Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam jestem tu nowy i zielony w temacie. Trochę poczytałem ale nie znalazłem tego co szukam. 

Poszukuje zestawu kina domowego przeznaczenie to tv 60% i muzyka sporo z radia 40%. Pokój na fotce. Potrzebuję amplituner z dwoma kanałami chce podłączyć zestaw 5.0 może kiedyś dokupić sub i na drugi kanał podłączyć głośnik który mam w łazience. Ograniczenia to oczywiście kwota 3500zl z kablami. Fajnie jak by głośniki były białe to żony wymogi :)

1520116294849126276631.jpg

Zapomniałem napisać że miejsce zamieszkania to Białystok i zestaw  ma być nowy. 

Edytowano przez Siniak
Napisano

Trochę mały budżet,a kolumny podłogowe czy podstawkowe?

Białe podłogówki często polecane w tym budżecie 

http://allegro.pl/taga-harmony-tav-606v3-biale-5-0-jmsystem-olkusz-i6680125004.html#thumb/1

Jeżeli chodzi o amplituner to może:

Onkyo TX-NR676E-można go ostatnio kupić w dobrych promocjach

Pioneer VSX-932-tańsza opcja

ewentualnie droższa opcja też często polecana Yamaha MusicCast RX-V683

Kable na metry np.

Oehlbach Type 1008 Kabel głośnikowy 2x2,5 mm2 OFC-fronty

Oehlbach 107 - 2x1,5mm-centralny i tylne

lub

KLOTZ Twinax kabel głośnikowy LY225 2x2,5mm OFC-fronty

KLOTZ Twinax kabel głośnikowy LY215 2x1,5mm OFC-centralny i tylne

Ogólnie patrząc na to zdjęcie pokoju,ja osobiście szedł bym w jakieś monitory i wsparte dobrym subwooferem.

Napisano (edytowany)

Myślałem bardziej o kolumnach przednich podłogowych. A tył podczepiony do ściany za sofa. 

A co powiecie na zestaw amplituner onkyo tx nr 555 i głośniki jamo  s426hcs3 to wtedy i na Suba starczy kasy czy to zły wybór. 

Czytałem gdzieś że onkyo ma słabe radio to prawda? 

Edytowano przez Siniak
Napisano

O radio to bym się raczej nie martwił, amplitunery (te faktycznie nowe i sieciowe) mają radio FM i radio internetowe w ilości paru tys stacji, czasem też dab+

Moim zdaniem lepsza seria 6 mocniejsza,dynamiczniejsza i pełna ONKYO TX-NR656 lub 676,a kolumny  QUADRAL QUINTAS 6500 budżetowe chodź ładnie wykonane i brzmiące.Ja osobiście jeżeli masz możliwość dołożył bym te parę złotych więcej,a subwoofer zakupił później.Najlepiej to jak byś się udał na odsłuch, może coś doradzą,a nade wszystko nie kupisz kota w worku w Białymstoku przecież na Hetmańskiej masz sklep RMS hi fi.

Napisano

Z radiem też tak słyszałem ,że onkyo.

Białych kolumn jest sporo i w tej cenie powinniście z żoną się zmieścić zwłaszcza ,że to tylko parę metrów kwadratowych. Kup białe. Żona będzie zadowolona i ty też. Ekran z czasem zmień na większy (może projektor) i koniecznie subwoofer teraz albo dokup z czasem. Bez tego częściowo zestaw jaki kupisz będzie tracił sens. Do stereo nie. Ale kino tak.

Idzi do salonu na odsłuch. Wypożycz. Sam się przekonasz.

Napisano

Fronty w miejsce doniczki i dziecięcy stolik wypada z salonu :) już tak stały kiedyś tannoya kolumny.

Taki zestaw jak mówisz jest w planie. Choć przekracza budżet 2200 i 1600 białe tagi a jeszcze kable. Zastanawiam się jeszcze czy nie dopłacić 200zl do Yamaha 683, warto?? 

Napisano
Dnia 3.03.2018 o 23:32, Siniak napisał:

może kiedyś dokupić sub

"może" zdecydowanie wykreślić, a "kiedyś" wymienić na "jak najszybciej", albo najlepiej "razem z zestawem" i wszystko będzie się zgadzało ;) 

Napisano

A podpowiedzieć może jak zamontować tylne głośniki aby jak najmniej odstawały od ściany. Tu pojawił się spory problem. A może olać to i kupić dwa porządne fronty na tak mała przestrzeń? 

Napisano
1 godzinę temu, Siniak napisał:

A może olać to i kupić dwa porządne fronty na tak mała przestrzeń? 

Jasne, olej też centralny i subwoofer :)

A poważnie , to jak chcesz mieć KD to niestety minimum to 5.1 inaczej to traci sens. Rezygnując z suba czy efektowych to naprawdę szkoda kasy na amp.KD lepiej mieć porządne stereo za tą kwotę.

A jeżeli chodzi o mocowanie przy ścianie to takie coś :

https://www.tophifi.pl/vlb-200.html

trochę głośniki się chwieją, ale nie ma to wpływu na całokształt :)

Napisano

Tyle że to mega odstaje od ściany. 

Plan jest taki aby głośniki tylne nie przeszkadzały siedząc na sofie . Tak więc muszą być zamocowane jak najblizej ściany pod barem. 

Myśl druga znaleźć małe głośniki tylne? 

Myśl trzecia amplituner stereo i same fronty? 

Napisano

Na myśl trzecią,to sam musisz sobie odpowiedzieć czy takie coś Ci będzie pasowało.Ja zrezygnowałem z kina 5.1 po siedmiu latach, ponieważ więcej ten sprzęt grał w stereo niż w kinie. Wymieniłem na  amplituner stereo i fronty do TV i muzyki wystarcza,filmy rzadko oglądam z braku czasu.