tom976 Napisano 1 lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 obaczymy... w poniedziałek odbiorę Yamahę 803 na 3 dni i posłucham jej pytanie do posiadaczy Yamahy RN 803, z jakimi kolumnami macie połączony ten amplituner?U mnie Heco Aleva GT 602 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr los Napisano 2 lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 lutego 2019 Panowie wyjaśnijcie mi: mając wzmacniacz z wbudowanym DAC i chcąc sobie dokupić zarówno cd jak i odtwarzacz sieciowy, należy szukać takiego urządzenia które także posiada DAC czy może go nie mieć ? Znalazłem dużo odtwarzaczy z DAC ale znalazłem także bez DAC. Te bez DAC też potrafią sporo kosztować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 lutego 2019 cd i odtwarzacz sieciowy wtedy podpinasz kablem coaxial lub optykiem do wzmacniacza wyposażonego w dac, tak więc musisz spojrzeć by liczba we/wy się zgadzała na nich jak i na wzmacniaczu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 lutego 2019 To chyba oczywiste że jeśli już posiadasz DAC do którego możesz coś podłączyć , to nie musisz go mieć w innym urządzeniu. Jednak z róznych powodów moze okazać się potrzebne posiadanie kolejnego DAC-a, np. jeśli brak już wolnych wejść w posiadanym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr los Napisano 3 lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 lutego 2019 Jeśli dobrze zrozumiałem to sposób podłączenia jest następujący: z RCA odtwarzacza do DAC-a wzmacniacza i wtedy dźwięk ma charakterystykę tego chipa wzmacniacza a jeśli z DAC odtwarzacza do sekcji RCA wzmacniacza to wtedy dźwięk jest kreowany poprzez DAC odtwarzacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 lutego 2019 To co piszesz wydaje się nie mieć sensu. Zadaniem DAC-a jest przetworzenie sygnału cyfrowego na analogowy. Sygnał doprowadza się zawsze do wejścia cyfrowego DAC-a z wyjścia cyfrowego jakiegoś innego urządzenia i z DAC-a wyprowadza się w postaci analogowego sygnału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 lutego 2019 17 minut temu, piotr los napisał: Jeśli dobrze zrozumiałem to sposób podłączenia jest następujący: z RCA odtwarzacza do DAC-a wzmacniacza i wtedy dźwięk ma charakterystykę tego chipa wzmacniacza a jeśli z DAC odtwarzacza do sekcji RCA wzmacniacza to wtedy dźwięk jest kreowany poprzez DAC odtwarzacza? Jezeli odtwarzacz CD na przykład ma wyjście cyfrowe i analogowe to jak podłączysz z wyjścia cyfrowego CD do wbudowanego DAC we wzmacniaczu to korzystasz z obróbki C/A wzmacniacza. I to on jest wtedy odpowiedzialny za przetwarzanie sygnału do postaci analogowej. Ale jak z tego CD wychodzisz już złączem analogowym to przetworzenia dokonał już CD i wzmacniacz ma tylko za zadanie wzmocnić sygnał i wypuścić na kolumny. Bo tej konwersji C/A dokonujesz raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr los Napisano 3 lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 lutego 2019 Dzięki Panowie za info, jest już jaśniej w głowie i powoli składam swoje stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 3 lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 lutego 2019 Jeszcze podpowiedz, sporo zależy od jakości tego DACa i sposobie jego implementacji, sposobu zasilenia itd.. jak już będziesz miał takie CD z wyjściami analogowym i cyfrowym to warto sprawdzić czy w systemie taki CD zagra lepiej jako transport czy jako CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 15 godzin temu, Inferno napisał: Jeszcze podpowiedz, sporo zależy od jakości tego DACa i sposobie jego implementacji, sposobu zasilenia itd.. jak już będziesz miał takie CD z wyjściami analogowym i cyfrowym to warto sprawdzić czy w systemie taki CD zagra lepiej jako transport czy jako CD. Dokładnie. Bo można się zdziwić. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr los Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Podsumowując: jeśli podłączę cd "optykiem lub coaxialem" ze wzmacniaczem to za obróbkę dźwięku odpowiada DAC wzmacniacza, a jeśli podłączę cd poprzez RCA to dźwięk będzie już obrobiony przez DAC odtwarzacza cd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Dokładnie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Zazwyczaj jest 1:0 dla odtwarzacza CD kontra dac. W budżecie do 500 zł - używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 Jeśli jedno i drugie jest używane i w podobnym wieku to raczej jest to mało prawdopodobne. Jeśli jedno i drugie jest nowe to również mało prawdopodobne. Sprawa może wyglądać inaczej gdy porównujemy bardzo stary CD wysokiej klasy, który zbliża się do naturalnej śmierci z bardzo tanim i kiepskim nowym DAC-iem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 (edytowany) Rotel Rcd951 vs dac magic 100, 1:0 Rotel. Marantz CD 67 SE vs dac magic 100, 1:0 Marantz. Nad C541 vs dac nostromo 4, tu było bardzo podobnie. Z delikatną przewagą dla Nada za dynamikę. Edytowano 4 lutego 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 lutego 2019 A skąd ty weźmiesz takie stare dac magic 100 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 11 godzin temu, 1Ender napisał: Zazwyczaj jest 1:0 dla odtwarzacza CD kontra dac. W budżecie do 500 zł - używany. Ale zazwyczaj jest 0:1 dla daca powyżej 5000 zł Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 @S4Home Piotr pisałem o taniej budżetówce... Do 500 zł. Zastanów się ????? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 Wiem. Ja podałem inny przykład utwierdzając że nie zawsze tak jest. Coś ostatnio co ktoś na odcisk nadepnął. Jesteś nie w sosie. Albo zjedz Snickersa albo odpocznij od forum 2 dni. Jak ja co weekend. Polecam Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voytaz Napisano 5 lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 lutego 2019 25 minut temu, S4Home napisał: odpocznij od forum 2 dni. Jak ja co weekend. Polecam Piotr Ty nigdy nie odpoczywasz od forum ;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 W weekend nie pisze. Serio to zdrowe jest Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kowalak Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 (edytowany) Jestem tu nowy, witam wszystkich serdecznie Przebrnąłem przez cały ten wątek sprawdzając po drodze wszystkie amplitunery i kolumny, ceny, recenzje itp. Nie chcę przynudzać, więc postaram się krótko i poproszę o poradę. Nie jestem wymagającym słuchaczem (do tej pory słucham na nieśmiertelnych Creativach 2.1 z czasów studiów), ale ich czas już dobiega końca. Poszukuję czegoś do słuchania muzyki ze Spotify, do Apple TV (netflix) i Xboxa (granie). Salon z otwartą kuchnią ma jakieś 30m2, a od kanapy do ampli będzie jakieś 2,5-3m. Mój najważniejszy wymóg, to żeby działał perfekcyjnie Spotify lub (jeszcze lepiej) Airplay i najlepiej w wersji 2 (obsługa multiroom). Wiem, że Yamaha 803 jeszcze nie ma Airplay 2, ale obiecują firmware update. Drugi wymóg to małe kolumny półkowe, nie podłogowe. Jakiś czas temu napaliłem się na Denon DRA-100 + Dali Zensor 3 (były takie zestawy na allegro, na ceneo, no otwierałem lodówke i też ten sam zestaw wyskakiwał). No i teraz pytanie. Wiem, że chcę tego odsłuchać w domu. Ale co wypożyczyć? Czy Yamaha 803 nie ma za dużej mocy do małych kolumn? Z góry dzięki za propozycje i pozdrawiam! Edytowano 6 lutego 2019 przez Paweł Kowalak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 (edytowany) Mocy nigdy nie jest za dużo. Ja mam wzmacniacz, który generuje 250W przy 4 omach. Duża moc daje większą swobodę dźwięku i przestrzeń oraz więcej powietrza. W drugą stronę prędzej. Może być za słaby. ? I tak nigdy nie wykorzystasz pełnej mocy wzmacniacza. Poza tym sama moc to nie wszystko. Liczy się wydajność prądowa wzmacniacza. Wzmacniacz może mieć kilka watów i wysteruje dość trudne kolumny, np. wzmacniacz lampowy pracujący w klasie A. Pozdrawiam Edytowano 6 lutego 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Kowalak Napisano 6 lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 lutego 2019 W sumie racja. Byłem właśnie w salonie i posłuchałem 803d + B&W 685 S2. Jak dla mnie dźwięk w sam raz. Nie ma przepaści między moimi pierdziawkami komputerowymi a takim zestawem, choć różnica jest wyraźna (szczególnie jeżeli chodzi o wydzielenie poszczególnych dźwięków). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Siwulski Napisano 7 lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 lutego 2019 Witam serdecznie. Paweł z tej strony. Panowie i Panie, pytanie mam odnośnie kabli i złączek do amplitunera yamaha rn303d i głośników Nota 260 X. Czy kupując w/w otrzymuję kable głośnikowe w zestawie? (jeśli tak, to jaką mają długość, czy są zarobione końcówki). Jeśli nie, to jakie kable mam kupić? (grubość) Czy to ma jakieś znaczenie? Czy niezbędne jest zarabianie kabla wtyczką bananową? Jeśli tak, to jaki rozmiar wtyczki mam wybrać aby pasował do gniazd? Widziałem na allegro te banany 2mm 3,5mm 4mm i nie wiem która będzie pasować... Zamawiam ten sprzęt końcem lutego, chcę się przygotować aby mieć wszystko plug&play, a nie biegać po sklepach z głośnikami albo amplitunerem dobierając przewody i wtyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts