Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Od kilku dni staram się skompletować sprzęt stereo + gramofon. Jak dotąd upatrzyłem sobie:

• Amplituner - Cambridge Audio Topaz SR20 (ok.2100 zł)
  • Kolumny - Monitor Audio Bronze 5 (ok.3200 zł za parę)
  • Gramofon - I tu liczę na Was :) Jaki polecacie gramofon do 3000 zł Dodam że zależy mi na nowym gramofonie

Czy Waszym zdaniem powyższe zestawienie (amplituner + kolumny) jest ok, i ewentualnie czy polecacie coś innego.

I najważniejsze jaki dobrać gramofon? Jaką wkładkę ?

Edytowano przez yogi
Napisano

Ogranicza mnie.. rozmiar kolumny - a dokładnie wysokość. Mogę mieć max 90 cm.

Biorąc pod uwagę takie ograniczenie - Bronze 5 wydały mi się dosyć dobre - Tak sądzę.. choć jestem laikiem w tych tematach ;)

Napisano

Dlaczego maks 90cm? Masz zamiar gdzieś je „wcisnąć” pod jakas półkę czy coś w tym stylu?

Czy słuchałeś czegokolwiek z tych elementów które wymieniłeś czy z „gazetek” wybrałeś?

Jezeli na obydwa pytania odpowiesz tak, to wybrałeś najgorszy z możliwych sposobów wybrania stereo.

Poczytaj na forum problemy innych ludzi, przeczytaj jak powinien wyglądać post  dotyczący wyboru sprzętu.

Jedyna dobra radą jest wybrać sie na odsłuchy. Kiedyś tez w to nie wierzyłem, ale to najprawdziwsza prawda. I nie kupować pod wpływem impulsu i zniecierpliwienia bo można skończyć jak Mateo89. 

Akustyka pomieszczenia( niepokoi mnie info o maks. wysokości kolumny) i ustawienie jest równie ważne jak sam sprzęt.

Napisano

Cześć,

jeste pewny, że w zadanym budżecie można zbudować wyraźnie lepszy zestaw, niż to co zasugerowałeś. Ale od początku. Podaj proszę więcej informacji, które pozwolą na konkretne propozycje:

- jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe,

- wspomniałeś o wysokości kolumn - dlaczego? opisz proszę jak kolumny będą stały, czy mają trochę swobody po bokach

- czy zależy Ci na radio FM, czy na funkcjach sieciowych, a może tylko klasyczny wzmacniacz?

- jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, podaj może ulubione zespoły,

- jakie preferujesz brzmienie (jasne, ostre, dynamiczne, ciepłe, miękkie, ...)

Na pewno najlepszą opcją jest umówienie się na odsłuchy i wybranie najbardziej optymalnej konfiguracji.

Napisano

Szczerze. Będzie to grało słabo. Topaz chudy do bronze 5 i gramofon za 3k. ? 

Przerost formy nad treścią. Będzie nadwyraz za mocnym ogniwem. Musisz testować bo kupisz średni zestaw. 

Wiadomo że jak kupisz go w ciemniejszy to będzie grał i będzie ci się wydawało że nawet ok. Ale jak potestujesz to zobaczysz że jednak nie :)

Piotrek

Napisano

Dziękuję za rady.

• Pomieszczenie odsłuchowe - ok 25 m2
  • Kolumny oprócz gramofonu będą obsługiwać telewizor
  • Kolumny muszą być max 90 cm bo nad nimi będzie wisiał telewizor - Nic już nie zmienię  - 90 cm to maksymalna wysokość kolumn i to jest jedyne ograniczenie (no może poza kasą :) ) i przy tym zostańmy.  
  • Tak, kolumny mają trochę miejsca po bokach i z tyłu
  • Muzyka jakiej słucham to głównie rock, czasami Jazz.. wszystkiego po trochę
  • Co do amplitunera to cały czas się zastanawiam nad sieciowym ale przy moim budżecie na ten cel (2500 zł) obawiam się,że dobrego sieciowego nie znajdę - chyba, że się mylę to proszę o sprostowanie.
  • A jeśli decydowałbym się na sam wzmacniacz to macie jakieś sugestie ?

Na odsłuch na pewno się umówię - tylko muszę mieć jakieś typy zestawu.

Ogólnie:

Muszę kupić kolumny max 90 cm do 3500 zł i sprzęt (do 2500 zł), który obsłuży kolumny, gramofon i telewizor - to są priorytety ( opcje dodatkowe to obsługa sieciowa i radio)

Napisano (edytowany)
8 minut temu, yogi napisał:

Kolumny muszą być max 90 cm bo nad nimi będzie wisiał telewizor

??????

to na ile one będą rozstawione od siebie (jaka będzie przestrzeń pomiędzy kolumnami) ??? Czytałeś cokolwiek o rozstawieniu kolumn ? 

Edytowano przez Fafniak