MobyDick Napisano 10 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2018 Jeśli chcesz podłączyć drugi głośnik równolegle z tym który tam jest, to może skończyć się uszkodzeniem jego wzmacniacza. W większości przypadków wzmacniacze i głośniki użyte w subwooferach są zbudowane tak aby wykorzystać w pełni możliwości sprzętu. Jeśli użyto w subie głośnik o impedancji 4 ohmy to można podłączyć do niego 2 głośniki po 8 ohm połączone równolegle lub jeśli jest tam głośnik 8 ohm to można podłączyć szeregowo 2 głośniki po 4 ohmy. Jest jeszcze możliwość podłączenia szeregowo z głośnikiem 4 ohmy drugiego również 4 ohmy. Skutek jednak będzie taki, że wzmacniacz będzie oddawał na oba głośniki mniejsza moc niż wcześniej na jeden. Podłączenie do głośnika 4 ohmy drugiego o impedancji 4 ohmy równolegle doprowadzi do obciążenia impedancją 2 ohmy co może łatwo uszkodzić wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbych Napisano 10 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2018 Witajcie Potrzebuję pomocy w kabelkologii bo nie mam już sił by to ogarnąć. Sprzęty do połączenia to Onkyo 676 , TV Samsung UE7002, dekoder satelitarny Evobox z Polsatu oraz konsola PS3 jako odtwarzacz bluray . Do Onkyo pod wyjście HDMI Main podłączony jest TV . W ustawieniach amplitunera jest HDMI out -> Main, HDMI CEC ->On, HDMI Standby Trough -> Auto Audio Return Channel -> Auto Kabel z Onkyo idzie do modułu One Connect Samsunga wejście HDMI nr 4 oznaczone jako ARC. TV włączoną opcję Anynet+ (HDMI CEC) Do kolejnych 2 wejść HDMI modułu One Connect (nie wiem czy są ARC bo nie ma napisu)) podłączyłem konsolę PS3 oraz dekoder TV Sat Polsatu. W dekoderze TV jest włączona opcja HDMI CEC. Gdy zmienię podłaczenie dekodera TV sat z One Connect telewizora na Onkyo HDMI 2(CBL/SAT) to dźwiek z TV idzie przez kino ale idzie tez przez głośniki telewizora. Robi się echo. Mogę to wyciszyć ale chyba nie o to chodzi. Poza tym wyłączenie telewizora nie wyłącza dekodera ani kina domowego wiec mimo że nie ma obrazu to słychać dźwiek z programu TV. Gdzie robię błąd? Jak skonfigurować kabelki żeby wszystko grało? Wcześniej przed podłączeniem dekodera TV sat gdy była tylko TV naziemna nie było kłopotu. Telewizor sterował kinem domowym i PS3 i dźwiek szedł zawsze po HDMI. Wyłączając telewizor wyłłączałem jednocześnie kino. Mogłem wybrać w menu telewizora dźwiek HDMI. Teraz nie mogę . Jest tylko dźwiek telewizyjny i optyczny . Pomocy bo osiwieję... pzdr Z. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2018 To że przy arc nie gasi się dźwięk z tv to jakiś błąd w tv. Albo kwestia ustawień albo resetu urządzenia. Natomiast co do włączania się urządzeń do dziwne bo to powinno działać. Może zamiast auto daj ustawienia na on. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2018 Ponadto pozostaje sprawdzać różne ustawienia i trzeba sobie zdawać sprawę ze czasem okazuje się, że w pewnych połączeniach urządzeń niektóre funkcje po prostu nie działają i nic na to nie da się poradzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2018 Zgadzam się. Sprawdzone na paru systemach. Nie wszystkie urządzenia (nie koniecznie jest to związane z firmą, po prostu egzemplarze) nie są ze sobą kompatybilne. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasslehoff Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Witam, pytanie mam odnośnie rys. 2 rozumiem że różnice są generalnie kwestią wygody wpinania i wypinania głośników, ale czy są jakieś w jakości dźwięku, stosując widełki czy bananki? względem tej pierwszej opcji. i jeśli nie stosować końcówki czy lepiej jest polutować końcówkę czy zostawić "gołą" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 Banany są najwygodniejsze do podłączania głośników, dlatego są tak popularne w konfekcjonowanych kablach. Główną zaletą wideł jest to ze lepiej nadają sie do bardzo grubych kabli. Powinny teoretycznie zapewnić większą powierzchnię styku w złączu. Ocynowanie końcówki przewodu zabezpiecza go przed oddzielaniem się luźnych żyłek miedzi przewodu i powinno poprawić kontakt na dłuższa metę. Miedź ma skłonność do utleniania się na powierzchni, a tlenek źle przewodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasslehoff Napisano 17 listopada 2018 Udostępnij Napisano 17 listopada 2018 O właśnie zapomniałem o utlenianiu, dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 Jeśli masz kable z prawdziwego ofc. To on się nie utlenia i nie ma różnicy pomiędzy podłączeniem w jakości. Moby ładnie to wyjaśnił. Widły do grubych kabli a banany do wygody. Jeśli nic nie będziesz zmieniał przez najbliższe 5 lat to podłącz gołe kable Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Niestety mój temat już znika w czeluściach forum więc zapytam tutaj, posiadam amplituner z Pre-Out i chcę do niego kupić wzmacniacz tak żeby móc sobie słuchać i dobrego kina domowego a kiedy najdzie mnie taka ochota przełączyć się na wzmacniacz i muzyki przez ten wzmacniacz. W jaki sposób można to ze sobą połączyć tak żeby działało stereo ale żeby było sterowanie przez amplituner? Jakie wejścia lub wyjścia powinien posiadać wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Jeśli chcesz mieć sterowanie głośności przez amplituner av to potrzebujesz końcówki mocy stereo lub 2 szt monofoniczne na kanały przednie lub wzmacniacza z wejściem na końcówkę jego mocy. Jeśli amplituner av ma sterować wejściami a regulacja głośności ma się odbywać z poziomu wzmacniacza musi być podłączony do sprzętu av jako druga strefa pod dowolne wejście liniowe wzmacniacza. Oba połączenia mogą być zrobione równocześnie i wtedy pozostaje wybór z którego korzystasz. Wskazane jest wtedy użycie przewodów tej samej długości dla obu połączeń aby nie tworzyć pętli masy. Podłączanie pre-out do wejścia liniowego może stwarzać pewne problemy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 47 minut temu, Wojtek_Ajla napisał: kiedy najdzie mnie taka ochota przełączyć się na wzmacniacz i muzyki przez ten wzmacniacz. Co będzie źródłem stereo ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_Ajla Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Zapomniałem wspomnieć, amplituner przez Spotify Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 5 minut temu, Wojtek_Ajla napisał: Zapomniałem wspomnieć, amplituner przez Spotify A, to wszystko dokładnie tak jak opisał kolega MobyDick. Spytałem , bo w przypadku podłączenia źródeł typu CD, gramofon, magnetofon ,lepszy efekt daje podpięcie bezpośrednio pod integrę lub wzmacniacz dzielony . W przypadku Spotify z amp.KD sama końcówka mocy wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TiB Napisano 25 listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 listopada 2018 A ja mam pytanie po co się stosuje kable gotowe, zarobione np złoconymi wtykami. Koszt takich kabli to często kilka stówek i więcej. I jak widzę w sklepach ktoś je jednak kupuje... Nie wierzę że zwykł słuchacz jest w stanie odróżnić dzwięk puszczony normalnym niezarobionym kablem miedzianym np 2x2.5mm2 od dzwięku puszczonego pięknym gotowcem np QED za 600zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 listopada 2018 Udostępnij Napisano 25 listopada 2018 Odpowiedź jest prosta. Bo są chętni na takie kable. Do tego takie kable można wypróbować i zwrócić. Kabel cię z rolki już nie zwrócisz. Co najwyżej możesz dalej odsprzedać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Mówisz o głośnikowych? - banany stosuje się dla łatwego, szybkiego montażu. Dlatego salony z tego korzystają. Ludzie ktorzy mają problem podłączeniem sprzętu stoi w szafce itp. Dla wygody. Ja sprzęt czyszcze raz na dwa miesiące, wyciągam, odpinam odkurzam itp. Nie wyobrażam sobie robić to na klasycznych kablach. - widełki. Mają dużą powierzchnie styku i blokują (prawidłowo zrobione) utlenianie końcówek, (mowa o słabszych kablach) - Są jeszcze inne zakończenia, jak Speakon, Czy zalutowywane końcówki itp. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TiB Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 (edytowany) Mam problem ze zmuszeniem do współpracy ampli Yamahy (v485) i TV Panasonica (system Viera Link). Ampli (wyjście hdmi out) połączony z Tv kablem hdmi (wejście hdmi-2 oznaczone ARC). Dodatkowo do wejscia hdmi w ampli mam podpięty kablem hdmi tuner sat. ARC chyba działa ok bo na tv jest obraz menu z ampli i dzwięk z tv wychodzi do ampli i wszystko gra na glosnikach zewnętrznych. Problem jest z atomatyką przełaczania. Tzn normalnie włączając TV powinien mi się włączać amplituner, niestety nic takiego sie nie dzieje. Muszę ręcznie włączyć ampli, ręcznie włączyć tuner sat, ręcznie przelączyć wejście hdmi na tv z domyślnego 1 na 2. Generalnie masakra... zamiast jednego pilota musze teraz używać trzech. Jeśli ARC działa to dlaczego nie działają komunikaty CEC które wyzwalają włączanie wyłączanie poszczegolnych urządzeń? Oczywiście nie działa też regulacja dzwięku na ampli pilotem z tv itp... Nie działa też aplikacja Veira link która w Panasonicu umożliwą konfigurację urządzeń podłączonych do TV poprzez HDMI. Po kliknięciu Viera Link dostaje komunikat - Funkcja nieobsługiwana. Czy może pomóc zmiana kabla hdmi na inny? Co jeszcze mogę zrobić ? Edytowano 10 grudnia 2018 przez TiB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 Czy wcześniej to wszystko działało ? Jeśli działało to jest szansa ze będzie działało znowu. Czasem pomaga zresetowanie ustawień urządzeń łączonych do stanu początkowego i ustawianie wszystkiego od nowa. Problem może również tkwić w przewodzie. Jeśli jednak nie działało wcześniej to bardzo możliwe ze nie będzie. Często jest tak że urządzenia wg specyfikacji zgodne z CEC nie do końca współpracują ze sobą lub w bardzo ograniczony sposób. Czasem warto wyłączyć CEC w jednym z urządzeń aby dobrze działały inne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TiB Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 Nie działoło bo nie było amplitunera w tym zestawieniu. tzn był inny bez wejscia hdmi, działało po optyku... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikaczu666 Napisano 27 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2019 Podepnę sie pod temat, gdyż mam mały, może nie problem, ale zgryz. Mam Apli Yamaha RXV 685, Tv Philips pus7303, oraz Minix Tv android box (z zainstalowanym Kodi). Pospinane są HDMI w następujący sposób. Z Tv HDMI 1 Arc/Mhl do Aplitunera przez HDMI out 1 takze z arc Minix wpiety w HDMI in 1 yamahy, a z amplitunera do telewizora poprzez wspomniany wyżej HDMI out 1arc. Moje pytanie brzmi jak to podłączyć (przepinając kable/dokładając jakis hdmi), a może zmieć coś w ustawieniach, by majac włączoną muzykę poprzez np. radio internetowe czy spotify, można było przełączyć na minix i np. przeglądać bibliotekę mediów w Kodi (oczywiście bez odtwarzania filmu). Czyli w skrócie zmiana źródła z A na B, bez zatrzymania dźwięku ze źródła A. W tym momencie przy takim połączeniu jeden kabel HDMI z ampli do tv "obsługuje" zarówno Minix-a jak i aplikacje z Yamahy. W opcjach źródeł Tv mam jedno aktywne HDMI1 (Yamaha /Minix) Wiec jeżeli włączę Spotify przez aplituner, to na ekranie Tv pojawia się oczywiście spotify, zmieniając źródło na Minix, Spotify sie wyłącza. Jedynym wyjściem jak na razie to podłaczenie Minixa do Tv w oddzielne gniazdo Hdmi np 2. Tak ze pod Hdmi 1 mam yamahe, a pod HDMI 2 Minix-a. Wtedy w źrodłach Tv pod hdmi 1 pojawia sie Yamaha , a pod 2 Minix. I w takiej konfiguracji mogę słuchać czegos przez Ampli i grzebać w Minix. Wolal bym jednak podłączyć Minix-a bezpośrednio do Yamahy. Da się coś takiego zrobić? Z góry dzieki za odpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 Próbowałeś podłączyć MINX-a kablem optycznym do Yamahy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 obawiam się, że nie ma takiego rozwiązania, które umożliwi Ci jednoczesną "obsługę" dwóch różnych źródeł na jednym ampli (chyba, że wykorzystanie stref, ale to moim zdaniem nie warte zachodu). Chyba, że się mylę, to sam chętnie poznam takowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Audrey Spency Napisano 23 lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 Czy arc jest włączone także na dekoderze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 Arc to kanał powrotny audio. Takie połączenie realizuje się gdy dźwięk z TV ma wracać do urządzenia typu amplituner AV lub soundbar ma dotrzeć do niego. W przypadku dekodera ten mechanizm nie ma racji bytu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts