Skocz do zawartości

Cambridge Audio CXA60 - opinie i dobór kolumn

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, hasos napisał:

S4Home - macie te  polk audio RTi a5 kolegi Pędraka?

Jestem poza salonem ale albo A5 albo A7 są na ekspozycji. Jak nie mamy 5tek to dwa dni i są u nas. 

2 godziny temu, bartek2 napisał:

Magnad Quantum 727 słuchałeś? Jeden z forumowiczów bardzo sobie chwali z 803-ką

Są dostępne

Oj to blądzisz po wzmacniaczach. A kolumn nie masz. Wzmak się dobiera pod kolumny. 

Piotrek

• Odpowiedzi 287
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)

Błądzę - to dobre określenie.

Czy najpierw kolumny? W moim przypadku sprawa wygląda tak, że to wzmacniacz jest tu kluczowy, bo musi być w odpowiedniej cenie, posiadać dac i mieć cieplejszą charakterystykę i grać z maliną. Tu pole jest dość zawężone, a łatwiej też znaleźć sklep, gdzie można coś posłuchać u mnie. 

Przesłuchałem sporo kolumn z 803 i nic to nie dało - bo jak mam się zdecydować na kolumny, skoro wszystko gra sucho i nie tak? Stwierdziłem więc, że jak ustalę wzmacniacz, który gra mi dobrze z daną kolumną, to znaczy lepiej niż Yamaha, a te kolumny to póki co heco 700 i bronze 6, to będę wtedy mógł precyzyjniej dobrać kolumny, nawet zamówić coś do domu. A tak nie mam z czym ich potestować, bo nie posiadam żadnego sprzętu. A do Oświęcimia trudno mi się coś zebrać :) Ale chyba nie będzie rady.

Edytowano przez hasos
Napisano

A tak, lampa mogłaby być super. Zerkałem na Yaqiny, nie wyszłoby tak źle, ale fakt, trochę drożej.

Są oczywiście sprzęty, które mogłyby mnie zainteresować: Naim, Musical Fidelity, Atoll, ale trochę wysoki dla mnie budżet.

I teraz pytanie: czy lepszy jest droższy wzmacniacz czy kolumny? Dobry wzmak zagra dobrze i z gorszymi kolumnami, ale lepsze niekoniecznie ze słabym wzmakiem - chyba :)

Napisano

Ja Ci radzę , tańszy wzmacniacz typu onkyo 8250 i do tego jakieś fajniejsze kolumny - przecież to głównie one brzmią , albo ja głuchy byłem na odsłuchach ;)

Ale też skoro mnie sapphire 25 dudnił na 8270 , i tak samo dudnił u play video (na yt ma parę filmików) na marantz , to jednak nie miało to znaczenia jaki wzmak skoro kolumna grała w podobnym "klimacie".

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, hasos napisał:

Błądzę - to dobre określenie.

Czy najpierw kolumny? W moim przypadku sprawa wygląda tak, że to wzmacniacz jest tu kluczowy, bo musi być w odpowiedniej cenie, posiadać dac i mieć cieplejszą charakterystykę i grać z maliną. Tu pole jest dość zawężone, a łatwiej też znaleźć sklep, gdzie można coś posłuchać u mnie. 

Przesłuchałem sporo kolumn z 803 i nic to nie dało - bo jak mam się zdecydować na kolumny, skoro wszystko gra sucho i nie tak? Stwierdziłem więc, że jak ustalę wzmacniacz, który gra mi dobrze z daną kolumną, to znaczy lepiej niż Yamaha, a te kolumny to póki co heco 700 i bronze 6, to będę wtedy mógł precyzyjniej dobrać kolumny, nawet zamówić coś do domu. A tak nie mam z czym ich potestować, bo nie posiadam żadnego sprzętu. A do Oświęcimia trudno mi się coś zebrać :) Ale chyba nie będzie rady.

Wg mnie, skoro CXA Ci odpowiadał, to dobierz do niego kolumny. Masz po prostu już konkretny pkt zaczepienia.

Rzecz jasna to tylko i wyłącznie Twoja decyzja:) Piszę tak obserwując Twe wpisy: wzmak jest, kolumn jeszcze nie ma. Ja poszedłem właśnie taką drogą i jestem zadowolony.

Moja sugestia: wypożycz CXA, poradź się Piotra co prócz RTi A5 (choć niekoniecznieB|) by Ci zaproponował na odsłuch (2,3 modele kolumn), ustalcie to i czekaj na przesyłkę.

Wydaje mi się to najrozsądniejszym rozwiązaniem. Inaczej ciągle będziesz miał zbyt duży rozrzut w propozycjach, a co za tym idzie mętlik w głowie...:D

Edytowano przez Pędrak
Napisano

A czy do CA pasowałyby kolumny Castel Knight, np. 5?

Te Polki to dobra rzecz, jak czytam. Kusi też model 7 :)

Bartek2 - to są ceny wyjściowe, przy komplecie sporo można zrabatować, poza tym są duże rozbieżności cenowe.

Dziś widziałem Naima za 3300, a normalnie kosztuje 5500.

Napisano (edytowany)

"siódemki" mogą sprawić (choć nie muszą), że będziesz miał wrażenie zbyt dużego dźwięku. 

Wiesz, nie chodzi o to by przysłowiowo "słonia wsadzić do akwarium":D Granie ma być dla Ciebie "akuratne". Nie za małe, nie za spektakularne. W sam raz.

Między "piątkami", a "siódemkami" niby tylko 50W różnicy...

Ja apropos "5" czuję potężne wybrzmienie lecz nie mam z tym problemu z racji cichego słuchania muzy; lub trochę głośniejszego, ale bez szaleństwB|

W moim metrażu moc jest, dźwięk odpowiednio dociążony, bas akuratny, nocne plumkanie z uśmiechniętą japą...:1_grinning:

Czytanie opinii, rzecz względna. Twoje uszy mają zdecydować o zakupie, pamiętaj o tym^_^

Edytowano przez Pędrak
Napisano (edytowany)

Wzmak yamahy mi wrócił z serwisu , i powiem tyle - do zrobienia imprezy w domu super , ale jak dla mnie do spokojniejszego słuchania to mi bardziej onkyo pasuje ;)  No chyba ,że po "odnowie" musi się yamaha wygrzać :P 

Basu wali tyle ,że mi podłogą trzęsło a nie podkręcałem nic ... dokręciłem loudness do 10ki , uspokoiła się góra , bas miażdżący :D kurde nie wiem jak mateo może mieć problemy z generowaniem niskich Hz w yamaszce :( 

Na szybko nagrałem ;)

Edytowano przez Kubakk
Napisano (edytowany)
7 minut temu, hasos napisał:

Nawet na nagraniu słychać jamahowość Yamahy :)

Wg mnie to jest spoko jak ma się ~15 lat , ale jak człowiek starszy to już lekko może męczyć ;)  dlatego wg mnie onkyo jest dobrym wyborem do 3000zł , następnym krokiem to lampa.

Mnie zastanawia jak u mateo 803 z MA silver 10 nie generowały basu , przecież to powinno mocniej trząść niż moje małe focale :P 

Dodam jeszcze iż wydaje mi się ,że do "rockowego" grania lepsza może być yamaha , gitary takie jakby przyjemniejsze względem onkyo... no nic trzeba będzie pomyśleć o selektorze kiedyś by na 2 "zasilacze" jechać i 1 parę kolumn

Edytowano przez Kubakk
Napisano

Moim zdaniem 60 jest tutaj faworytem. Parowałeś go z Zensorami 7 i lipa? U mnie na rejonie koleżka ma właśnie taki zestaw i w jego pomieszczeniu gra to bardzo przyzwoicie. CXA to super wzmak za niewygórowaną kwotę :) Może być również tak, że wymagasz więcej od brzmienia, niż oferują kolumny z tej półki cenowej, dlatego na wszelki wypadek sprawdziłbym coś z propozycji kolumn podstawkowych.. Będzie klasa lub dwie wyżej w tej samej cenie. Nie masz wielkiego pomieszczenia, więc na brak basu narzekał na pewno nie będziesz :). Jeżeli chodzi o Marantza, to uważam, że jest to fajny wzmak, ale wycenili go troszeczkę kosmicznie :P Jest też bez wątpienia mniej wydajny prądowo od 60 ;) CA jest dla Mnie bezpieczniejszym wyborem, ponieważ gra "równiej" i nie obnaża tak strasznie słabszych nagrań. Rotel Mi w ogóle nie podszedł, ale może to wina kolumn (Emit 20).    Na Twoim miejscu zostałbym przy CA 60, tylko trzeba sprawdzić u siebie, z którymi z wymienionych kolumn podejdzie Ci najbardziej. 

Napisano (edytowany)

Zonsory 7 słuchane były z Yamahą, dlatego idę raz jeszcze posłuchać tylko CA i sprawdzić z nimi poprzednio słuchane kolumny.

Zrobiłem sobie taki spis wzmacniaczy z dac, od drogich po tańsze, ale może te drogie dałoby się jakoś sensownie zrabatować :), i wyszło mi takie coś. Na co tu warto zwrócić uwagę?

I jeszcze pytanie: lepiej tańszy wzmacniacz i do tego dac (np. 2 tys. + 2 tys.), czy lepiej droższy wzmak (4 tys.), ale z wbudowanym dac?

Lista wzmacniaczy:

Musical Fidelity M3si

Hegel H80

Cambridge Audio CXA80

Advance Acoustic X-i105

Cambridge Audio CXA60

Advance Acoustic X-i90

Marantz PM 7005

Indiana Line Puro 800

Vincent SV-400

Advance Acoustic X-i75

Rega Brio-R

I kolumny:

Castle Audio Knight 5

Polk Audio RTi A5

Monitor Audio Bronze 6

Focal Chorus 716

Heco Aurora 700

Edytowano przez hasos
Napisano

Kolumny jak Loney pisał , natomiast co do wzmaków to bym wybrał ca cxa60 , onkyo 8250 lub 8270 , i vincenta ale sv-500 ;) 

Teraz słucham sobie na onkyo 676 , i jest tak spokojnie/miodnie , yamaha jedynie na imprezki , bo za sucha i głowa boli :D się wyrasta z tego ...

Napisano

Dzięki za opinie.

Z czytania zainteresowały mnie te CK 5, ale czy to nie jest już ekstremum ciepła? Mimo to kolumny mają bdb opinie.

Focala będę miał możliwość posłuchać, Polka póki co nie, a wydają mi się najbardziej odpowiednie.

Napisano

Ja bym celował w przetworniki nisko-średnio tonowe przynajmniej 16,5cm i najlepiej nie "metalowe" jak w MA silver , ale to tylko moja opinia ;)  Wydaje mi się ,że takie silver-owe przetworniki dają "płytszy" basik.

Nie wiem czy słuchałeś silverów 6 , ale focal to taki kompromisowy wybór do 20m^2 wg mnie , niekiedy góra jest zbyt nachalna (zależnie od utworu) ,ale można to sobie odpowiednio ogarnąć.

Ciekawe jak POLK by zagrały

Napisano
2 minuty temu, Pędrak napisał:

Jeszcze jedna, wydaje mi się, istotna uwaga...

Polki są głębokimi skrzynkami - 32cm, a z tylnym dyfuzorem naprzeciw tylnego BR-u niemalże 39 cm.

To tak dla Twojej wiadomości^_^

To jest ważne , bo na żywo takie kolumny przytłaczają ,a w niedużym pomieszczeniu tym bardziej ;)  Sapphire 25 czy dynavoice df-6 są głębokie , a jak stały pylony obok focali to była spora różnica w gabarytach. Akurat wielkość skrzynki pylona powoduje mocne dudnienie tej kolumny ale to szczegół :D