Tomasz S. Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij Napisano 5 listopada 2019 Miałem dzisiaj chwilę i złożyłem swoje stare RaspberryPi 2B z Hifiberry Dac + Pro i podłączyłem do sieci. Mega fajnie to gra, Spotify Connect działa, Tidal odtwarza się szybciutko po mconnect lite, znajduje zasoby sieciowe, interfejs przyjemny, Tidal czy Deezer można dołożyć też przez squeezbox, nawet przez ssh można sterować. Zabawa przednia , polecam każdemu kto słucha z sieci. Aż sobie obudowę dokupię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 29 listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 listopada 2019 (edytowany) Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Trochę poczytałem , poprzyglądałem się i im więcej poświęcam temu uwagi tym bardziej jestem rozbity. Ale do rzeczy. Po dziesięciu latach wydatków na co innego przyszedł czas na mnie i rozpieszczenie moich uszu. Mam apli Onkyo Tx-sr 508 i Cd tez Onkyo tx-sr 307, (kupione w markecie w komplecie) i zestaw 5,1 M audio. Kolumny wyrzuciłem bo nie dawały już rady, dzieci im w tym pomogły. Jako że lubię muzykę rockową, głosną i wyrazistą poszedłem w klipsh pr 6000. Z klockami które mam jakoś to gra ale szału nie ma. Docelowo chiałbym miec fajne stereo i w miare dobre kino. Mam budżet w granicach 5000zł i dylemat, czy kupic jak mi sprzedawca sugeruje onkyo 840 czy jakiś tańszy ampli który ściągnie mi muzyke z sieci i wzmacniacz. O onkyo sie troche naczytałem i wszędzie piszą że ma niezłe stereo i zajebiste kino i jest w jednym klocku (to plus) ale naczytałem się też że muzyka będzie brzmieć lepiej przez wzmacniacz. A w tym wypadku nie wiem jakie klocki dadzą mi tego co chce uzyskać. Dodam jeszcze że kino domowe 5,1 bedzie budowane na głośnikach klipsha. pozdrawiam Radek Edytowano 29 listopada 2019 przez halik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 listopada 2019 Onkyo 696 plus atoll in 50. Taka jest moja propozycja 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 29 listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 listopada 2019 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Onkyo 696 plus atoll in 50. Taka jest moja propozycja 🙂. Dzięki za odpowiedz. A będzie możliwość podłączenia do tego CD i puścić głos z TV ? I jeszcze jedno nie wiem czy najważniejsze, salon w którym ma to ładnie chodzić ma otwartą kuchnię i korytarz i ma koło 62m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 listopada 2019 Czy Ty juz kupiłeś te Klipsche czy planujesz je kupić. W ogóle proponuję przenieść Ci ten temat do działu "kino domowe". Tam uzyskasz pewnie więcej porad. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 listopada 2019 Udostępnij Napisano 29 listopada 2019 2 godziny temu, halik napisał: Dzięki za odpowiedz. A będzie możliwość podłączenia do tego CD i puścić głos z TV ? I jeszcze jedno nie wiem czy najważniejsze, salon w którym ma to ładnie chodzić ma otwartą kuchnię i korytarz i ma koło 62m2 Przepraszam, ale to onkyo nie ma pre out. Pomyliłem z wyższym modelem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2019 9 godzin temu, halik napisał: Docelowo chiałbym miec fajne stereo i w miare dobre kino. Mam budżet w granicach 5000zł i dylemat, czy kupic jak mi sprzedawca sugeruje onkyo 840 czy jakiś tańszy ampli który ściągnie mi muzyke z sieci i wzmacniacz. ... Dodam jeszcze że kino domowe 5,1 bedzie budowane na głośnikach klipsha. pozdrawiam Halik, bieżący wątek dotyczy sieciowego sprzętu sieciowego -skoro chcesz amplituner kina domowego to proszę załóż nowy temat w dziale KINO DOMOWE. I w tym nowym temacie napisz jeszcze czy 5 tysięcy masz na amplituner (lub amplituner +końcówka mocy) czy na komplet z 5 kolumnami (może być problem by się wyrobić). Masz subwoofer do tego -czy planujesz zakup 5 kolumn i suba? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 30 listopada 2019 Udostępnij Napisano 30 listopada 2019 13 godzin temu, RoRo napisał: Halik, bieżący wątek dotyczy sieciowego sprzętu sieciowego -skoro chcesz amplituner kina domowego to proszę załóż nowy temat w dziale KINO DOMOWE. I w tym nowym temacie napisz jeszcze czy 5 tysięcy masz na amplituner (lub amplituner +końcówka mocy) czy na komplet z 5 kolumnami (może być problem by się wyrobić). Masz subwoofer do tego -czy planujesz zakup 5 kolumn i suba? Pozdrawiam Przepraszam za nieuwagę. Już przenoszę się do innego wątku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 Dnia 29.11.2019 o 16:36, seba3002 napisał: Przepraszam, ale to onkyo nie ma pre out. Pomyliłem z wyższym modelem. 696 ma pre.out. i twoja propozycja jest jak najbardziej trafna. Onkyo 840 to dobry uniwersalny kombajn. Dość wydajny grający jasno. No właśnie tutaj połączenie niższego modelu ale z końcówką mocy ciepła, wydajna prądowo zrobi "lepszą robotę". Także polecam takie rozwiązanie. Zapraszam po wyceny. Zwłaszcza że cena ,696 jest teraz bardzo atrakcyjna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2019 44 minuty temu, S4Home napisał: 696 ma pre.out. i twoja propozycja jest jak najbardziej trafna. Onkyo 840 to dobry uniwersalny kombajn. Dość wydajny grający jasno. No właśnie tutaj połączenie niższego modelu ale z końcówką mocy ciepła, wydajna prądowo zrobi "lepszą robotę". Także polecam takie rozwiązanie. Zapraszam po wyceny. Zwłaszcza że cena ,696 jest teraz bardzo atrakcyjna. To przepraszam podwójnie 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elektropunkt Bydgoszcz Napisano 10 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2019 Pytanie jak bardzo "zaawansowanym" użytkownikiem jesteś. Kupując RZ-840 ma się jeden klocek i spokój. Amplituner jest na tyle dobry że powinien wystarczyć do przeciętnego użytkowania. Zapraszam po ofertę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2019 No ale przecież rozmawiamy o tym że niższy model Plus końcówka czy wzmacniacz w znacznym stopniu podniesie jakość dźwięku w stosunku do 840. Jeśli komuś nie przeszkadza mieć dwa klocki to słuszna droga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elektropunkt Bydgoszcz Napisano 12 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2019 Nie neguje tego jeśli komuś taki układ odpowiada. Wielu klientów natomiast upraszcza sobie jak tylko mogą i tez mogą być zadowoleni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2019 No tak. Bo to takie typowe nasze polskie. Mam to jestem z tego zadowolony i polecam innym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Rozumiem, że wszelkie odtwarzacze sieciowe typu Onkyo NS-6170 po zakończeniu wsparcia-aktualizacje stają się podobnie jak amplitunery bezużyteczne lub mocno ograniczone z funkcjonalności (Tidal, Spotify...)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 2 godziny temu, Artsky napisał: Rozumiem, że wszelkie odtwarzacze sieciowe typu Onkyo NS-6170 po zakończeniu wsparcia-aktualizacje stają się podobnie jak amplitunery bezużyteczne lub mocno ograniczone z funkcjonalności (Tidal, Spotify...)? Onkyo akurat całkiem sprawnie aktualizuje swoje sieciowe odtwarzacze. Jak miałem 6130 to przez kilka miesięcy dostał aktualizacje z Amazon music, MQA I jeszcze jakąś ogólną. Jak będzie za 2-3 lata nie wiadomo. Bezużyteczne na pewno nie będą bo zawsze jest USB, dlna / upnp itd. Spotify connect też się nie zmienia od lat. Na pewno sieciowki starzeją się szybciej niż wzmacniacze polecam raspberry albo jakieś minipc dostosować, wtedy zmartwień o aktualność nie ma, a jeżeli są to szybko można komponenty zmienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Dzięki za odpowiedź. Ja w tej chwili mam CXA80 i stream robię z lapka po optyku, ale korci mnie dokupienie CXN v2 do zestawu i stąd takie pyatnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Jak jesteś z Warszawy to mój znajomy właśnie sprzedaje cxn v2. Dźwięk i wygląd świetny, appka straszna dźwięk na pewno lepszy niż z lapka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 To mnie zmartwiłeś tym, że appka do d... , dużo gorsza niż Onkyo Controller? Chyba skończy się na tym, że kupię jakiegoś zewnętrznego daca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Ameryki tutaj nie odkryłem jak chcesz najlepszą aplikację to bluesound node 2i lub Chromecast audio. Ja bym polecił kombo bluesound 2i + topping d50s, wyjdzie podobnie jak nowy cxn v2. Ewentualnie allo signature player + zasilacz liniowy. Ja właśnie na takie allo czekam, ale jeszcze nie mam potwierdzenia ,że wysłali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Właśnie o d50s myślałem i chyba zamówię, jeszcze na whisky zostanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Mam go od miesiąca mniej więcej, nie doceniałem go na początku ale teraz widzę dużo zalet. Polecam bardzo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 (edytowany) Fajny ten Topping D50s, na plus że jest pilot. No i cena jest OK - na amazon widzę £230. Ja go nie słyszałem ale jeśli mówisz, że dobrze gra to spoko 🙂 2 godziny temu, Tomasz S. napisał: Ja bym polecił kombo bluesound 2i + topping d50s Czy D50s jest zgodny z MQA? Bo jeśli nie a komuś zależy na MQA z Tidal, trzeba się liczyć, że D50s rozpakuje tylko do połowy. No chyba, że DAC w Node będzie robić wszystko (zależy jak się w ustawieniach zrobi). Ale ja się tym nie przejmuję, mój zewnętrzny DAC też nie dekoduje MQA. To taka mała choć dla niektórych istotna informacja. Edytowano 14 grudnia 2019 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 (edytowany) D50s nie dekoduje MQA. Słuchałem takich plików na poprzednim Onkyo 6130 i jakoś mnie nie porwało, tam też miałem opcję, wysyłania MQA po coaxialu i grało to nawet z dacami bez MQA.nie wiem jak w bluesound to rozwiązali. Zdecydowanie wolę flaczki Edytowano 14 grudnia 2019 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2019 Ja wcale nie zachwalam MQA. Piszę tylko o możliwościach technicznych takiego połączenia z Node. Są tacy dla których to ważne D50s fajny DAC 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts