Mateo89 Napisano 3 grudnia 2017 Autor Napisano 3 grudnia 2017 @Elizjum7919.No tak to moje hobby ? dlatego szukam jak najepszych kolumn pod moje wymagania z tad te wszystkie tematy i pytania. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 3 grudnia 2017 Napisano 3 grudnia 2017 5 godzin temu, Kraft napisał: Odpowiednikiem Silver 6 jest obecny model 200. 300 mają większe przetworniki 6,5". https://www.monitoraudio.com/pl/produkty/silver/silver-300/ <-- kierowałem się opisem iż mają 6 calowe = 15cm Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 grudnia 2017 Napisano 3 grudnia 2017 (edytowany) Monitor stosuje węższe ranty koszy niż inni producenci, więc faktyczne rozmiary im membran są trochę większe niż to wynika z rozmiaru głośnika. Model Silver 200, przynajmniej jeśli chodzi o układ, można jednak uważać na odpowiednik starego Silver 6. PS jednak doczytałem i rzeczywiście w Silverach 6, według danych producenta, jest ten sam rozmiar membran, co w Silver 8. Dziwne, bo na żywo wydawały mi się mniejsze. Pamięć jest zawodna. Przepraszam za zamieszanie. Edytowano 3 grudnia 2017 przez Kraft Odpisz, cytując
Mateo89 Napisano 3 grudnia 2017 Autor Napisano 3 grudnia 2017 Ogólnie rzecz biorąc nigdy bym nie zapłacił tak dużych pieniędzy za model 300 naprawdę dla mnie są o połowę za drogie dlatego cieszę się że moje silver 10 kupiłem za dużo mniej niż kosztowały i ta cena teraz jest adekwatna to jakości tak mi się wydaje zobaczymy jak odbiorę. Odpisz, cytując
Marcinzp Napisano 3 grudnia 2017 Napisano 3 grudnia 2017 Kolumny Monitor Audio niewygrzane mają mało basu. Jak trochę pograją basu jest zdecydowanie więcej i sięga on niżej. Miałem tak u siebie. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 5 grudnia 2017 Napisano 5 grudnia 2017 Zacznę może od końca. No seria nie nałożyła się na obecną! O ile model Silver 200 zastąpił model Silver 6 o tyle nie jest jego następcą! Ma mniejsze mebrany. I gra inaczej. W sumie jak cała seria. Dopiero 300tki są blizsze 8kom. A 500tki już najbliżej 10tkom. Ale 200 absolutnie nie równa się6tkom! Kolejna sprawa to różnica w brzmieniu Silver i Silver 6G. Jeśli ktoś, a mnóstwo osób tak będzie to robić poleca 6G po widziało gdzieś starsze Silvery albo jeszcze RX, będzie polecał je w ciemno. Soryy. Ale granie jest zupełnie inne. Seria 6G jest twarda i sztywna. Jużo tym pisałem. Ci którzy byłi zwolennikami Silverów i na prawdę lubili ten dzwięk nie podejdzie im dzwięk 6G! Mam swoje prywatne zdanie o "nowych" konstrukcjach, ale pozostawię je dla siebie. Piotrek Odpisz, cytując
Bart Le Napisano 5 grudnia 2017 Napisano 5 grudnia 2017 Słuchałem Silver 10 pod CXA60 i basu było naprawdę wystarczająco. Podejrzewam, że w domowym warunkach potrafią podrażnić sąsiadów. Wiele bym mógł zarzucić tym kolumnom patrząc na cenę ale nie brak basu. Odpisz, cytując
Mateo89 Napisano 5 grudnia 2017 Autor Napisano 5 grudnia 2017 @Bart Le a możesz powiedzieć co chciałbyś im zarzucić? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 grudnia 2017 Napisano 6 grudnia 2017 13 godzin temu, Bart Le napisał: Słuchałem Silver 10 pod CXA60 i basu było naprawdę wystarczająco. Podejrzewam, że w domowym warunkach potrafią podrażnić sąsiadów. Wiele bym mógł zarzucić tym kolumnom patrząc na cenę ale nie brak basu. Silver 10 tak. Basowo nie odstają. Ale w sumie też jestem ciekaw. Zaznaczam że poznam kiedy weźmiesz negatywna opinie z sieci a nie będzie twoja Piotrek Odpisz, cytując
Mateo89 Napisano 6 grudnia 2017 Autor Napisano 6 grudnia 2017 Więc już niedługo opiszę swoje spostrzeżenie na temat starych a nowych kolumn. Mam nadzieję że na korzyść starych tak jak chyba wnioskuję @S4Home? Odpisz, cytując
michu9191 Napisano 6 grudnia 2017 Napisano 6 grudnia 2017 Witam. Powiem z własnego doświadczenia odsłuchów itd że kolumny trzeba odpowiednio ustawić i posłuchać, ja posiadam Amplituner Onkyo Tx 8150 oraz kolumny Jamo C97 i powiem Ci że wielkość przetworników nie ma znaczenia jak pisano wcześniej. Moj sprzęt potrafi wprawić w wibracje pokój około 16m2 oraz całe mieszkanie (czuć ten bas nie tylko w uszach) Słuchałem Silver 10 i będziesz z nich zadowolony. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Mateo89 Napisano 6 grudnia 2017 Autor Napisano 6 grudnia 2017 Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 6 grudnia 2017 Napisano 6 grudnia 2017 16 minut temu, michu9191 napisał: Witam. Powiem z własnego doświadczenia odsłuchów itd że kolumny trzeba odpowiednio ustawić i posłuchać, ja posiadam Amplituner Onkyo Tx 8150 oraz kolumny Jamo C97 i powiem Ci że wielkość przetworników nie ma znaczenia jak pisano wcześniej. Moj sprzęt potrafi wprawić w wibracje pokój około 16m2 oraz całe mieszkanie (czuć ten bas nie tylko w uszach) Słuchałem Silver 10 i będziesz z nich zadowolony. Pozdrawiam. Wielkość przetwornika ma olbrzymie doświadczenie. Popraw to bo cię zjedzą zaraz;( 2 minuty temu, Mateo89 napisał: Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Czekamy Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 6 grudnia 2017 Napisano 6 grudnia 2017 27 minut temu, Mateo89 napisał: Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Jeszcze będziesz pytać o kable by było mniej basu Te jamo c97 mają 3 przetworniki ~15cm + dosyć dużą i ciężką obudowę tak więc w 16m^2 mogą robić hałas. A jak jeszcze dookoła są szafki to polecam otworzyć i wsadzić głowę do środka (jest różnica) Odpisz, cytując
michu9191 Napisano 6 grudnia 2017 Napisano 6 grudnia 2017 (edytowany) Pisze jakie jest moje zdanie . Chodziło mi konkretnie o wielkość zawieszenia np 13cm a 16cm . Dla mnie nie ma różnicy, co innego budowa koszy głośników pomijając zwrotnice i kolumny itd... Wyrażam po prostu swoją opinie jeżeli jestem w błędzie trudno Edytowano 6 grudnia 2017 przez michu9191 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 grudnia 2017 Napisano 7 grudnia 2017 Rozumiem doskonale. Może takie są twoje odczucia odnośnie tych konkretnych kolumn. Ale większość przetowrnika globalnie w audio i konstrukcji kolumn ma olbrzymie znaczenie. Po prostu im mniejsze tym zejście basu jest ograniczone i jest generowane przez obudowę i bass reflex a to nie to samo. Fizyka. Odpisz, cytując
Slepy Napisano 11 grudnia 2019 Napisano 11 grudnia 2019 Dnia 6.12.2017 o 14:38, Mateo89 napisał: Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Odgrzeje starego kotleta. Pisałeś że jak posłuchasz to opiszesz różnicę między starymi a nowymi. I co ???? Zapomniało się Odpisz, cytując
Recommended Posts