Mateo89 Napisano 3 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2017 @Elizjum7919.No tak to moje hobby ? dlatego szukam jak najepszych kolumn pod moje wymagania z tad te wszystkie tematy i pytania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 3 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2017 5 godzin temu, Kraft napisał: Odpowiednikiem Silver 6 jest obecny model 200. 300 mają większe przetworniki 6,5". https://www.monitoraudio.com/pl/produkty/silver/silver-300/ <-- kierowałem się opisem iż mają 6 calowe = 15cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2017 (edytowany) Monitor stosuje węższe ranty koszy niż inni producenci, więc faktyczne rozmiary im membran są trochę większe niż to wynika z rozmiaru głośnika. Model Silver 200, przynajmniej jeśli chodzi o układ, można jednak uważać na odpowiednik starego Silver 6. PS jednak doczytałem i rzeczywiście w Silverach 6, według danych producenta, jest ten sam rozmiar membran, co w Silver 8. Dziwne, bo na żywo wydawały mi się mniejsze. Pamięć jest zawodna. Przepraszam za zamieszanie. Edytowano 3 grudnia 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 3 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 grudnia 2017 Ogólnie rzecz biorąc nigdy bym nie zapłacił tak dużych pieniędzy za model 300 naprawdę dla mnie są o połowę za drogie dlatego cieszę się że moje silver 10 kupiłem za dużo mniej niż kosztowały i ta cena teraz jest adekwatna to jakości tak mi się wydaje zobaczymy jak odbiorę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinzp Napisano 3 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2017 Kolumny Monitor Audio niewygrzane mają mało basu. Jak trochę pograją basu jest zdecydowanie więcej i sięga on niżej. Miałem tak u siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2017 Zacznę może od końca. No seria nie nałożyła się na obecną! O ile model Silver 200 zastąpił model Silver 6 o tyle nie jest jego następcą! Ma mniejsze mebrany. I gra inaczej. W sumie jak cała seria. Dopiero 300tki są blizsze 8kom. A 500tki już najbliżej 10tkom. Ale 200 absolutnie nie równa się6tkom! Kolejna sprawa to różnica w brzmieniu Silver i Silver 6G. Jeśli ktoś, a mnóstwo osób tak będzie to robić poleca 6G po widziało gdzieś starsze Silvery albo jeszcze RX, będzie polecał je w ciemno. Soryy. Ale granie jest zupełnie inne. Seria 6G jest twarda i sztywna. Jużo tym pisałem. Ci którzy byłi zwolennikami Silverów i na prawdę lubili ten dzwięk nie podejdzie im dzwięk 6G! Mam swoje prywatne zdanie o "nowych" konstrukcjach, ale pozostawię je dla siebie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Le Napisano 5 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2017 Słuchałem Silver 10 pod CXA60 i basu było naprawdę wystarczająco. Podejrzewam, że w domowym warunkach potrafią podrażnić sąsiadów. Wiele bym mógł zarzucić tym kolumnom patrząc na cenę ale nie brak basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 5 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2017 @Bart Le a możesz powiedzieć co chciałbyś im zarzucić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 13 godzin temu, Bart Le napisał: Słuchałem Silver 10 pod CXA60 i basu było naprawdę wystarczająco. Podejrzewam, że w domowym warunkach potrafią podrażnić sąsiadów. Wiele bym mógł zarzucić tym kolumnom patrząc na cenę ale nie brak basu. Silver 10 tak. Basowo nie odstają. Ale w sumie też jestem ciekaw. Zaznaczam że poznam kiedy weźmiesz negatywna opinie z sieci a nie będzie twoja Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 6 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 Więc już niedługo opiszę swoje spostrzeżenie na temat starych a nowych kolumn. Mam nadzieję że na korzyść starych tak jak chyba wnioskuję @S4Home? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu9191 Napisano 6 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 Witam. Powiem z własnego doświadczenia odsłuchów itd że kolumny trzeba odpowiednio ustawić i posłuchać, ja posiadam Amplituner Onkyo Tx 8150 oraz kolumny Jamo C97 i powiem Ci że wielkość przetworników nie ma znaczenia jak pisano wcześniej. Moj sprzęt potrafi wprawić w wibracje pokój około 16m2 oraz całe mieszkanie (czuć ten bas nie tylko w uszach) Słuchałem Silver 10 i będziesz z nich zadowolony. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo89 Napisano 6 grudnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 16 minut temu, michu9191 napisał: Witam. Powiem z własnego doświadczenia odsłuchów itd że kolumny trzeba odpowiednio ustawić i posłuchać, ja posiadam Amplituner Onkyo Tx 8150 oraz kolumny Jamo C97 i powiem Ci że wielkość przetworników nie ma znaczenia jak pisano wcześniej. Moj sprzęt potrafi wprawić w wibracje pokój około 16m2 oraz całe mieszkanie (czuć ten bas nie tylko w uszach) Słuchałem Silver 10 i będziesz z nich zadowolony. Pozdrawiam. Wielkość przetwornika ma olbrzymie doświadczenie. Popraw to bo cię zjedzą zaraz;( 2 minuty temu, Mateo89 napisał: Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Czekamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 27 minut temu, Mateo89 napisał: Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Jeszcze będziesz pytać o kable by było mniej basu Te jamo c97 mają 3 przetworniki ~15cm + dosyć dużą i ciężką obudowę tak więc w 16m^2 mogą robić hałas. A jak jeszcze dookoła są szafki to polecam otworzyć i wsadzić głowę do środka (jest różnica) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu9191 Napisano 6 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2017 (edytowany) Pisze jakie jest moje zdanie . Chodziło mi konkretnie o wielkość zawieszenia np 13cm a 16cm . Dla mnie nie ma różnicy, co innego budowa koszy głośników pomijając zwrotnice i kolumny itd... Wyrażam po prostu swoją opinie jeżeli jestem w błędzie trudno Edytowano 6 grudnia 2017 przez michu9191 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 grudnia 2017 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2017 Rozumiem doskonale. Może takie są twoje odczucia odnośnie tych konkretnych kolumn. Ale większość przetowrnika globalnie w audio i konstrukcji kolumn ma olbrzymie znaczenie. Po prostu im mniejsze tym zejście basu jest ograniczone i jest generowane przez obudowę i bass reflex a to nie to samo. Fizyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slepy Napisano 11 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2019 Dnia 6.12.2017 o 14:38, Mateo89 napisał: Mam nadzieję że się nie mylisz i będę mega zadowolony a już nie mogę się doczekać ? Odgrzeje starego kotleta. Pisałeś że jak posłuchasz to opiszesz różnicę między starymi a nowymi. I co ???? Zapomniało się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2019 Albo nie było o pisać 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts