty napisali koleżanka i koledzy. http://forum.audio.com.pl/Jaki-wybrac-sprz...DL4-t40922.htmlhttp://forum.audio.com.pl/Zmiana-kolumn--t44099.htmlhttp://forum.audio.com.pl/Pierwszy-zestaw-...oju-t44466.htmlA tu miniporadniki o akustyce i ustawianiu kolumn. Bardzo ważne tematy, jeśli chce się osiągnąć dobrej jakości dźwięk.http://www.rms.pl/akustyka/akustyka-pomieszczenhttp://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2016 Zwróć także uwagę na kable. Z tego co widzę masz posrebrzane? Czy tylko tak wyglądają?Powinieneś mieć bardziej gęste kabelki. Chord czy oehlbach.Moim zdaniem wymiana twojego NADa na ta yamahe nie była trafna ale o tym już pisałem.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 23 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2016 Co do kwestii podłączenia o którym piszesz i pytasz to takie pytanie się czasami powtarza, ale Angel napisał wszystko w tym temacie.Co zaś do kwestii brzmienia to Monitor audio silver ( tak widzę na zdjęciu ) grają dość jasno analitycznie i faktycznie przy głośniejszym odsłuchu się bardziej rozkręcają , więc nie każdy wzmacniacz da to czego oczekujesz . Zresztą sporo kolumn gra lepiej nieco głośniej, zresztą ludzkie ucho też tak lubi, więcej dB odbieramy jako lepszą dynamikę , słyszymy więcej ,Zaś porównanie brzmienia Nad 356 i Yamahy 602 wygląda tak że według mnie Nad 356 ma dość mocno uwydatniony niską średnicę i wyższy bas , daje to efekt dociążenia i takiej soczystości w muzyce, yamaha 602 średnicę ma gładką i naturalną , bas twardszy i jakkolwiek to zabrzmi od tego akurat Nada gra bardziej naturalnie, choć jak piszesz fanu jest jakby nieco mniej, szczególnie z MA. Kwestia przyzwyczajenia do nowej zmiany.Dodam jeszcze że Nad jakby szybciej daje więcej mocy na początku skali volume, yamaha bardziej proporcjonalnie. Co do jej wydajności i mocy jest dobrze , będąc w sklepie, a także w domu byłem świadkiem że obciążenie niską impedancją np. przy dwu parach kolumn ( oczywiście nie polecam słuchania 4 kolumn ), czy jednej parze kolumn typowo 4 ohmowych nie robi na niej wrażenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 26 grudnia 2016 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2016 Nad jest wydajny prądowo i z Monitor Audio zwykle dobrze się "dogaduje". Moj poprzedni system opierał się właśnie o wzmacniacz Nad c319 i RX8. Jak na moje ucho bardzo fajnie się zgrali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
House Napisano 27 grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2016 Temat wzmacniacza opisałem w osobnym wątku. Kable to Oehlbach silver stream 2x1.5 (wymienić na miedziane 2x2,5? Czytałem sporo wątków i do tej mocy ponoć 2x1,5 idealnie)1) Ile pieniędzy możemy przeznaczyć na sprzęt?wzmacniacz do 5000pln2) Czy sprzęt ma być nowy, czy używany.Obojętne3) Czy chcemy sprzęt stereo, kino domowe czy sprzęt analogowy (gramofony, lampy)Stereo w późniejszym czasie rozbudowana sekcja gramofonu4) Jaki jest sprzęt towarzyszącyMonitor audio RS6Moniotr audio radius 370HDmarantz cd6006Yamaha R-N6025) Jaka jest powierzchnia pokoju?24m26) Jakiej muzyki słuchamyKażdej oprócz klasycznej7) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?Na 2-3 lata potem wymiana8 ) Jakich funkcji oczekujemy od sprzętu, pod co będzie podłączonypilot, BT9) Dźwięk jaki lubię:Dynamiczny, analityczny, wyraźna średnica i góra- ciepłe brzmienieniebieskie- oknozielone- kolumnyKwadrat miejsce odsłuchy. Kolumna prawa stoi około 20cm od ściany, odległości od kolumn około 200cmOdległość miejsca odsłuchowego do kolumn w lini prostej około 170cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts