Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Wszystkich

Jestem tu po raz pierwszy, i mam wielką prośbę co do kolumn, a więc posiadam wzmacniacz SONY TA-F 707ES i szukam odpowiednich kolumn do niego

biorę pod uwagę CANTON ERGO RC-L lub FOCAL CHORUS 726 V co o tym sądzicie?

pozdrawiam Marek

Napisano

Przede wszystkim podaj więcej informacji zgodnie z "Pierwszymi postami..." - link masz poniżej w moim avatarze. Choćby to jaką masz powierzchnię, czego słuchasz, jaką kwotą dysponujesz i co jest w Twoim  systemie poza "Soniaczkiem".

Canton ERGO to dobre kolumny - pod warunkiem, że masz odpowiednią powierzchnię pokoju. Bo w małym pomieszczeniu np. na 10m^2 nie zagrają dobrze (podobnie jak Focale). Duże kolumny podłogowe wymagają powierzchni...
Focale mają inny charakter grania i podkreślone wysokie tony.

Twój wzmacniacz spokojnie "uciągnie" zarówno jedne jak i drugie (choć Focale mają niską rzeczywistą impedancję, schodzącą do 3 om).

Parę informacji o 726V masz w tym teście
http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/377-focal-726-v

Pozdrawiam
PS. Przenoszę Twój wątek do właściwego działu, czyli STEREO. Oraz proszę nie stosuj w całym poście wytłuszczonej czcionki...

Napisano
Dnia 16.09.2017 o 18:57, RoRo napisał:

Przede wszystkim podaj więcej informacji zgodnie z "Pierwszymi postami..." - link masz poniżej w moim avatarze. Choćby to jaką masz powierzchnię, czego słuchasz, jaką kwotą dysponujesz i co jest w Twoim  systemie poza "Soniaczkiem".

Canton ERGO to dobre kolumny - pod warunkiem, że masz odpowiednią powierzchnię pokoju. Bo w małym pomieszczeniu np. na 10m^2 nie zagrają dobrze (podobnie jak Focale). Duże kolumny podłogowe wymagają powierzchni...
Focale mają inny charakter grania i podkreślone wysokie tony.

Twój wzmacniacz spokojnie "uciągnie" zarówno jedne jak i drugie (choć Focale mają niską rzeczywistą impedancję, schodzącą do 3 om).

Parę informacji o 726V masz w tym teście
http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/377-focal-726-v

Pozdrawiam
PS. Przenoszę Twój wątek do właściwego działu, czyli STEREO. Oraz proszę nie stosuj w całym poście wytłuszczonej czcionki...

A więc pokój ok 25m cd sony cdp x505, mogą też być inne propozycje kolumn z góry wielkie dzięki

Napisano (edytowany)

A jaki dźwięk lubisz, ocieplony, neutralny, chłodny, jasny, ciemny? Jakie tony niskie, średnica, wysokie? Jakiej muzyki słuchasz? Napisz tez gdzie mieszkasz, miejscowość i województwo.

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Tannoy DC6T to rzeczywiście dobry wybór jeśli ma być dobrze jakościowo i neutralnie (to akurat nie jest ciepło grający model Tannoy). Fajne są też starsze Tannoy R3 - lekko ocieplone, z obszerniejszym basem od DC6T.

• 2 weeks later...
Napisano

DC6T używki chodzą coś koło 2 tys, więc te mogą pójść drożej, no ale na licytacjach różnie to bywa. Są jeszcze DC6T SE, model wypuszczony później po tamtych. Katalogowo były po 7 tys. a Signature chyba 6.4 tys. (o ile dobrze kojarze). Nie wiem jak SE się mają do tych Signature, ale SE od zwykłych DC6T grają lepiej. Tu powinno być podobnie. Z żadnymi wtopy nie zaliczysz, tylko mega basu się po nich nie spodziewaj. 

Napisano

Hej, obserwowałem tę aukcję, Tannoye poszły za niecałe 2300. Gdzieś na olx są też z Warszawy chyba za 2400 do kupienia. Obserwuję, bo tak mnie trochę nosi zmiana moich mr6. Jednak cenowo musi być raczej 1:1, więc będzie baardzo ciężko. Msle o silverach 6 lub coś tej klasy- te tannoye dość mi się podobały. Sorry za wcięcie się w nie mój temat.

Napisano

2300 i nawet 2400 to dobra cena za nie.

Używanych silverów nie będą ludzie sprzedawać. Ci którzy kupili w starych cenach patrzą na cenowy nowych i się za głowę łapią. Ci co kupi w nowej cenie nie będą sprzedawać bo i tak nic lepszego w tej cenie nie kupią.

Z silverami masz patowa sytuację. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie z tego sprawę, więc na razie tylko biernie wszystko obserwuję. Zresztą i tam dłuższy czas musiałoby to grać z moim denonem pma720. Co jednak nie zmienia faktu, ze te tannoye bardzo mi się podobają, wersja signature oczywiście. Będę musiał poszukać okazji, by ich posłuchać. A jak byśmy je porównali do silverów 6? Chodzi o jakoś wykonania i dźwięk?

Napisano
5 godzin temu, S4Home napisał:

2300 i nawet 2400 to dobra cena za nie.

Używanych silverów nie będą ludzie sprzedawać. Ci którzy kupili w starych cenach patrzą na cenowy nowych i się za głowę łapią. Ci co kupi w nowej cenie nie będą sprzedawać bo i tak nic lepszego w tej cenie nie kupią.

Z silverami masz patowa sytuację. 

Tak, są na allegro 2 pary ma silver 8i i 2pary silver rx , tylko które lepsze?

Napisano
8 godzin temu, aenneus napisał:

Dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie z tego sprawę, więc na razie tylko biernie wszystko obserwuję. Zresztą i tam dłuższy czas musiałoby to grać z moim denonem pma720. Co jednak nie zmienia faktu, ze te tannoye bardzo mi się podobają, wersja signature oczywiście. Będę musiał poszukać okazji, by ich posłuchać. A jak byśmy je porównali do silverów 6? Chodzi o jakoś wykonania i dźwięk?

Jedno i drugie zupełnie inne. Szkoda mi to opisywać :/

3 godziny temu, Marek Olejnik napisał:

Tak, są na allegro 2 pary ma silver 8i i 2pary silver rx , tylko które lepsze?

A przepraszam nie widziałem dopiski "i".

Jakże w tym przypadku kluczowej. 

Zdecowanie RX!

• 4 months later...