Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam tym razem w dziale stereo ;)

Mój brat przymierza się do zakupu budżetowego stereo. Salon połączony z kuchnią, prawie 53m2, na podłodze kafle, bardzo mało mebli, tylko kanapa, stół no i na samym końcu wyspa z meblami w kuchni.

Zestaw do słuchania muzyki głównie rock, blues, czasem jakiś film i PS4.

Źródło: Spotify, PS4, Netflix 

Wymagania: funkcje sieciowe, wyjście na sub (przyszłościowo), kolumny białe ;)

Budżet: 2000-2500zł - dopuszcza zakup używanego sprzętu.

Czy taki zestaw Yamaha R-N301 + Polk Audio M20 jest sensownym rozwiązaniem ?

Poniżej rzut pomieszczenia.

Salon13.jpg

Napisano

Nie ma szans. Jedyna korzyść to że do sprzetu będzie miał niedaleko.

Ze wstępnego schematu wnioskuje 200-250 cm.

w Tej cenie tylko sprzęt używany i to pokaźnych rozmiarów.

Jeśli funkcje sieciowe są niezbędne (taka jest RN301) to polecam używany RN500, Onkyo 8130, 8050 itp. A resztę wrzucić na kolumny pokroju Tannoy M5, Klipsch RF62. Myślę że nawet wyższe T50 miały by problem z taką powierzchnią.

Przy takiej powierzchni i ułożenia soprany i średnie mogą być dobrze odbierane w miejscu odsłuchowym, ale basy mogą być bardzo ubogie.

Do tego jak sam zauważyłeś słaba akustyka.

Bez testowania w domu się nie obędzie.

Napisano

Dzięki. Tak przypuszczałem, że to nie będzie proste zadanie. A samo nagłośnienie strefy gdzie się słucha głównie czyli okolice sofy ? Czy ze względu na wielkość i charakterystykę pomieszczenia to tak nie działa ?

Napisano

Myślę, że jest szansa, że to jednak zadziała. Moi znajomi ma podobną powierzchnię salonu i da się tam muzyki posłuchać. Problem w tym, że nie wszędzie. Siedząc blisko kolumn dźwięk jest akceptowalny, ale dalej od nich pojawia się już tyle odbić, taki pogłos, że jest nieprzyjemnie. Pomieszczenie jest nowocześnie urządzone: panele, brak zasłon, mało mebli. Sprzęt jakiego używają to Harman Kardon HK 3380 (lub 3390, nie pamiętam) i JBL ES90 (lub 80). Te amerykańskie sprzęty mają dużo basu, więc w takich przestrzeniach mogą się sprawdzić.  

Napisano

Rock i blues lubią lepiej dociążony dół (teoretycznie), , akustyka pokoju też, niewielkie Polk również.

Jeśli budżet jest sztywny ciężko będzie kupić dobry sprzęt z takimi funkcjami tzn np. sieciowy. Może nawet w ogóle, bo jeśli nawet weźmie podstawową yamaha rn301(mocy ma sporo) to na kolumny zostaje 1300zł, a to nieco za mało.

Faktycznie lepiej poszukać używany model RN500(niby ciut słabszy od 301) bo i lepsza jakość, pełniejsze brzmienie ( to wyższa seria urządzeń) i wyposażenie. Ewentualnie coś z tych sugerowanych Onkyo.

Z "niedrogich" kolumn np. Wharfedale Diamond 230, mają dobrze dociążony dół pasma, ciepłe brzmienie i nawet z nieco jasno grającymi amplitunerami 301, 8130 dadzą masywny dźwięk.

Z tańszych propozycji i o klasę niższe np. Magnat supreme 1002.

Napisano (edytowany)

Ja bym Yamahy R-N500 nie polecił do tego pomieszczenia. Nie ma ona zbyt mocnego basu, więc może być w tym paśmie zbyt ubogo. Myślę, że to powinien być sprzęt przegięty w stronę basów, a nie neutralny. Harmany mi tu idealnie pasują. 

Edytowano przez Kraft
Napisano

Wtedy dostaniesz lepszy mocniejszy wzmak.

Odbiór dzwiekow będzie ale jak napisałem w pierwszym poście basu będą się gubić. Kolumny muszą być spore. Tego nie przeskoczysz.

Moja koncepcje co do kolumn zostawiam a jeśli nie kusi być amplituner sieciowy to wzmak.

Yamaha ax900, harman hk 680 Denon 1060, z nowszych nad 326. 

Moim zdaniem system docelowo powinien wylądować w takim pomieszczeniu na odsluch przed zakupem. Jak chcesz to mogę ci wypozyczyc wiem że nie kupisz ale sprawdzisz go sobie. Taka przyjacielska pomoc dla kolrgo z forum. Doslal bym duże kolumny i wzmak i zobaczycie jak to gra. Bo jeśli jest za surowo akustycznie to może wogole nie ma się w co bawić.