krzycho1979 Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Witam.Jestem ciekaw jaki polecacie kabel zasilający do marantz pm8005 tak do 300zł i czy w ogóle ma sens kupowanie jakiegoś specjalnego kabla do tego wzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Uwierz mi nie chcesz poznać mojego zdania na ten temat Będę śledzić wątek... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Zachęcam do lektury http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42646&st=0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Cytat i czy w ogóle ma sens kupowanie jakiegoś specjalnego kabla do tego wzmacniacza? Proponuję samemu się przekonać. W każdym z naszych salonów masz możliwość wypożyczenia kabli do domu, bez dodatkowych kosztów.Polecam zacząć od czegoś takiego - http://www.tophifi.pl/przewody/audioquest-nrg-x3-0-9m.html - i samemu wyrobić sobie opinię, czy warto, i jak wpływa to na dźwięk systemu. Moim zdaniem, warto wydać chociażby te 300 zł w temacie zasilania. Jest to bardzo często i niemądrze lekceważony element całej układanki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Krzycho jakie masz kolumny do tego marantza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 9 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Właśnie, że chciałbym poznać Twoje zdanie. Kolumny to kef q500. Zdjęcia całego zestawu umieściłem w poście: jaki wzmacniacz do kef q500. Co do kabli zasilających to jestem bardzo sceptycznie nastawiony ale jednocześnie otwarty na nową wiedzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 9 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Cytat Zachęcam do lektury http://forum.audio.com.pl/index.php?showtopic=42646&st=0 Wątek przeczytałem już jakiś czas temu ale się jakoś w tej kwestii mądrzejszy nie stałem. Za dużo różnych opinii. Dlatego chciałbym sam spróbować z tymi kablami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz8370 Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Tez jestem ciekaw opinii na ten temat. Logicznie, jesli kabel za 300zl to jakie gniazdko? Jaki przewod miedzy gniazdkiem a bezpiecznikami. Osobny obwod? Jesli nie, to jakie inne urzadzenia moga byc na tym samym? Gniazdko na zacisk czy pod srubke? Co wy na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxywie Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Polecam audio voodoo i reduktor szumu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Oxywie. Pochwal się jaki masz zestaw proszę. O proszę Oxywie uciekł...chyba nie ma żadnego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxywie Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 http://forum.audio.com.pl/Zestaw-stereo-Yamaha-t45536.htmlNa razie na tyle mnie stać, ale gram w Lotto ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Acha, jednak nie uciekłeś. Więc może istnieje audio voodoo, ale dam Ci radę nie wierz we wszystko co Ci powiedzą w internecie. Niektorzy nie spróbowali, a niektorzy mają słaby słuch. Trochę pokory do tego czego się nie zna lub nie spróbowało. To pewna forma dojrzałości. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxywie Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Jak to się mówi, wszystko jest dla ludzi, ale we wszystkim trzeba zachować umiar. Bardzo podobają mi się te odcinki, przypominają mi dawną Sondę. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 To prawda. Jest to niezły cykl gdzie można trochę dowiedzieć się o sprzęcie audio. Niemniej ten Pan nie jest dla mnie żadnym autorytetem. Może tylko jako inżynier. A umiar można mieć na różnym poziomie. Ci co mieli go dużo przeważnie umierali jako zwykli Kowalscy. I nic w tym złego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 9 lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 lutego 2017 Cytat Polecam audio voodoo i reduktor szumu A ja nie polecam i pisałem o tym wielokrotnie. Reduktor szumu, to faktycznie inżynier. Ale zagubił się gdzieś w bezkresach sprzętu.Zapomniał przy tym, że taki sprzęt służy przede wszystkim do słuchania. I stąd powinno się czerpać ostateczne oceny.Lecz panu zabrakło właśnie osłuchania i odrobiny wrażliwości, bo wrzuca do jednego wora coś co może być audio voodoo (ale czy jest potwierdzone?) z czymś nad czym poważny i choć trochę doświadczony, osłuchany audiolub już nie dyskutuje. Bo wie, słyszał, usłyszał.Co do czytania, to można się stać mądrzejszym, ale trzeba też słuchać, samemu doświadczać. A opinie są dla ludzi poszukujących, którzy nie tylko czytają. Ale słuchają i wyciągają wnioski. Inaczej można uwierzyć gładko napisanym stronom typu Audio voodoo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 10 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2017 No i właśnie o to mi chodzi, że od samego czytania mądrzejszy się nie stałem. Stanę się jak sam doświadczę. Tylko więcej propozycji kabli zasilających poproszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 lutego 2017 Moje zdanie jest takie. Otwarcie to mówię nie pomoże:) ale, ale aleW dużo rzeczy nie wierzyłem do póki ich nie sprawdzalem. Koledzy z tophifi dają ci możliwość wypożyczenia kabla. Po prostu sproboj. Albo inny pobliski salon. Jeśli wepniesz dźwięk się poprawi to będziesz miał odpowiedz.Ale znowu jest ale.Nie daj się kwestia wzrokowej. Różnice masz słyszeć "od razu" "znazna". Nie może być że piszesz "chyba lepiej", bo to chyba świadczy o tym że wiesz że jest wpięty, podświadomość.Najlepiej poproś kogoś o zmianę a ty zamknij oczy i słuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 11 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2017 Tylko że do najbliższych salonów mam daleko. Na przesyłki pocztowe wydawać nie będę. Dlatego pytam, czy ktoś ma doświadczenia z tym wzmacniaczem i kablami zasilającymi. I czy na przykład do źródła też warto kupić taki kabel? Czy wystarczy do wzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 lutego 2017 Jak nie masz możliwości sprawdzenia to daj sobie spokój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 20 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2017 Dobra. Kwestię kabla zasilającego na razie zostawiam otwartą. Może w przyszłym miesiącu sobie kupię. A co z przewodami głośnikowymi? Mam obecnie zwykłą miedzianą beztlenówkę 2x2,5mm za jakieś 6zł za metr podłączone w systemie bi-wiringu, puszczone pod podłogą. Razem jakieś 15 metrów. Banany Veoz. Marantz pm8005 i kef q500. Chciałbym trochę więcej basu, chociaż i tak w sumie jest ok ale tak poeksperymentować mi się zachciało. Warto kupować jakiś droższy kabel zważywszy na długość jakiej potrzebuję? Interesuje mnie coś z kabli qed może, bo mam interkonekty qed i są dobre. Mam też kino domowe ale to zostanie już na starym kablu, bo za dużo tego i nie ma sensu zmieniać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszzsch Napisano 20 lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 lutego 2017 Kable słychać takie moje zdanie, a słuchu wybitnego nie mam.Natomiast moje krótkie doswiadczenia z kablami sugerują podpowiedzieć, że wiekszej "buły" w basie od miedzianki nic nie zapewnia. Lepszy kabel pokazuje wiecej, zwykle zmienia się balans i nawet wydaje się, że basu jest mniej.Jak chcesz mocno slyszalnej zmiany to idź w zmiany hardware'u, a kabelki zostaw.Chociaż z 2 strony czytam twoje rozterki i doskonale rozumiem, bo chęć zmian i ciągłego szukania świętego Grala robi swoje.Istotą jest szukać,a nie znaleźć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 20 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2017 Chyba tak, bo choć generalnie jestem z dźwięku bardzo zadowolony pomijając może pewne braki w wygrywaniu mocniejszej muzyki (bas, szybkie, metalowe brzmienie gitar) i wiem, że za taką cenę nie można mieć wszystkiego, to jednak ciągle się zastanawiam, że a nuż z tym czy z tamtym elementem zagra jeszcze lepiej. Cała przyjemność w szukaniu 😀A może przejść na kef q700, podobno większy bas mają ale tracą na detaliczności, którą z kolei podbić można odpowiednimi kablami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Kable głośnikowe wpływają na dźwięk. Czego w obecnym ci brakuje?Przejrzystości? To posrebrzany qedSpójności basu? Chord clerway lub oehlbachDynamiki, czystości nie dodawania od siebie? Kimber 4pr, melodika mdc2250.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 21 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Dzięki. Ogólnie dźwięk mojego zestawu mi się podoba, nawet znalazłem odpowiednie ustawienie do słuchania metalu. Słucham najczęściej rocka, ale też muzyki klasycznej, filmowej i w ogóle każdej dobrej. Nie problem w tym, czego mi brakuje w moim sprzęcie, bo to co może być wadą w jednym rodzaju muzyki może być zaletą w drugim. Szukam raczej sposobu na polepszenie już i tak zadowalających mnie osiągów mojego sprzętu (przypomnę, marantz pm8005 i kef q500), z położeniem nacisku na nie tyle pogłębienie basu, co jego wyostrzenie (do metalu wydaje się czasami zbyt gładki). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 21 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 W sumie to ten wątek kontynuuję w głównym temacie o kablach, więc można się tam przenieść, chyba że ktoś ma coś jeszcze do dodania na temat kabli zasilających. Słyszeliście może o JK Audio? Robi przewody zasilające między innymi. Ktoś używa jego przewodów może? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts