py1szczak2 Napisano 9 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2018 Styki kolumny od sekcji wysoko i nisko tonowych podłączone na jednym przeplecionym przez gniazda obu sekcji przewodzie + od dołu do góry - od góry do dołu. Drugi koniec kabla wpięty do gniazd A wzmacniacza. Załączony tylko tryb A. Jutro mam nadzieje że usłyszę lepszy dźwięk, dziś już nie chcę drażnić żony ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 18 godzin temu, steff napisał: Dla 4 Om: A lub B -> 4 Om, A+B -> 8 Om - Dla 8 Om: A lub B -> 8 Om, A+B -> 16 Om Nie jestem do końca przekonany ale to się tyczy chyba podłączenia 2 par kolumn. Bo szczerze nie wiem po co producent zaleca podłączanie jednej przez A+B Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 10 lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 Masz rację, to są wartości dla 2 par kolumn, przy bi-wire będzie 4 Om (tabelka na str. 11 instrukcji). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 10 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 Ja juz nic nie rozumiem, czyli co - mogło zostać tak podłączone jak było? Pytam o podwójne kable, bo zmieniałem to tylko na pojedyncze dla tego żeby uzyskać 4 Ohm dla kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 10 lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 Wygląda na to, że mogło zostać tak jak było... Niemniej jednak nic złego się nie stało, masz możliwość sprawdzić ewentualne różnice w brzmieniu przy połączeniu pod A oraz na podwójnym przy powrocie do A+B (pozostań przy ustawieniu dla 4 Om). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 10 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 (edytowany) Wróciłem do podwójnych kabli, każdy kabel dla innej sekcji . Niskotonowa wyjście aplitunera A, wysokotonowa sekcja B ustawione na 4 Om . Według mnie to jest najlepsze ustawienie dla tego zestawu. Edytowano 10 lutego 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 lutego 2018 Dnia 9.02.2018 o 19:23, steff napisał: Na tylnym panelu znajdują się następujące oznaczenia: - Dla 4 Om: A lub B -> 4 Om, A+B -> 8 Om - Dla 8 Om: A lub B -> 8 Om, A+B -> 16 Om Wydaje mi się, że kable mogą zostać podłączone podwójnie ale od strony kolumny zworka i nie używaj trybu A+B lecz wybierz A lub B (w końcu to tylko próba...) To jest wzmacniacz stereo i ma 2 końcówki mocy. Po jednej na kanał. Sekcja głośników A i B są podłączane równolegle do jednej końcówki mocy w każdym z kanałów L i P. Przy podłączeniu dwoma kablami każdej kolumny zwory muszą być wyjęte, tak jak to pokazano w instrukcji obsługi. Obie sekcje niskotonowa i wysokotonowa są dzielone zwrotnicą i obciążenie się praktycznie nie zmienia przy podłączeniu z podwójnym okablowaniem. Tak powinno zostać jak było. Z ciekawości możesz spróbować pojedyncze okablowanie. Skoro jednak masz kable na podwójne to niezrozumiałym było by tego nie wykorzystać. 8 godzin temu, S4Home napisał: Nie jestem do końca przekonany ale to się tyczy chyba podłączenia 2 par kolumn. Bo szczerze nie wiem po co producent zaleca podłączanie jednej przez A+B Na obrazku kable są podłączane bez konfekcji i tak łatwiej jest podłączać 2 pary takiego okablowania. W Denonie PMA1500 były specjalnie osobne sekcje przyłaczy głośnikowych bez selektora, właśnie do podłączania dwukablowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 13 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2018 Po mału zaprzyjaźniam się z dźwiękiem tego zestawu, jest coraz milej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 lutego 2018 Zostaw jak było. @MobyDick dobrze wyjaśnione. Już nie drążmy tematu, jak widać nowi się gubią zamiast bycia to dla nich pomocne. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 24 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 (edytowany) Nagrane telefonem więc nie jest to wykladnią dźwięku jaki słyszę na żywo, ale tak mniej więcej to gra. W rzeczywistości jest mniej góry więcej basu. Edytowano 24 lutego 2018 przez py1szczak2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 3 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2018 W końcu uzyskałem dźwięk taki jak oczekiwałem od tego zestawu. Rozwiązanie okazało się banalne, wystarczyło zwiększyć głośność I nagle bass się ujawnił i to jaki ? A już myślałem o zakupie suba, teraz tylko sąsiadka jakoś dziwnie się na mnie patrzy kiedy się mijamy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 14 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2018 (edytowany) Pojawił mi się nagle problem z yamaha rn602 a dokładnie z radiem internetowym - brak połączenia zaprogramowane 30 stacji zniknęło, musiccast pokazuje error , dziwne bo Tidal w tej aplikacji działa bez problemu. Może to coś z VTuner ??? Edytowano 14 marca 2018 przez py1szczak2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 marca 2018 Udostępnij Napisano 15 marca 2018 Kolega obok też pisze o braku radia w yamaszce. Może globalny problem aplikacji. Nie wiem. Sprawdź za jakiś czas. Zarezerwuj ruter. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 15 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2018 Już wszystko wróciło do normy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 14 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2018 Mam pytanie, zaprzyjazniłem się już z moim zestawem i nagle zauważam że gra coraz ciszej tzn. na początku słuchałem na wartości -45dB a teraz żeby osiągnąć podobny efekt muszę ustawić na -25 dB . Pure Direct cały czas włączone. Czy to normalne że kolumny z czasem zaczynają grać ciszej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 Powody mogą być rożne. Bardzo prawdopodobne ze uruchamiają się jakieś mechanizmy ograniczające moc. Może to wynikać z jakiegoś uszkodzenia lub gdy wentylacja wzmacniacza jest zbyt słaba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 14 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2018 Wzmacniacz nie jest niczym zastawiony, więc powinien swobodnie "oddychać" O jakich uszkodzeniach piszesz? Co mogę z tym zrobić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 września 2018 Udostępnij Napisano 14 września 2018 Możesz zwrócić się z tym do serwisu i tylko tyle. Do prawidłowej wentylacji nie wystarczą niezakryte otwory na górnej jego części obudowy. Przez wzmacniacz musi swobodnie przepływać chłodne powietrze. Wystarczy że wzmacniacz jest zamknięty w szafce gdy gra i powietrze nagrzewa się w niej zbyt mocno aby zapewnić mu chłodzenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
py1szczak2 Napisano 14 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2018 Kilka postów wyżej, jest film na którym widać ustawienie wzmacniacza, raczej nic go nie zasłania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2018 Udostępnij Napisano 17 września 2018 Jeśli nic nie zmieniło to nie powinno tak byc. To nie jest objaw wygrzewania sprzętu. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts