Konrad Kulwicki Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Kazior1975 napisał: Wylaczylem sterowanie hdmi ale nadal przy wlaczeniu amplitunera wylacza sie dekoder tv i na odwrot przy wylaczeniu amplitunera wlacza sie dekoder tv Wyłącz CEC w dekoderze, zostaw włączone tylko w TV, razem z tą funkcją Auto Power Sync. Jest szansa, że wtedy TV będzie się włączał/wyłączał razem z dekoderem. A, przy okazji - w amplitunerze włącz Pass Through dla wejścia dekodera. Edytowano 18 maja 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Przy takim ustawieniu wylacza sie tylko dekoder... Bardziej wolalbym ustawic ampli aby nie wylaczal i wlaczal dekodera...nie mam pojecia jak to ogarnac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 (edytowany) Masz 3 urządzenia. W każdym z nich 2 stany - HDMI CEC włączone/wyłączone. To jest 9 kombinacji. AVR musi mieć wyłączone, bo chcesz, żeby działał zupełnie niezależnie. To zostawia nam 4 kombinacje. Sprawdź je wszystkie i żyj z tą, która jest najwygodniejsza/najmniej uciążliwa Opcja alternatywna: dekoder podłączony do TV, a TV do amplitunera. Tyle, że wtedy ARC musisz mieć aktywne, a do tego potrzebujesz włączyć CEC w amplitunerze - więc też może nie działać, jak tego oczekujesz. Znów masz 4 kombinacje do przetestowania. Opcja alternatywna 2: wyłączasz CEC wszędzie i kupujesz pilota uniwersalnego jak Logitech Harmony, którego programujesz jak chcesz (włączanie/wyłączanie TV i dekodera razem). Edytowano 18 maja 2020 przez Konrad Kulwicki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Kurcze jestem troche laikiem wiec niektore pojecia sa dla mnie trudne. W kazdym razie tv mam podlaczony do dekodera tv a ampli do arc. Dziwne ze przy starym dekoderze tv wszystko dzialalo tak jak chcialem czyli ampli wlaczany i wylaczany niezaleznie a teraz ten system sie rozjechal a roznica byla tylko taka ze pilot od tv byl sparowany z dekoderem tv. Na dodatek teraz zauwazylem ze gdy ampli jest wlaczony na dekoderze tv to zglasnianie i sciszanie dzwieku pilotem od ampli powoduje pojawienie sie takich kreseczek w lewym gornym rogu sugerujacych wybor kanalu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Ten pilot logitech poza moim zasiegiem finansowym Konrad a czy nie potrafilbys mi napisac jak to ustawic aby ten cholerny amplituner przy uruchamianiu nie wylaczal a przy wylaczaniu nie wlaczal dekodera tv... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 skoro przy poprzednim dekoderze było ok (trochę szczęścia), a przy nowym jest konflikt, to może okazać się, że w żadnej konfiguracji nie będzie to działało, jak sobie życzysz. Niestety, ale wielokrotnie było pisane, że CEC i inne wodotryski czasami stwarzają więcej problemów, niż dają korzyści. Urządzenia mogą się nie "dogadywać" prawidłowo między sobą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Rozumiem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad Kulwicki Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 3 godziny temu, Kazior1975 napisał: Dziwne ze przy starym dekoderze tv wszystko dzialalo tak jak chcialem czyli ampli wlaczany i wylaczany niezaleznie a teraz ten system sie rozjechal a roznica byla tylko taka ze pilot od tv byl sparowany z dekoderem tv. Tu może być pies pogrzebany - sparuj te piloty (jak? nie mam pojęcia) i wyłącz CEC wszędzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Tylko ja nie mam jakiegos skomplikowanego polaczenia urzadzen. Ampli i tv kabel hdmi i az mi sie nie chce wierzyc ze w zaden sposob nie moge odlaczyc ampli z wlaczania i wylaczania dekodera kablowki bo to w tej chwili jest najwiekszy problem... Ampli tv najprosciej jak sie da czyli do ARC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 No to po wyłączeniu CEC w amplitunerze wyłącz wszystko z zasilania. Wtedy amplituner musi przestać się wyłączać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 5 minut temu, Konrad Kulwicki napisał: Tu może być pies pogrzebany - sparuj te piloty (jak? nie mam pojęcia) i wyłącz CEC wszędzie. No tez mi sie tak wydaje. Niestety na wsparciu lg powiedzieli ze zbyt zaawansowany dekoder tv....i nie da rady 4 minuty temu, MobyDick napisał: No to po wyłączeniu CEC w amplitunerze wyłącz wszystko z zasilania. Wtedy amplituner musi przestać się wyłączać. Moby chodzi o to ze ampli po wlaczeniu wylacza mi dekoder kablowki i odwrotnie ampli po wylaczeniu ten dekoder wlacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Za ten mechanizm odpowiedzialny jest mechanizm CEC i jeśli go wyłączysz w amplitunerze, wówczas przestanie działać, tyle że do tego potrzebny jest prawdziwy restart systemu jako całości. Dlatego musisz na chwilę odłączyć wszystkie urządzenia od zasilania i uruchomić je wszystkie ponownie z wyłączonym CEC w amplitunerze. Jeśli to nie zadziała to coś nawaliło w tym amplitunerze i ustawienia się nie zmieniają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 3 minuty temu, MobyDick napisał: Za ten mechanizm odpowiedzialny jest mechanizm CEC i jeśli go wyłączysz w amplitunerze, wówczas przestanie działać, tyle że do tego potrzebny jest prawdziwy restart systemu jako całości. Dlatego musisz na chwilę odłączyć wszystkie urządzenia od zasilania i uruchomić je wszystkie ponownie z wyłączonym CEC w amplitunerze. Jeśli to nie zadziała to coś nawaliło w tym amplitunerze i ustawienia się nie zmieniają. Ja nie mam ustawienia CEC w amplitunerze...tylko takie ustawienia jak na zdjeciu. Kilka osob poradzilo mi aby w opcji Sterowanie HDMI zrobic wylacz ale po tym jak to robie to nic sie nie zmienia nada ampli po wlaczeniu wylacza mi dekoder tv i na odwrot. Na dodatek znika glos na zrodle Tv Audio.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Ale tj jakiś ewenement żeby po wyłączeniu ampli włączał się dekoder. I odwrotnie. Może się coś razem włączać lub razem wyłączać. Tu jest coś nie tak. Ktoś z Was kiedyś się z tym spotkał? W tych ustawieniach to się chyba tylko przestawia czy chcemy coś razem lub osobno robić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 W rzeczy samej stelvio... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 (edytowany) To może być kwestia zapamiętywania ustawień jeszcze przez inne urządzenia w systemie. Druga sprawa: Jakie opcje ma jeszcze ? : Sterow. wył Zasilania Teraz jest ustawione na: Wszystkie. A jakie są inne opcje ? Edytowano 18 maja 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Ja mam denona x4400h I oleda LG B7. Jak będę w domu wieczorem to zobaczę jak mam to ustawione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Oki super ! Dziekowka Ja mam oleda b8...a pilota od tv masz sparowanego z ampli ? Moze tak jak pisze Konrad tu tkwi caly problem ? 6 minut temu, MobyDick napisał: To może być kwestia zapamiętywania ustawień jeszcze przez inne urządzenia w systemie. Druga sprawa: Jakie opcje ma jeszcze ? : Sterow. wył Zasilania Teraz jest ustawione na: Wszystkie. A jakie są inne opcje ? 🤔 to chyba nie to ? Chociaz nie wiem nie znam sie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Jak mam włączony ampli to głośność mogę zmieniać pilotem od ampli, od LG i od Horizon UPC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Acha...no ja mam inee ten dekoder 4k adb 2670wf...i poki co nie sparuje go z pilotem od Lg juz mi to na wsparciu lg powiedzieli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Ale to chyba nie ma związku. Chyba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Na chlopski rozum...Chyba..:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Tak jest u mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Ustawienie : Wszystkie zmieni na : Wył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 18 maja 2020 Udostępnij Napisano 18 maja 2020 Mam zrobic wylacz tak? 5 minut temu, STELVIO napisał: Tak jest u mnie. Sterowanie wyl. Zasilania mam wszystkie moze to to ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts