Kraft Napisano 6 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2017 Myślę, że między nimi jest różnica klasy. Te konstrukcje się jednak sporo różnią.Dla ciekawych zamieszczam ocenę dźwięku tych kolumn (plus paru innych dla kalibracji) z miesięcznika Stereoplay. Sonus Faber Venere S - 60 B&W CM 10 - 59KEF R900 - 59KEF R700 - 56KEF Q900 - 55KEF R500 - 54KEF Q500 - 50Elac Debiut F5 - 49Monitor Audio BX5 - 46 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Wiem, że walczymy w tym wątku ze stroną wizualną, ale myślę grzechem byłoby chociaż nie spróbować do tego marantza takich kolumienek jak ProAc Studio 148. Szczerze polecam, jedne z moich ulubionych kolumn poniżej 20 tyś. za parę. No i tak jak chciałeś, masz przetworniki Scanspeak i Seas... http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wo...studio-220.htmlhttps://www.proac-loudspeakers.com/html_fil...eaker=Studio148 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Dzięki za radę. Czytałem o ProAc-ach, ale są powyżej mojego budżetu. Podobny zestaw przetworników mają PA Diamond 28, które zamierzam odsłuchać. Po cichu liczę, że mi się spodobają i że okażą się ekonomiczną alternatywą dla ProAc-a. Jeśli chodzi o wykończenie, to ich olejowana okleina dębowa, to dokładnie to czego szukam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Klasa to mało. Q to ...... A seria R jest bardzo dobra. Proac to godne kolumny fakt. Tyle że w takiej cenie masz rodzime konstrukcja je studio 16 hz także na scan spekach. Kraft weź sprawdź od nas minasy mamy te w nowej wersji. Możesz się na prawdę zaskoczyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Cytat z Waszej strony opisujący Minasy:"Żywe sugestywne brzmienie z mocnym ,szybkim i konturowym basem." Jeśli grają, tak jak piszecie, to chyba nie dla mnie. Do Marantza raczej szukam spokoju, a nie żywości. Konturowy bas też nie brzmi mi zachęcająco, bo na drobne masaże w tym zakresie się nie obrażam. No i dodatkowo cena poza zakresem.UWAGA: poproszę o wpisywanie porad dotyczących kolumn pasujących do Marantza PM8005 na moim innym wątku zatytułowanym "Marantz PM8005 - dobór kolumn", bo się robi bałagan. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Cytat Czytałem o ProAc-ach, ale są powyżej mojego budżetu. Z odpowiednim rabatem są niewiele powyżej twojego budżetu, a budżet też da się nagiąć. Możemy się spotkać gdzieś pośrodku. Co do porównania z Diamond 28, słuchałem, i niestety podobieństwo jest głównie od strony wizualnej. 148 mają inny tweeter, inną zwrotnicę, jeden z przetworników jest dedykowanym "basowcem". Pylony to dobre kolumny, ale siłą rzeczy nie mają takiej średnicy ani detalu u góry jak ProAc, zróżnicowanie basu też nie takie. Ale to nikogo nie powinno dziwić, różnica ceny jest spora. Tak czy inaczej, polecam sobie posłuchać obu. To w końcu sama przyjemność, do niczego nie zobowiązująca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 UWAGA: jeszcze raz poproszę o wpisywanie porad dotyczących kolumn pasujących do Marantza PM8005 na moim innym wątku zatytułowanym "Marantz PM8005 - dobór kolumn", bo się robi bałagan. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Wydaje mi się że nie do końca wiesz co oznacza konturowe. To akurat zaletą kokumn. Proac też tak gra.Ale ok skoro szukasz brzmienia bardziej miłego niż dynamicznego to Ma silver, kef R, odpadają. Zostają tannoy i wraca do gry sonus faber. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Chyba szukam brzmienia akuratnego. Ani agresywnego, efekciarskiego i rozjaśnionego, ani kluchowatego i dudniącego. Tak żeby można było słuchać kilka godzin i ani nie usnąć, ani nie musieć wyjść z pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Posłuchaj czego kolwiek w tym budżecie i wróć do nas z opisem to i to było fajne to i to bym zmienił. Tak to będą jedynie luźne propozycje. Równie dobrze możesz je znaleźć w każdym sklepie on line wpisując konkretną cenę. A przecież nie o to chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Tak zrobię. Tylko nie można przesłuchać wszystkiego. Uwag siada, pojawia się znużenie i wrażenia nie są już miarodajne. 2-3 godziny to chyba max. A słuchanie i porównywanie wyników z różnych sal odsłuchowych, z różnych tygodni, też nie jest miarodajne. Chcę wytypować kilka kolumn, które będę mógł odsłuchać podczas jednej sesji tak by móc wyrobić sobie o nich jakąś obiektywną opinię. Wasze uwagi są w tym bardzo pomocne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 marca 2017 Udostępnij Napisano 8 marca 2017 Nasze uwagi to wymienianie modeli. Wystarczy ze posłuchał byś dwuch może 3 modeli. Opisał z jaką elektronika grały i co ci się podobało co nie. Jeśli te konstrukcje znam , a ty odpiszesz swoje wrażenia będzie mi czy pewnie kolegom tez zdecydowanie łatwiej coś ci zasugerować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2017 Poniekąd tak zrobiłem. Opisałem jak gra Marantz z MA BX6 i co mi się w tym brzmieniu podoba, a co bym chciał poprawić.PS Właśnie się umówiłem na jutro na odsłuchy, to będę trochę mądrzejszy. Niestety nie posłucham KEF-ów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 marca 2017 Udostępnij Napisano 8 marca 2017 Ale coś z budżetu. Wiadomo że teraz mając wyższy wszystko poprawisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 9 marca 2017 Udostępnij Napisano 9 marca 2017 No ja z kefami tak mam, że często naprawdę ciężko mi się oderwać od słuchania. Dziś 2 godziny męczyłem Leonarda Cohena i nie miałem dość. A to seria q. Chociaż jeszcze zależy jaki rodzaj muzyki się puszcza. Przy czymś mocnym tyle się nie wytrzyma ale to w sumie chyba cecha samej muzyki, a nie kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2017 Udostępnij Napisano 10 marca 2017 No to meczyles czy sluchales? Dwie różne rzeczy. Sluchales czegoś oprócz seri Q? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 10 marca 2017 Udostępnij Napisano 10 marca 2017 Tak myślałem, że ktoś się do tego słowa przyczepi. Słuchałem, słuchałem ☺ A oprócz kefów słuchałem wharfdale, dynaudio, bw, jamo i jeszcze ze 3, ktorych nazw nie pamiętam. Ze wzmacniaczy to denon, teac, primare, yamaha, kilka marantzów. Nie za wiele tego, bo nie mam za bardzo gdzie. W moich rejonach pustynia, jeśli chodzi o hi-fi niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2017 Udostępnij Napisano 10 marca 2017 To i tak posluchales już na tyle żeby wiedzieć co i jak. Mało tego mieć swoją opinię i pomagać także innym. Wiele osób pisze po przeczytaniu gazetek więc wiesz.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Informacja dla użytkowników Marantza NA6005. Zamiast używać dedykowanej (brzydkiej i niefunkcjonalnej) aplikacji Marantz Hi-Fi Remote można użyć odrobinę lepszej Marantz Remote App (mimo, iż przy otwieraniu informuje ona, że nie jest przeznaczona dla NA6005). Jeśli komuś nie odpowiada jej "sucharowaty" wygląd, to może zamiast niej ściągnąć nowocześniej wyglądająca (lecz niestety tak samo (nie)funkcjonalną aplikację bratniego Denona (Denon Remote App). Szukałem jeszcze czegoś zastępczego wśród aplikacji niezależnych, ale dotychczas nic ciekawego nie poszukałem. Jeśli ktoś znalazł, to proszę o informację. A tak na marginesie, to po trzech miesiącach użytkowania tytułowego zestawu muszę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony. Dźwięk jest wspaniały, wciągający na długie godziny i dający mnóstwo radości ze słuchania. Jedyny zgrzyt to ta nieszczęsna aplikacja na smartfona, która potrafi zirytować. Hańba, że poważny koncern nie potrafi zaproponować w tej dziedzinie czegoś lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 12 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2017 Co do apki, jest jeszcze coś takiego: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.pskiwi.avrremote Nie wiem jednak czy zadziała z NA. Osobiście używam jej z SR6006. Gratuluję spełnienia! Mało tu takich końcowych refleksji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 Niestety przeczuwam że w tym udziale to akurat Denon maczał palce. Od lat nie potrafią mimo wielu prób sprostać najprostszym oczekiwaniom klientów w kwestii obsługi. Już w modelach amplitunera kina 1908 słyszałem: "jak tu coś zmienić". Nie jesteś jedyny który "narzeka" na tą apkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 Aplikacje dla Denona i Marantza to ten sam program (poza szatą graficzną). Wiem, że nie tylko ja na niego narzekam. W Google Play ma ocenę 2.2!!! Sprawdziłem jeszcze aplikację o której pisał Sturek (AVR Remote). Na liście urządzeń do wyboru nie ma NA6005. Jest NA7004 i po jego wyborze wprawdzie łączy się odtwarzaczem, ale nie za bardzo działa. Nie tędy droga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 Dnia 12.06.2017 o 20:01, Kraft napisał: Szukałem jeszcze czegoś zastępczego wśród aplikacji niezależnych, ale dotychczas nic ciekawego nie poszukałem. Jeśli ktoś znalazł, to proszę o informację. nieśmiało zapytam: do czego lub w jakim celu używacie owych aplikacji? swój set Marantz-a tj. wzmacniacz, odtwarzacz sieciowy oraz odtwarzacz CD obsługuje jednym pilotem dołączonym bodaj do odtwarzacza sieciowego i nie brakuje mi nic w jego funkcjonalności... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 czerwca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 Przeglądanie za pomocą pilota albumów na dysku sieciowym nie jest wygodne. Podobnie wybór stacji radia internetowego. Już lepsza do tego jest nawet kiepska aplikacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barry Napisano 14 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2017 Jak ma się bibliotekę dobrze posortowaną to nie ma problemu z obsługą z pilota... a radio? do wyboru stacji nie potrzebuję "ikonki" tylko nazwę, więc też jest ok... ale wiadomo - kto co lubi. Fakt, apka Marantza fatalna. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts