conradus Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 (edytowany) Witam wszystkich! Od jakiegoś czasu myślę o zakupie DACa, którego wykorzystywałbym do wsparcia muzyki wychodzącej z kompa stacjonarnego/laptopa. W przyszłości DAC mógłby też wspierać TV oraz konsolę PS4, ale podstawą jest komputer. Szukam czegoś w niewygórowanej cenie na początek, czyli do ok 300-400zł (nie mam nic przeciwko używanemu sprzętowi_wręcz przeciwnie - jest to szansa na lepszy sprzęt w moich widełkach cenowych) - bardzo proszę Was o pomoc w wyborze konretnego modelu, który poprawiłby jakość dźwięku (słucham głównie klasyki rocka ale od czasu do czasu potrafię zawędrować na You Tubie do zupełnie innych gatunków muzycznych). Lubię gdy bas jest głęboki ale nie dudniący oraz chciałbym zwiększyć szczegółowość dźwięku (sorry, nigdy nie umiałem opisywać sceny, barwy, planów itp. jak co niektórzy znawcy ). Mój sprzęt: wzmacniacz AKAI AM-2350 kolumny Dual CL710 posiadam również gramofon Pioneer SL-D30 Salon 18m2+ kuchnia 8m2 otwarta. Kable póki co to zwyklaki dwużyłowe (w planie wymiana na coś lepszego). Ogólnie jak dla mnie ten zestaw bardzo ładnie gra już teraz, szczególnie cenię sobie kolumny Duala, Jeśli chodzi o odtwarzanie muzyki to wiem, że Foobar z jakimiś super ustawieniami zrobi robotę, ale trzeba pamiętać, że interesuje mnie głównie poprawa jakości na You Tubie i Spotify (ze względu na wygodę i dostępność muzyki). Często oglądam również filmy na projektorze (chociaż w tej kwestii nie narzekam na dźwięk, mimo że stereo). Załączam też screena z equalizera Peace, którego używam. Ustawienia są moje autorskie (tzw. na ucho). Z góry dziękuję za pomoc! pozdrawiam! Konrad Edytowano 2 listopada 2017 przez conradus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Przystępne cenowo są DACi ProjectNostromo, FiiO, przyjrzyj się im zobacz też coś na rynku wtórnym np. Allegro. http://projektnostromo.pl/e-sklep/przetworniki-cyfrowo-analogowe-dac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conradus Napisano 2 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Dzięki, dodam też, że nigdy nie słucham na słuchawkach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 (edytowany) Do "wspierania " TV, czyli tym samym także DVD, czy PS4, wszak grając na konsoli włączasz TV, wystarczy z naddatkiem DAC typu Fiio D3. Ma wejście optyczne i coaxial i oczywiście wyjście analogowe- RCA , co ważne można go zasilać z drugiego technicznego USB telewizora, więc włącza się tylko gdy włączasz TV. Natomiast DAC dla muzyki komputera powinien mieć wejście kwadratowe USB, mógłby być także jakiś już lepszy a takowe zestawienie nie występuje w tanich DACach razem z wejściem optycznym. Warto by poszukać jakiegoś używanego DAC typu Cambridge Audio DacMagic 100 ( za 400 może trafisz) miałbyś 3 w in 1. Niemniej celem znaaacznie bardziej namacalnej poprawy jakości brzmienia zacznij od podstaw i od początku....popracuj nad akustyką i ustawieniem...Nieduże niskie monitory stoją na podłodze, to pierwszy duży błąd, a drugi goła podłoga, brrr. Edytowano 2 listopada 2017 przez jacek75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conradus Napisano 2 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Dzięki, wcześniej już zwrócił moją uwagę ten Cambridge Audio DacMagic 100, także będę na niego polował. A co do akustyki, dywan też w jest w planie (niedawno się wprowadziłem :D), głośnikami zaraz się pobawię. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Cała zabawa w przetworniki, equalizery, wzmacniacze czy cokolwiek innego, jest całkowicie daremna przy takim ustawieniu kolumn. W pierwszej kolejności standy, albo na początek cokolwiek stabilnego, żeby tylko nie były na podłodze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Witaj, Szukasz daca do komputera który musi mieć USB w wersji B takie jak do drukarki. Takiego daca używanego w tej cenie nie znajdziesz lub będzie to coś słabego. Nie mówię że się nie zdarzają, ale znikają od razu. W tym przypadku warto rozbierać i kupić u nas niewiele drożej, bo po rabacie wspomnianego Cambridge dac 100. Pozostaje do dyspozycji Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Kolumny masz ustawione fatalnie, nie dość, że w narożnikach to jeszcze na podłodze. Zacząłbym od akustyki, czy jest możliwość poprzestawiania trochę mebli? Miałbyś miejsce na przestawienie witrynki? Do kolumn dokup standy, tak bys miał głośnik wysokotonowy na wysokości uszu. Musiałbyś zmierzyć jaki potrzebujesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 listopada 2017 Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 Jakich one są wymiarów? Wyglądają na trudne do ustawienia na standach. Ale raczej pod takie granie były projektowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conradus Napisano 2 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2017 (edytowany) Macie rację, zorganizowałem na szybko z tarasu skrzynki (wym. 50x40cm) i jest znaczna poprawa! Jeżeli chodzi o głośniki to tutaj są ich parametry: https://www.hifiengine.com/manual_library/dual/cl-710.shtml Pomyślę o standach na maksymalną wysokość jaka się da, żeby nie zasłonić ekranu. Co do usunięcia witryny to raczej nie ma takiej możliwości, mogę ewenutalnie spróbować przesunąć komodę i witrynę o jakieś 40 cm w prawo i między szafkę RTV a komodę wcisnąć głośnik na standzie. Chociaż powiem szczerze, że gdy się siedzi na narożniku na wprost monitora to głośniki sa w symetrycznej odległości i generalnie takie ustawienie wolałbym zostawić. Edytowano 2 listopada 2017 przez conradus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 listopada 2017 Wciskanie kolumny pomiędzy co kolwiek będzie złym pomysłem. To już lepiej luźno jak jest teraz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 3 listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 listopada 2017 Wiadoma sprawa, że lepiej. Popatrz na olx nieraz solidne i stabilne standy można kupić za parę zł ( byle nie szklane) . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts