Grzegorz_37 Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Chodziło mi o forum, czy jest tu gdzieś taki temat gdzie są zestawione te wzmacniacze pod kątem brzmienia. Onkyo często jest z ta Yamahą porównywany ale kosztuje czasem nawet prawie 1000 zł mniej, czytałem gdzieś, że trochę mu dołu brakuje i są problemu z funkcjami sieciowymi a Yamaha hula jak trzeba. Jak to z nim jest ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Pisałem o tym. Ale w wielkim skrócie. Onkyo 8250 i brat Pioneer sxn30 ae to konkurencja dla Yamahy rn602. Onkyo jest cieplejsze, równiejsze, Yamaha natomiast bardziej przestrzenna jaśniejsza, skrajna. 8270 to brzmienie 8250+HDMI. Yamaha rn803 to brzmienie lepsze bo to wzmacniacz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz_37 Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 W tym temacie pisałeś ? No to może żeby nie komplikować sprawy 8150 czy 8250, który z nich się sprawdzi lepiej z moimi Jamo i który w ogóle w przedziale od 1000-2000 zł ma najlepsze brzmienie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 To dokładnie ten sam model. Jeden z tego roku drugi z ubiegłego. Różnią się funkcjami. Nie brzmieniem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 5 godzin temu, S4Home napisał: Yamaha rn803 to brzmienie lepsze bo to wzmacniacz. Amplituner Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 54 minuty temu, Top Hi-Fi Poznań napisał: Amplituner zbudowany na bazie wzmacniacza AS701. W takim tokiem rozumowania NAD to też amplituner bo ma radio (sieciowe) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz_37 Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Poszedłem za poradą i po drodze wpadłem na odsłuch do MM, słuchałem tylko 8270, 8250 i n602 z głośnikami Magnat Shadow chyba 207 i jakimiś w zestawie już nie pamiętam jakimi, miały tylko po 2 głośniki. To co mi się rzuciło od razu w oka a właściwie w ucho to, że Onkyo gra że tak się wyrażę dość wysoko albo inaczej przekazuje więcej wysokich tonów niż Yamaha a pisaliście, że to ona ostrzy górę, wokal moim zdaniem na Onkyo także jest mniej czysty, gość w sklepie powiedział, że dlatego, iż onkyo gra całym pasmem a Yamaha ma uboższy środek. Ale mi się ta Yamaha bardziej podobała, nie była przejaskrawiona, krzykliwa, de dźwięki były od siebie lepiej odseparowane, takie jak trzeba, z kolei gość mówi, jak gra Onkyo to on słyszy więcej dźwięków niż w przypadku n602. No i w sumie sam nie wiem bo to były Magnaty, może one tak mają ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Jeśli chcesz kupić wzmacniacz to Tobie ma się podobać jak on gra. Tylko najlepiej go posłuchać z kolumnami z którymi ma grać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz_37 Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Spoko, wiem ale jak czytam, że Yamaha ostrzy górę w porównaniu z Onkyo a na odsłuchu wychodzi mi na to, że jest dokładnie odwrotnie a przynajmniej mi się tak wydaje to się zastanawiam czy ze mną coś nie tak jest czy ktoś mi kit wciska.. Oba wzmaki były ustawione neutralnie, bez podbić wysokich i niskich tonów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 To może inaczej wyglądać w połączeniu z różnymi kolumnami. Sporo zależy od modelu wzmacniacza i do czego się to odniesie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Może kolega słuchał śpiewu gdzie przy 1500Hz miał już kłucie po uszach , i na onkyo który podbija średnicę to było bardziej odczuwalne niż na yamaszce ,a może te kolumny nie współgrają z danym amplitunerem. Opinie i testy internetowe często nie współgrają z rzeczywistością , z tym co Nam się podoba itd. Kupuj to co Ci podpasuje czyli yamahę 803 + heco aurora 700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 55 minut temu, Grzegorz_37 napisał: Spoko, wiem ale jak czytam, że Yamaha ostrzy górę w porównaniu z Onkyo a na odsłuchu wychodzi mi na to, że jest dokładnie odwrotnie a przynajmniej mi się tak wydaje to się zastanawiam czy ze mną coś nie tak jest czy ktoś mi kit wciska.. Oba wzmaki były ustawione neutralnie, bez podbić wysokich i niskich tonów. Słychać to przy dużych glosnosciach. Ja koryguję ten efekt na rn602 loudnessem. Ale docelowe kolumny mają bardzo duże znaczenie. Zaufaj mi bo słuchałem zarówno 602, jak i 8270 i w zależności od kolumn odbiór był zupełnie inny. Co więcej - tak na prawdę to dopiero odsłuch w domu pokazuje co jak gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz_37 Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Czyli powinienem zakupić/pożyczyć ze trzy począwszy od 8150 po n602 tylko kto mi to da, w MM u mnie nie ma ani jednej sztuki poza tym nie chcieli mi wypożyczyć bo pytałem, jest opcja przez internet więc mogę sobie zamówić i bez podania przyczyny odstąpić od umowy ale to też tak nie do końca bo sprzęt przecież będzie używany...dodam jeszcze, że Onkyo 8250 kosztował ponad 2500 zł w MM ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 (edytowany) Na forum jest przynajmniej 2 sprzedawców, którzy z chęcią wypożyczą do domu za kaucją. Polecam to rozwiązanie. Edytowano 12 listopada 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz_37 Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Jak zauważyłeś zapewne jestem świeży więc mogę się tylko domyślać kogo masz na myśli:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 (edytowany) Ja korzystałem akurat z usług S4Home i mogę szczerze polecić. I cenowo na bank będziesz miał lepiej niż w MM Edytowano 12 listopada 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Będzie. I zalecam sprawdzenie wstępnie odsłuchanego systemu w domu. Skoro już wstępnie dokonałeś wyboru to został tylko szlif. Jesteśmy otwarci. Jeśli potrzebujesz jakiejś pomocy to oczywiście służę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 To jest bardzo ważne, nie dość że Tobie musi się podobać to jeszcze u Ciebie w domu i z muzą jaką słuchasz? czasem te pokoje odsłuchowe to takie dopieszczone perełki akustyki, po przyniesieniu do domu już nie jest tak kolorowo. fajnie że coraz więcej mamy rzetelnych sprzedawców w branży audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz_37 Napisano 13 listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 listopada 2018 Tak, tylko kto Ci da do domu kilka różnych wzmacniaczy? Jesteś skazany na maksymalnie 1-2 szt na testy i to jak się dobrze dogadasz, w ME byłem i nie ma opcji, mogę sobie przez et zamówić co najwyżej i po 14 dniach odstąpić od umowy ale muszę wyłożyć kasę wcześniej by je kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Zeman Napisano 13 listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 listopada 2018 Hej, ja właśnie wymieniłem Onkyo TX-8250 na Yamahę R-N602. Onkyo używałem przez miesiąc, dziś pierwszy dzień Yamahy. Jeśli macie jakieś pytania – chętnie odpowiem. Na razie odsłuchuję na swoich ELACach Debut 2.0 B6.2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 listopada 2018 Udostępnij Napisano 13 listopada 2018 1 godzinę temu, Grzegorz_37 napisał: Tak, tylko kto Ci da do domu kilka różnych wzmacniaczy? Jesteś skazany na maksymalnie 1-2 szt na testy i to jak się dobrze dogadasz, w ME byłem i nie ma opcji, mogę sobie przez et zamówić co najwyżej i po 14 dniach odstąpić od umowy ale muszę wyłożyć kasę wcześniej by je kupić. Nie prawda ja daje taką możliwość. I mówię to na prawo i na lewo. Odstąpienie od umowy a wypożyczenie to nie to samo!! 1 godzinę temu, Seweryn Zeman napisał: Hej, ja właśnie wymieniłem Onkyo TX-8250 na Yamahę R-N602. Onkyo używałem przez miesiąc, dziś pierwszy dzień Yamahy. Jeśli macie jakieś pytania – chętnie odpowiem. Na razie odsłuchuję na swoich ELACach Debut 2.0 B6.2. To chyba lepiej gra z Yamaha. Przy najmniej dla mnie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikuss Napisano 27 listopada 2018 Udostępnij Napisano 27 listopada 2018 a ja po odsłuchu moich kolumn (pearl 27) w salonie na 602 i 8270 zdecydowanie byłem za yamaha... a w domu czar yamahy prysl... nie zagrala... jakos plasko i bardzo slaby dol pasma w ten weekend bore onkyo na domowe testy. Mój onkyo stary onkyo 509 zagral lepiej w domu - nawet żona to samo stwierdziłą a jej zazwyczaj bez różnicy - oby gralo hehe Akustyka pomieszczenia jak widac ma tez ogromne znaczenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 A może to Pearl 27 tak gra? To już któraś opinia którą czytam o nich właśnie podobną. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietrek Napisano 30 listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 listopada 2018 Dnia 9.11.2018 o 14:17, Grzegorz_37 napisał: Spoko, wiem ale jak czytam, że Yamaha ostrzy górę w porównaniu z Onkyo a na odsłuchu wychodzi mi na to, że jest dokładnie odwrotnie a przynajmniej mi się tak wydaje to się zastanawiam czy ze mną coś nie tak jest czy ktoś mi kit wciska.. Oba wzmaki były ustawione neutralnie, bez podbić wysokich i niskich tonów. Sprzedawcy, testerzy itp. to zwykli ludzie którzy "słyszą" różnie. Na porównaniach też miałem sytuacje gdzie sprzedawca słyszał inaczej niż ja. Ale jak ktoś tu na forum powiedział, to mi się ma podobać a nie sprzedawcy. Między wspomnianymi urządzeniami postawiłem na Onkyo8250. Nie żałuję. Ostatecznie pojechałem na odsłuch wybierając do tego ampli cztery różne modele kolumn. I bezsprzecznie wybór padł na skromne MA MR6. Ostatecznie bałem się jak to wszystko zagra w domu. I ku mojemu zaskoczeniu jest lepiej niż sie spodziewalem. Połączenie Onkyo8250 + MA MR6 jest bardzo przyzwoite. Jak rodzinka i znajomi bez wyjątku chwalą brzmienie to chyba jest ok. ;-) Generalnie, po wstępnym wyborze dwóch, trzech modeli należy przestać słuchać sprzedawców tylko zacząć słuchać sprzętu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 listopada 2018 10 minut temu, pietrek napisał: Ale jak ktoś tu na forum powiedział, to mi się ma podobać a nie sprzedawcy. O dziwo ale to ja Nikt inny oprócz Ciebie tego słuchać nie będzie. Dlatego jeśli takie jest Twoje zdanie to przy nim stój u kup dla siebie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts