Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Zakładam temat w imieniu znajomego. Ma Kolumny jak w temacie i szuka zastępstwa dla obecnego wzmacniacza Yamaha AS-700. Testował w domu różne wzmacniacze. Między innymi Yamahę AS-701 i AS-501. Wyszło na to że ta 501 najlepiej brzmi. Wzbudziło to obawy kolegi, że z tą 701 było coś nie tak. Czy te trzy wzmacniacze mają różne brzmienia?

Jaki wzmacniacz mógł by poprawić brzmienie w całym zakresie, przy tych Magnatach?
Napisano
Jak dla mnie 501 i 701 tzw balans tonalny i barwę mają taką samą .
Różnice są, ale subtelne to może mogłyby być przy jakiś bardziej wymagających kolumnach, kiedy to minimalnie wyższa wydajność 701 daje plus w kwestii basu. Wyciąga z kolumn to co mogą jeszcze zaoferować.
Może wzmacniacze grały mu inaczej bo:
1) inaczej podpiął kolumny ? Magnaty bywają na tym polu czasami wrażliwe, może 501 podpiął w sekcję low, a potem 701 w sekcję high kolumn. ? W pierwszym przypadku mogło być ciut więcej basu, a w drugim góry.
2) Nie zmienił przełącznika impedancji 4 / 8 z tyłu wzmacniaczy. Tzn były różne przy porównaniach.
3) nie słuchał wzmacniaczy na pure direct, tylko coś było pokręcone z tonami.

Cytat

Jaki wzmacniacz mógł by poprawić brzmienie w całym zakresie, przy tych Magnatach?

Zależy co chce zmodyfikować w brzmieniu... i czym dla niego jest poprawa.
Serii 1000 nie słuchałem, jedynie 6xx i 7xx i te są dość detaliczne, precyzyjne, więc czy to najlepsze połączenie z serią AS to kwestia gustu .
Napisano
Cytat

Jak dla mnie 501 i 701 tzw balans tonalny i barwę mają taką samą .

No i tutaj bardzo duży protest z mojej strony. icon_smile.gif
Te dwa wzmacniacze grają zasadniczo inaczej. Jest to bardzo i od razu słyszalne w teście A/B z podejrzewam prawie każdymi kolumnami.
A-S501 prezentuje brzmienie zauważalnie mniej dociążone, bardziej delikatne i skupione na średnicy, gdzie A-S701 jest po prostu mocniejszy na skrajach, brzmi pełniej.
Rzadko tak jest, ale spotkaliśmy się już z kilkoma takimi sytuacjami, że A-S501 zgrywał się z systemem klienta lepiej, niż model wyższy, właśnie ze względu na brak dociążenia dołu, który w niektórych sytuacjach może być bardzo korzystny. Patrz - Kolumny z bardzo podbitym basem, np. tańsze modele Magnat. Nie wiem niestety, jak gra model 1003, więc trudno coś więcej napisać.
Napisano
To inne wzmacniacze. 501 gra inaczej od 701ki

A kolumny wręcz wybitne w swojej klasie. Szkoda do nich takich wzmacniaczy.
Niech sprawdzi NAD 356 BEE , Magnata MA600 z tańszych
Cayin MT35S, Roksan K2, Denona PMA 1520

Później będzie je sprzedawał i mówił że źle grały a to niestety dobór wzmacniacza.