S4Home Napisano 8 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 Cześć,.rozumiem że to kino plastikowe? Bo tam są właśnie po jednym wejściu. Są urządzenia szukaj na aliexpress w rodzaju switcha. Wepniesz dwa, wyjdziesz jednym a na nim jest po prostu przełącznik z którego chcesz puszczać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 Obawiam się ze w jednym urządzeniu tego nie będzie. Potrzebne będzie urządzenie które przekształci sygnał z wyjścia coaxial na optyczne i drugie które będzie przełącznikiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 (edytowany) Tak, kino plastikowe. Dzięki za wskazówki. Jeszcze jedno pytanko. Czy orientujecie się czy gdy do takiego konwertera podepnę dwa kable to na wyjściu będzie dźwięk z urządzenia, które jest włączone? Mógłbym ew. podpiąć kino poprzez audio Stereo R/L. Edytowano 8 listopada 2019 przez Luke Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 listopada 2019 To jest konwerter cyfrowo-analogowy i jeśli to kino domowe ma wejście analogowe, wtedy możesz go użyć. Jednak na jego wyjściu przez 2 RCA masz tylko sygnał stereo dla 2 kanałów. Zapewne to kino będzie mogło coś z tym zrobić żeby działały inne kanały. Jednak przewodami cyfrowymi możesz przesyłać dźwięk wielokanałowy tak jak został zarejestrowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 Nie wiem czy na plastikach jest opcja sztucznego włączania reszty kanałów. Ehh same z nimi problemy. Ale gdzieś widziałem takiego switcha na optyk..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hancus Napisano 16 listopada 2019 Udostępnij Napisano 16 listopada 2019 (edytowany) Cześć, Mam mały problem z podłączeniem subwoofera do amplitunera. Subwoofer HECO CELAN GT SUB 30a Amplituner Marantz 7013 W Maranzie mam podłączenie sub na 1 RCA a subooferze mam 4 wejścia HI LEVEL INPUT i LINE LEVEL IN/OUT. Przyznam że nie wiem jak podłączyć to żeby było dobrze i sub grał prawidłowo. Subwoofer stoi 20 metrów od amplitunera, dodatkowo mam już poprowadzony kabel głośnikowy i teraz pytanie, czy da się go przerobić tak żeby podłączyć nim subwoofer, a z drugiej strony przerobić na wejścia 1RCA ? Wolałbym uniknąć prowadzenia dodatkowych kabli... Pozdrawiam Edytowano 16 listopada 2019 przez Hancus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 listopada 2019 Udostępnij Napisano 16 listopada 2019 Na płycie subwoofera masz 2 złącza oznaczone in i do jednego z nich należy podłączyć kabel RCA z amplitunera. Out to wyjście dźwięku z subwoofera. Najprościej było by postawić sub bliżej reszty sprzętu. Przy tak dużej odległości potrzebny jest przewód ekranowany. Bez tego sub będzie wyraźnie buczał ). Ten głośnikowy może się przydać do przeciągnięcia właściwego przewodu kanałem którym biegnie przewód głośnikowy. Inne wyjście to wymontować z subwoofera jego wzmacniacz i umieścić w jakiejś ( dorobionej do niego obudowie ) obok amplitunera i użyć tego długiego przewodu do podłączenia głośnika w subwooferze. Oczywiście otwór po wzmacniaczu trzeba by było zaślepić odpowiednim prostokątem z dość grubej blachy lub dociętym odpowiednio elementem z płyty mdf. Innego wyjścia nie widzę poza jednym. Są robione bezprzewodowe komplety do transmisji sygnału w takich sytuacjach, gdzie nie chcemy prowadzić długich przewodów do subwoofera. Swoją droga to co za idiota wymyślił żeby prowadzić pojedynczy przewód głośnikowy do subwoofera ? Jak już to trzeba 2 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanJar Napisano 20 listopada 2019 Udostępnij Napisano 20 listopada 2019 Witam. Przeczytałem cały watek, bo bardzo ciekawy. Ale mam inny - może banalny - problem. Mam dekoder nc+ - wifibox+. Ma on wyjścia HDMI, Euro, SPDIF. HDMI połączyłem z tv. Chciałem podłączyć do dekodera mój leciwy wzmacniacz DENON 735R do którego podpięte są kolumny. Ale nie ma on wejścia cyfrowego. Podpięte są (dwoma cinchami) CD i tuner. Pozostają wolne pary gniazd oznaczone jako Phono (do podpięcia gramofonu), DVD/AUX Czy jest jakaś możliwość podpięcia tego dekodera do mojego wzmacniacz? Myślałem o przejściówce z Euro na 2 cinche. Ale może jest możliwość wykorzystania gniazda SPDIF? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 listopada 2019 Udostępnij Napisano 21 listopada 2019 Tak, do tego służy przetwornik cyfrowo-analogowy, inaczej DAC. Ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych. a górny pułap cenowy praktycznie nie istnieje. Często do tego celu poleca się FiiO Taishan za około 100 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kendoPL Napisano 28 listopada 2019 Udostępnij Napisano 28 listopada 2019 Mam prośbę . Jak podłączyć te dwa sprzęty. Jakim kablem ? ( mam kabel typu Y 1RCA-2RCA) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 listopada 2019 Udostępnij Napisano 28 listopada 2019 z subwoofer pre out w ampli, do line in w subie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 listopada 2019 Udostępnij Napisano 28 listopada 2019 Wystarczyłby pojedynczy kabel RCA. Ale jak już masz z jednej strony rozgałęziony to możesz podłączyć 2 RCA do subwoofera pod line in. W amplitunerze są 2 wyjścia na 2 subwoofery. Jeśli kupisz drugi wtedy będziesz mógł to drugie wyjście wykorzystać. Out to wyjścia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Piotrowski Napisano 16 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2019 (edytowany) Cześć. Potrzebuję podłączyć słuchawki bezprzewodowe pod telewizor, który wyjście z sygnałem audio ma tylko optyczne. TV nie ma bluetooth. Jak to ogarnąć? Nie mam żadnego amplitunera, sam TV. Słuchawki dopiero zamierzam kupić, ale nie wiem jakie. Czy słuchawki przewodowe zadziałają jak wepne je w takie cos? https://allegro.pl/oferta/konwerter-audio-cyfrowo-analogowy-2-x-rca-optyczny-8597974787 Generalnie wolałbym bezprzewodowe, tylko czy jest szansa takie podłączyć przez bluetooth czy wifi skoro TV nie ma bluetooth? Może da rade użyć konwertera tego wyżej i transmitera bluetooth takiego https://allegro.pl/oferta/nadajnik-odbiornik-transmiter-audio-bluetooth-2w1-8170308674 ? Jakie rozwiązanie będzie lepsze? Edytowano 16 grudnia 2019 przez Daniel Piotrowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2019 Tak, pierwszym skonwertujesz sygnał cyfrowy do postaci analogowej i możesz do niego podłączyć słuchawki kablem. Tym drugim możesz po podłączeniu go do pierwszego przekształcić go do postaci znowu cyfrowej bluetooth i do niego możesz bezprzewodowo podłączyć dowolne słuchawki bluetooth lub np. głośnik tego typu. Oba urządzenia nie nalezą do najwyższej jakości. Jeśli jednak podłączysz taki transmiter w wersji z wejściem optycznym , wyprowadzisz od razu sygnał bluetooth z postaci cyfrowej. Do tego będzie on umożliwiał transmisję bluetooth lepszej jakości i z mniejszymi opóźnieniami z kodekiem aptX LL, pod warunkiem że słuchawki obsługują taki rodzaj kodeka. To urządzenie daje to samo i może działać zamiennie jako odbiornik bluetooth. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Piotrowski Napisano 16 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2019 Super, o to mi chodziło, dzięki za odpowiedź. Czy biorąc pod uwagę czas dostawy z ali i to że nie kupię słuchawek ze wpsomnianym kodekiem mogę kupić takie coś? https://allegro.pl/oferta/adapter-bluetooth-nadajnik-odbiornik-toslink-aptx-7405524952 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2019 Tak, ten nadajniko/odbiornik bluetooth powinien się nadać. Obsługuje aptX, choć nie wspominają o jego wersji z niskim opóźnieniem. Do TV dobrze jest mieć podłączone słuchawki z niskim opóźnieniem, bo w przeciwnym wypadku dźwięk może się nie pokrywać z obrazem w widocznym stopniu. Dostawa jaką oferują dla tego urządzenia z ali zwykle zamyka się w czasie do 2 tygodnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Piotrowski Napisano 16 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2019 Ok, jednak zamówiłem ten z ali, dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2019 On jest prosty, jednofunkcyjny i bez akumulatora wewnątrz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Tkaczyk Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Witam Proszę o pomoc kupiłem audio gear 5.1 (pierwsze zdjęcie) Abu podłączyć głośniki 5.1 creative do telewizora Toshiba 40L5435DG(3 zdjęcie) I mam problem z połączeniem między decoder em dźwięku a telewizorem😭 w telewizorze jedo gniazdo zajęte HDMI na dekoder Skyware pozostałe puste proszę o pomoc jak mam połączyć dekoder Audi gear 5.1 z telewizorem aby uzyskać dźwięk we wszystkich głośnikach Próbowałem to podlaczec przez euro złącze ale nie idzie (drugie zdjęcie) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Z wyjścia w TV SPDIF Coax.OUT trzeba poprowadzić sygnał do wejścia Coaxial w audio gear 5.1. Trzeba do tego użyć pojedynczego kabla przeznaczonego do transmisji cyfrowej audio. Pierwszy lepszy kabel tego typu może nie zadziałać lub stwarzać problemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Tkaczyk Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Tak zrobiłem Witam Proszę o pomoc kupiłem audio gear 5.1 (pierwsze zdjęcie) Abu podłączyć głośniki 5.1 creative do telewizora Toshiba 40L5435DG(3 zdjęcie) I mam problem z połączeniem między decoder em dźwięku a telewizorem😭 w telewizorze jedo gniazdo zajęte HDMI na dekoder Skyware pozostałe puste proszę o pomoc jak mam połączyć dekoder Audi gear 5.1 z telewizorem aby uzyskać dźwięk we wszystkich głośnikach Próbowałem to podlaczec przez euro złącze ale nie idzie (drugie zdjęcie) Tak też zrobiłem niesty nie działa chyba że trzeba coś jeszcze pozmieniać w telewizorze w ustawieniach poniżej co mam dostępne chyba że źle szukam Tak wygląda to po podłączeniu A wyjście aux?, jest szansa? Tylko jaki wtedy kabel? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Aux na pewno nie jest do tego. Na audio gear musisz ustawić input na D3, drugi przełącznik na 5.1. SCART i HDMI nie będą tu do niczego potrzebne. W ustawieniach TV tryb dźwięku nie powinien być ustawiony na stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Tkaczyk Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Działa udało się Dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Moby ostatnim czasem znacznie mnie wyprzedzasz w moim własnym wątku Doradzasz bardzo sensownie i rozwiązujesz problemy użytkowników. Dziękuje Ci że dbasz o ten temat @MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RavB Napisano 7 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2020 To mam nowe wyzwanie Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Mam w Onkyo 676 na wyjściu "MAIN ARC" podpięty TV 4K i sygnał idzie poprawnie przez amplituner. Tak samo jak TV podepnę pod drugie wyjście "SUB" też wszystko działa. Podpinam pod "SUB" projektor Optoma HD27e i obraz łapie, znika, szuka wyjścia i tak w kółko... ostatecznie nie wyświetla nic. Kabel HDMI 2.0 (99zł) trochu długi 15m ale... podpięty tuner bezpośrednio do projektora tym kablem i działa!!! Tak samo BOX HD96 Pro+ pod ampli podłączę i tylko obraz idzie na TV, na SUB+ Projektor nie daje rady Nie wiem. Wina kabla - może pomóc jakiś śmieszny wzmacniacz za 40zł - choć z pominięciem amplitunera kabel daje rade. Jakieś ustawienia w tunerze/projektorze?... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts