Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Serdecznie.

Planuję zakupić sprzęt do kina domowego. W 60% wykorzystanie do muzyki, 40% do filmów. Oczekuje od szukanego sprzętu wyrazistości dźwięków, ale czasem też mocniejszego tąpnięcia w filmach (lubię czasem poczuć dobry bas).
Przeszukując kolejne fora, moją uwagę przykuły kolumny Klipsch, oraz amplituner Denon. Planuję swój zakup podzielić na dwa etapy, gdyż nie chcę się wypstrykać z kasy na samym początku icon_wink.gif Poniżej przedstawiam dokładniejsze informacje:

Początkowy zakup:
Amplituner: Denon AVR-X2300W
Kolumny podłogowe: Klipsch R-26F
Subwoofer: Klipsch R-12SW

Drugi etap zakupu:
Głośniki satelitarne: R-15M
Głośnik centralny: R-25C

Co sądzicie o takim zestawieniu? Pokój, wyłączając kawałek aneksu, ma 27 metrów. W załączeniu "rysunek" pokoju.
Dodam, że zależy mi na sprzęcie nowym. Proszę ewentualne o opinie i podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich

Paweł

DSC01446.jpg

Napisano
witam icon_smile.gif
Klipsch jak najbardziej .
ja mam koło 20 m2 i mam ale te R-28f . z tego co piszesz to masz większe pomieszczenie ,więc chyba będą bardziej pasowały niż te 26 .
sub ma moc icon_smile.gif w kinie daje tak czadu ,że aż podłoga skacze icon_wink.gif

Napisano

No właśnie też się przyglądam tym R-28f i nad nimi się zastanawiam. A pod co masz podpięte? icon_smile.gif Zwróciłem też uwagę na Dali Zensor 7, ale to już pewna dopłata, którą ciężko mi przełknąć icon_wink.gif
Napisano
Witaj,

Biorąc pod uwagę budżet i preferencje to także polecam ci system klipscha. Jeśli jednak możesz doloz do r28f.
Zensor nie zapewni ci taonircia w filmach. Sub do niego jest stosunkowo drogi.

Jako alternatywę mogę zaproponować system oparty o heco music style 900.

Podjedz do nas na odsluch i wybierzesz sprzęt który będzie dla ciebie odpowiedni.

Pozdrawiam i zapraszam po lepsze ceny
Napisano
Niebawem wybieram się na odsłuch, więc dziękuję za zaproszenie icon_smile.gif
Pozwolę sobie zapytać, które według Was sprawdzą się bardziej: Heco 900, czy Klipsche r-28F? Muzyki słucham różnej: klasyczna, jazz, czasem trance, rock, indie-rock. Zdaję sobie sprawę, że i tak pewnie odsłuch zdecyduje o wyborze, ale chciałbym też podpytać przed odsłuchem kogoś doświadczonego w temacie. A jeśli już jesteśmy przy Heco, to któremu Sub'owi Heco najbliżej do Klipsch'a R-12SW?

Pozdrawiam

Paweł
Napisano
Dzień dobry.
Biorąc pod uwagę Twoje preferencje oraz wielkość salonu, na pewno wybór elektroniki Denon AVR-X2300W oraz kolumn Klipsch jest jak najbardziej optymalny. Jedynie jeśli w dużym stopniu zależy Ci na uzyskaniu możliwie najlepszej jakości dźwięku przy odsłuchu muzyki, spójrz na wyższą serię kolumn Klipsch Reference Premiere, w Twoim przypadku na przód należałoby zastosować Klipsch RP-260F.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.
Napisano
Cytat

A jeśli już jesteśmy przy Heco, to któremu Sub'owi Heco najbliżej do Klipsch'a R-12SW?

Skoro chcesz subwoofer to dlaczego szukasz takiego któremu brzmieniem najbliżej do Klipscha, nie łatwiej kupić od razu klipscha skoro niby taki dobry, czy Tobie pasujący ?
Przecież kupując kolumny np Heco, to subwoofer może być innej marki np. klipsch.

PS. Proszę też któryś raz o nie cytowanie całych postów poprzednich autorów, bo jaki to ma cel ?
Napisano
Dokładnie. To że kolumny masz jednej firmy nie znaczy że sub kusi bycbtej samej. Heco idzie w linie subwooferów kinowych dlatego model sub 25a jest typu uderzenia w dół. Głęboki wolniejszy bas. Taki typowo kinowy. W muzyce radzi sobie słabiej.

Także klipsch bez względu na kokumny to dobra opcja.

Co do kolumn to klipsche grają mocno ofensywnie góra i dołem.
Z kolei heco ciężki gęsto z mocnym uderzeniem i dobra średnica, góra stonowana.
Przy odsłuchu od razu zeeryfikujesz które są dla ciebie. Toteż zapraszam
Napisano
Źle się wyraziłem. Miałem na myśli subwoofer z podobnej półki.
Na podstawie opinii postanowiłem, że w przypadku odsłuchu Klipscha podstawą będą większe Klipsch R-28F. Ale już któryś raz widzę, że poleca się RF-260. Czy według Was ten ostatni byłby lepszym rozwiązaniem od R-28F?

Pozdrawiam
Pawel
Napisano
Do rocka i jazzu lepiej iść w heco.
Z kolei sama różnica między seria RP a klasycznymi to membrany.
Te z RP są lżejsze i twardsze, bas jest lepiej kontrolowany.
Średnica na wyższym poziomie.
Stawiał bym na wybór między RP a music style.

Napisano
Byłem w sklepie i odsłuchałem Klipsch RF-260 z Denon AVR-X2300W i ONKYO TX-NR656. Oba grały dobrze, ale jednak ONKYO bardziej mnie przekonało do siebie, choć początkowo byłem nastawiony na nie negatywnie, więc prawdopodobnie go wybiorę.
Napisano
Cytat

No właśnie też się przyglądam tym R-28f i nad nimi się zastanawiam. A pod co masz podpięte? icon_smile.gif Zwróciłem też uwagę na Dali Zensor 7, ale to już pewna dopłata, którą ciężko mi przełknąć icon_wink.gif

Yamaha RX-V779