kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Witam wszystkich forumowiczówChciałbym kupić do salonu zestaw sieciowy. Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad Ceol N9 lub Onkyo TX-8150.Wiem że było już kilka tematów o tym sprzęcie ale moje pytanie będzie dotyczyło głośników i sposobu ich ustawienia.Otóż nie chcę aby stały one na podłodze z uwagi na małe dzieci (oraz to że zabierają miejsce jakby nie było). Telewizor powiesiłem na ścianie i nad nim mam przygotowaną półkę. Salon ma ok 32m2 (układ jak na zdjęciu) . Półka nad tv jest na wysokości 190cm i ma szerokośc 170cm.I teraz mój problem - jak ją przygotowywałem to założyłem że sprzęt będzie nie głębszy i nie wyższy niż 30cm.Denon na głębokość jest ok, Onkyo trochę będzie wisiało ale jak dobrać do tego głośniki? Czy nie będą teraz za blisko ściany?Zastanawiałem sie nad Dali Zensor 3. Gdzieś czytałem również o JBL Studio230 lub Monitor Audio Bronze 2. Na stornie Denona jest również zestaw z Zensor1 - może będzie dla mnie wystarczający? Będę wam wdzięczny za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Cześć. Masz salon 32 metry kwadratowe i do tego chcesz kupić kolumny podstawkowe? Moim zdaniem dźwięk będzie zbyt delikatny, mało wypełniony, nie podbudowany dobrze niskimi tonami. Tu aż się prosi o kolumny podłogowe i to wcale nie najmniejsze.Druga sprawa, to kolumny trzeba ustawić choć poprawnie, by dobrze zagrało. NIe znasz, to koniecznie poczytaj, zastanów się.http://www.hifi.pl/porady/ustawienie-podstawy.phphttp://www.rms.pl/akustyka/akustyka-pomieszczenDzieci równie dobrze mogą zrobić "kuku" kolumnom ustawionym na komodzie. Po prostu trzeba wytłumaczyć dzieciom, że to dla taty ważne i nie wolno ruszać kolumn.Ewentualnie sprawić sobie coś, co odgrodzi dzieci od kolumn, sprzętu audio. Na przykład kojec z furtką. Ale w tym kojcu będzie sprzęt.I na koniec. Chcesz kupić kolumny (kolumny głośnikowe) a nie same głośniki, które to są tylko częścią kolumn, składową.Czyli nie o same przetworniki elektroakustyczne, czyli głośniki Ci chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 CześćGeneralnie to tak - mam 32 m2 salonu i chcę kupić kolumny (nie głośniki przepraszam za błąd) podstawkowe.Ale nie wynika to z niewiedzy (aczkolwiek specjalistą nie jestem) a z potrzeby dopasowania czegoś do salonu który posiadam bez zmiany układu funkcjonalnego który aktualnie bardzo mi odpowiada. Nie mam komody/szafki pod rtv - wywaliłem ja jakiś rok temu i wszystko poszło na ścianę aby zrobić jak najwięcej miejsca.Kiedy jeszcze ją miałem to jasne że rozważałem zakup sprzętu z budżetem kilkukrotnie większym , z kolumnami podłogowymi ale jak widać priorytety się zmieniają.Zdaję sobie sprawę z ułomności tego rozwiązania ale będę musiał to zaakceptować co nie zmienia jednak faktu że chciałbym aby ten zestaw akurat w takich warunkach zagrał jak najlepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Kolumny na wysokości 190 cm, to nie jest dobry pomysł. Regułą jest, że głośnik wysokotonowy powinien się znajdować jakieś 90 cm na podłogą, czyli na wysokości uszu słuchającego. Jeśli upierasz się przy niestawianiu niczego na podłodze, to może rozważysz możliwość powieszenia kolumn na odpowiedniej wysokości na uchwytach ściennych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 A gdybym kolumny pochylił w taki sposób aby były skierowane w dół i do środka w kierunku sofy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Ale przy ustawieniu na półce nie da się ich pochylić. Co innego na wieszakach. Wtedy jest taka możliwość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 tak, myślałem np.o czymś takim: http://www.mediamonter.pl/uchwyty-cienne-g...zarne-p-82.htmlWtedy mógłbym je powiesić nawet trochę niżej (pod półką) i skierować w odpowiednie miejsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Jest to jakieś rozwiązanie, ale jak pisał kolega Angel, w tak dużym pomieszczeniu monitory mogą nie dać dźwięku odpowiednio wypełnionego niskimi tanami . Będzie to pewien kompromis i trzeba zredukować oczekiwania, co do brzmienia. Myślę, że z powodu ograniczonego miejsca na półce powinieneś się rozejrzeć za dobrymi aplitunerami lub wzmacniaczami z funkcjami sieciowymi pracującymi w klasie D. Wiele audiofilskich firm ma je w ofercie, jednak to często poziom cenowy wyższy niż wspomniany Ceol N9. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Zdaje sobie sprawę że muszę iść na kompromis dlatego też pytam o głośniki które jakoś dadzą sobie radę w takiej konfiguracji.Zastanawiam się czy po prostu nie kupić tego zestawu ze standardowymi głośnikami i zobaczyć jak to gra a później zastanowić się jak można to poprawić.Czy możesz dać przykład takiego wzmacniacza z funkcjami sieciowymi - zaciekawił mnie temat? Na szybko w sieci wyskoczyło mi np: Onkyo TX-L20DRozumiem że w takie konfiguracji musiałbym dokupić osobno odtwarzacz CD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 I tu dochodzimy do tematu źródła sygnału. Nic o nim nie napisałeś. Czy źródłem będzie radio internetowe, CD, pliki z dysku, serwisy internetowe? Do tego trzeba dobrać sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 No tak - rzeczywiście nie napisałem o tym.W przeważającej części będzie to radio internetowe (50%), następnie CD (25%) i pliki z dysku (25%).Chciałbym to oczywiście podłączyć do telewizora ale nie jest to dla mnie priorytet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Szkoda, że musi być CD, bo to znacznie ogranicza wybór. Takich kombajnów z CD jest mało. Jeśli nie masz wielu płyt, to może wygodniej będzie je zripować do plików i CD sobie odpuścić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 W zasadzie osobny cd player mi nie przeszkadza jeżeli jest możliwość jego podłączenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Z poprzednich postów wniosłem, że bardzo zależy Ci na odpowiednim wyglądzie pomieszczenie, a zatem i sprzętu. Nie wiem, czy jesteś w stanie zaakceptować wzmacniacz i CD różnych firm, nie pasujące do siebie wyglądem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 nie ukrywam że raczej wolałbym zestaw jednej firmy.Od biedy mógłbym na początku używać xboxa - trochę problem logistyczny ale do przeżycia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Może coś w guście Danona DRA-100, Yamahy WXA-50 lub Cambridge Audio Minx Xi. Będą ładnie wyglądać na półce nad telewizorem, bo pełnowymiarowy wzmacniacz będzie chyba na wysokości 190 cm wyglądał głupio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 19 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Właśnie oglądałem tego DENON DRA-100 + DALI ZENSOR 3 w sklepie firmowym do kupienia za 4500. I teraz wraca moje pierwsze pytanie czy te Zensory 3 będą w miarę ok grały przy takim ustawieniu jak planuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 lutego 2017 Nie słuchałem ani tych kolumn, ani wzmacniacza, ale myślę, że w Twojej konkretnej sytuacji może to być jakaś opcja. Może jutro odpisze Ci ktoś bardziej osłuchany, czy to zestawienie jest dobre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 20 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2017 Koledzy - może ktoś coś doradzić w tym temacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 20 lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 lutego 2017 Tutaj masz wzmacniacz sterowany apką, z radiami internetowymi, tidalami, spotifajami, i dekodowaniem sygnału telewizyjnego dolbyhttp://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bez...-fi-dts-play-fihttp://sklep.rms.pl/definitive-technology-...ay-fi-dts-wi-fiTutaj masz firmowe kolumny do kompletuhttp://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx220b-tsx...-surround-2-szthttp://sklep.rms.pl/polk-audio-signature-s...reo-klasy-hi-fihttp://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a3-rtia...e-surround-2szthttp://sklep.rms.pl/definitive-technology-...o-surround-2szthttp://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a1-rtia...e-surround-2szthttp://sklep.rms.pl/definitive-technology-...o-surround-2szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 20 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2017 kurde kompletnie mi się ten Polk nie podoba wizualnie. Musze go gdzieś na żywo zobaczyć może zmienię zdanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Koledzy doradzali ci że nic z tego nie będzie ale brniesz w swoje.Twoja decyzja.Zrobię ci dobra cenę na dra100 z zensorami 3 i już co ty na to?Swoją drogą to idąc do salonu denona liczyles że poleca coś innego? Idąc do Mercedesa prosisz o porównanie do BMW? To tak nie działa.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Cytat kurde kompletnie mi się ten Polk nie podoba wizualnie. Musze go gdzieś na żywo zobaczyć może zmienię zdanie. Wszedłeś w każdy link? Tam jest nie tylko Polk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubu11 Napisano 21 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Tak oglądałem każdy. Zostawiam temat na kilka dni muszę się zastanowić czy coś nie zmienić jednak w mieszkaniu.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 lutego 2017 Przemyśl, bo wtopisz i tyle z tego będzie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts