Jamato Napisano 6 marca 2018 Udostępnij Napisano 6 marca 2018 (edytowany) Witajcie! Kupiłem Yamahe RX A 1070. Mam z nią pewien problem. Mianowicie jak amplituner jest podłączony do TV, a TV jest w stanie czuwania i chce puścić płytę to niestety odtwarzana muzyka jest przerywana. Wówczas zanika ikonka HDMI out na wyświetlaczu. Problem znika w momencie odłączenia kabla od TV, ewentualnie po włączeniu TV. Próbowałem różnych ustawień niestety problem nie znika. Jeśli możecie pomóc to będę wdzięczny w przeciwnym razie będę go musiał zareklamować. Marcin. Edytowano 6 marca 2018 przez Jamato Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 marca 2018 Udostępnij Napisano 6 marca 2018 Co jest źródłem ( z jakiego urządzenia "puszczasz " płytę , do jakiego wejścia w amp. jest podłączone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 6 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2018 Płyta jest odtwarzana z z odtwarzacza. A wyjście z amplitunera jest oznaczone jako blue ray. Podłączenia są właściwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 marca 2018 Udostępnij Napisano 6 marca 2018 Tak na wstępie, to chyba wejście blue ray a nie wyjście. Masz prawdopodobnie zsynchronizowany odtwarzacz z amp.KD. Włączenie odtwarzacza powoduje automatyczne włączenie amplitunera oraz TV ( tak jest u mnie). Gdy odłączasz kabel HDMI przerywasz synchronizacje a amp. przepuszcza sygnał , przy włączonym TV tak jak piszesz też będzie dobrze. Wg. mnie musiałbyś zmienić ustawienia sterowania przez HDMI w odtwarzaczu ( nie znam modelu więc nie wiem czy takowe są) lub w samym amp. Ale podejrzewam , że nie jest to zbyt opłacalne ,bo gdybyś chciał normalnie ( na automacie) użytkować to za każdym razem musisz wrócić do tej funkcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 6 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2018 Mam odtwarzacz Blu-Ray Yamaha BD-A1060. Zmieniałem ustawienia w odtwarzaczu niestety bez żadnego efektu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 6 marca 2018 Udostępnij Napisano 6 marca 2018 Podłącz po prostu odtwarzacz ( jaki ? ) po optyku albo coax do słuchania muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 6 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2018 No tego nie robiłem, ale przecież przez połączenie HDMI też powinno działać bez zarzutu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 marca 2018 Udostępnij Napisano 6 marca 2018 Popieram , proste i skuteczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 6 marca 2018 Udostępnij Napisano 6 marca 2018 HDMI to do obrazu jest a nie muzyki I pewnie powinno, po zrobieniu factory reset i zabawie z ustawieniami. Natomiast do muzy nie potrzebujesz obrazu , więc zamiast się męczyć wydaj 50 pln na kabelek i wsio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 6 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2018 No dzięki za pomoc pewnie tak spróbuję. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to proszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2018 Udostępnij Napisano 7 marca 2018 Wyłącz arc, i HDMI Control. Zobacz zy wtedy problem nadal występuje. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 7 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2018 Dzięki za podpowiedź. Poszukam jeszcze raz w ustawieniach i postaram się postąpić wg Twoich wskazówek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 8 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2018 Wyłączyłem HDMI i ARC i przez około 30 minut odtwarzania muzyki z płyty problem powrócił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 marca 2018 Udostępnij Napisano 8 marca 2018 A no to do serwisu. Skoro grał i przesłał no to coś jest nie tak. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 marca 2018 Udostępnij Napisano 8 marca 2018 Ostatnie co mi przychodzi do głowy to spróbuj wpiąć inny kabel HDMI. Jak to nie pomorze to faktycznie serwis. Możesz najpierw zadzwonić do serwisu Audio Klanu , udzielają informacji telefonicznie , parę razy korzystałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamato Napisano 9 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2018 Ze zmianą kabli HDMI też próbowałem. Niestety to nie kable. Serdecznie jednak dziękuję Wam za posty i pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts